Dermaroller hår: Guide till hårväxt och tips
blog

Dermaroller hår: Guide till hårväxt och tips

vid Lotte Lindgren Dec 01, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 1 februari 2024.

I dagens moderna värld är håravfall ett utbrett problem för många människor, oavsett kön och ålder. Lyckligtvis finns det många olika behandlingar tillgängliga som kan hjälpa till att stimulera hårväxten och återställa håret till dess tidigare styrka och täthet. En av dessa behandlingar är användningen av en dermaroller. I det här blogginlägget kommer vi att dyka ner i hur en dermaroller fungerar för att främja hårväxt och vad du behöver veta innan du hoppar in i denna behandlingsmetod.

Innehållsförteckning

Vad är dermaroller för hår?

En hårdermaroller är ett litet handhållet verktyg som används för att stimulera hårväxt och förbättra hårets kvalitet och täthet. Den består av en liten rulle med hundratals fina nålar inbäddade i den. När dermarollern rullas över hårbotten skapar nålarna små mikrotraumer i huden, vilket stimulerar blodcirkulationen och främjar produktionen av kollagen och andra tillväxtfaktorer. Detta kan leda till ökad hårväxt och förbättrad total hårkondition.

Dermarollern kan användas hemma eller av proffs på kliniker. Det är viktigt att välja en dermaroller med nålar av lämplig längd, då för långa nålar kan göra ont och för korta nålar kanske inte ger optimal effekt. Det rekommenderas också att konsultera en läkare eller expert innan behandlingen påbörjas, eftersom det kan finnas individuella faktorer som påverkar effektiviteten eller lämpligheten av dermarollerbehandling.

Hur fungerar en dermaroller för hår?

En dermaroller för hår är ett effektivt verktyg för att stimulera hårväxt och förbättra hårets hälsa. Den består av en liten handhållen enhet med mikronålar i olika längder som försiktigt rullas över hårbotten. De små nålarna skapar små mikroskopiska sår i huden, vilket stimulerar blodcirkulationen och främjar produktionen av kollagen och elastin i hårbotten.

När den används regelbundet kan dermarollern hjälpa till att öka upptaget av hårvårdsprodukter och förbättra penetrationen av näringsämnen i hårsäckarna. Detta kan resultera i tjockare och starkare hår, samt minska håravfall och främja hårväxt. Dermarollern kan också vara till nytta för personer som lider av hårbottenproblem som mjäll eller torrhet.

För att använda en dermaroller för hår ordentligt måste du först se till att både hårbotten och dermarollern är rena. Rulla försiktigt dermarollern fram och tillbaka över hårbotten i vertikala, horisontella och diagonala rörelser. Tryck lätt och undvik att rulla för hårt eftersom det kan orsaka obehag och irritation. Efter användning kan du applicera en lugnande eller närande hårolja eller serum för att maximera effekten av behandlingen.

Vad behöver du veta innan du använder en dermaroller för hår?

Innan du börjar använda en dermaroller för ditt hår finns det några viktiga saker du bör vara medveten om:

1. Hygien: Se alltid till att rengöra både hårbotten och dermarollern noggrant innan du använder den. Detta förhindrar att bakterier kommer i kontakt med huden och minskar risken för infektion eller irritation.

2. Nållängd: Välj en dermaroller med nålar av lämplig längd. Generellt rekommenderas att använda nålar mellan 0,2 mm och 0,5 mm för hårväxtbehandlingar hemma. Om du är osäker kan du alltid rådfråga en expert för råd.

3. Konsultation: Innan behandling med dermaroller påbörjas är det alltid en bra idé att konsultera en läkare eller en expert. De kan bedöma tillståndet i din hårbotten och ge dig råd om huruvida dermarollerbehandling är lämplig för dig. De kan också hjälpa dig att välja rätt dermaroller och ge dig instruktioner om hur du använder den på rätt sätt.

4. Tålamod: Dermarollerbehandling kräver tålamod och konsekvens. Det tar vanligtvis tid innan du börjar se resultat då håret har en långsam tillväxtcykel. Det rekommenderas att använda dermarollern regelbundet i minst 3-6 månader för att uppnå bästa resultat.

5. Varning vid skador eller sjukdomar: Om du har sår, infektioner eller andra hudproblem i hårbotten bör du undvika att använda en dermaroller. Detsamma gäller om du lider av en hudsjukdom som psoriasis eller eksem. I dessa fall är det bäst att konsultera en läkare först.

6. Efterbehandling: Efter att ha använt dermarollern för håret är det viktigt att ge din hårbotten och håret rätt efterbehandling. Du kan använda en lugnande eller närande hårolja eller serum för att lugna hårbotten och tillföra fukt till håret. Detta hjälper till att maximera effekten av behandlingen och hålla hår och hårbotten frisk och näring.

Hur ofta ska du använda en dermaroller för ditt hår?

En dermaroller är ett effektivt verktyg för att stimulera hårväxt och förbättra hårets kondition. Men hur ofta ska man egentligen använda en dermaroller på håret för att få bästa resultat?

Det rekommenderas generellt att använda en dermaroller för håret en gång i veckan. Detta ger hårbotten tillräckligt med tid att läka och regenerera mellan varje behandling. Genom att ge hårbotten tid att vila undviker du irritation och överstimulering, vilket kan vara skadligt för håret.

Vetenskapliga bevis för dermaroller på håret

Effektiviteten av dermarolling för hårväxt är ett ämne som fortfarande är under forskning, och det finns inte många vetenskapliga studier som specifikt har undersökt effektiviteten av denna metod. Därför finns det inte tillräckligt med vetenskapliga bevis för att dra slutsatsen om dermarolling är en pålitlig behandling för hårväxt.

Det finns dock några teorier och mekanismer som kan förklara varför dermarolling kan ha en positiv effekt på hårväxten. Nålarna på dermarollern skapar små mikrokanaler i huden, som kan stimulera blodcirkulationen och främja produktionen av tillväxtfaktorer och kollagen. Detta kan potentiellt förbättra tillförseln av näringsämnen och syre till hårroten och därmed främja hårväxten.

Dessutom har flera studier visat att dermarolling kan vara effektivt för att öka absorptionen av aktuella läkemedel, såsom minoxidil, som används för att behandla håravfall. Genom att kombinera dermarolling med användningen av dessa mediciner kan det vara möjligt att förbättra deras effektivitet och resultat. Det är dock viktigt att notera att dessa teorier och fynd är baserade på få studier, och ytterligare forskning behövs för att bekräfta deras giltighet.

Kan jag använda vissa produkter i kombination med dermaroller?

Yuaia Haircares Grow and Glow-serum är ett utmärkt val att använda i kombination med en hårdermaroller, speciellt på grund av ingrediensen Capilia Longa. Här är några av anledningarna till att detta serum kan vara ett effektivt och fördelaktigt tillägg till din dermarolling-rutin:

1. Egenskaper för Capilia Longa:

- Capilia Longa, även känt som gurkmejaextrakt, är känt för sina många hälsofördelar, inklusive dess potential att främja hårväxt.

– Studier har visat att Capilia Longa kan hjälpa till att stimulera hårsäckar, vilket kan leda till ökad hårväxt.

– Den här ingrediensen har också visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper, som kan hjälpa till att lugna och lugna hårbotten, särskilt efter dermarollerbehandlingar.

2. Synergistisk effekt:

– Genom att kombinera dermarolling med användning av ett serum innehållande Capilia Longa kan du potentiellt förstärka de positiva effekterna och resultaten av båda behandlingarna.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰