Den perfekta hårborsten för din hårtyp
blog

Den perfekta hårborsten för din hårtyp

vid Lotte Lindgren Jun 06, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 28 april 2024.

Innehållsförteckning

Vilken hårborste du använder, det påverkar en hel del hur ditt hår mår. Fel sorts hårborste kan slita på ditt hår. Vilken hårborste är bäst för h året kanske du funderar på. Det finns inget enkelt svar på det. Detta eftersom att det finns ju idag många olika hårtyper som alla kan behöva en egen typ av hårborste.  

Gör olika hårborstar någon skillnad? 

Alla som har hår, de borstar håret, även om du kanske aldrig har tänkt så mycket på vilken typ av borste du använder. Att använda rätt hårborste för ditt hår och dina stylingbehov kan göra skillnad för ditt hårs hälsa och utseende. 

Den lämpliga hårborsten för någon med långt, lockigt hår kommer att vara drastiskt annorlunda än den bästa borsten för fint eller tunt hår. 

Vissa borstar, som den runda eller ventilerade typen, är bäst för styling, medan andra arbetar för att reda ut och vissa kan till och med avhjälpa statisk elektricitet och frissighet. Här tar vi upp olika typer av borstar och vad de kan göra för ditt hår. 

hårborstar

Typer av hårborstar och kammar 

Det finns så många olika typer av hårborstar och kammar tillgängliga så det kan vara överväldigande att veta vilken som är rätt för dig. Beroende på vilken typ av hår du har, kanske du vill använda en specialiserad borste. 

Borste för att reda ut håret 

Detangler borstar är bra för alla hårtyper – även det tjockaste, lockigaste håret – och de kan användas i både vått och torrt hår. De minimerar skador från att borsta hårknutor, och deras tunna flexibla borst gör det lättare att smärtfritt få ut knutar ur barns hår. 

Våt hårborste 

Den ursprungliga våtborsten är ett prisvärt alternativ. Dess fina, mjuka borst är tillräckligt starka för att klara de tuffaste knutarna och tillräckligt mjuka för att inte skada vått hår.  De kallas även för wet brush.  

Kuddborste 

Kuddborstar har mjuk gummibas och styva tråd- eller plastborst. De styva borsten är effektiva för att stimulera hårbotten och är bra för att borsta bort mjäll eller ansamlingar från hårstylingprodukter, och eventuellt för att stimulera hårväxt. 

Liten galtborste/vildsvinsborste 

Galtborstborstar eller vildsvinsborstar är populära på grund av deras förmåga att omfördela de naturliga, friska oljorna i hårbotten, vilket förbättrar hårets hälsa och skapar släta, glänsande lockar. Alla typer av hår kan dra nytta av en galtborste, men en 100-procentig galtborste med mjuka borst är ett bra val för personer med fint, tunt eller åldrande hår. Hos oss finns en Curved Paddle Brush - hårborste med vildsvinshår 

Nylonborste 

Nylonborstar är gjorda av ett syntetiskt material som minskar statisk elektricitet och effektivt reder ut tjockt hår. Vissa borstar kombinerar nylonborst med galtars hårstrån för att både minska statisk elektricitet och uttrassling samtidigt som de får de hälsofördelar och naturliga glans som galtborsten erbjuder. 

Böjd borste 

Böjda borstar är ergonomiskt utformade för att passa formen av ett mänskligt huvud. De flesta är gjorda av lättviktsplast och innehåller ventiler, vilket gör dem till ett bra val för resor, gymmet eller när du vill torka håret snabbt. 

Naturlig borste 

För veganer eller alla som vill ha fördelarna med en galtborste utan att använda animaliska produkter, kombinerar vissa borstar andra naturliga fibrer, som agave, med syntetmaterial för att få ett borst som ser ut och känns som galtborst. 

Paddelborste 

Den breda basen av paddelborstar gör att de snabbt kan täcka mycket mark samtidigt som de jämnar ut håret. De är ett utmärkt val för personer med långt, rakt hår. 

Rund borste 

Runda borstar är ett bra val för att föna hår och styla lösa vågor. De är helt cirkulära, vilket gör det lättare att blåsa håret under, vilket resulterar i lockar eller vågor (beroende på storleken på borsten). 

Kam med breda tänder 

Bredtandskammar har tjocka tänder med utrymme mellan dem. De kan användas på tjockt eller lockigt hår när det är blött. 

Kvinna med en bred tandad kam

Bästa hårborsten för din hårtyp

Bästa typen av borste för tjockt hår 

En paddelborste är bäst för tjockt hår. Prova en med en blandning av vildsvinshår och nylonnålar; nylonnålarna är tillräckligt tuffa för att borsta tjockt hår snabbt och galtarnas hår ökar glansen genom att omfördela de naturliga oljorna. 

Bästa hårborstetypen för långt hår 

Paddelborstar kan vara bra för långt hår, eftersom de låter dig borsta igenom en stor del av håret på en gång, eliminera knutar och omfördela olja. 

Bästa hårborsten för tunt hår 

En mjuk hårborste är bäst för tunt hår eftersom den är skonsam och sliter inte ur håret.  

Bästa hårborsten för lockigt hår 

Lockhåriga personer kanske föredrar att använda en robust, bredtandad kam när de är i duschen.  

Bästa hårborsten för rakt hår 

Paddelborstar fungerar bra på rakt, långt hår, eftersom de kan arbeta igenom mycket hår samtidigt som de fördelar oljor jämnt. En borste med gummikudde fungerar bra för rakt hår som är benäget att bli statiskt. 

Detangle Brush

Detangle Brush

139 kr

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰