Elektriskt hår: Vad det är och hur du kan tämja det
blog

Elektriskt hår: Vad det är och hur du kan tämja det

vid Lotte Lindgren Nov 30, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 19 november 2023.

Innehållsförteckning

Kämpar du ofta med elektriskt hår? Det kan vara en stor uppgift att tämja håret, speciellt under vinterhalvåret när luften är torrare. Oroa dig inte, vi finns här för dig! Genom hela det här blogginlägget tar vi dig hela vägen runt ämnet "elektriskt hår". Först och främst: vad det är, varför du får elektriskt hår, men framför allt också vad du kan göra för att undvika elektriskt hår. Vi ger dig våra bästa tips och tricks som förhoppningsvis hjälper dig och dina lockar att undvika elstöt.

Vad är elektriskt hår?

För att förklara vad elektriskt hår egentligen är måste vi använda oss av lite nördiga beskrivningar. Du kanske lärde dig i skolan att allting i grunden består av atomer och att dessa atomer då består av protoner, neutroner och elektroner. Håll ut, för nu börjar det bli lite tekniskt. Elektroner är negativt elektriskt laddade och om dessa elektroner sedan flyr från atomen och sätter sig på en annan atom finns det plötsligt 2 negativt laddade elektroner i samma atom. Detta kommer att resultera i att de stöter bort varandra. Och det är faktiskt denna reaktion som orsakar elektriskt hår. För att utveckla, när håret får en massa extra negativt laddade elektroner, vilket gör att elektriska laddningar uppstår i håret, kommer det att göra att de enskilda hårstråna stöter bort varandra. Precis som om man sätter två negativa ändar av en magnet mot varandra. Detta kommer att få ditt hår att flyga runt på huvudet eller, till exempel, att det fastnar på din hud eller dina kläder.

Varför får jag elektriskt hår?

Men hur blir ditt hår plötsligt elektriskt? Varför och hur tar ditt hår upp dessa elektroner?

Elektriskt hår uppstår när det finns friktion mellan ditt hår och ett annat föremål. Har du provat tricket att gnugga en ballong mot håret? Det är faktiskt samma sak som händer när man till exempel använder mössor, halsdukar eller liknande. Friktionen som skapas gör att den negativa laddningen av elektroner skaver av på ditt hår och skapar denna elektriska laddning.

Nu kanske du frågar varför du sällan har elektriskt hår på sommaren, men du har det konstant på vintern?

Det finns en bra förklaring till det. På sommaren är luftfuktigheten oftast hög, det gör att de elektriska laddningarna blir mer utspridda och har därför lättare att laddas ur. Å andra sidan kännetecknas vintern ofta av låg luftfuktighet. Det torra klimatet tillsammans med torrt hår skapar de bästa förutsättningarna för elektriskt hår. Särskilt det växlande klimatet mellan den kalla luften utanför och den varma luften inuti bidrar till att skapa de optimala förutsättningarna för elektriskt hår. Om håret är torrt eller skadat kommer du att kunna uppleva en större grad av elektriskt hår.

Skillnaden mellan elektriskt och frissigt hår

Elektriskt och burrigt hår kan mycket ofta förväxlas eftersom de ser väldigt lika ut, men det finns en avgörande skillnad, särskilt i förhållande till vad du behöver göra för att tämja dina lockar.

Frissigt hår uppstår när det torra och/eller skadade håret absorberar fukt från luften. Det får håret att krulla och krulla. Du upplever oftast burrigt hår under sommarmånaderna när luftfuktigheten är hög. Omvänt får du burrigt hår under vintermånaderna eftersom luftfuktigheten är låg och håret är torrt och/eller skadat.

Vårt bästa råd för att undvika elektriskt hår

Sådan! Nu har det lärt sig lite om vad elektriskt hår är, varför du får det, samt vad skillnaden mellan elektriskt och frissigt hår är. Dessa är viktiga steg för att veta hur du tämjer dina lås. Jag har samlat våra bästa råd för elektriskt hår här, så att du kan få ditt hår under kontroll.

Ge håret tillräckligt med fukt - Hitta rätt hårvårdsprodukter

Om du vill bli av med elektriskt hår är det mycket viktigt att du hittar hårvårdsprodukter som matchar ditt hårs behov. Om du upplever elektriskt hår är det viktigt att hitta produkter som ger ditt hår mycket fukt, men som samtidigt också kan hjälpa till att behålla fukten i håret. Fukten hjälper till att ladda ur ditt hårs elektriska laddningar, så att du slipper flygande överallt. Det kan också ofta visa sig att man måste använda en typ av produkt på sommaren och en annan typ på vintern.

Vi kan definitivt rekommendera vårt Repair and Care Shampoo and Conditioner, som ger ditt hår den ultimata vården och fukten. En storfavorit inte bara hos mig utan även hos våra många kunder som brukar ha torrt och burrigt hår.

Använd en fuktgivande hårmask

Om du fortfarande känner att ditt hår är torrt och saknar fukt, kanske du vill prova en återfuktande hårmask. Hårmaskens funktion skiljer sig något från schampo och balsam genom att den har en mer djupgående effekt på dina hårstrån. Du måste använda en hårmask ungefär en gång i veckan för att få önskat resultat.

En hårmask som vi kan rekommendera med mycket fukt är hårmasken Intensive Repair and Growth som innehåller bland annat Inca Inchi- olja, mangosmör och vitamin E. Det ökar hårets motståndskraft, förhindrar skador och minskar frizz .

Obs: Det är viktigt att du använder schampo först (helst 2 gånger) och sedan hårmask. Slutligen avsluta med balsam. Detta eftersom balsam hjälper till att täta håret och på så sätt täta fukten inuti hårstrået.

Kvinde bruger en hårmaske

Tänk på din hårvårdsrutin

Har du din hårvårdsrutin under kontroll? Det är ofta här vi ser att det finns mycket att ta igen både i förhållande till hårets allmänna hälsa men också i förhållande till att tämja elektriskt hår. Till exempel, hur ofta tvättar du håret? Vi rekommenderar 2-3 gånger i veckan. Anledningen till detta är för att frekvent hårtvätt kan bidra till att torka ut håret, vilket gör håret mer elektriskt, men samtidigt gör håret mer poröst. Du bör också undvika att använda varmt vatten när du tvättar håret, eftersom det hjälper till att torka ut det ännu mer.

Du kan också leta efter ett sulfat- och silikonfritt schampo och balsam för att undvika att håret torkar ut. Läs mer om sulfat- och silikonfria schampon här.

hårvårdsrutin

Hitta en hårborste som matchar ditt hår

Det är viktigt att hitta en hårborste som matchar din hårtyp. Om du har en tendens till elektriskt hår kan det vara ett tecken på torrt hår. Här kommer metallborstar och kammar att vara ett dåligt val för dig. Det är viktigt att hitta en hårborste som är bra på att fördela hårets naturliga oljor. Hårbotten producerar några naturliga oljor som håret har nytta av. Dessa naturliga oljor hjälper till att hålla håret friskt och glänsande. Det kan därför vara en mycket bra idé att välja en hårborste med vildsvinshår, eftersom den hjälper till att fördela de naturliga oljorna väldigt bra i håret.

Vi personligen älskar Curved Paddla Borsta . Det är inget mindre än fantastiskt! Med sitt böjda borsthuvud följer den hårbotten och ger en effektiv fördelning av hårets naturliga oljor. Samtidigt är den skonsam mot håret och perfekt för att spara hår även på barn, då den inte skadar att använda även om håret är trassligt.

Var försiktig med värmestyling

Om du lider av elektriskt hår finns det en extra god anledning att överväga din frisyr. Om du är en av dem som ofta använder värmestyling i form av plattång/locktång eller fön, så bör du överväga att hitta en frisyr som inte kräver värmestyling. Värmen torkar ut håret och därmed har ditt hår en större tendens att bli elektriskt. Om du äntligen ska värmestyla håret är det viktigt att du skyddar håret med en värmeskyddsprodukt.

Skydda ditt hår

Det är extremt viktigt att skydda ditt hår, speciellt om du använder värmestyling på håret. Här måste du använda en värmeskyddsprodukt, det kan vara ett serum, hårolja eller spray som hjälper till att skydda ditt hår från värmen. Du kan också välja produkter som hjälper till att täta hårstrået så att det inte påverkas av skadliga radikaler.

När ditt hår är torrt

Vill du bli av med ditt elektriska hår är det viktigt att hitta en hårvårdsprodukt med antifrizz- effekt. Det kan också vara en bra idé att hitta en produkt som återfuktar håret med några bra oljor. Vi rekommenderar starkt Smooth and Shine Anti-Frizz elixir som är en unik hårolja med anti frizz- effekt samt oljor som inka inchiolja och arganolja .

Välj rätt örngott

Har du rätt örngott? Sover du med kuddfodral i satäng eller överdrag med syntetfibrer? Då har du kanske upplevt att det kan ge dig elektriskt hår. Därför kan du överväga att byta till ett kuddfodral med naturmaterial som bambu, siden eller bomull. Naturmaterialen avger inte lika mycket el som syntetiska material gör. Du kommer därför att kunna uppleva en betydande skillnad i ditt hår.

Vi rekommenderar att du tittar mot ett örngott av bambu, det är väldigt skonsamt mot både hår och hud och samtidigt är det ett av de mest hållbara materialen du kan få tag på. Bambu örngott har en slät yta som godis och sliter därför inte ner håret på samma sätt som till exempel bomull kan tendera att göra.

Se upp för uttorkande hårprodukter

Vi pratade lite om det tidigare i det här inlägget. Det finns vissa ingredienser i hårprodukter som bidrar till att torka ut håret. Det vill du undvika om du upplever elektriskt hår som ett problem. Det kan därför vara ett bra första steg att titta närmare på dina hårprodukter. Du måste vara särskilt uppmärksam på om produkten innehåller sulfater och speciella SLS/ SLES-sulfater är bland de mest torkande. Speciellt de med lockigt hår kommer att kunna uppleva en stor effekt genom att byta från produkter som innehåller sulfat och silikon.

Produkter för elektriskt hår

Nu har du gått igenom alla våra bästa råd och rekommendationer. Det finns som sagt en hel del saker man kan göra av mindre eller större karaktär. Men du kommer att uppleva den stora effekten om ditt hår får tillräckligt med fukt och vård. Vi har samlat några av våra bästa paketerbjudanden just för dig som lider av elektriskt hår här.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰