Skadat hår efter blekning: Hur du återställer ditt hår
blog

Skadat hår efter blekning: Hur du återställer ditt hår

vid Lotte Lindgren Apr 17, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 10 april 2024.

Innehållsförteckning

Att bleka håret kan vara ett bra sätt att skapa ett nytt utseende, men tyvärr kan det också resultera i skadat och torrt hår. Om du någonsin har blekt ditt hår och sedan funnit det vara torrt, poröst och svårt att styla, vet du hur frustrerande det kan vara. Men oroa dig inte – det finns saker du kan göra för att återställa ditt hår till dess tidigare glans och styrka. Läs vidare för att lära dig mer.

Vad händer när du bleker ditt hår?

När du bleker ditt hår avlägsnas den naturliga pigmenteringen genom kemisk behandling, vanligtvis med väteperoxid. Denna process kan ha skadliga effekter på håret eftersom det kan göra det torrt och sprött. Väteperoxid tränger in i hårstrået och bryter bindningarna mellan proteinerna, vilket kan leda till att håret försvagas och går sönder. Vidare kan blekning också ta bort det skyddande lagret av hår och leda till ökad sårbarhet för yttre påverkan som värme och kyla.

Symtom på skadat hår

Om ditt hår har skadats av blekning kan du märka följande symtom:

Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att vidta åtgärder för att återställa ditt hår.

Hur du återställer ditt hår efter blekning

Det finns flera saker du kan göra för att återställa ditt hår efter blekning. Här är några av de bästa metoderna:

1. Använd en återfuktande hårkur

En återfuktande hårbehandling kan hjälpa till att återställa ditt hår genom att tillföra fukt och näring. Välj en hårkur speciellt utformad för skadat hår och applicera den jämnt över hela håret. Låt hårbehandlingen verka i 10-15 minuter, skölj sedan håret noggrant.

2. Använd ett skonsamt schampo och balsam

Det är viktigt att välja ett schampo och balsam som är skonsamt mot ditt hår. Välj produkter speciellt framtagna för skadat eller färgbehandlat hår, och undvik produkter med sulfater som kan torka ut ditt hår.

3. Skär av de skadade ändarna

Om ditt hår är mycket skadat kan det bli nödvändigt att klippa bort de skadade topparna. Detta kan hjälpa till att förhindra ytterligare skador och låta ditt hår växa friskt och starkt.

4. Undvik heta stylingverktyg

Heta stylingverktyg som locktång och plattångjärn kan ytterligare skada ditt hår och göra det mer poröst och torrt. Försök att undvika att använda dessa verktyg under en period tills ditt hår har blivit friskare och starkare. Om du måste använda heta stylingverktyg, använd en värmeskyddande spray och ställ in temperaturen på lägsta möjliga inställning.

5. Skydda ditt hår från solen

Solens UV-strålar kan också skada ditt hår, speciellt om det redan är skadat av blekning. Använd en hatt eller en hårskyddsspray när du är ute i solen för att skydda håret.

6. Ät en hälsosam kost

En hälsosam kost kan också hjälpa till att återställa ditt hår. Se till att du äter mycket frukt, grönsaker och proteiner eftersom detta kan ge ditt hår de näringsämnen det behöver. Vitaminer som Biotin hjälper till att bibehålla normalt hår.

7. Få professionell behandling

Om ditt hår är mycket skadat kan det vara nödvändigt med en professionell behandling. En frisör kan hjälpa dig att välja rätt behandling för ditt hår, till exempel en proteinkur eller en oljekur.

Att bleka håret kan vara ett bra sätt att skapa ett nytt utseende, men det kan också resultera i skadat och torrt hår. Om du har blekt håret och märker torrt, sprött hår eller andra symtom på skadat hår finns det som tur är saker du kan göra för att återställa ditt hår. Använd en återfuktande hårkur, klipp av de skadade topparna, undvik heta stylingverktyg och skydda ditt hår från solen. Följ dessa steg så blir ditt hår snart friskt och starkt igen.

FAQ

1. Vad är orsaken till skadat hår efter blekning?

Skadat hår efter blekning orsakas ofta av de kemikalier som används i blekningsprodukter. Dessa kemikalier kan bryta ner proteinerna i håret och göra det mer poröst och torrt.

2. Kan jag återställa mitt hår efter blekning?

Ja, det är möjligt att återställa håret efter blekning. Använd en återfuktande hårkur, undvik heta stylingverktyg och skydda ditt hår från solen.

3. Hur lång tid tar det att återställa skadat hår?

Skadat hår kan ta olika lång tid att återställa, beroende på graden av skada. Vissa människor ser resultat inom några veckor, medan andra kan ta flera månader.

4. Vilket är det bästa sättet att undvika skadat hår efter blekning?

Det bästa sättet att undvika skadat hår efter blekning är att se till att skydda ditt hår och ge det nödvändig vård. Använd hårbalsam regelbundet, undvik att använda heta stylingverktyg och skydda håret från solen. Det är också viktigt att följa instruktionerna på blekningsprodukten noggrant och undvika att lämna den i håret längre än vad som anges.

5. Kan jag bleka håret igen om det redan är grått vallen?

Det är bäst att undvika att bleka håret igen om det redan är skadat. Blekning kan göra ditt hår ännu mer poröst och torrt och resultera i ytterligare skador. Det är bättre att fokusera på att återställa ditt hår och ge det den nödvändiga vården.

6. Hur ofta ska jag använda en hårkur efter blekning?

Det beror på graden av skada på ditt hår. Om ditt hår är mycket skadat kan det vara nödvändigt att använda en hårkur flera gånger i veckan för att återställa det. Om ditt hår är mindre skadat kan det räcka med en hårkur en gång i veckan.

7. Hur vet jag om mitt hår är skadat efter blekning?

Symtom på skadat hår efter blekning kan vara torrt och sprött hår, kluvna toppar och förlust av glans. Om du upplever dessa symtom efter att du har blekt håret kan det skadas.

8. Finns det några naturliga sätt att återställa skadat hår efter blekning?

Ja, det finns flera naturliga sätt att återställa skadat hår, inklusive att använda kokosolja eller aloe vera gel, massera hårbotten regelbundet och äta en hälsosam kost rik på näringsämnen som proteiner, fettsyror och vitaminer. Det är dock viktigt att komma ihåg att naturläkemedel inte alltid räcker för att återställa skadat hår och att det kan vara nödvändigt att söka professionell hjälp.

Hårvitaminer

Hårvitaminer

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰