Lockar med en plattång
blog

Lockar med en plattång: Tips och handledning

vid Lotte Lindgren Jun 30, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 8 februari 2024.

Innehållsförteckning

Vill du skapa vackra lockar i håret men har ingen locktång? Förtvivla inte! Du kan enkelt få fantastiskt lockigt hår med hjälp av en plattång. Med våra tips och vägledning kan du lära dig att styla ditt hår på det perfekta sättet för att skapa de drömmiga lockar du alltid har velat ha. Läs vidare och bli expert på konsten att skapa lockar med hjälp av en plattång.

Innehållsförteckning

Förberedelser före styling med plattång

Innan du stylar håret med en plattång är det viktigt att förbereda håret. Tvätta och torka håret noggrant för att avlägsna eventuella rester av stylingprodukter eller smuts. Applicera sedan en värmeskyddande produkt i hela håret innan du börjar styla det med plattången. Med rätt förberedelser får du inte bara en snygg frisyr, utan också ett friskt och skyddat hår på lång sikt.

Tvätta och torka håret

Det är viktigt att tvätta och torka håret ordentligt innan du börjar styla det. Se till att använda ett bra schampo och balsam för din hårtyp och undvik överdriven värme om du använder föning. Om du vill skapa lockar med en plattång är det också viktigt att se till att håret är helt torrt innan du stylar det.

När du använder en plattång för att locka håret, var försiktig så att du inte överhettar håret genom att dra strykjärnet genom samma hårpartier upprepade gånger. Detta kan orsaka skador på både hårets struktur och färg och förstöra resultatet av den önskade frisyren. Kom dessutom alltid ihåg att applicera en värmeskyddande produkt innan du använder plattång eller andra värmestylingverktyg för att skydda mot eventuella skador från uppvärmda apparater.

Kvinna som just har tvättat håret

Hur man använder en värmeskyddande produkt

För att skydda håret mot värmeskador är det viktigt att applicera en värmeskyddande produkt innan du använder plattång eller locktång. Produkten skapar en barriär mellan ditt hår och den intensiva värmen från verktygen, vilket hjälper till att bibehålla hårets hälsa och glans. Se därför alltid till att applicera en lämplig mängd av produkten i torrt hår före styling.

Tänk också på att även om värmeskydd kan minimera risken för skador, bör du undvika överdriven användning av platt- eller locktång. Använd dem bara vid speciella tillfällen och ta väl hand om dina lockar efter styling med regelbunden vård som fuktgivande produkter eller balsam.


Hur man lockar håret med en plattång

Att locka håret med en plattång kan vara ett snabbt och enkelt sätt att skapa en ny look för ditt hår. Börja med att dela upp håret i sektioner så att du får bättre kontroll över lockarna. Ta sedan en liten bit av håret och vrid det runt plattången innan du försiktigt drar det nedåt för att skapa små lockar. Upprepa processen med resten av håret tills du har uppnått önskat resultat.

Kom ihåg att justera temperaturen på plattången beroende på hur fint eller grovt hår du har. Det är också viktigt att inte hålla plattången på samma ställe för länge, eftersom det kan leda till skadat hår eller brända fingrar. Med övning blir det lättare och mer effektivt att räta ut lockar med en plattång varje gång!

Kvinna får sitt hår lockat med en plattång

Dela upp håret i sektioner

För att få de bästa lockarna med en plattång är det viktigt att dela upp håret i sektioner. Bestäm hur många lockar du vill ha och dela sedan upp håret i motsvarande sektioner. Använd klämmor för att hålla resten av håret ur vägen så att du kan fokusera på en sektion i taget tills hela huvudet är stylat.

Se alltid till att borsta håret väl innan du stylar det för en jämn och konsekvent finish. Att dela upp håret i lämpliga sektioner underlättar också processen med att skapa perfekta lockar med din plattång och gör det lättare att arbeta med varje liten hårsektion individuellt.

Att räta ut håret

Applicera en värmeskyddande produkt i hela håret innan du börjar platta det. Detta hjälper till att skydda håret från värmeskador och säkerställer att det förblir friskt och glänsande. Dela upp varje sektion av ditt hår i mindre delar för bättre resultat och enklare kontroll under processen. När du är redo att börja, glid jämnt och långsamt genom varje sektion av håret för en glansig finish.

Tänk på följande tips när du plattar håret med en plattång:

 • Applicera alltid ett värmeskyddande medel först
 • Dela upp håret i mindre sektioner för bättre resultat
 • Använd jämna nedåtgående rörelser genom varje sektion av håret

Dessa viktiga steg hjälper dig att undvika skador på håret samtidigt som du får önskat resultat när du lockar med en plattång.

Tvinna och locka håret med plattång

Ta en liten sektion av håret, vrid det bort från ansiktet och stäng plattången över vridningen. Håll i några sekunder och släpp sedan försiktigt. Använd fingrarna för att separera lockarna och upprepa processen tills allt hår är klart.

Denna teknik kan ge en naturlig och mjuk look eller mer definierade lockar beroende på hur mycket du vrider, hur stora sektionerna är och temperaturen på din plattång. Det är också viktigt att notera att ju längre du håller strykjärnet över håret, desto mer definierade blir dina lockar. Så håll ett öga på tiden för varje sektion för önskat resultat!

Frisörens råd

Lasse Søby är Danmarks ledare inom lockar - certifierad i Curl by Curl Cut™️ med utbildning från Lorraine Massey själv i New York. Dessutom arbetar han även med andra lockklippningstekniker i torrt hår och är expert på färgbehandlingar. Se hans instagram hår

Vad är viktigt innan jag lockar mitt hår med ett värmeverktyg?

- Det viktigaste innan du stylar ditt hår med ett värmeverktyg är naturligtvis värmeskydd. När vi pratar om värmeverktyg där värmeskydd är nödvändigt, pratar vi om plattänger och locktänger, crepejärn och liknande. Om du vill att ditt hår ska hålla de lockar som du kan skapa med en plattång, måste du förbereda ditt hår innan. Börja med handdukstorkat hår, applicera ditt leave-in balsam/behandling, ditt värmeskydd och tillsätt sedan en mousseprodukt, saltvatten eller annan stylingprodukt som passar för styling. Föna håret 100% torrt. Applicera lite mer värmeskydd och börja styla med ditt strykjärn.

Finns det några speciella tekniker som du kan rekommendera?

- Det finns många tekniker som du kan använda för att uppnå olika frisyrer med hjälp av en locktång eller plattång genom att använda tekniker som:

Locktänger: - Beachy Waves: Ta små sektioner av håret och linda dem löst runt locktången för en avslappnad strandlook - Tight Curls: Linda små sektioner tätt runt locktången för definierade lockar - Vintage Curls: Locka håret i samma riktning för att skapa eleganta vintage-lockar.

Plattång: - Sleek Straight: Platta hela håret från rot till topp för en slät och strålande finish - S-Curve Waves: Skapa mjuka vågor genom att göra en S-form med plattången längs hårets längd - Twisted Ends: Vrid hårtopparna runt plattången för en subtilt vågig look. Och återigen, kom ihåg att skydda håret med värmeskyddande spray innan du använder stylingverktyg.

Hur får jag den bästa lätta lockningen/fallet i mitt hår?

- För att uppnå bästa lätta lock eller fall i håret med en stylingtång, börja med att applicera en värmeskyddande spray för att minimera skador och följ stegen som beskrivs tidigare - ta små sektioner av ditt hår och locka det försiktigt med strykjärnet, undvik att applicera för mycket värme. Alternativt kan du få värmelösa lockar genom att tvinna håret i små sektioner och fästa det med hårnålar eller hårspännen medan det är lätt fuktigt runt ett Heatless Curl-verktyg. Låt det sitta i ett par timmar eller över natten och wupti, du har luftiga, lätta lockar. Kom ihåg att håret måste vara helt torrt innan du tar bort det.

Tips för lockar med en plattång

Att locka håret med en plattång kan vara ett snabbt och enkelt sätt att skapa vackra lockar. För att få en naturlig look är det viktigt att variera storleken på ditt grepp om håret när du använder plattången. Ju mindre hårbitar du tar, desto mer definierade blir dina lockar.

Använd också en värmeskyddande spray före styling för att skydda håret från skador och öka hållbarheten hos dina lockar. Börja från botten och arbeta dig uppåt i sektioner för bästa resultat.

Kvinna använder värmeskyddande spray i håret

Använda olika typer av plattänger för olika lockar

Att välja rätt storlek på plattången för specifika lockar är avgörande för önskat resultat. Här är en översikt över vilken storlek som är bäst för olika typer av lockar:

 • 19 mm: För små och täta lockar
 • 25 mm: För medelstora vågor och mjuka lockar
 • 32 mm: För stora och lösa vågor eller stora Hollywoodlockar

Att använda keramisk beläggning eller titanbeläggning kan hjälpa till att undvika skador på håret under stylingprocessen. Keramiska beläggningar fördelar värmen jämnt, medan hårstrykjärn i titan har en högre värmebeständighet.

Genom att justera temperaturinställningarna utifrån hårtyp och önskat resultat kan du säkerställa den bästa stylingupplevelsen och minska risken för skador. Exempel på rekommenderade temperaturinställningar inkluderar:

 • Tunt/fint hår (upp till 150 grader)
 • Normalt/frisk hår (150 -180 grader)
 • Fylligt/tjockt/lockigt hår (180 - 210 grader)

Användning av stylingprodukter för att öka hållbarheten hos lockar

Att välja rätt produkt för din hårtyp är avgörande för att få långvariga lockar. Det är viktigt att välja stylingprodukter som passar dina specifika behov och din hårtyp. Därför kan det vara bra att rådgöra med en professionell frisör eller läsa ingredienslistan på produkten för att säkerställa bästa möjliga passform.

Några tips på appliceringstekniker för optimala resultat inkluderar:

 • Fördela produkterna jämnt i hela håret
 • Fokusera på hårets mitt och arbeta nedåt mot topparna
 • Använd fingrarna eller en kam med breda tänder för att lättare separera lockarna

För optimal effekt rekommenderas lager på lager och kombinationer med andra produkter som mouss, hårgelé, hårserum och hårspray. Lager på lager gör också håret mer motståndskraftigt över tid.

Tillför volym till lockar

Locktekniker är ett bra sätt att ge ditt hår fyllighet innan du börjar styla med din plattång. Genom att använda dessa tekniker kan du skapa en voluminös look som håller hela dagen. Ett annat bra sätt att ge håret fyllighet är att använda en rundborste tillsammans med plattången. Vägledning om hur du använder detta verktyg kommer att se till att du får ut det mesta av din styling.

Om du vill ha ännu mer textur och volym i dina lockar kan spray, saltvattenspray eller torrschampo vara den perfekta lösningen för dig. Dessa produkter hjälper också till att ge struktur och hållbarhet till dina lockar utan att det kräver någon extra ansträngning eller tid. Så nästa gång du stylar dina lockar med en plattång, prova några av dessa enkla tips för maximal volym och hållbarhet! Vi rekommenderar starkt vår saltvattenspray som är både värme- och UV-skyddande.

Misstag att undvika när du lockar håret med en plattång

När du lockar håret med en plattång finns det några misstag du måste undvika för att uppnå önskat resultat. Ett av de vanligaste misstagen är att locka för nära hårbotten. Detta kan leda till en onaturlig och osmickrande form på dina lockar, så se alltid till att börja några centimeter från hårbotten.

Ett annat misstag är att använda för höga temperaturer på plattången. Inställningar som är för varma kan skada håret och få det att se tråkigt och skadat ut med tiden. Hitta rätt temperatur för din hårtyp och kom alltid ihåg att applicera en värmeskyddande produkt innan du stylar med plattången.

Lockar för nära hårbotten

Undvik att locka håret för nära hårbotten eftersom det kan öka risken för skador och slitage på hårstråna. Börja locka några centimeter från hårbotten och för plattången nedåt mot topparna. Använd en kam för att skapa avstånd mellan plattången och hårbotten så att du inte bränner dig eller håret. Med dessa enkla steg kan du få vackra och hälsosamma lockar med din plattång.

För höga temperaturer på plattången

Välj rätt temperatur för din hårtyp för att undvika att skada håret. Om du har fint eller skadat hår ska du använda en lägre temperatur för att undvika ytterligare skador på håret. Kom alltid ihåg att testa temperaturen på baksidan av handen först så att du kan justera plattångens värme efter behov och undvika brännskador.

Att använda rätt temperatur för din hårtyp är avgörande för att lyckas med lockar med en plattång. Tänk därför på din hårtyp och var försiktig så att du inte chansar med onödig värmebehandling av ditt hår. Använd våra tips som en guide i din dagliga rutin och öva på tekniken med hjälp av dessa grundläggande steg för ett hälsosamt resultat varje gång!

Kvinna plattar håret med hög värme

Underlåtenhet att använda en värmeskyddsprodukt

Det är viktigt att använda en värmeskyddande produkt innan du lockar håret med en plattång. Välj en spray eller kräm som passar just dina behov och fördela produkten jämnt i hela håret innan du använder plattången. På så sätt skyddar du håret mot skador och minimerar risken för kluvna toppar och torra lockar. Så kom alltid ihåg att applicera en värmeskyddande produkt innan du påbörjar ditt nästa lockprojekt!

Så behåller du lockarna i håret längre

Att behålla lockarna i håret längre är en utmaning för många kvinnor. Om du vill ha lockar med en plattång bör du börja med att tvätta och torka håret ordentligt först. Sedan kan du använda en värmeskyddande produkt på hela håret innan du stylar.

När dina lockar är formade ska du undvika att röra vid dem för mycket eller kamma ut dem. Använd istället hårnålar och sprayer för att hålla frisyren på plats hela dagen. Om det behövs kan du rädda lockarna med fingrarna genom att försiktigt forma tillbaka dem på plats under hela dagen.

Användning av hårnålar och sprayer

Att välja rätt storlek på hårnålarna är viktigt för att undvika att skada dina lockar. Det är bäst att använda små hårnålar för fina lockar och större hårnålar för stora vågor. Tänk också på att inte dra eller spänna för hårt i håret eftersom det kan skada det.

När du använder hårspray eller saltvattenspray, kom ihåg att hålla flaskan minst 20 cm från huvudet och spraya i en jämn rörelse över hela håret. Undvik överdriven användning av spray eftersom det kan få ditt hår att se stelt ut och leda till att produkten ansamlas i hårbotten.

Kom alltid ihåg att vara försiktig med dina lockar med både hårnålar och spray. Dra aldrig i lockarna med hårnålarna eller kamma igenom dem efter att spray har applicerats - detta kommer att skada dem och ge dig ett ojämnt resultat.

Fixera lockar med fingrarna under dagen

Så här fräschar du upp lockarna med fingrarna:

 • Rör försiktigt igenom håret med fingrarna för att fräscha upp lockarna.
 • Kläm lätt på hårstråna för att ge mer definition till lockarna.

Hur undviker man frissighet när man rör vid lockarna?

 • Undvik att röra och leka med håret för mycket under dagen.

Tips för att återställa eller justera vissa delar av lockarna:

 • Om topparna blir platta kan du skruva dem uppåt mot hårbotten och fästa dem med en klämma.
 • För mer volym på toppen, ta tag i de översta lagren mot luggen och linda det runt fingrarna.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰