Guide: Hårinpackning för torrt hår – hitta den bästa hårinpackning för slitet, torrt och trist hår
blog

Guide: Hårinpackning för torrt hår – hitta den bästa hårinpackning för slitet, torrt och trist hår

vid Kasper Lindgren Jun 11, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 9 april 2024.

Innehållsförteckning

Hur man hittar den bästa hårinpackning för torrt hår

Är ditt hår slitet, tråkigt och torrt? Har du kluvna toppar eller slitna lockar? Går ditt hår av konstant, trots att allt du vill ha är långa lockar? Då är det dags att skämma bort ditt hår med en vårdande hårkur.

På den här sidan får du veta mer om hårbehandlingar för torrt hår så att du kan hitta den som är rätt för dig. Vi guidar dig genom de olika ingredienserna så att du får ut mesta möjliga av din hårbehandling.

Varför ska jag använda en hårinpackning för torrt hår?

Ditt hår utsätts för alla möjliga påfrestningar under dagen som både sliter och torkar ut det. Styling med värmeapparater, som hårtorkar och plattänger, går hårt åt på håret. Detsamma gäller luftföroreningar, saltvatten, kyla och sol. Så fort du går utanför dörren sliter det på håret.

En besvikelse, vi vet. Men som tur är finns det mycket du kan göra för att ta väl hand om ditt hår så att det håller sig friskt och glänsande. Och det är just här som en hårkur för torrt hår kommer in i bilden.

Visst är det vettigt att vårda håret med ett bra schampo och balsam i din vardag, men det räcker inte. Du bör också använda en hårkur för skadat hår en eller två gånger i veckan om du vill hålla håret friskt. Den vårdar ditt hår på djupet och motverkar bland annat friss och kluvna toppar.

En hårkur för skadat hår både reparerar befintliga skador och förhindrar nya. Oavsett om ditt hår behöver lite extra kärlek, eller om du bara vill se till att det håller sig friskt, kommer du alltid att njuta av en bra hårbehandling för torrt hår.

Vad är en hårkur?

En hårkur – eller Hair Mask – är besläktad med balsam. Likt balsam som ger näring och vård ger dock en hårkur näring och vård till hårstråna på djupet så att håret håller sig friskt. I grund och botten är skillnaden att en hårkur för torrt hår tränger djupare in i håret än vad ett balsam gör. Hårbehandlingen ger näring på djupet, medan ett balsam fungerar mer ytligt.

Ett balsam är bra att använda till vardags, där det behöver gå snabbt, men det behandlar inte håret lika effektivt som en hårkur gör. Därför är det smart att då och då ge dig själv tid att vårda ditt hår med en närande hårkur för torrt och slitet hår om du i stället vill ha friskt och glänsande hår.

Balsam gör att håret känns friskt och mjukt genom att försegla de individuella hårstråna. Detta eliminerar också kluvna toppar. Just för att balsam tätar håret – vilket en hårkur inte gör – är det viktigt att du använder din hårkur mellan schampo och balsam. Så du måste först tvätta håret med ditt schampo, sedan använda hårkuren och slutligen avsluta med tätningsbalsamet. Vilket för oss vidare till nästa punkt på dagordningen.

Hårkur til tørt hår

Hur du får ut det mesta av din hårkur mot ett slitet hår

En hårkur behöver vanligtvis sitta i håret i 10 minuter eller mer för att tränga igenom hårstråna. För att få full effekt är det viktigt att du inte sköljer ur hårkuren innan tiden har gått ut. Däremot kan du i de allra flesta fall lugnt lämna din hårkur i håret under en längre tid – till exempel över natten, om det är gynnsamt för dig.

Självklart håller vi med om att det kan vara svårt att hitta tid för extra vård, men ditt hår kommer att älska det. Därför har vi ett litet råd till dig: Se till att få in hårbehandlingen i din skönhetsrutin på ett sätt som optimerar din tidsåtgång. Låt till exempel din hårbehandling för skadat hår verka medan du rakar benen, applicerar din ansiktsmask, borstar tänderna eller applicerar en kroppsskrubb. Eller låt kuren sitta i över natten.

Om din hårbehandling är en integrerad del av din rutin är det mycket lättare att få den att användas regelbundet vilket ditt hår kommer att uppskatta. Även om det självklart är bättre att använda din hårkur en gång i månaden än att inte använda den alls, är det mest optimalt att du använder din hårkur för torrt hår en eller två gånger i veckan. På så sätt får du ut det mesta av din hårbehandling så att den inte bara reparerar ytliga skador, utan faktiskt stärker håret och verkar förebyggande. Följ dock alltid instruktionerna på produkten, så att du är säker på att få ut det mesta av den.

Vilken hårbehandling ska jag välja?

Det finns många olika hårkurer. Det kan därför vara svårt att hitta vilken av möjligheterna som passar bäst. Lite längre ner tittar vi närmare på ingredienserna och deras egenskaper, så att du helt säkert kan välja rätt hårbehandling. Däremot kan du enkelt läsa på de olika produkterna vilka specifika egenskaper de har. Du hittar till exempel hårkurer för lockigt hår eller slätt hår, precis som du hittar versioner för slitet hår.

Vid hårbehandlingarna på den här sidan beskrivs egenskaperna under produkten. Det innebär att du enkelt kan hitta rätt matchning för dig.

Är du fortfarande inte helt säker på vad du behöver? Då kan vi trösta dig med att så gott som alla kan ha nytta av en hårbehandling för torrt hår. Ditt hår uppskattar alltid att få lite extra kärlek, och då är en behandling för torrt hår helt perfekt. Med detta i åtanke är det dags att ta en titt på några olika ingredienser.

2 fantastiska hårinpackningar

Oljor i din hårbehandling för torrt hår

Om du vill skydda ditt hår från värme och UV-strålar är en hårbehandling med arganolja ett bra alternativ. Oljan är dessutom rik på antioxidanter och E-vitamin som ger håret glans och fukt. Samma gäller för olivolja som gör håret mjukt. Olivolja är bra för alla hårtyper, men det är ett särskilt fördelaktigt om du har lockigt hår. Den ger nämligen elasticitet så att du får massor med spänst och undviker frissighet.

Kokosolja tränger djupare in i hårstråna än andra former av olja och fett. Därför är just denna olja idealisk i en hårbehandling för torrt hår. Samtidigt har kokosolja några speciella egenskaper som lindrar hårbottenproblem som till exempel mjäll.

olier i hårkur

Vill du skydda ditt hår från värme och UV-strålar är en hårkur med arganolja ett bra val. Denna olja är även rik på antioxidanter och vitamin E, vilket ger glans och fukt till håret.

Olivolja mjukar upp håret. Olivolja fungerar bra för alla hårtyper, men oljan är ett speciellt bra val om du har lockar. Det ger ökad elasticiteten, så du får mer ”bounce” och slipper tovor.

Avokadoolja främjar hårväxten, precis som oljan stärker den håret och förhindrar att håret går sönder. Vill du ha längre och fylligare hår är en hårkur med avokadoolja värd att satsa på. Inca inchi oil är också ett bra val om du vill stärka håret och se till att det behåller sin fukt. Oljan är rik på fettsyror som omega-3, dessutom innehåller den massor av närande vitamin E.

I allmänhet är naturliga oljor effektiva. Om du letar efter en hårbehandling för skadat hår eller torrt hår, är olja inte ett misstag. Som du kan läsa har de många olika oljorna olika egenskaper, men gemensamt för dem alla är att de ger fukt och har en mjukgörande och stärkande effekt. Så länge det finns någon sorts olja i din hårbehandling är du på god väg att få ett gladare och vackrare hår.

Aloe vera - en underbar ingrediens

Aloe vera är en sann dunderingrediens när det kommer till både hud- och hårvård. Därför ska det såklart också finnas med i denna guide om hårbehandling för torrt hår.

Aloe vera är ett riktigt mirakelmedel när det gäller både hud- och hårvård. Därför har vi självklart tagit med den i den här guiden om hårbehandlingar för torrt hår.

Antioxidanterna i aloe vera motverkar fria radikaler och hjälper till att skydda håret mot UV-strålar. Samtidigt bidrar mirakelingrediensen till att upprätthålla rätt pH-värde i hårbotten.

Om du letar efter en hårkur för torrt och tovigt hår kan du tryggt välja en produkt med aloe vera i. Detta ger dig en hårkur som både vårdar och stärker håret, och som gör det mjukt och glänsande.

Aloe vera

Protein återställer och stärker

Den bästa hårbehandlingen för skadat hår som verkligen behöver lite extra kärlek innehåller mikroproteiner. Eftersom håret består av proteiner behöver det proteiner om det har skadats för att kunna byggas om eller upp igen. En proteinhårkur är därför ett bra val för dig som har kemiskt behandlat hår, eller som regelbundet stylar håret med värmeelement.

Om ditt hår är väldigt torrt och skadat kan du applicera en proteinhårkur för att ge det en kärleksfull push i rätt riktning. När ditt hår blivit friskt och starkt igen kan du byta till en återfuktande hårkur som bibehåller hårets hälsa.

Proteinhårkurer är geniala för att återuppbygga håret, men överkonsumtion kan skada håret på lång sikt. Håret kan helt enkelt skadas av för mycket proteiner. Därför är tumregeln att det ska gå en vecka mellan kurerna för dig som använder en proteinhårkur. Har du gått all in på att bygga om väldigt skadat och torrt hår kan du använda det en gång i veckan i några månader, men sakta trappa ner så att du i slutändan bara använder det en gång i månaden. Resten av tiden använder du en närande fuktkräm så att du kan hålla dina lockar friska och fräscha.

Om du letar efter den bästa hårbehandlingen för skadat hår, låt dig inte skrämmas av att proteinhårbehandlingar kräver lite mer vård. Undvik bara att använda din proteinhårbehandling flera gånger i veckan och låt den inte sitta i håret för länge. Följ instruktionerna på produkten så är du i god fas. Annars är det bara att komplettera med en återfuktande hårkur för torrt hår och eventuellt även ta hårvitaminer som bibehåller ett normalt hår.

Undvik alltid silikon i din hårbehandling

Vissa hårkurer innehåller silikon, men silikon är faktiskt inte bra för håret. Silikon lägger sig som en hinna runt hårstråna och hindrar andra ingredienser från att tränga in ordentligt i håret. Om du använder en hårkur med silikon kommer du förmodligen att upptäcka att ditt hår efteråt känns mjukare och ser mer glansigt ut, men detta är en quick fix och ingen långvarig lösning.

Vill du ha hår som håller sig glansigt, mjukt, friskt och starkt behöver det massor av vård och näring – och du behöver lite tålamod. En hårkur för skadat hår hjälper varje gång du använder det, men om ditt hår är väldigt torrt eller skadat, förvänta dig inte att det förändras från en dag till en annan. Det kräver en kontinuerlig ansträngning för att stärka och återfukta håret, så ge det tid.

Skäm bort ditt hår med en läcker hårkur för torrt hår

Oavsett om ditt hår är tunt, tjockt, lockigt eller rakt kan du njuta av en återfuktande hårbehandling. Det håller ditt hår både vackert och hälsosamt. Om du letar efter en hårkur mot skadat hår kan du med fördel välja en med mikroproteiner som bygger om hårstråna. Om du letar efter en hårkur för torrt och slitet hår kan du till exempel välja en med olivolja eller inca inchi-olja. Detta är också ett bra val om du har lockar.

Använd din hårbehandling som en naturlig del av din rutin, och se till att applicera den regelbundet. Du behöver vanligtvis använda din hårkur några gånger i veckan, men följ alltid instruktionerna på den specifika produkten för att uppnå bästa resultat. Komplettera gärna med andra typer av hårvård som ger ditt hår precis vad det behöver – oavsett om det är fukt, fett, olja eller något helt annat.

Tillbehör för hårbehandling

Vanliga frågor

Vad är en proteinhårbehandling?

En hårbehandling med protein innehåller mikroproteiner. Kuren är effektiv för skadat hår då mikroproteinerna bygger om hårstråna och får dem tillbaka till sitt normala tillstånd. Använd till exempel en proteinhårbehandling om du ofta stylar håret med värmeelement, eller om ditt hår är kemiskt behandlat.

Vilken är den bästa hårbehandlingen för torrt hår?

Den bästa hårbehandlingen för torrt hår innehåller mycket näring, inklusive olja och/eller fett. En bra hårkur för torrt hår bevarar också fukten och förhindrar uttorkning. På så sätt har det också en förebyggande effekt, så ditt hår förblir friskt och glansigt.

Är olja bra för håret?

Ja, olja är i stort sett alltid bra för håret. Det kan tynga ner håret om du får ren olja i håret, men om oljan ingår i en hårkur, återfuktar, vårdar och stärker det. Leta till exempel efter produkter med olivolja, arganolja, avokadoolja, inca inchi-olja eller kokosolja.

Hur länge ska en hårbehandling sitta i håret?

En hårbehandling behöver vanligtvis sitta i håret i minst 10 minuter. Många hårkurer kan dock användas under en längre tid – till exempel över natten. Följ dock alltid instruktionerna på din produkt för bästa resultat.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰