Kvinna med eksem i hårbotten
blog

Eksem i hårbotten: Orsaker, symtom och behandlingsalternativ

vid Lotte Lindgren Jul 11, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 30 januari 2024.

Innehållsförteckning

Eksem i hårbotten kan orsaka klåda och obehag. Det är ett vanligt tillstånd, men det finns många behandlingsalternativ tillgängliga. I den här artikeln ska vi titta närmare på orsakerna till eksem i hårbotten och utforska olika behandlingar som kan hjälpa till att lindra dina symtom.

Innehållsförteckning

Vad är eksem i hårbotten?

Skalpeksem är en hudåkomma som kan orsaka kliande och fjällande områden. Det kan orsakas av flera faktorer, t.ex. stress, svamp eller överproduktion av talgkörtlar. Symtom på eksem i hårbotten är ofta rodnad och ömhet tillsammans med klåda och fjällning.

Eksem i hårbotten kan orsakas av flera faktorer som stress, svamp eller överproduktion av talgkörtlar och kan behandlas med speciella schampon eller krämer.

Behandlingen av eksem i hårbotten varierar beroende på orsaken till tillståndet. Vissa behandlingsalternativ inkluderar användning av speciella schampon eller krämer som hjälper till att minska inflammation och bekämpa bakterier eller svampinfektioner. Det är viktigt att konsultera en läkare för att hitta det bästa behandlingsalternativet, eftersom obehandlat eksem kan leda till ytterligare irritation och infektion i hårbotten.

Symtom på eksem i hårbotten

Rodnad, irritation, fjällning, utslag och klåda är några av de vanligaste symptomen på eksem i hårbotten. Detta kan orsakas av stress eller en överproduktion av talgkörtlar, vilket skapar en kliande och irriterad hårbotten. Fjällning och mjäll kan också uppstå när den inflammerade huden frigör döda hudceller från huden. Om detta inte behandlas i tid kan det leda till sår eller sår i hårbotten.

Det är viktigt att söka behandling för eksem i hårbotten för att undvika ytterligare irritation och obehag. Behandlingen varierar beroende på orsaken till eksemet - svamp eller mjäll eksem (seborroiskt eksem) - så det är alltid rekommenderat att konsultera en läkare för korrekt diagnos och behandling. En effektiv behandling lindrar symtom som klåda och fjällning och förebygger framtida utbrott av eksem i hårbotten.

Man kliar sig i hårbotten

Orsaker till eksem i hårbotten

Genetisk predisposition kan spela en roll i utvecklingen av eksem i hårbotten. Personer med familjemedlemmar som lider av eksem eller andra hudåkommor löper större risk att själva utveckla eksem. Torr hud/ tør hårbotten eller fett hår/fjäll kan också leda till kliande och fjällande eksem i hårbotten. Talgkörtlarna producerar för mycket olja, vilket gör håret fett och skapar en grogrund för svamp.


Allergiska reaktioner eller stress kan också vara orsaken till kliande fjäll i hårbotten. Stress ökar produktionen av hormoner som kortisol, vilket kan leda till inflammation och torrhet i kroppen, inklusive huvudet. Behandling av eksem och mjäll i hårbotten bör alltid bedömas individuellt utifrån en konsultation med din läkare för att fastställa den bakomliggande orsaken samt symtomens svårighetsgrad, men möjliga behandlingsalternativ inkluderar medicinska svampdödande schampon (om de orsakas av svamp), steroidkrämer och kost- eller livsstilsförändringar när det är tillämpligt.

Är eksem i hårbotten ärftligt?

Ja, eksem i hårbotten kan vara ärftligt. Forskning har visat att det finns en genetisk faktor som kan spela en roll i utvecklingen av eksem i hårbotten. Det betyder dock inte att det är garanterat att du kommer att utveckla skalpeksem om det finns i din familj. Det finns också andra faktorer som kan påverka om du utvecklar eksem, t.ex. stress, kostvanor eller miljöfaktorer. Om du upplever symtom på eksem i hårbotten är det viktigt att du söker vård hos en läkare eller hudläkare för att få en korrekt diagnos och behandlingsplan.

Är eksem i hårbotten smittsamt?

Eksem i hårbotten är inte smittsamt eftersom det inte orsakas av en infektion. Det är ett inflammatoriskt tillstånd där huden i hårbotten blir röd, fjällande, kliande och ibland smärtsam. Orsakerna kan variera från torr hud, allergier, stress, hormonella förändringar eller en autoimmun sjukdom. Det är viktigt att söka läkarvård för att identifiera orsaken till eksemet och få lämplig behandling. Användning av gemensamma kammar, borstar och hårtillbehör bör undvikas eftersom det kan förvärra tillståndet eller sprida eventuella infektioner som kan uppstå. En god hygien och en hälsosam livsstil kan också bidra till att förhindra uppkomsten av eksem i hårbotten.

Behandling av eksem i hårbotten

Eksem i hårbotten kan vara irriterande och besvärande. En effektiv behandling av eksem i hårbotten inkluderar användning av specialschampon som är utformade för att lindra klåda och irritation. Dessa schampon innehåller aktiva ingredienser som salicylsyra, svavel eller tea tree-olja som hjälper till att lugna och läka huden.

Om du föredrar naturläkemedel mot eksem i hårbotten kan du överväga att använda aloe vera-gel eller kokosnötsolja på det infekterade området för att minska inflammationen.

kokosolja

Det är dock viktigt att alltid rådfråga en läkare innan man påbörjar en ny behandlingsmetod för eksem i hårbotten. Dessutom kan det vara bra att undvika stressiga situationer och starka kemikalier som hårfärgning eller stylingprodukter för att minimera risken för ytterligare hudirritation.

Hur behandlas eksem i hårbotten?

Att använda medicinska schampon och lotioner kan vara effektivt för att behandla eksem i hårbotten. Dessa produkter innehåller ingredienser som hjälper till att lindra klåda och inflammation, såsom salicylsyra och svavel. Det är viktigt att följa tillverkarens anvisningar noga så att du inte överdriver.

Användning av steroidkrämer eller salvor kan också vara ett alternativ för behandling av eksem i hårbotten. Dessa produkter innehåller starka antiinflammatoriska ingredienser som hjälper till att minska rodnad och irritation i området. Det är dock viktigt att endast använda dessa produkter efter samråd med en läkare eller hudläkare, eftersom de har biverkningar vid långvarig användning.

Ljusterapi kan också vara ett effektivt sätt att behandla eksem i hårbotten. Denna typ av terapi avger specialiserat ljus till det drabbade området och minskar inflammation och klåda. Ljusterapi kräver vanligtvis flera sessioner med en hudspecialist innan synliga resultat uppnås.

Naturliga och huskurer mot eksem i hårbotten

Tea tree-olja, aloe vera-gel och kokosolja är alla naturläkemedel som kan användas för att behandla eksem i hårbotten. Tea tree-olja har antimikrobiella egenskaper och kan hjälpa till att lindra klåda och inflammation i hårbotten. Aloe vera-gel är känd för sina lugnande egenskaper och kan minska rodnad och irritation i hårbotten. Kokosolja har också en lugnande effekt på huden och innehåller fettsyror som främjar läkning av skadad hud.

Det är viktigt att notera att dessa lösningar endast bör användas efter en grundlig konsultation med en läkare eller hudläkare. De bör inte användas som ett alternativ till medicinsk behandling eller diagnos av eksem i hårbotten.

Förebyggande av eksem i hårbotten

Att använda milda och skonsamma produkter för hårtvätt och styling är ett effektivt sätt att förebygga eksem i hårbotten. Det är också viktigt att skölja noga efter användning av hårtvättmedel för att undvika att produktrester och kemikalier ansamlas i hårbotten. Undvik också överdriven värme från fönar och plattänger, eftersom det kan torka ut hårbotten och öka risken för irritation.

Andra tips för att förebygga eksem i hårbotten är

  • Använd en mjuk borste eller kam för att kamma håret
  • Var försiktig med frekventa färgningar eller permanenta behandlingar
  • Ät en hälsosam kost med mycket färsk frukt och grönsaker
  • Håll dig återfuktad genom att dricka mycket vatten varje dag

Genom att följa dessa enkla steg kan du minimera risken för att utveckla eksem och andra hudirritationer i hårbotten.Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰