Kvinnor med kort hår
blog

Kort hår: Den ultimata guiden till vård och styling

vid Lotte Lindgren Jun 30, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 11 februari 2024.

Lockigt kort hår kan vara roligt och utmanande att styla, men det kräver rätt produkter för att uppnå fantastiska resultat. Det är därför vi har sammanställt en lista över de bästa hårprodukterna för lockigt kort hår som hjälper dig att få den frisyr du vill ha. Från schampon till stylingprodukter, vi har täckt allt i den här guiden. Så läs vidare för våra rekommendationer och tips!

Innehållsförteckning

De bästa hårprodukterna för lockigt kort hår

Lockigt kort hår kan vara en utmaning att styla, men med rätt produkter kan du skapa fantastiska looker. Ett bra schampo och balsam är viktigt för att bibehålla lockarna och återfukta håret. Korta frisyrer som pixie cut ser bäst ut med lätt stadga och definition i lockarna, vilket uppnås genom att använda leave-in-produkter som lockkräm eller hårgelé.

Introduktion till kort lockigt hår

Lockigt kort hår kan vara en utmaning när det gäller styling och skötsel. Det finns dock några tips och tricks som hjälper dig att få ut det bästa av din korta frisyr. Det är viktigt att komma ihåg skillnaden mellan produkter för kort och långt hår, eftersom de kräver olika nivåer av återfuktande ingredienser för att bibehålla friska lockar.

Lockigt kort hår kräver extra återfuktning för att undvika torrhet eller kluvna toppar.

När du väljer schampo och balsam för din drömlook med kort hår är det viktigt att hitta sådana som ger extra fukt för att undvika torrhet eller kluvna toppar. Använd leave-in-produkter som hårolja eller hårserum efter hårtvätten för ytterligare skydd mot värmeskador under stylingprocessen. När du använder stylingprodukter som mousse eller gel, se till att inte överbelasta det fina håret; storleken på en ärta kommer vanligtvis att vara lämplig för den typ av längd och volym av korta lockiga frisyrer!

kvinna kort lockigt hår

Hårtvätt och balsam

Att välja schampo för lockigt kort hår är viktigare än du tror. Det kan innebära skillnaden mellan att ha friska, välvårdade lockar eller torra, skadade lockar. Så välj ett schampo som är utformat speciellt för ditt korta, lockiga hår.

Vikten av balsam för ditt korta, lockiga hår kan inte underskattas. Balsam hjälper till att mjuka upp och återfukta dina lockar efter tvätt, vilket gör att de ser friskare ut. Det minskar också risken för knutar i din korta frisyr.

Felaktiga hårtvättrutiner kan förstöra ditt korta, lockiga hår på nolltid. Undvik dessa misstag för att säkerställa friska och välskötta lockar:

 • Överbelasta inte håret med produkter
 • Tvätta bara håret varannan dag

Om du drömmer om perfekta looker med din pixie eller andra korta frisyrer under dagen - kom ihåg detta: Det första steget till en bra stil börjar i duschen!

Leave-in och stylingprodukter

För att få det bästa resultatet på ditt korta, lockiga hår är det viktigt att använda rätt leave-in-produkter och stylingprodukter. Det finns många olika produkter på marknaden, men här är några av våra favoriter:

 • De bästa leave-in-produkterna för att definiera dina kurvor: Dessa produkter hjälper till att behålla fukten i ditt lockiga hår och ger definition till dina lockar. Prova vår Twirl and Curl Curl Cream för läckert definierade lockar.

 • Torrschampo till undsättning: Om du har bråttom på morgonen eller snabbt vill fixa till håret under dagen är torrschampo den perfekta nödlösningen för dig! Det absorberar överflödig olja från håret och ger lite extra volym.
 • Hur du hittar rätt stylingprodukter för ditt korta, lockiga hår: När du väljer stylingprodukter, hitta de som fungerar bra med din frisyrtyp. För kort hår rekommenderas produkter med lättare stadga som mousse eller spray. En saltvattenspray kan vara ett bra alternativ, prova vår Salt Water Spray, som är både värme- och UV-skyddande. Den ger en fin medium stadga till din frisyr. 

Använd dessa tips tillsammans med våra tidigare råd om tvätt och balsam för drömlika resultat!

Hårmasker och behandlingar

Återfuktning är en viktig del av din hårmask- och behandlingsrutin, särskilt om du har kort lockigt hår. Vi rekommenderar att du investerar i en djup återfuktande mask minst en gång i veckan för att hålla håret friskt och glansigt. Djupinpackningar kan vara mer effektiva än vanliga hårmasker, men det är viktigt att välja rätt typ för ditt hår.

Vissa kanske föredrar proteinbehandlingar framför oljor för sin korta frisyr, men båda typerna av behandlingar kan vara fördelaktiga på olika sätt. Proteinbehandlingar hjälper till att stärka håret, medan oljemasker ger intensiv återfuktning för torrt hår. Det slutliga valet mellan de två typerna av behandlingar kommer i hög grad att bero på din stil och dina drömmar om hur du vill att ditt korta lockiga hår ska se ut efter behandlingen. Vi har båda på Yuaia Haircare. Vi har både en utsökt fuktgivande och närande hårinpackning och en hårinpackning med keratin och veteprotein som hjälper till att återuppbygga ditt hår. Se vårt urval av hårmasker här.

Tips och tricks för styling av kort lockigt hår

Lockigt hår kan vara svårt att styla, men med rätt produkter och tekniker kan du få till fantastiska looker. När du har kort lockigt hår är det viktigt att använda ett bra schampo och balsam för att hålla håret friskt och återfuktat. Du kan också använda leave-in-produkter för att styla ditt korta hår.

När du stylar ditt lockiga hår kan du prova olika tekniker som fingervridning eller diffuser för att skapa mer volym och definition i dina lockar. Var inte rädd för att experimentera med olika stilar som pixie cuts eller andra korta frisyrer - drömmar om en ny look kan bli verklighet!

Hur klipper man kort hår?

Kort hår kan vara en vacker och praktisk frisyr, men det kräver också en speciell klippteknik för att få det att se bra ut. Här är några tips på hur du klipper kort hår:

 1. Välj rätt längd: Det är viktigt att välja rätt längd för kort hår. Generellt sett är det bäst att välja en längd som är mellan en halv tum och en tum ovanför öronen och nacken.
 1. Använd rätt verktyg: Använd en vass sax och en kam för att klippa ditt hår. Det är också en bra idé att ha en trimmer för att trimma nacke och sidor.
 1. Börja med att klippa nacke och sidor: Klipp först nacke och sidor med en sax eller trimmer, beroende på önskad längd. Börja längst ner och arbeta dig upp mot toppen.
 1. Använd kammen för att klippa resten av håret: Använd kammen för att säkra det återstående håret på plats och klipp det till önskad längd.
 1. Leta efter balans: Det är viktigt att se till att båda sidorna av huvudet är jämnt klippta och har samma längd och form. Använd spegeln för att kontrollera att båda sidorna ser likadana ut.

Sammanfattningsvis kan kort lockigt hår vara en vacker och praktisk frisyr, men det kräver lite extra uppmärksamhet och omsorg. Genom att välja rätt typ av behandling, använda rätt produkter och tekniker och klippa det med rätt teknik kan du uppnå den vackra korta lockiga look du alltid har drömt om. Så gå ut och experimentera med ditt hår och hitta din perfekta korta frisyr!

saker klippa hår

Vilka frisyrer är bäst för kort hår?

Det finns många olika frisyrer som kan vara snygga och passa kort hår. Här är några av de mest populära:

 1. Pixie cut: Denna frisyr är kort på sidorna och i nacken, men längre på toppen. Det ger en tuff och sofistikerad look.
 1. Bob: En klassisk frisyr som är kortare i nacken och längre framtill. Det finns många varianter av denna frisyr, så den kan anpassas för att passa olika ansiktsformer och personliga preferenser.
 1. Lob: En något längre version av bob som vanligtvis går ner till nyckelbenen. Denna frisyr har också många variationer och är ett bra alternativ för dem som vill ha en mer feminin stil.
 1. Lugg eller lugg: Att ha lugg kan ge en ny och fräsch look till kort hår. Det finns många olika typer av lugg att välja mellan, inklusive rak, snedställd eller bara en liten frans.
 1. Asymmetrisk: En frisyr som är kort på ena sidan och längre på den andra ger en unik och intressant look.

Det är viktigt att tänka på din ansiktsform och personlighet när du väljer en kort frisyr. Prata med din frisör om vilka alternativ som passar dig bäst, och kom ihåg att det är okej att experimentera med olika stilar tills du hittar den rätta för dig.

Korta frisyrer för kvinnor över 50 år

Kvinnor över 50 kan också ha en vacker kort frisyr. När du väljer frisyr är det viktigt att tänka på din ansiktsform och personliga stil. En klassisk pixie cut eller en bob med sidoskott kan vara bra val eftersom de är både tidlösa och eleganta. Om du vill ha mer volym i håret kan du prova att styla det med volymprodukter och en diffuser eller finger-twist-teknik. Det är också viktigt att hålla håret friskt och återfuktat genom att använda ett bra schampo och balsam samt en leave-in-behandling. Så gå ut och prova olika stilar och hitta den perfekta korta frisyren som passar din stil och personlighet.

Hur får man volym i kort hår?

Det finns flera sätt att skapa volym i kort hår. Här är några tips:

 1. Använd en volymspray: En bra volymspray kan hjälpa till att ge textur och fyllighet till kort hår. Spraya produkten på rötterna och styla sedan håret efter önskemål.

Kvinna använder volymspray i håret

 1. Använd en rundborste: Använd en rundborste när du fönar håret för att lyfta håret vid rötterna och skapa volym. För bästa resultat, föna håret i en uppåtgående riktning.
 1. Välj rätt frisyr: En kort frisyr med lager och textur kan hjälpa till att skapa volym. Be din frisör om en klippning som passar din hårtyp och ansiktsform.
 1. Använd en rotlyftande spray: En rotlyftande spray kan hjälpa till att lyfta håret vid rötterna och skapa volym. Spraya produkten på hårrötterna och styla sedan håret som du vill.
 1. Använd en texturspray: En texturspray kan hjälpa till att ge kropp och struktur till kort hår. Spraya produkten på torrt hår och styla sedan som du vill.

Hur bibehåller man lockar i kort hår?

Om du vill behålla lockar i ditt korta hår kanske du vill titta närmare på Curly Girl-metoden, som är en skonsam metod för ditt hår som hjälper till att främja dina naturliga lockar. På så sätt får du de mest naturliga, men också skonsamma lockarna i ditt hår. Läs vår omfattande guide till Curly Girl-metoden här

Lockar i kort hår kan vara svåra att underhålla, men med dessa tips kan du se till att dina lockar håller hela dagen:

 1. Använd en lockförstärkande produkt: En lockförstärkande produkt kan hjälpa till att definiera och förstärka dina lockar. Använd produkten efter att du har tvättat håret och styla håret med fingrarna för att framhäva lockarna.
 1. Använd en diffusor: En diffusor kan hjälpa till att bibehålla lockarna genom att sprida värmen jämnt och försiktigt över håret. Använd en låg värmeinställning och håll diffusorn nära rötterna för att skapa mer volym.
 1. Använd en hårspray: En hårspray kan hjälpa till att bibehålla lockarna och förhindra att håret faller isär under dagen. Spraya produkten på torrt hår och styla sedan håret efter önskemål.
 1. Försök sova med ett örngott i bambu: Ett örngott i bambu kan hjälpa till att bibehålla lockarna och förhindra att håret blir frissigt och trassligt på natten. Den släta ytan på bambu minimerar friktionen på håret och hjälper till att hålla lockarna intakta.
 1. Använd en mikrofiberhandduk: En mikrofiberhandduk kan hjälpa till att torka håret mer skonsamt och minska risken för frissiga lockar. Linda in håret i handduken och låt det torka naturligt i några minuter innan du släpper ut lockarna.

Oavsett vilken frisyr eller stil du väljer är det viktigt att ta hand om håret ordentligt och använda rätt produkter. Fråga din frisör om råd för bästa klippning och vård av ditt korta hår, och kom ihåg att experimentera med olika produkter och tekniker för att hitta den bästa lösningen för dig.

Hur lockar man kort hår?

Att locka kort hår kan vara lite annorlunda än att locka längre hår, men det är fortfarande möjligt att uppnå vackra lockar. Här är en metod för att locka kort hår:

 • Hårförberedelse: Börja med att tvätta och torka håret så att det är rent och lite fuktigt. Applicera en värmeskyddande spray eller serum för att skydda håret mot värmeskador från stylingverktyg.
 • Dela upp håret: Dela upp håret i mindre sektioner. Ju mindre sektioner du arbetar med, desto mer definierade blir dina lockar.
 • Värmestylingverktyg: Använd en locktång eller en varm rulle för att locka håret. Välj en locktång med en diameter som passar storleken på de lockar du vill ha. Värm locktången till önskad temperatur.
 • Lockning: Ta en liten bit av håret och placera locktången vid hårroten. Rulla försiktigt upp håret runt locktången och håll kvar i några sekunder (vanligtvis 5-10 sekunder, beroende på hårets struktur och tjocklek). Lossa försiktigt håret från locktången.
 • Fortsätt: Upprepa processen med att ta små delar av håret och locka dem tills hela håret är stylat.
 • Avslutning: När du har lockat allt hår kan du försiktigt separera lockarna med fingrarna för att ge dem en mer naturlig look. Du kan också tillsätta lite hårspray eller texturerande spray för att hålla lockarna på plats och ge dem mer volym och stadga.

Kom ihåg att öva lite eftersom det kan ta lite tid att bemästra tekniken att locka kort hår. Var också försiktig med värmen och undvik att överhetta håret för att undvika skador.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰