Kvinnor med kort hår
blog

Frisyrer för kort hår: Den stora guiden till frisyrer, vård och styling av kort hår

vid Lotte Lindgren Jun 30, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 5 juni 2024.

Innehållsförteckning

 Kort hår kan vara både elegant och mångsidigt, och det är en stil som blir alltmer populär bland kvinnor i alla åldrar. Oavsett om du har en pixie, en bob eller en asymmetrisk frisyr finns det otaliga sätt att styla kort hår som framhäver din personlighet och unika stil. I det här blogginlägget utforskar vi en rad vackra och trendiga korta frisyrer som passar olika ansiktsformer och hårtyper, samt tips om hur du bäst tar hand om och stylar ditt korta hår för att det ska se bäst ut varje dag.

Frisyrer för kort hår: Vilka frisyrer är bäst för kort hår?

Det finns många olika frisyrer som kan se bra ut och passa kort hår. Här är några av de mest populära:

1. pixie cut

En pixie cut är en kort, chic frisyr som har blivit ett ikoniskt val bland kvinnor. Denna frisyr är känd för sin mångsidighet och låga underhåll, vilket gör den perfekt för dem som vill ha en elegant men ändå enkel look. Pixie-frisyren kan varieras med olika längder och texturer, från slät och elegant till rörig och texturerad. Den framhäver ansiktsdrag och är perfekt för både tjockt och tunt hår.

2. Bob (pagehår)

Bob pageant hår är en tidlös och mångsidig frisyr som passar kvinnor i alla åldrar. Denna klassiska frisyr kan anpassas till olika längder och stilar, från en skarp, rak bob till en mjuk, vågig variant. Bob pageant hår betonar ansiktsdrag och kan utformas på otaliga sätt för att passa alla tillfällen. Det är lätt att underhålla och ser elegant ut oavsett om det är rakt, lockigt eller rörigt.

3. Lob - axellång frisyr

En lob-frisyr, eller lång bob, är en trendig och mångsidig frisyr som vanligtvis faller mellan hakan och nyckelbenet. Den här stilen är perfekt för dig som vill ha en kortare frisyr utan att bli helt kort. Lob-frisyren passar alla hårtyper och kan stylas på många sätt, från slät och polerad look till mjuka, vågiga texturer. Den framhäver ansiktsdragen och ger en modern och sofistikerad look.

Den axellånga frisyren har så många olika stylingalternativ som du kan anpassa för att skapa exakt den look du vill ha. Här tar vi dig igenom några av de alternativ du har med axellångt hår.

3.1 Ljusa vågor i axellångt hår

De ljusa vågorna hjälper till att skapa spel i håret och ger mer volym till både håret och ansiktet. Det är också relativt enkelt och lätt att styla med till exempel plattång eller locktång.

3.2 Rakt axellångt hår

Du kan också välja ett enkelt rakt utseende för ditt axellånga hår. Det är väldigt enkelt, men ofta också väldigt elegant, särskilt med det lite kortare håret. 

3.3 Halv updo för axellångt hår

Det här är en enkel och otroligt vacker frisyr för dig med axellångt hår. Du tar helt enkelt den främre delen av håret och sätter fast den med ett fint hårspänne. Och på mindre än 1 minut har du en vacker frisyr.

4. Bangs eller lugg

Bangs är ett mångsidigt och snyggt tillägg till alla frisyrer. Lugg kan anpassas till olika längder och stilar, från korta, raka lugg till mjuka, sidosvepta varianter. Denna frisyr framhäver ansiktsdragen och kan ge en ungdomlig och fräsch look. Lugg passar alla hårtyper och kan stylas på många sätt för att passa alla tillfällen.

5. Asymmetriskt sidohår

En asymmetrisk frisyr är en modern och djärv frisyr där hårets längd varierar på vardera sidan av huvudet. Denna stil ger en unik och edgy look som betonar individualitet och stil. Asymmetriska frisyrer är anpassningsbara till både korta och långa hårtyper och kan stylas på många sätt, från slät och elegant till rörig och texturerad. Den här frisyren är perfekt för dig som vill sticka ut och prova något nytt och spännande.

6. rufsig frisyr med kort hår

En rufsig korthårsfrisyr är en trendig och enkel stil som ger en rörig men ändå chic look. Den här frisyren är perfekt för dig som vill ha en avslappnad men ändå snygg look. Touperat kort hår kan stylas med lätt volym och textur, vilket skapar en dynamisk och livlig effekt. Denna mångsidiga frisyr passar olika hårtyper och ansiktsformer och är lätt att underhålla.

Det är viktigt att tänka på din ansiktsform och personlighet när du väljer en kort frisyr. Prata med din frisör om vilka alternativ som passar dig bäst och kom ihåg att det är okej att experimentera med olika stilar tills du hittar den rätta för dig.

Frisyr för kort hår kvinnor över 50 år

Kvinnor över 50 år kan också bära en vacker kort frisyr. När du väljer frisyr är det viktigt att ta hänsyn till din ansiktsform och personliga stil. En klassisk pixie cut eller en sidoparted bob kan vara bra val eftersom de är både tidlösa och eleganta. Om du vill få mer volym i håret kan du prova att styla det med volymprodukter och en diffuser eller finger-twist-teknik. Det är också viktigt att se till att ditt hår är friskt och återfuktat genom att använda ett bra schampo och balsam och en leave-in-behandling. Så gå ut och prova olika stilar och hitta den perfekta korta frisyren som passar din stil och personlighet.

Föryngrande frisyr för kvinnor med kort hår

En föryngrande frisyr för kvinnor med kort hår kan skapa ett fräscht och modernt utseende som betonar ansiktets naturliga skönhet. Korta, föryngrande frisyrer som pixiesnitt, bobs och asymmetriska stilar kan lägga till volym och rörelse för ett ungdomligt och livligt utseende. De här frisyrerna är lätta att underhålla och kan stylas på olika sätt för att passa alla tillfällen.

Korta frisyrer för kvinnor med glasögon

Att kombinera kort hår med glasögon kan skapa en snygg och sofistikerad look som framhäver den naturliga skönheten i både ansiktet och glasögonen. Här är några frisyrer och tips för kvinnor med kort hår och glasögon:

Pixie Cut

En pixie-cut är en tidlös och elegant frisyr som fungerar bra med glasögon. Den här korta frisyren framhäver ansiktsdragen och ger ett ungdomligt utseende. För att lägga till lite kant kan du välja en asymmetrisk pixieskärning som ger dimension och intresse.

Bob

En klassisk bob, antingen rak eller lätt vågig, kan också se bra ut med glasögon. Den här frisyren ramar in ansiktet på ett vackert sätt och kan justeras för att passa din ansiktsform. En lätt rufsig bob kan ge en avslappnad men ändå elegant look.

Asymmetrisk bob

En asymmetrisk bob ger en modern twist till den klassiska bobben. Den här stilen är perfekt för kvinnor med glasögon eftersom den skapar en intressant balans och kan anpassas för att framhäva dina ansiktsdrag och glasögon.

Föryngrande etager

Skiktade frisyrer kan ge volym och rörelse till kort hår och skapa en fräsch och föryngrande look. Etager kan anpassas för att komplettera dina glasögon och ansiktsform för en harmonisk och dynamisk look.

Kort lockigt hår för kvinnor

Lockigt kort hår kan vara både roligt och utmanande att styla, men det kräver rätt produkter för att uppnå ett bra resultat. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa hårprodukterna för lockigt kort hår som hjälper dig att få den frisyr du vill ha. Från schampo till stylingprodukter, vi har täckt allt i den här guiden. Så läs vidare för våra rekommendationer och tips!

  Introduktion till kort lockigt hår

  Lockigt kort hår kan vara en utmaning när det gäller styling och skötsel. Det finns dock några tips och tricks som hjälper dig att få ut det bästa av din korta frisyr. Det är viktigt att komma ihåg skillnaden mellan produkter för kort och långt hår, eftersom de kräver olika nivåer av återfuktande ingredienser för att bibehålla friska lockar.

  Lockigt kort hår kräver extra återfuktning för att undvika torrhet eller kluvna toppar.

  När du väljer schampo och balsam för din drömlook med kort hår är det viktigt att hitta sådana som ger extra fukt för att undvika torrhet eller kluvna toppar. Använd leave-in-produkter som hårolja eller hårserum efter hårtvätten för ytterligare skydd mot värmeskador under stylingprocessen. När du använder stylingprodukter som mousse eller gel, se till att inte överbelasta det fina håret; storleken på en ärta kommer vanligtvis att vara lämplig för den typ av längd och volym av korta lockiga frisyrer!

  kvinna kort lockigt hår

  Hårtvätt och balsam

  Att välja schampo för lockigt kort hår är viktigare än du tror. Det kan innebära skillnaden mellan att ha friska, välvårdade lockar eller torra, skadade lockar. Så välj ett schampo som är utformat speciellt för ditt korta, lockiga hår.

  Vikten av balsam för ditt korta, lockiga hår kan inte underskattas. Balsam hjälper till att mjuka upp och återfukta dina lockar efter tvätt, vilket gör att de ser friskare ut. Det minskar också risken för knutar i din korta frisyr.

  Felaktiga hårtvättrutiner kan förstöra ditt korta, lockiga hår på nolltid. Undvik dessa misstag för att säkerställa friska och välskötta lockar:

  • Överbelasta inte håret med produkter
  • Tvätta bara håret varannan dag

  Om du drömmer om perfekta looker med din pixie eller andra korta frisyrer under dagen - kom ihåg detta: Det första steget till en bra stil börjar i duschen!

  Leave-in och stylingprodukter

  För att få det bästa resultatet på ditt korta, lockiga hår är det viktigt att använda rätt leave-in-produkter och stylingprodukter. Det finns många olika produkter på marknaden, men här är några av våra favoriter:

  • De bästa leave-in-produkterna för att definiera dina kurvor: Dessa produkter hjälper till att behålla fukten i ditt lockiga hår och ger definition till dina lockar. Prova vår Twirl and Curl Curl Cream för läckert definierade lockar.

  • Torrschampo till undsättning: Om du har bråttom på morgonen eller snabbt vill fixa till håret under dagen är torrschampo den perfekta nödlösningen för dig! Det absorberar överflödig olja från håret och ger lite extra volym.
  • Hur du hittar rätt stylingprodukter för ditt korta, lockiga hår: När du väljer stylingprodukter, hitta de som fungerar bra med din frisyrtyp. För kort hår rekommenderas produkter med lättare stadga som mousse eller spray. En saltvattenspray kan vara ett bra alternativ, prova vår Salt Water Spray, som är både värme- och UV-skyddande. Den ger en fin medium stadga till din frisyr. 

  Använd dessa tips tillsammans med våra tidigare råd om tvätt och balsam för drömlika resultat!

  Hårmasker och behandlingar

  Återfuktning är en viktig del av din hårmask- och behandlingsrutin, särskilt om du har kort lockigt hår. Vi rekommenderar att du investerar i en djup återfuktande mask minst en gång i veckan för att hålla håret friskt och glansigt. Djupinpackningar kan vara mer effektiva än vanliga hårmasker, men det är viktigt att välja rätt typ för ditt hår.

  Vissa kanske föredrar proteinbehandlingar framför oljor för sin korta frisyr, men båda typerna av behandlingar kan vara fördelaktiga på olika sätt. Proteinbehandlingar hjälper till att stärka håret, medan oljemasker ger intensiv återfuktning för torrt hår. Det slutliga valet mellan de två typerna av behandlingar kommer i hög grad att bero på din stil och dina drömmar om hur du vill att ditt korta lockiga hår ska se ut efter behandlingen. Vi har båda på Yuaia Haircare. Vi har både en utsökt fuktgivande och närande hårinpackning och en hårinpackning med keratin och veteprotein som hjälper till att återuppbygga ditt hår. Se vårt urval av hårmasker här.

  Tips och tricks för styling av kort lockigt hår

  Lockigt hår kan vara svårt att styla, men med rätt produkter och tekniker kan du få till fantastiska looker. När du har kort lockigt hår är det viktigt att använda ett bra schampo och balsam för att hålla håret friskt och återfuktat. Du kan också använda leave-in-produkter för att styla ditt korta hår.

  När du stylar ditt lockiga hår kan du prova olika tekniker som fingervridning eller diffuser för att skapa mer volym och definition i dina lockar. Var inte rädd för att experimentera med olika stilar som pixie cuts eller andra korta frisyrer - drömmar om en ny look kan bli verklighet!

  Hur klipper man kort hår?

  Kort hår kan vara en vacker och praktisk frisyr, men det kräver också en speciell klippteknik för att få det att se bra ut. Här är några tips på hur du klipper kort hår:

  1. Välj rätt längd: Det är viktigt att välja rätt längd för kort hår. Generellt sett är det bäst att välja en längd som är mellan en halv tum och en tum ovanför öronen och nacken.
  1. Använd rätt verktyg: Använd en vass sax och en kam för att klippa ditt hår. Det är också en bra idé att ha en trimmer för att trimma nacke och sidor.
  1. Börja med att klippa nacke och sidor: Klipp först nacke och sidor med en sax eller trimmer, beroende på önskad längd. Börja längst ner och arbeta dig upp mot toppen.
  1. Använd kammen för att klippa resten av håret: Använd kammen för att säkra det återstående håret på plats och klipp det till önskad längd.
  1. Leta efter balans: Det är viktigt att se till att båda sidorna av huvudet är jämnt klippta och har samma längd och form. Använd spegeln för att kontrollera att båda sidorna ser likadana ut.

  Sammanfattningsvis kan kort lockigt hår vara en vacker och praktisk frisyr, men det kräver lite extra uppmärksamhet och omsorg. Genom att välja rätt typ av behandling, använda rätt produkter och tekniker och klippa det med rätt teknik kan du uppnå den vackra korta lockiga look du alltid har drömt om. Så gå ut och experimentera med ditt hår och hitta din perfekta korta frisyr!

  saker klippa hår

  Hur får man volym i kort hår?

  Det finns flera sätt att skapa volym i kort hår. Här är några tips:

  1. Använd en volymspray: En bra volymspray kan hjälpa till att ge textur och fyllighet till kort hår. Spraya produkten på rötterna och styla sedan håret efter önskemål.
  1. Använd en rundborste: Använd en rundborste när du fönar håret för att lyfta håret vid rötterna och skapa volym. För bästa resultat, föna håret i en uppåtgående riktning.
  1. Välj rätt frisyr: En kort frisyr med lager och textur kan hjälpa till att skapa volym. Be din frisör om en klippning som passar din hårtyp och ansiktsform.
  1. Använd en rotlyftande spray: En rotlyftande spray kan hjälpa till att lyfta håret vid rötterna och skapa volym. Spraya produkten på hårrötterna och styla sedan håret som du vill.
  1. Använd en texturspray: En texturspray kan hjälpa till att ge kropp och struktur till kort hår. Spraya produkten på torrt hår och styla sedan som du vill.

  Hur bibehåller man lockar i kort hår?

  Om du vill behålla lockar i ditt korta hår kanske du vill titta närmare på Curly Girl-metoden, som är en skonsam metod för ditt hår som hjälper till att främja dina naturliga lockar. På så sätt får du de mest naturliga, men också skonsamma lockarna i ditt hår. Läs vår omfattande guide till Curly Girl-metoden här

  Lockar i kort hår kan vara svåra att underhålla, men med dessa tips kan du se till att dina lockar håller hela dagen:

  1. Använd en lockförstärkande produkt: En lockförstärkande produkt kan hjälpa till att definiera och förstärka dina lockar. Använd produkten efter att du har tvättat håret och styla håret med fingrarna för att framhäva lockarna.
  1. Använd en diffusor: En diffusor kan hjälpa till att bibehålla lockarna genom att sprida värmen jämnt och försiktigt över håret. Använd en låg värmeinställning och håll diffusorn nära rötterna för att skapa mer volym.
  1. Använd en hårspray: En hårspray kan hjälpa till att bibehålla lockarna och förhindra att håret faller isär under dagen. Spraya produkten på torrt hår och styla sedan håret efter önskemål.
  1. Försök sova med ett örngott i bambu: Ett örngott i bambu kan hjälpa till att bibehålla lockarna och förhindra att håret blir frissigt och trassligt på natten. Den släta ytan på bambu minimerar friktionen på håret och hjälper till att hålla lockarna intakta.
  1. Använd en mikrofiberhandduk: En mikrofiberhandduk kan hjälpa till att torka håret mer skonsamt och minska risken för frissiga lockar. Linda in håret i handduken och låt det torka naturligt i några minuter innan du släpper ut lockarna.

  Oavsett vilken frisyr eller stil du väljer är det viktigt att ta hand om håret ordentligt och använda rätt produkter. Fråga din frisör om råd för bästa klippning och vård av ditt korta hår, och kom ihåg att experimentera med olika produkter och tekniker för att hitta den bästa lösningen för dig.

  Hur lockar man kort hår?

  Att locka kort hår kan vara lite annorlunda än att locka längre hår, men det är fortfarande möjligt att uppnå vackra lockar. Här är en metod för att locka kort hår:

  • Hårförberedelse: Börja med att tvätta och torka håret så att det är rent och lite fuktigt. Applicera en värmeskyddande spray eller serum för att skydda håret mot värmeskador från stylingverktyg.
  • Dela upp håret: Dela upp håret i mindre sektioner. Ju mindre sektioner du arbetar med, desto mer definierade blir dina lockar.
  • Värmestylingverktyg: Använd en locktång eller en varm rulle för att locka håret. Välj en locktång med en diameter som passar storleken på de lockar du vill ha. Värm locktången till önskad temperatur.
  • Lockning: Ta en liten bit av håret och placera locktången vid hårroten. Rulla försiktigt upp håret runt locktången och håll kvar i några sekunder (vanligtvis 5-10 sekunder, beroende på hårets struktur och tjocklek). Lossa försiktigt håret från locktången.
  • Fortsätt: Upprepa processen med att ta små delar av håret och locka dem tills hela håret är stylat.
  • Avslutning: När du har lockat allt hår kan du försiktigt separera lockarna med fingrarna för att ge dem en mer naturlig look. Du kan också tillsätta lite hårspray eller texturerande spray för att hålla lockarna på plats och ge dem mer volym och stadga.

  Kom ihåg att öva lite eftersom det kan ta lite tid att bemästra tekniken att locka kort hår. Var också försiktig med värmen och undvik att överhetta håret för att undvika skador.

  Frågor om kort hår

  Vem passar kort hår?

  Kort hår kan vara mycket smickrande och passar olika ansiktsformer, beroende på hur det är stylat. Här är några allmänna riktlinjer:

  • Oval ansiktsform: Oval ansiktsform är mycket mångsidig och passar nästan alla frisyrer, inklusive kort hår. Om du har ett ovalt ansikte kan du experimentera med olika korta frisyrer.
  • Rund ansiktsform: Kort hår med volym på toppen eller lager som skapar höjd kan förlänga ansiktet och ge ett mer balanserat utseende.
  • Fyrkantig ansiktsform: Mjuka, korta frisyrer med vågor eller lockar kan mildra skarpa kanter och ge ett mer feminint utseende.
  • Hjärtformat ansikte: Frisyrer som är fylligare vid käken, som en kort bob eller en pixie med lugg, kan balansera ansiktets proportioner.
  • Flattare ansiktsform: Kort hår med volym på sidorna kan skapa bredare proportioner och balans, vilket kan vara mycket smickrande.

  Generellt sett ser kort hår bäst ut på personer med en oval ansiktsform, eftersom den här formen är den mest mångsidiga och kan bära många olika frisyrer. Men det viktigaste är att du känner dig bekväm och självsäker med din frisyr.

  Är kort hår modernt?

  Ja, kort hår är modernt och mycket populärt. Kort hår har en tidlös överklagande och återuppfinner sig ständigt med nya trender och stilar. Några anledningar till varför kort hår är modernt inkluderar:

  • Mångsidighet: Kort hår kan stylas på många olika sätt, från eleganta och polerade looks till mer avslappnade och edgy stilar.
  • Lite underhåll: Kort hår kräver ofta mindre tid och produkter för att styla, vilket passar en hektisk livsstil.
  • Självuttryck: Kort hår kan vara ett kraftfullt sätt att uttrycka personlig stil och individualitet. Det kan också vara ett sätt att markera en ny början eller förändring i livet.
  • Kändisar: Många kändisar har anammat kort hår och bidragit till att popularisera stilen. Från pixies till korta bobs - dessa frisyrer syns ofta på röda mattan och i modetidningar.
  • Fashion forward: Kort hår anses ofta vara kantigt och djärvt, vilket gör det attraktivt för dem som vill ha en modern och trendig look.

  Därmed kan man säga att kort hår inte bara är modernt, utan också en tidlös och snygg frisyr som fortsätter att vara relevant och populär.

  Kan du locka kort hår?

  Ja, du kan definitivt locka kort hår och det kan skapa en vacker och dynamisk look. Här är några metoder och tips för att locka kort hår:

  • Använd en locktång: Välj en locktång med mindre diameter för att få tajta, definierade lockar. Dela upp håret i små sektioner och locka varje sektion separat.
  • Flatjärn: En plattång kan också användas för att skapa lockar i kort hår. Vrid plattången 180 grader medan du drar den långsamt ner i håret för att skapa en lockig effekt.
  • Värmefria metoder:
   • Papilloter: Använd papilloter eller skumrullar för att rulla upp små hårpartier. Låt dem sitta över natten eller använd en hårtork för att påskynda processen.
   • Flätor: Fläta små hårpartier och låt dem sitta kvar över natten. När du lossar flätorna kommer du att ha mjuka vågor.
  • Stylingprodukter: Använd mousse eller stylinggel i vått hår innan du lockar håret för att hålla lockarna på plats. Avsluta med hårspray för att se till att lockarna håller hela dagen.
  • Diffusor: Om du har naturligt lockigt eller vågigt hår kan du använda en diffusor på din hårfön för att förstärka dina naturliga lockar utan att addera friss.

  När du lockar kort hår är det viktigt att arbeta i små sektioner och ta dig tid att se till att lockarna är jämna och väldefinierade. Med rätt teknik och produkter kan kort hår stylas med vackra lockar som passar alla tillfällen.

  Bambu örngott

  Bambu örngott

  Mikrofiberhandduk för hår

  Mikrofiberhandduk för hår

  Få en 10% rabattkod skickad till dig

  Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰