Örngott i bambu eller siden: Den stora guiden och rekommendationen för örngott
blog

Örngott i bambu eller siden: Den stora guiden och rekommendationen för örngott

vid Lotte Lindgren Sep 13, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 9 april 2024.

Innehållsförteckning

Välj rätt örngott och skydda ditt hår

Du kanske inte vet det, men ditt val av örngott är faktiskt väldigt viktigt. Det spelar ingen roll om ditt örngott är tillverkat av bomull, bambu, satin eller siden. Materialen är alla olika, och därför påverkar de också din hud och hår väldigt olika. Det finns alltså klara fördelar med att välja ett örngott i bambu, satin eller siden.

Så ja, det är klokt att byta ut ditt bomullsöverdrag. Men vad ska man välja? Om du är tveksam, läs med här och lär dig mer om fördelarna med de olika materialen. Till sist ger vi dig även våra personliga rekommendationer och förklarar varför just det är favoriten hos oss

  Varför är ett örngott av bomull inte bra?

  Anledningen till att bomullsöverdrag inte är bra för dig är att de har en grov yta. Detta eftersom dessa örngott, som namnet antyder, är gjorda av bomull – och ofta i en blandning med polyester. När materialen är grova hjälper det till att skapa friktion mellan dig och din kudde. Detta kan med andra ord vara hela anledningen till att du vaknar med burrigt hår – just för att det blir slitet när du vänder och slår på kudden.

  Dessutom har bomull också en förmåga att absorbera fukt. Och det är inte bra – varken för din hud eller ditt hår. För när du sover kan ditt örngott absorbera den naturliga fukten från ditt hår och hud. Detta kan hjälpa ditt bomullsöverdrag att torka ut. Hur tråkigt är inte det?

  Allt detta kan du undvika om du t.ex. byt till antingen ett örngott av bambu, satin eller siden.

  Vad gör bambu och siden för håret?

  Finns det några verkliga fördelar med att byta ut ditt vanliga örngott i bomull? Ja den finns där! Och vi är nästan säkra på att du aldrig kommer att gå tillbaka när du har upplevt fördelarna med antingen bambu-, satin- eller sidenöverdrag.

  Anledningen till att dessa material är skonsammare mot ditt hår och hud är att de har en mycket slätare yta. Detta gör därför att hud och hår kan röra sig mycket enklare när du vänder och slår på kudden. På natten skapar du inte alls lika mycket friktion. Genom att byta från ett örngott i bomull sliter du mindre på håret på natten. På så sätt slipper du att du har stort och burrigt hår. Och det betyder faktiskt att ditt hår håller stilen längre – smart, eller hur?

  Örngott av bambu och siden har också effekten av att inte absorbera frukten av huden och håret. Detta är särskilt relevant för personer med antingen lockar/struktur eller skadat hår. Eftersom just dessa hårtyper ofta saknar frukt och tenderar att se torra ut. Ett örngott av bambu eller siden kan därför hjälpa håret att behålla sin naturliga mängd fukt. Man får inte glömma att fukt är vägen till starkt och friskt hår.

  Kvinnan sover med ett örngott av bambu

  Upplever alla den positiva effekten?

  Ja, alla kommer att kunna uppleva den positiva effekten av att byta ut bomullsöverdraget - utan tvekan! Det finns dock också några som helt klart kommer att uppleva fler fördelar.

  Problem med allergier

  Som allergiker kommer du att upptäcka att du har mycket lägre risk för allergiattacker när du använder antingen ett örngott av bambu eller siden. Detta beror på att båda materialen är allergivänliga. Husdammskvalster hindras från att sätta sig i kuddarna. Om du lider av allergier är därför ett örngott av bambu eller siden en bra idé

  Problem med torr hud

  Om du upplever torr hud, då kommer bambu- eller sidenöverdraget att vara något för dig. Båda materialen hjälper till att underhålla både huden och hårets hud. Det betyder att din hud och ditt hår inte kommer att torka ut på natten.

  Problem med känslig hud

  Om din hud är känslig kan det också vara en idé att prova antingen ett örngott av bambu, satin eller siden. Alla tre materialen har en snygg slät yta vilket gör att det skapas mindre friktion när du slår på kudden. Och det hjälper att din inte blir irriterad och röd.

  Har du hår med struktur – lockar eller vågor?

  Du vet förmodligen allt om frissigt hår och vet hur irriterande det är. Men du kan undvika denna återkommande strid genom att använda antingen ett örngott av bambu, satin eller siden. Örngott är inte bara viktigt för hur ditt hår ser ut på morgonen – det hjälper faktiskt också till att förbättra hårets allmänna hälsotillstånd.

  Inom Curly Girl-metoden rekommenderas att sova med örngott av bambu eller siden. Du kan läsa mer om Curly Girl här.

  Bambu, satin eller siden: Vilket tyg är bäst?

  Vid det här laget har du säkert förstått att det finns många fördelar att få om du byter till antingen ett örngott av bambu, satin eller siden. Vi ska nu gå ett steg längre och berätta om fördelarna och nackdelarna med vart och ett av de tre materialen.

  Bambu, satin och bomuld

  Bambu örngott

  Bambu är ett hållbart material, eftersom du skördar den snabbväxande växten. Det speciella med bambuplantan är att den sägs växa upp till 91 centimeter på en dag – vild!

  Att använda örngottet i bambu har följande fördelar:

  • Själva materialet är mjukt som smör och otroligt gott, varför materialet faktiskt ibland jämförs med t.ex. kaschmir. Och på grund av materialets yta frissar inte håret eller trasslar sig när du sover.
  • Bambu stjäl inte fukt från din hud och hår och minskar spridningen av husdammskvalster. Bambu är ett hypoallergent material.
  • Ett örngott i bambu ger alltid en skön och svalkande effekt. Materialet gör det möjligt att andas.
  • Du kan enkelt och enkelt tvätta ditt örngott många gånger. Bambu är ett mycket slitstarkt material, och det tål därför maskinvaxning. Även efter flera tvättar ser ditt örngott i bambu fortfarande nytt och läckert ut.
  • Bambu är ett material som är både antibakteriellt och svampdödande. Det gör också att kudden inte kommer att börja lukta med tiden heller.

  Bambu är alltså ett mycket bra alternativ till t.ex. siden då det har lite samma lyxiga känsla. Skillnaden är att örngottet i bambu inte har en lika slät yta. Men det är inte nödvändigtvis en dålig sak – tvärtom. För vissa kan det faktiskt vara en fördel att örngottet inte är så slätt. På så sätt slipper du glida runt på kudden.

  Silke örngott

  Det är en komplicerad process att göra silke, eftersom det kommer från kokongerna som silkesmaskarna producerar. Faktum är att det krävs cirka 2 500 silkesmaskar för att skapa bara ett halvt kilo silke.

  Att använda örngottet i bambu har följande fördelar:

  • Siden har som sagt en otroligt slät yta. Friktion skapas därför inte när du slår på kudden, och därför vaknar du inte med burrigt hår.
  • Det är ingen överraskning att siden är ett särskilt läckert material. Siden har under många år varit ett mycket eftertraktat material .
  • Husdammskvalster gillar inte siden, så du kan ha din säng helt för dig själv. Därför är siden ett allergivänligt material.
  • Liksom bambu är silke också ett antibakteriellt material, vilket bl.a. är en enorm fördel för den som t.ex. lidande med ett överklagande.

  Men det finns också några nackdelar med sidenörngott:

  • Det är som sagt en komplicerad process att tillverka siden och av den anledningen är det relativt dyrt att tillverka sidenörngott – till skillnad från t.ex. örngott i bambu.
  • Ett örngott i siden ska inte läggas i tvättmaskinen. Det rekommenderas att silke ska rengöras om det ska kunna hålla sig fint. Det hela kan bli en dyr och svår affär, när det dessutom rekommenderas att man ska byta sängöverdrag en gång i veckan.
  • Siden är ett material med en tät väv, vilket gör att det inte blir särskilt bra luftflöde genom kudden. Detta kan resultera i att kudden känns varm.
  • När du skördar silke dödar du silkesmaskar samtidigt. Av den anledningen kommer detta örngott inte att passa för t.ex. veganer eller personer med intresse för djurskydd.

  Satin örngott

  Satin är faktiskt ett material som både liknar och påminner om siden. Den största skillnaden är bara att satin, till skillnad från siden, är ett material som skapats av oss människor. Det är därför ett syntetiskt material tillverkat av polyester och rayon.

  Att använda örngottet i bambu har följande fördelar:

  • Eftersom satin som sagt är ett syntetmaterial är det inte alls lika dyrt att tillverka som t.ex. silke.
  • Satin har, liksom bambu och siden, också en slät och lyxig yta, vilket gör att ingen friktion skapas när du slår på kudden.

  Men det finns också några nackdelar med sidenörngott:

  • Även om satin kan likna bambu och siden, är satin varken antibakteriellt eller svampdödande.
  • Satin är inte heller allergivänligt.

  Vilket örngott är bäst?

  Om du frågar oss är fördelarna med antingen ett örngott av bambu eller siden mycket större än ett örngott i satin. Medan bambu är en nyare aktör på marknaden, har siden varit den mest populära och föredragna under lång tid. Men en enorm skillnad mellan de två materialen är att tillverkningen av örngott i bambu är mycket mer hållbar än produktionen av siden. Och just detta är också en av anledningarna till att bambumaterialet har blivit så populärt idag. Idag kan du köpa ett brett utbud av produkter gjorda av bambu – du hittar allt från underkläder och strumpor till kläder och sängöverkast.

  Vårt omdöme: Det är därför du ska välja bambu, inte siden

  Det råder ingen tvekan om att både bambu och siden örngott gör underverk för både hud och hår. Men om vi absolut ska välja en favorit så är det örngottet i bambu.

  Här är 3 anledningar till varför vi rekommenderar bambu framför siden:

  1. Priset . Bambu och siden örngott har många av samma fördelar, men priset är inte detsamma. Ett örngott i bambu är ofta billigare, och det beror på att bambu är ett snabbt växande material. Det är därför lättare och billigare att producera. Med ett örngott i bambu får du känslan av siden bara för mindre pengar.
  2. Underhåll . Ett örngott av bambu, till skillnad från ett örngott av siden, kan läggas i tvättmaskinen när det behöver bytas. När du väljer bambu framför siden slipper du skicka örngott för att rengöras. Dessutom kan du också enkelt fläckbehandla bambu. Och i allmänhet är bambu bara mer hållbart än siden.
  3. Andningsbar . Bambu har inte en lika tät väv som siden, och därför är bambu ett material som andas bättre. Ditt örngott i bambu kommer alltså att ha en kylande effekt.

  Du hittar våra örngott i bambu här.

  Bambu örngott

  Bambu örngott

  259 kr

  Bambu Bonnet

  Bambu Bonnet

  279 kr

  Få en 10% rabattkod skickad till dig

  Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰