Alopecia areata: 7 tips för att behandla fläckig skallighet eller fläckigt håravfall

blog

Alopecia areata och skallighet

Om du upplever plötsligt och prickigt håravfall kan det vara en autoimmun sjukdom som kallas alopecia areata som står på spel

Visste du…?

  • Enligt Alopecia Society of England får fyra av fem personer med alopeci tillbaka sitt hår inom ett år efter att de tappat det utan att använda någon behandling.
  • Alopecia areata är ärftligt i vissa fall och hos 20 % av de som lider av sjukdomen finns det en i till i familjen som också lider av den.
  • Alopecia areata drabbar minst 147 miljoner människor världen över.
  • Det finns inget botemedel.
dorte -  frisør

Genomläst av Dorthe Kristensen

- Frisör och tidigare delägare av den prisbelönta frisörkedjan Zoom By Zoom

Dorthe har många års erfarenhet inom frisörbranschen och rådgivning omkring hår och hårvård. Dorthe har med sin yrkeserfarenhet läst igenom detta blogginlägg för att försäkra om hög kvalitet. Detta blogginlägg är yrkesmässigt uppdaterat den 3/1-2023

Vad är alopecia areata?

Alopecia areata är en vanlig autoimmun sjukdom som orsakar plötsligt prickigt håravfall. Den exakta orsaken till alopecia areata är okänd, men det tros vara en autoimmun reaktion på ett virus eller annan främmande substans. Alopecia areata påverkar vanligtvis hårbotten, men kan också orsaka håravfall i skägget, på ögonbrynen eller ögonfransarna. I den allvarligaste formen kan alopecia areata leda till fullständig skallighet, eller total alopeci.

Detta kan vara en hård diagnos för de drabbade eftersom det kan leda till låg självkänsla och till och med depression. Det finns inget botemedel mot alopecia areata, men det finns behandlingar som kan hjälpa till att minska symtomen, förhindra ytterligare håravfall och till och med få håret att växa ut igen. Dessa behandlingar kan inkludera steroider som tas eller appliceras lokalt och andra läkemedel, såsom minoxidil.

I de flesta fall växer håret ut av sig själv inom ett eller två år, men det finns ingen garanti för att det kommer att hända. För vissa människor kan alopecia areata vara en livslång sjukdom som kräver pågående behandling för att kunna bevara håret.

Finns det andra typer av alopeci?

Det finns flera olika typer av alopeci, alla med sina egna egenskaper. Alopecia areata är en form av håravfall som bara påverkar hårbotten och visar sig som små, cirkulära kala fläckar.

I vissa fall kan dessa fläckar spridas över hela hårbotten tills allt hår är borta, vilket kallas total alopeci. En annan form av alopeci, som kallas universell alopeci, resulterar i håravfall över hela kroppen.

Medan alopecia areata är ett ganska vanligt tillstånd, är total och universell alopeci extremt sällsynta. I de flesta fall utvecklas håravfall inte till vare sig total eller universell alopeci. Universal alopeci är relativt sällsynt och drabbar mindre än 1% av alla personer med alopecia areata.

Även om alopecia areata kan vara oroande, är det viktigt att komma ihåg att de flesta fall är milda och inte orsakar långvariga skador. Med en tidig diagnos och behandling kan många personer med alopecia areata förvänta sig att få håret att växa ut igen. Så om du upplever håravfall, få inte panik - gå till din läkare för en korrekt diagnos och behandlingsplan.

Androgen alopeci är en annan typ av håravfall, och är ett ärftligt tillstånd som främst drabbar män. Detta kan innebära att vissa män börjar få tunt hår och uppleva skallighet när de är i tjugoårsåldern.

Vad är orsaken till håravfall eller alopecia areata?

Vissa tror att stress kan orsaka stressfläckar. Det finns inga bevis för att stress orsakar alopecia areata och det finns inga bevis för att mat- eller vitaminbrist heller är skyldig. Stress verkar vara en utlösande faktor för alopecia areata i sällsynta fall, men det är också möjligt att detta samband kan vara en slump då många av de drabbade har liten eller ingen stress alls.

Alopecia areata kan uppstå i alla åldrar, oavsett kön och bakgrund, men de flesta fall inträffar plötsligt och före 30 års ålder. Det är därför alopecia areata ofta förknippas med barn och tonåringar.

Tecken på alopecia areata

Det finns några olika sätt som vi människor kan uppleva alopecia areata. Det vanligaste symtomet är prickigt håravfall som visar sig som släta, runda, kala fläckar i hårbotten. Andra symtom inkluderar:

Synligt håravfall inom kort tid

  • Uttunning av håret med tiden
  • Nedgång i hårfästet
  • Fullständig skallighet (alopecia totalis)
  • Förlust av allt kroppshår (alopecia universalis)

 

Personer med alopecia areata kan också uppleva nagelförändringar som t.ex. gropbildning, räfflor eller förtunning av naglarna. I vissa fall kan personer med alopecia areata även ha andra autoimmuna tillstånd som t.ex. sköldkörtelsjukdom, vitiligo eller reumatoid artrit.

Alopecia areata-behandling: 7 tips för att behandla fläckar och fläckiga håravfall

Vi rekommenderar alltid att du går till din läkare om du misstänker att du har alopecia areata. Det finns dock några saker du kan prova under tiden, men tänk på att dessa metoder mycket väl kan hjälpa till att få håret att växa ut, men de kan inte stoppa spridningen av nya kala fläckar.

1. Förbättra blodcirkulationen i hårbotten

Bra cirkulation är viktigt för hårväxten eftersom det tillför syre och näringsämnen till hårsäcken. Detta hjälper follikeln att producera friskt hår. Cirkulation hjälper också till att ta bort gifter från follikeln, vilket kan leda till ohälsosamt hår. Ett av de bästa sätten att förbättra blodcirkulationen i hårbotten är att få en vanlig huvudmassage.

Detta kan göras med eller utan olja, men vi rekommenderar att du använder en lätt olja som jojoba- eller kokosolja, eller vårt hårserum Grow and Glow för att uppnå bästa resultat. Börja med att massera din hårbotten i cirkulära rörelser i flera minuter. Du kan också lägga till en droppe eller två eteriska oljor till din massageolja för att ge den en extra boost.

Du kan också med fördel använda en hårbottenborste i badet när du tvättar håret. Den exfolierar huden, stimulerar blodflödet i hårbotten och kring hårrötterna och ökar därmed hårtillväxten.

Ett annat bra sätt att förbättra cirkulationen är att använda en torr borste i hårbotten innan du duschar. Detta kommer att hjälpa till att stimulera blodflödet och främja hälsosam hårväxt.

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

2. Använd ett milt schampo och balsam i duschen/badet

Det finns några anledningar till varför det är bra att använda ett milt schampo och balsam när man lider av alopecia areata. För det första kan en skonsam rengöring hjälpa till att ta bort överflödig olja eller talg, vilket kan täppa till hårsäckarna och orsaka håravfall. För det andra kan användningen av ett milt schampo och balsam hjälpa till att hålla hårbotten frisk, vilket är viktigt för hårväxten. Slutligen kan du undvika att irritera hårbotten genom att använda ett milt schampo och balsam, vilket också kan leda till håravfall.

Vår Grow and Glow-serie är sulfat- och silikonfri och är designad för att stimulera hårväxt och minska håravfall genom att använda skonsamma och naturliga ingredienser.

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

3. Minska eller förhindra stress

Som vi redan nämnt finns det ingen vetenskapligt bevisad koppling mellan stress och håravfall, men enstaka bevis tyder på att det kan finnas. Rent generellt är det dessutom bra att minska stressnivån så mycket som möjligt, eftersom överdriven stress kan inverka negativt både psykiskt och kroppsligt.

Det finns inget entydigt svar på hur man förebygger stress då det varierar från person till person. Några allmänna råd om hur du kan förebygga stress är dock: motionera regelbundet, få tillräckligt med sömn, äta hälsosamt, undvik alkohol och droger, pausa under perioder av intensivt arbete eller aktivitet och lär dig avslappningsteknik som exempelvis musik, konsthantverk, meditation och yoga.

Du kan också försöka identifiera källorna till din stress och vidta åtgärder för att undvika dem om möjligt. Om du har svårt att hantera stress är det viktigt att söka professionell hjälp.

Minska stress

4. Skydda hår och hårbotten från solen

Solen kan inverka skadligt på hår och hårbotten på flera sätt. För det första kan den ultravioletta (UV) strålningen i solljuset bryta ner hårets proteinstruktur så att det blir skörare och lättare går av. För det andra kan solens värme torka ut och skada hårstrået så att det blir mer känsligt och sprött. Slutligen kan solen göra hårbotten irriterad och inflammerad vilket kan leda till håravfall.

Det finns flera sätt att skydda ditt hår från solskador. För det första kan du bära en mössa eller halsduk för att täcka håret när du är ute under längre perioder. För det andra kan du använda ett balsam eller en leave-in-behandling som innehåller solskyddsmedel för att skydda ditt hår. Slutligen kan du undvika att använda heta stylingverktyg som t.ex. locktång och fön, vilket ytterligare kan skada redan solskadat hår.

5. Ät antiinflammatoriskt

Inflammationer har stor betydelse när det handlar om kroniska sjukdomar, bland annat hjärtsjukdomar, cancer och diabetes. En antiinflammatorisk kost kan bidra till att minska inflammationer i hela kroppen och kan medverka till att förebygga och behandla tillstånd som kan leda till håravfall.

Det finns många livsmedel med antiinflammatoriska egenskaper. Dessa är bland annat omega-3-fettsyror, färgrika frukter och grönsaker, vissa örter och kryddor samt probiotika. Om du lägger till dessa livsmedel i din kost kan detta bidra till att minska inflammation.

Omega-3-fettsyror är en typ av fleromättat fett med antiinflammatoriska effekter.

Färgrika frukter och grönsaker är rika på antioxidanter som hjälper till att skydda kroppen från inflammationer.

Vissa örter och kryddor som ingefära, vitlök, gurkmeja, spiskummin och kanel har antiinflammatoriska egenskaper.

Probiotika är levande bakterier som finns i fermenterade livsmedel och kosttillskott. De bidrar till att upprätthålla en sund balans av bakterier i tarmen vilket kan minska inflammationer.

Sambandet mellan kost och hälsa är väldokumenterat. En osund livsstil kan leda till ett antal kroniska sjukdomar, medan en hälsosam kost kan bidra till att förebygga och hantera dessa sjukdomar. Detta gäller även för alopeci, en autoimmun sjukdom som orsakar håravfall. Även om det inte finns någon garanti för att en antiinflammatorisk kost alltid är en effektiv behandling för alopecia areata kan den definitivt bidra till en förbättring av din allmänna hälsa.

6. Eteriska oljor

Vissa eteriska oljor är antiinflammatoriska och kan hjälpa till att behandla alopecia areata genom att minska inflammation och främja hårväxten. Du kan använda eteriska oljor lokalt eller andas in dem (via en oljebrännare), eller så kan du lägga till oljorna i ditt schampo eller i andra produkter.

Läs mer här om allmänna orsaker till håravfall

7. Ta hand om håret du har

Om du drabbats av alopeci är det viktigt att behandla ditt kvarvarande hår väl så att du minimerar belastningen på håret. Ett sätt att göra detta är att använda silikon- och sulfatfria hårprodukter. Det gör att dina hårstrån inte stängs in på samma sätt och att håret lättare kan ta upp de näringsämnen som du får från schampo, balsam och hårbehandling

Vanliga frågor om Alopecia Areata

Vem drabbas av alopeci?

Alopecia är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att den oftare drabbar personer där det förekommer autoimmuna sjukdomar i släkten. Det kan vara diabetes, atopiskt eksem eller andra sjukdomar. Alopecia drabbar män lika ofta som kvinnor.

Hur börjar Alopecia?

Ofta börjar det med några centimeterstora kala fläckar i håret som sedan växer sig större och större. Det vill säga, det börjar med en kal fläck.

RELATERADE INLÄGG