Trasigt hår: Allt du behöver veta om orsaker och behandling
blog

Trasigt hår: Allt du behöver veta om orsaker och behandling

vid Kasper Lindgren Jun 20, 2024

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 20 juni 2024.

Innehållsförteckning

Att ha ett friskt och vackert hår är något som många människor strävar efter. Men vad händer när håret blir torrt och går sönder? Trasigt hår är ett vanligt problem som kan leda till hårskador, tämjning och kluvna toppar. I den här artikeln kommer vi att diskutera allt du behöver veta om orsakerna till brutet hår och hur du behandlar det.

Gå direkt till lösningen

Vad är brutet hår?

Brutet hår är när håret har blivit torrt och sprött, vilket kan leda till avbrott. Det är ett tillstånd där håret blir svagt och bryts lätt, särskilt när det utsätts för värme eller kemikalier. Trasigt hår kan förekomma på alla hårtyper och kan vara ett resultat av olika faktorer som överbehandling, dålig kost, yttre faktorer som hårtorkar, plattänger, kemiska produkter och miljöförhållanden.

Orsaker till brutet hår

Brutet hår kan orsakas av olika faktorer, bland annat:

Överanvändning av värmestyling

Överbehandling av håret kan vara en av de främsta orsakerna till brutet hår. Detta kan inkludera överanvändning av hårtorkar, plattänger, locktänger och andra värmestylingverktyg. Färgning, blekning av håret, permanenta kemiska behandlingar och frekvent schamponering kan också leda till överbehandling av håret, vilket kan leda till att håret bryts av.

Dålig kost

En dålig kost kan också leda till brutet hår. Brist på viktiga vitaminer och mineraler som järn, vitamin B, C och D kan påverka hårets hälsa och leda till att håret bryts av.

Externa faktorer

Externa faktorer som exponering för sol, vind och klorerat vatten kan också leda till att håret bryts. Miljöfaktorer som föroreningar och luftfuktighet kan också påverka hårets hälsa och leda till att håret bryts av.

Behandling av avbrutet hår

Behandling av trasigt hår kräver en kombination av hälsosam kost, korrekt hårvård och undvikande av överbehandling. Här är några tips för att behandla trasigt hår:

Klipp ditt hår

Klipp ditt hår regelbundet kan hjälpa till att ta bort skadade och kluvna toppar och göra ditt hår friskare. Detta kan också minska risken för brutet hår i framtiden.

Använd ett milt schampo

Använd ett milt schampo och undvik att schamponera ofta för att undvika att överbehandla håret. Välj ett schampo som är speciellt utformat för skadat hår eftersom det kan hjälpa till att reparera hårstråna. Vi rekommenderar starkt vårt Repair and Care schampo som är sulfat- och silikonfritt och fullpackat med närande och återfuktande ingredienser.

Använd ett balsam

Använd ett balsam efter schamponering för att hjälpa till att återställa hårets naturliga oljor och fukt. Detta kan också bidra till att minska risken för hårbrott

Undvik värmestyling

Undvik att använda värmestylingverktyg som hårtorkar, plattänger och locktänger. Om du ändå behöver använda värmestylingverktyg, använd en värmeskyddande spray och undvik att använda dem för ofta.

Använd en hårmask

Använd en hårinpackning en gång i veckan för att ge ditt hår en extra fuktboost. En hårinpackning kan också hjälpa till att stärka håret och minska risken för avbrott.

Få en hälsosam kost

Ät en hälsosam kost rik på vitaminer och mineraler, särskilt vitamin B, C, D och järn, vilket kan bidra till att upprätthålla normal hårhälsa och minska risken för hårbrott. Vitaminer och mineraler är viktiga för ditt hår och din allmänna hälsa, om du är intresserad av att veta mer om vilka vitaminer och mineraler som är bra för håret, läs här.

En hälsosam kost är viktig för ditt hår

Förebygg avbrutet hår

För att förebygga brutet hår måste du vidta några enkla åtgärder för att skydda håret från skador och överbehandling. Här är några tips för att förhindra brutet hår:

Välj hårvårdsprodukter klokt

Välj hårvårdsprodukter som är speciellt framtagna för din hårtyp och undvik produkter som innehåller starka kemikalier som kan skada håret. Här kan vi särskilt rekommendera våra reparations- och vårdprodukter. Dessa produkter är framtagna för att reparera och återfukta hår som är torrt och benäget att brytas av.

Skydda ditt hår från värmestyling

Skydda ditt hår från värmestyling genom att använda en värmeskyddande spray och undvik att använda värmestylingverktyg för ofta. På så sätt ser du till att hårstråna inte blir mer uttorkade än de redan är. Om du vill läsa mer om värmeskydd för hår, läs här.

Skydda ditt hår från solen

Skydda håret från solen genom att bära hatt eller halsduk när du är ute i solen under längre perioder. Använd också hårvårdsprodukter som innehåller UV-skydd

Klipp håret regelbundet

Klipp håret regelbundet för att ta bort skadade och kluvna hårtoppar och göra håret friskare.

Brutet hår är ett vanligt tillstånd som kan drabba alla hårtyper och leda till hårskador och i vissa fall håravfall. Orsakerna till brutet hår kan vara överbehandling med värmestyling, dålig kost och yttre faktorer som sol och vind. Behandling av trasigt hår innebär en kombination av hälsosam kost, rätt hårvård och att undvika överbehandling. Att förebygga brutet hår innebär att du vidtar några enkla åtgärder för att skydda ditt hår från skador och överbehandling.

FAQ om avbrutet hår

Kan brutet hår botas?

Brutet hår kan botas genom en kombination av hälsosam kost, rätt hårvård och att undvika överbehandling. Det är viktigt att komma ihåg att det kan ta tid att återställa hårets hälsa, särskilt om det har utsatts för upprepad skada under en lång tidsperiod.

Hur kan jag förebygga trasigt hår?

Du kan förhindra att håret bryts av genom att vidta några enkla åtgärder för att skydda håret från skador och överbehandling. Välj hårvårdsprodukter som är speciellt framtagna för din hårtyp, undvik värmestyling och skydda håret från solen och andra yttre faktorer.

Kan jag använda olja för att behandla trasigt hår?

Ja, du kan använda olja för att behandla trasigt hår. Olja kan hjälpa till att återfukta håret och göra det mer motståndskraftigt mot skador. Kokosnötsolja, arganolja och jojobaolja är bra val.

Vad ska jag göra om mitt hår är mycket skadat?

Om ditt hår är mycket skadat kanske du vill besöka en professionell frisör eller hårvårdsexpert för att få råd om den bästa behandlingen för ditt hår. Det kan också vara nödvändigt att klippa håret kortare för att få bort de skadade topparna.

Kan jag färga mitt hår om det är trasigt?

Det kan vara bäst att undvika att färga håret om det är trasigt, eftersom färgning kan leda till ytterligare skador och töjning. Om du ändå vill färga håret bör du rådfråga en professionell frisör för att hitta den bästa färgningsmetoden och produkten för din hårtyp.

Låt inte trasigt hår slå ut dig: Varför det är viktigt med friskt hår

Splittrade toppar, frissighet, matthet - dessa tecken på trasigt hår är inte bara estetiska problem. Trasigt hår kan vara ett tecken på djupare problem med hårets hälsa. Och det kan leda till ännu mer skada om det lämnas obehandlat. Ett friskt hår kräver också en frisk hårbotten. Avbrott kan ibland vara ett tecken på en irriterad eller ohälsosam hårbotten. När du tar hand om ditt hår främjar du den allmänna hälsan i hårbotten. Det minskar klåda och obehag. En frisk hårbotten innebär ett lyckligt hår - det är en win-win!

Du kanske frestas att fokusera på hur man reparerar skadat hår. Men låt oss utforska varför det är perfekt att förhindra det i första hand.

Hälsosamt hår innebär starkt hår

Hälsosamt hår är starkt hår. Det motstår brott, trasslar mindre och håller sin stil bättre. Starkt hår studsar tillbaka efter borstning och styling. Och det är mindre benäget för kluvna toppar och avbrott som orsakas av vardagligt slitage. Det är också lättare att hantera. Det går att styla bättre och håller lockar eller vågor längre. Och det är mindre benäget att frissas. Det sparar tid och frustration i din morgonrutin. Du behöver inte kämpa med en trasslig röra. Med ett välvårdat hår kan du enkelt styla håret.

Hälsosamt hår växer långt och skiner klarare

Hälsosamt hår har potential att växa sig längre och starkare. Det reflekterar också ljus på ett vackert sätt. Detta ger det en naturlig glans. Skadat hår försvagas och bryts lätt. Det hämmar dess tillväxtpotential. Det ser också tråkigt och livlöst ut. Trasigt hår får dig också att se ut och känna dig mindre självsäker. Att ta hand om ditt hår förhindrar brott. Det gör att det kan nå sin fulla längd och förbättrar ditt övergripande utseende. Att ha hår av god kvalitet är nödvändigt för att uppnå dina hårmål.

Hälsosamt hår har mindre avbrott eller kluvna toppar

Brutet hår är frissigt hår. Och ingen vill ha ett permanent fall av lugg. Kluvna toppar och skador gör att hårets kutikula (yttre lager) lyfts. De kluvna topparna rör sig uppåt i hårstrået och orsakar ytterligare skador. Detta gör att håret ser frissigt och ovårdat ut. Ett friskt och välvårdat hår har ett slätt fjällskikt. Det ger en slät, polerad look. Det har också starka, intakta ändar som inte delar sig. Detta gör att ditt hår ser friskt och polerat ut. Inga fler kluvna toppar som stjäl din glans. Och du behöver inte längre lägga tid på att försöka lista ut hur du ska reparera skadat hår.

Hälsosamt hår kräver mindre tid för borstning

God kvalitet, friskt hår trasslar mindre. Det gör det lätt att borsta och kamma. Det sparar tid och minskar risken för att bryta håret när man drar i trassliga strån. Alla de extra minuter du sparar på att organisera ditt hår kan du använda på ett bra sätt. Du kan sova ut, ta en kaffe med en vän eller göra något annat som gör dig glad. Ett friskt och välvårdat hår ger dig den där dyrbara tiden tillbaka.

Hälsosamt hår absorberar färg bättre

Hälsosamt hår absorberar hårfärg bättre och behåller den längre. Trasigt och skadat hår är mer benäget att blekna och att färgen appliceras ojämnt. Genom att ta hand om ditt hår säkerställer du att din färg ser levande ut och håller längre. Du kan förvänta dig att få komplimanger för din fantastiska hårfärg hela tiden. Ett friskt hår av god kvalitet gör det möjligt. Och du måste investera tid och kraft i ditt hårs hälsa.

Hälsosamt hår ger dig en självförtroendeboost

Hälsosamt hår kan ge ditt självförtroende en stor boost. När ditt hår ser ut och mår som bäst känner du dig mer självsäker och samlad. Starkt hår gör att du kan visa upp det och gör ett positivt första intryck. Det ger en touch av polish till din look. Du kommer att gå in i vilket rum som helst som om du äger stället. Ett friskt hår av god kvalitet är ditt hemliga vapen för självförtroende.

Genom att förstå fördelarna med friskt hår och nackdelarna med att bryta det kan du göra välgrundade val om din hårvårdsrutin. Kom ihåg att förebyggande åtgärder kan rädda dig från problem! Investera i hälsosamma vanor och se hur ditt hår förvandlas till sitt starkaste, blankaste och vackraste. Det finns inget behov av att bryta håret - med lite vård kan du ha en hälsosam relation med dina lockar i många år framöver.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰