Kokosolja för håret: Hur du använder kokosolja bäst för ditt hår
blog

Kokosolja för håret: Hur du använder kokosolja bäst för ditt hår

vid Lotte Lindgren Sep 13, 2022

Utmärkt Baserat på 3273 omdömen
Dorthe Kristensen

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 14 september 2024.

Innehållsförteckning

Kokosolja har blivit en mycket populär hårvårdsprodukt på grund av de många näringsämnen, hälsosamma fettsyror och antioxidanter som finns i kokosolja. Dessa ingredienser hjälper till att stärka håret, skydda det mot skador och ge det en naturlig glans. Kokosolja har en mängd olika användningsområden; den kan användas både i håret och på kroppen. Den är särskilt effektiv som en djupverkande hårmask, eftersom den tränger in i hårstråna och hjälper till att återställa fukten. I det här blogginlägget tar vi dig igenom hur du bäst använder kokosolja i ditt hår och hur du uppnår bästa effekt. Läs vidare och ta del av våra goda råd.

Innan du köper all kokosolja i din lokala livsmedelsbutik är det viktigt att veta hur du använder kokosolja i håret korrekt. Då är du säker på att få del av alla de goda fördelarna som finns i oljan. Kokosolja är en av de så kallade multitasking-oljorna på marknaden, vilket betyder att den både är vårdande för håret samtidigt som den ger fukt till huden och kroppen. Det är bland annat därför kokosolja är så mycket använt i professionella hårvårdsprodukter. Dessutom är det en naturlig produkt, vilket gör den till en favorit bland dem som vill undvika kemikalier i sin dagliga vård.

Fördelar med att använda kokosolja i håret

  1. Kokosolja i håret är fuktgivande

Kokosolja är en av de oljor som lättast tränger in i hårfibrerna. Detta ger en unik effekt som gör att kokosolja i håret bidrar till att ge fukt och näring inne i själva hårstrået. Därmed är oljan mycket fuktgivande och vårdande på djupet. Denna fuktgivning hjälper också till att skydda håret mot uttorkning och gör det mjukt och glänsande.


  1. Kokosolja förebygger proteintapp i håret

Anledningen till att kokosolja i håret är så populärt i professionella hårvårdsprodukter är kokosoljans unika sammansättning. Oljan har ett otroligt högt innehåll av laurinsyra, som hjälper till att förebygga proteintapp. Detta hjälper till att stärka håret och göra det mer motståndskraftigt mot brytningar och skador.

  1. Kokosolja i håret ger snabba resultat
På grund av kokosoljans sammansättning har den en otroligt snabbt verkande effekt på håret. Du kommer därför att uppleva de positiva resultaten av kokosolja i håret snabbt efter användning. Håret kommer att se mer glänsande ut och kännas friskare efter bara några få behandlingar.

Vilken kokosolja för hår ska du använda?

Vårt bästa råd när du vill använda kokosolja i håret är:

    1. Använd en ren ekologisk kokosolja - På så sätt undviker du att använda raffinerade och/eller bearbetade kokosoljor som inte har samma effekt på ditt hår. Ekologisk kokosolja är också fri från tillsatsämnen och kemikalier som kan irritera håret eller hårbotten
    2. Använd inte rå kokosolja - Denna form av kokosolja är lämplig för matlagning, men inte för ditt hår. Om du använder rå kokosolja kommer du att behöva vara försiktig så att ditt hår inte blir fettigt, eftersom rå kokosolja kan ha en tendens att tynga ner håret. Rå kokosolja kan också ha en tjockare konsistens, vilket gör det svårare att tvätta ur.
    1. Kom ihåg att det är en dryg produkt - Börja därför med en liten mängd (less is more). Överväg att tillsätta kokosoljan successivt, så att du bättre kan kontrollera mängden och undvika överskott av produkten.
      Kokosolja

      Hur man använder kokosolja för hår

      Så där, nu har du köpt den perfekta kokosoljan och är redo att skämma bort ditt hår! Kokosolja i håret har många appliceringsmetoder, från fuktgivande behandlingar till skydd mot skador. Det kan därför vara en bra idé att testa sig fram och hitta den metod som fungerar bäst för dig och ditt hår. Du kan välja att använda kokosolja som en djupverkande mask, en leave-in balsam eller som en före schampobehandling. Vi rekommenderar dock denna metod när du ska använda kokosolja i håret.

      VIKTIGT! Börja med en liten mängd

      Som tidigare nämnts är kokosolja en mycket dryg produkt och det är därför mycket viktigt att börja med en liten mängd. Kokosolja kan vara mycket koncentrerad och det är bäst att undvika överdosering, vilket istället kan göra ditt hår tungt och fettigt. Det är viktigt att ta reda på hur ditt hår reagerar på kokosoljan för att veta hur mycket som behövs. Börja med att applicera en liten mängd kokosolja i håret och arbeta in det, särskilt i ändarna, eftersom de ofta behöver mest vård. Vissa hårtyper behöver bara mer fukt än andra. Efter applicering ska du observera hur ditt hår reagerar. Om du upplever att ditt hår har absorberat oljan bra och inte ser fettigt ut, kan du gradvis öka mängden nästa gång. Var medveten om att lite ofta är tillräckligt för att uppnå de önskade resultaten.

      Ta hand om din hårbotten

      Det kan vara fördelaktigt att använda ren kokosolja för torr hårbotten eller för att bekämpa mjäll då det hjälper till att bibehålla naturliga oljor i hårbotten. Kokosolja har fuktgivande egenskaper som kan hjälpa till att lindra irritation och torrhet i hårbotten. Dock bör man vara medveten om att oljan kan ha en tendens att tynga ner håret, täppa till porer och/eller orsaka irritation för vissa hudtyper. Om du upplever klåda eller rodnad kan det vara en bra idé att sluta använda kokosolja under en tid och rådfråga en hudläkare. Därför ska du vara försiktig med din hårbotten när du använder kokosolja i håret, eftersom det kan vara mycket individuellt hur vi reagerar på det i vår hårbotten. Överväg att testa en liten mängd först och anpassa efter behov.

      Blöt hår och kokosolja

      Du kan använda kokosolja i både torrt och vått hår. Om du använder det i vått hår kan du med fördel applicera det efter schampo. Kokosoljan kommer att hjälpa till att försegla fukt och näring som redan har tillförts ditt hår. Här får håret som tidigare nämnts tillförd mycket näring och fukt. När du använder balsam efteråt kommer det att stänga hårstråna, vilket säkerställer att fukten och vården förblir i hårstrået. Håret kommer efteråt att vara mjukt och glänsande längre än normalt.

      Goda fördelar med kokosolja i håret

      Nu har vi pratat mycket om vilken kokosolja du ska använda och hur du ska använda kokosolja i håret, men låt oss titta på fördelarna med kokosolja i håret. Kokosolja är känd för sina många fördelar: Den fuktar och närar håret effektivt, minskar friss och förbättrar hårets glans. Den innehåller antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa mjäll och irriterade hårbottenproblem. Dessutom stärker kokosolja hårets struktur och kan hjälpa till att förebygga kluvna toppar. Här ger vi dig alla fördelar.

      Omedelbar glansgivande effekt

      Om du lider av torrt och slitet hår kan kokosolja vara din räddning! På mycket kort tid kan oljan förvandla ditt torra hår till blankt och glansigt. Den ger håret en hälsosam och naturlig glans som kan förbättra ditt utseende markant. Det är perfekt för den snabba morgonrutinen när du vill göra något extra för ditt hår. Dessutom skyddar kokosoljan också håret mot uttorkning tills du tvättar håret med schampo. Vid regelbunden användning kommer du att uppleva en förbättring av hårets allmänna hälsa och utseende.

      Tillvägagångssätt: Fördela kokosoljan i torrt hår med en borste eller kam. Se till att applicera oljan jämnt från mitten av hårstråna till topparna. Undvik att få kokosoljan i hårbotten.

      Glansigt hår

      Farväl till burrigt hår

      Om du har frissigt hår vet du hur stor en uppgift det kan vara att tämja hårlåsarna. Du har säkert spenderat en förmögenhet på fancy produkter som inte har haft någon egentlig effekt. Här kan kokosolja i håret bli din räddning!

      Eftersom kokosoljan består av medellånga fettsyror tränger den djupare och snabbare in i hårstrået och hårfibrerna än andra håroljor. Den fuktgivande effekten av kokosoljan kan hjälpa till att släta ut håret och minska friss, vilket ger ett mer jämnt och välvårdat utseende. Om du till exempel har problem med många små 'flygiga hår', kan du enkelt tämja dem med några droppar kokosolja.

      Tillvägagångssätt: Använd en liten mängd kokosolja för håret och fördela det i håret. Använd sedan din hårborste och kamma igenom håret ordentligt. Låt håret lufttorka efteråt.

      Räta ut ditt trassliga hår lättare

      Om du ofta upplever att ditt hår trasslar sig kan kokosolja vara fantastiskt för att göra det lättare att reda ut håret. Samtidigt får håret också mycket fukt och vård. Den rika konsistensen av kokosolja hjälper till att mjuka upp hårstråna, vilket gör dem mer motståndskraftiga mot att gå av under utredning.

      Tillvägagångssätt: Använd en liten mängd kokosolja och fördela i topparna av håret. Använd en bredtandad kam, en skonsam hårborste eller fingrarna för att reda ut topparna. Arbeta försiktigt för att undvika att dra eller rycka i håret. Därefter kan du långsamt arbeta dig upp genom håret.

      Kvinna räddar sitt hår med en bredtandad kam

      Kokosolja som nattrutin

      Om du ännu inte har en nattrutin för ditt hår kan du överväga att använda kokosolja i håret. Kokosolja fungerar nämligen utmärkt som en nattbehandling som när och reparerar håret medan du sover. Kokosolja har ett högt innehåll av vitaminer och essentiella fettsyror som tränger djupt och snabbt in i hårstråna. Denna djupgående vård hjälper till att förbättra hårets struktur och elasticitet. Du kan särskilt fokusera på att använda det i dina toppar eftersom den hjälper till att förhindra kluvna toppar eller att hårstrået bryts. Detta gör att håret har mycket bättre förutsättningar att växa hälsosamt och starkt.

      Tillvägagångssätt: Använd denna metod strax innan du går och lägger dig. Blöt håret med ljummet vatten och torka sedan håret med en handduk. Tillsätt sedan en liten mängd rå kokosolja och kamma ut håret. Lägg sedan upp håret i en skonsam hårhandduk , så att du skyddar kudden från olja och blött hår. Morgonen efter sköljer du kokosoljan ur håret och tvättar sedan med schampo och balsam. Du kan göra denna rutin 2 till 3 gånger i månaden.

      Använd kokosolja för att skydda håret från solen

      På sommaren är håret extra utsatt eftersom solen bidrar till att torka ut håret. Kokosolja i håret är naturligt UV-skyddande. Ett lager skyddar motsvarande SPF 5. Detta betyder att kokosolja hjälper till att minska skador orsakade av solens UV-strålar. Kom därför alltid ihåg att använda kokosolja i håret när du är på semester för att förhindra solskadat hår.

      Men man bör vara medveten om att kokosolja inte ger ett 100% skydd. Därför kan det vara fördelaktigt att ta med en hatt eller sjal, så att du kan vara säker mot solskadat hår.

      Använd kokosolja för att lindra torr hårbotten

      Är du en av dem som lider av känslig eller torr hårbotten? Det kan vara en utmaning att hitta effektiva lösningar för att återställa balansen i din hårbotten. Vi tvättar ofta håret, och det kan vara med till att ta bort några av de naturliga oljorna från hårbotten som är viktiga för att upprätthålla en balanserad hårbotten. Kokosolja är en utmärkt lösning eftersom den tillför essentiella fettsyror och vitaminer som hjälper till att fukta och lugna hårbotten.

      Tillvägagångssätt: Använd en liten mängd kokosolja för håret som du värmer upp ordentligt mellan händerna. Därefter fördelar du kokosoljan i hårbotten och masserar in oljan noggrant för att uppnå bästa effekt. Om du har långt eller tjockt hår kan det vara en fördel att dela upp håret i sektioner för att säkerställa att hela hårbotten behandlas effektivt.

      Kokosolja mot mjäll

      Kokosolja i håret är en effektiv naturlig lösning för att bekämpa mjäll och bibehålla en hälsosam hårbotten. Dess antimikrobiella egenskaper hjälper till att minska mjäll orsakad av svampinfektioner, medan dess fuktgivande egenskaper lindrar torr och irriterad hårbotten.

      Massera kokosolja i håret och låt den verka i minst 30 minuter innan du tvättar för att få bästa resultat. Regelbunden användning av kokosolja i håret kan minska mjäll och lämna hårbotten hydrerad och hälsosam.

      Hårbotten med mjall

      Hur kokosolja hjälper olika hårtyper

      Kokosolja är en mångsidig och närande olja som kan vara fördelaktig för alla hårtyper på olika sätt. Oavsett om du har torrt, skadat, lockigt eller färgat hår, kan kokosolja i håret vara en effektiv lösning för att förbättra ditt hårs hälsa och utseende. Här är hur kokosolja i håret kan hjälpa olika hårtyper:

      Torrt och skadat hår

      Kokosolja i håret är känd för sina djupt fuktgivande egenskaper. Den tränger in i hårstråna och förhindrar fukttapp, vilket är särskilt viktigt för torrt och skadat hår. Denna olja skapar en skyddande barriär runt varje hårstrå, vilket hjälper till att bevara fukten längre. Kokosolja innehåller laurinsyra, en medellång fettsyra som binder till hårproteiner och stärker håret inifrån. Laurinsyra har också antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att förhindra infektioner i hårbotten som ofta kan bidra till hårskador. Vid regelbunden användning kan kokosolja i håret hjälpa till att återuppbygga skadade områden, minska kluvna toppar och ge håret en hälsosam glans.

      Lockigt hår

      Lockigt hår har en tendens att vara torrt och kräver extra fukt för att hålla lockarna definierade och frissfria. Kokosolja i håret är idealisk för lockigt hår eftersom den hjälper till att bevara fukten i lockarna och minska friss. Den innehåller medellånga fettsyror som tränger djupt in i håret och förbättrar elasticiteten i lockarna. Använd kokosolja som en leave-in conditioner eller som en djupverkande hårmask för att hålla dina lockar mjuka, definierade och välvårdade. Kokosoljan skapar också en skyddande barriär som förhindrar skador från miljöfaktorer som UV-strålar och föroreningar.

      Färgat hår

      Färgat hår kräver särskild vård för att bevara färgens intensitet och förhindra uttorkning. Kokosolja är skonsam och effektiv i att skydda färgat hår. Den hjälper till att bibehålla hårfärgens glans och förhindrar uttorkning genom att skapa en skyddande barriär runt hårstråna. Dessutom ger kokosolja i håret näring och fukt, vilket är avgörande för att hålla färgat hår hälsosamt och livfullt. Den är också känd för att minska skador orsakade av värmestylingverktyg. Använd kokosolja som en pre-schampo behandling för att skydda håret från de uttorkande effekterna av schampo och stylingprodukter.

      Normalt hår

      Även om normalt hår kanske inte kräver så mycket vård som andra hårtyper kan det fortfarande dra nytta av kokosoljans närande egenskaper. Kokosolja i håret kan användas som en lätt daglig fuktighetsbevarare för att hålla håret mjukt och glänsande. Den hjälper också till att stärka hårstråna och förbättra hårets övergripande hälsa. Det kan också hjälpa till att förhindra framtida skador och hålla håret hälsosamt på lång sikt. Kokosolja kan dessutom minska friss och tillföra en naturlig glans. Använd en liten mängd kokosolja i håret i topparna för att förhindra kluvna toppar och hålla det välvårdat.

      Vanliga frågor om kokosolja för hår

      Vilken är den bästa kokosoljan för hår?

      Den bästa kokosoljan för håret är en ekologisk kokosolja som är kallpressad och fri från tillsatsämnen. Ekologisk kokosolja behåller flest näringsämnen och ger bättre resultat. Du kan ofta hitta det i din lokala livsmedelsbutik eller specialbutiker med hälsoprodukter.

      Hur ofta ska jag använda kokosolja i håret?

      Det finns inget exakt svar på den här frågan eftersom det beror mycket på din hårtyp. Till exempel kan personer med torrt eller lockigt hår ha nytta av att använda kokosolja i håret oftare, kanske flera gånger i veckan, för att behålla fukten och minska frissighet. Om du har fint eller fett hår kan det räcka med att använda kokosolja en gång i veckan eller ännu mer sällan. Därför rekommenderar vi att du provar dig fram för att se vilken mängd och frekvens som fungerar bäst för dig och ditt hår. Kom också ihåg att kokosolja kan användas som en pre-schampo-behandling för att skydda håret mot uttorkning.

      Kan jag använda vilken kokosolja som helst?

      Nej, du bör undvika rå kokosolja i håret eftersom den kan ha en större tendens att tynga ner håret. Håll dig till en ekologisk kokosolja för håret som är mindre raffinerad och bevarar fler av de näringsämnen som är fördelaktiga för ditt hår.

      Hur tvättar jag kokosolja ur håret?

      Det bästa sättet att tvätta ut kokosolja ur håret är att börja med att blöta håret med varmt vatten. Varmt vatten hjälper till att lossa oljan från hårstråna, vilket gör det lättare att ta bort. Därefter ska du applicera ett milt schampo på din hårbotten och massera in det innan du sköljer ur schampot med ljummet vatten. Sedan ska du använda ett balsam som är avsett för fett hår och arbeta det genom hårstråna från rot till topp. Låt balsamet verka i några minuter innan du sköljer ur det med kallt vatten. Kallt vatten hjälper till att försegla hårstråna och bevara fukten. Till sist ska du använda en bredtandad kam eller dina fingrar för att reda ut håret, börja vid topparna och arbeta dig upp mot rötterna. För att säkerställa att alla spår av kokosolja i håret är borta kan du upprepa schampo- och balsamstegen en gång till. Det är också viktigt att notera att för varmt vatten kan orsaka irritation i hårbotten, så håll dig till ljummet eller svalt vatten när du tvättar ut oljan.

      Hur länge ska kokosoljan sitta kvar i håret?

      Kokosolja kan lämnas i håret i minst 30 minuter och upp till flera timmar, beroende på den önskade effekten och hårets tjocklek. Om du har mycket torrt eller skadat hår kan du låta oljan sitta längre för att maximera fukt och vård. För personer med tjockt och grovt hår kan en längre tid vara nödvändig, men det är viktigt att inte låta kokosolja sitta för länge i håret eftersom det kan leda till produktuppbyggnad. Generellt sett ger de bästa resultaten om du låter kokosolja sitta i håret i ungefär en till två timmar innan du sköljer ut den. Kokosolja är också en utmärkt pre-schampo-behandling – du behöver bara applicera den innan schamponering och låta den sitta i minst 30 minuter. Du kan även använda en varm handduk efter applicering för att hjälpa till att öppna hårsäckarna och låta oljan tränga djupare in i hårbotten och hårstråna.

      Få en 10% rabattkod skickad till dig

      Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰