Elektriskt hår: Vad det är och hur du kan tämja det
blog

Elektriskt hår: Vad det är och hur du kan tämja det

vid Lotte Lindgren Nov 30, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 20 maj 2024.

Innehållsförteckning

Kämpar du ofta med elektriskt hår? Det kan vara en stor uppgift att tämja håret, speciellt under vinterhalvåret när luften är torrare. Oroa dig inte, vi finns här för dig! Genom hela det här blogginlägget tar vi dig hela vägen runt ämnet "elektriskt hår". Först och främst: vad det är, varför du får elektriskt hår, men framför allt också vad du kan göra för att undvika elektriskt hår. Vi ger dig våra bästa tips och tricks som förhoppningsvis hjälper dig och dina lockar att undvika elstöt.

Vad är elektriskt hår?

För att förklara vad elektriskt hår egentligen är måste vi använda oss av lite nördiga beskrivningar. Du kanske lärde dig i skolan att allting i grunden består av atomer och att dessa atomer då består av protoner, neutroner och elektroner. Håll ut, för nu börjar det bli lite tekniskt. Elektroner är negativt elektriskt laddade och om dessa elektroner sedan flyr från atomen och sätter sig på en annan atom finns det plötsligt 2 negativt laddade elektroner i samma atom. Detta kommer att resultera i att de stöter bort varandra. Och det är faktiskt denna reaktion som orsakar elektriskt hår. För att utveckla, när håret får en massa extra negativt laddade elektroner, vilket gör att elektriska laddningar uppstår i håret, kommer det att göra att de enskilda hårstråna stöter bort varandra. Precis som om man sätter två negativa ändar av en magnet mot varandra. Detta kommer att få ditt hår att flyga runt på huvudet eller, till exempel, att det fastnar på din hud eller dina kläder.

Skillnaden mellan elektriskt hår och frissigt hår

Elektriskt hår orsakas av statisk elektricitet, vilket gör att håret sticker ut och blir flygigt. Detta händer ofta i torra miljöer eller på vintern. Statisk elektricitet orsakas av brist på fukt, vilket gör att håret blir elektriskt laddat. För att tämja elektriskt hår ska du använda antistatiska sprayer, återfuktande produkter och undvika syntetiska material.

Frissigt hår uppstår när håret saknar fukt i sitt yttre skikt (kutikula), vilket gör att håret absorberar fukt från omgivningen och sväller. Detta leder till en grövre textur och okontrollerad volym. Frizzy hår är ofta resultatet av skador från heta stylingverktyg, kemiska behandlingar eller naturlig hårstruktur. För att motverka frissighet kan du använda återfuktande schampo och balsam, leave-in-balsam och serum eller oljor som motverkar frissighet.

Varför får jag elektriskt hår?

Men hur blir ditt hår plötsligt elektriskt? Varför och hur tar ditt hår upp dessa elektroner?

Elektriskt hår uppstår när det finns friktion mellan ditt hår och ett annat föremål. Har du provat tricket att gnugga en ballong mot håret? Det är faktiskt samma sak som händer när man till exempel använder mössor, halsdukar eller liknande. Friktionen som skapas gör att den negativa laddningen av elektroner skaver av på ditt hår och skapar denna elektriska laddning.

Nu kanske du frågar varför du sällan har elektriskt hår på sommaren, men du har det konstant på vintern?

Det finns en bra förklaring till det. På sommaren är luftfuktigheten oftast hög, det gör att de elektriska laddningarna blir mer utspridda och har därför lättare att laddas ur. Å andra sidan kännetecknas vintern ofta av låg luftfuktighet. Det torra klimatet tillsammans med torrt hår skapar de bästa förutsättningarna för elektriskt hår. Särskilt det växlande klimatet mellan den kalla luften utanför och den varma luften inuti bidrar till att skapa de optimala förutsättningarna för elektriskt hår. Om håret är torrt eller skadat kommer du att kunna uppleva en större grad av elektriskt hår.

Vårt bästa råd för att undvika elektriskt hår

Sådan! Nu har det lärt sig lite om vad elektriskt hår är, varför du får det, samt vad skillnaden mellan elektriskt och frissigt hår är. Dessa är viktiga steg för att veta hur du tämjer dina lås. Jag har samlat våra bästa råd för elektriskt hår här, så att du kan få ditt hår under kontroll.

Ge håret tillräckligt med fukt - Hitta rätt hårvårdsprodukter

Om du vill bli av med elektriskt hår är det mycket viktigt att du hittar hårvårdsprodukter som matchar ditt hårs behov. Om du upplever elektriskt hår är det viktigt att hitta produkter som ger ditt hår mycket fukt, men som samtidigt också kan hjälpa till att behålla fukten i håret. Fukten hjälper till att ladda ur ditt hårs elektriska laddningar, så att du slipper flygande överallt. Det kan också ofta visa sig att man måste använda en typ av produkt på sommaren och en annan typ på vintern.

Vi kan definitivt rekommendera vårt Repair and Care Shampoo and Conditioner, som ger ditt hår den ultimata vården och fukten. En storfavorit inte bara hos mig utan även hos våra många kunder som brukar ha torrt och burrigt hår.

Använd en fuktgivande hårmask

Om du fortfarande känner att ditt hår är torrt och saknar fukt, kanske du vill prova en återfuktande hårmask. Hårmaskens funktion skiljer sig något från schampo och balsam genom att den har en mer djupgående effekt på dina hårstrån. Du måste använda en hårmask ungefär en gång i veckan för att få önskat resultat.

En hårmask som vi kan rekommendera med mycket fukt är hårmasken Intensive Repair and Growth som innehåller bland annat Inca Inchi- olja, mangosmör och vitamin E. Det ökar hårets motståndskraft, förhindrar skador och minskar frizz .

Obs: Det är viktigt att du använder schampo först (helst 2 gånger) och sedan hårmask. Slutligen avsluta med balsam. Detta eftersom balsam hjälper till att täta håret och på så sätt täta fukten inuti hårstrået.

Kvinde bruger en hårmaske

Tänk på din hårvårdsrutin

Har du din hårvårdsrutin under kontroll? Det är ofta här vi ser att det finns mycket att ta igen både i förhållande till hårets allmänna hälsa men också i förhållande till att tämja elektriskt hår. Till exempel, hur ofta tvättar du håret? Vi rekommenderar 2-3 gånger i veckan. Anledningen till detta är för att frekvent hårtvätt kan bidra till att torka ut håret, vilket gör håret mer elektriskt, men samtidigt gör håret mer poröst. Du bör också undvika att använda varmt vatten när du tvättar håret, eftersom det hjälper till att torka ut det ännu mer.

Du kan också leta efter ett sulfat- och silikonfritt schampo och balsam för att undvika att håret torkar ut. Läs mer om sulfat- och silikonfria schampon här.

hårvårdsrutin

Hitta en hårborste som matchar ditt hår

Det är viktigt att hitta en hårborste som matchar din hårtyp. Om du har en tendens till elektriskt hår kan det vara ett tecken på torrt hår. Här kommer metallborstar och kammar att vara ett dåligt val för dig. Det är viktigt att hitta en hårborste som är bra på att fördela hårets naturliga oljor. Hårbotten producerar några naturliga oljor som håret har nytta av. Dessa naturliga oljor hjälper till att hålla håret friskt och glänsande. Det kan därför vara en mycket bra idé att välja en hårborste med vildsvinshår, eftersom den hjälper till att fördela de naturliga oljorna väldigt bra i håret.

Vi personligen älskar Curved Paddla Borsta . Det är inget mindre än fantastiskt! Med sitt böjda borsthuvud följer den hårbotten och ger en effektiv fördelning av hårets naturliga oljor. Samtidigt är den skonsam mot håret och perfekt för att spara hår även på barn, då den inte skadar att använda även om håret är trassligt.

Var försiktig med värmestyling

Om du lider av elektriskt hår finns det en extra god anledning att överväga din frisyr. Om du är en av dem som ofta använder värmestyling i form av plattång/locktång eller fön, så bör du överväga att hitta en frisyr som inte kräver värmestyling. Värmen torkar ut håret och därmed har ditt hår en större tendens att bli elektriskt. Om du äntligen ska värmestyla håret är det viktigt att du skyddar håret med en värmeskyddsprodukt.

Skydda ditt hår

Det är extremt viktigt att skydda ditt hår, speciellt om du använder värmestyling på håret. Här måste du använda en värmeskyddsprodukt, det kan vara ett serum, hårolja eller spray som hjälper till att skydda ditt hår från värmen. Du kan också välja produkter som hjälper till att täta hårstrået så att det inte påverkas av skadliga radikaler.

När ditt hår är torrt

Vill du bli av med ditt elektriska hår är det viktigt att hitta en hårvårdsprodukt med antifrizz- effekt. Det kan också vara en bra idé att hitta en produkt som återfuktar håret med några bra oljor. Vi rekommenderar starkt Smooth and Shine Anti-Frizz elixir som är en unik hårolja med anti frizz- effekt samt oljor som inka inchiolja och arganolja .

Välj rätt örngott

Har du rätt örngott? Sover du med kuddfodral i satäng eller överdrag med syntetfibrer? Då har du kanske upplevt att det kan ge dig elektriskt hår. Därför kan du överväga att byta till ett kuddfodral med naturmaterial som bambu, siden eller bomull. Naturmaterialen avger inte lika mycket el som syntetiska material gör. Du kommer därför att kunna uppleva en betydande skillnad i ditt hår.

Vi rekommenderar att du tittar mot ett örngott av bambu, det är väldigt skonsamt mot både hår och hud och samtidigt är det ett av de mest hållbara materialen du kan få tag på. Bambu örngott har en slät yta som godis och sliter därför inte ner håret på samma sätt som till exempel bomull kan tendera att göra.

Se upp för uttorkande hårprodukter

Vi pratade lite om det tidigare i det här inlägget. Det finns vissa ingredienser i hårprodukter som bidrar till att torka ut håret. Det vill du undvika om du upplever elektriskt hår som ett problem. Det kan därför vara ett bra första steg att titta närmare på dina hårprodukter. Du måste vara särskilt uppmärksam på om produkten innehåller sulfater och speciella SLS/ SLES-sulfater är bland de mest torkande. Speciellt de med lockigt hår kommer att kunna uppleva en stor effekt genom att byta från produkter som innehåller sulfat och silikon.

Produkter för elektriskt hår

Nu har du gått igenom alla våra bästa tips och rekommendationer. Som sagt, det finns en hel del saker du kan göra av mindre eller större karaktär. Men den största effekten får du om ditt hår får tillräckligt med fukt och vård. Det finns många saker du kan göra för att se till att ditt hår får den fukt och vård som behövs. Naturligtvis beror det också på din hårtyp, eftersom du kan ha olika behov om du har lockigt hår eller om du har fint och rakt hår. Men här ska vi försöka ta dig igenom några av våra produktrekommendationer för elektriskt hår.

Repair & Care - Healthy Hair Kit

Om du inte vill blanda och matcha schampon, balsam och hårmasker har vi den perfekta lösningen för dig. Genom många tester har vi utvecklat vår egen hårvårdsserie som fokuserar på vård och fukt. Repair and Care-serien är unikt formulerad med några av de bästa ingredienserna du kan hitta och är sulfat- och silikonfri. Bland ingredienserna finns Inca Inchi Oil, som har en reparerande och konditionerande effekt på håret. Dessutom kan vi lyfta fram Aloe Vera, Inca Inchi Oil, Macadamia Oil, Jojba Oil och Shea Butter, Sorbitol, som alla har fantastiska konditionerande egenskaper. Healthy Hair Kit innehåller schampo, balsam och hårmask, så att du har ett komplett hårvårdskit.

Style and Shine värmeskyddande spray

En av de saker som ofta kan orsaka elektriskt hår är värmestyling. Det är mycket viktigt att du använder en värmeskyddsspray så att du inte torkar ut håret och sliter för mycket på det. Vi har den perfekta lösningen för dig med vår Heat Protection Spray, som är värmeskyddande upp till 220 grader, UV-skyddande och silikonfri. Att den är silikonfri är något man inte ser så ofta och det har en positiv effekt eftersom produktrester inte så lätt byggs upp i håret.

Hätta av bambu

En bambu bonnet är en sovmössa till salu som skyddar hela håret. Det är lite av en uppgradering från ett örngott i bambu, som också ofta används för att skydda håret när du sover. Bambuhuvan omsluter hela håret och minskar friktionen i håret när du sover. Den är verkligen idealisk för dig som vill vakna med elektriskt morgonhår.

Bambu örngott

Bambu örngott

Bambu Bonnet

Bambu Bonnet

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰