Vågigt hår
blog

Min vårdrutin för vågigt hår: Steg for steg

vid Lotte Lindgren Jun 19, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 11 februari 2024.

Innehållsförteckning

Drömmer du om att ha vackert vågigt hår men är inte säker på hur du ska ta hand om det? Då har du kommit till rätt ställe! Jag ska dela med mig av min personliga vårdrutin för vågigt hår steg för steg. Få friskt och glänsande hår med dessa enkla tips och tricks. Läs med här!

Innehållsförteckning

Vad är vågigt hår?

Vågigt hår är en hårtyp som har en naturligt vågig textur istället för att vara helt rakt eller lockigt. Det kan vara en vacker och mångsidig hårtyp som ger en avslappnad och beachy look. Vågigt hår kan variera i graden av vågor, från lätta vågor till mer uttalade vågor. Det kan vara både tunt och tjockt, och det kan vara antingen naturligt eller skapat med hjälp av stylingmetoder som locktång eller flätor. Oavsett om ditt hår är naturligt vågigt eller skapat är det viktigt att ta hand om det ordentligt för att bibehålla dess hälsa och skönhet.

Min vårdrutin för vågigt hår: Steg för steg

Steg 1: Börja med vårt repair and care schampo, som tillför fukt och återfuktning till ditt hår. Efter hårtvätten, kom ihåg att applicera ett balsam i längderna för att undvika frissighet.

Steg 2: Applicera en produkt som passar din hårtyp, t.ex. en lockkräm, och forma försiktigt dina vågor med fingrarna eller en bredtandad kam för att undvika skador på håret. Om du har gott om tid kan du också överväga att prova heatless curl, där du får värmefria lockar. Du kan läsa mer här

Steg 3: Använd alltid en mikrofiberhandduk eller torka huvudet med en t-shirt istället för en vanlig handduk för att minska friktionen och minimera frizz. Torka sedan topparna först och rör dig uppåt mot öronen.

Steg 4: Definiera dina vågor ytterligare efter behov med stylingprodukter som gel eller mousse, du kan också använda en saltvattenspray. Undvik dock att överbelasta produkterna eftersom det kommer att tynga ner dina vågor.

Steg 5: Avsluta din rutin med lite hårspray eller gel för extra stadga under hela dagen. Nu är du redo för de perfekta frisyrerna!


Steg 1: Tvätta och tillför fukt

Använd ett skonsamt schampo för att undvika att ta bort de naturliga oljorna från ditt vågiga hår. Välj ett schampo som är utformat för din hårtyp 2 - antingen vågigt eller frissigt. När du har tvättat håret med schampo ska du applicera ett balsam med hög fukthalt för att ge håret den fukt som krävs för ett hållbart vågigt hår. Vi rekommenderar starkt vårt Repair and Care schampo- och balsamset, som du hittar här.

Tillför extra fukt till dina vågor med ett leave-in balsam på topparna.

Tvätta inte håret varje dag eftersom det kan torka ut både lockarna och hårbotten. Försök istället att tvätta håret varannan eller var tredje dag för att behålla fukten och formen i ditt vågiga hår. Med dessa enkla steg kommer du att kunna uppnå hälsosamma och smidiga frisyrer!


Steg 2: Applicera stylingprodukter

Steg 2: Applicera en produkt speciellt för vågigt hår och undvik att använda för mycket eftersom det kan leda till en viktad effekt. Det är viktigt att prova olika produkter för att hitta rätt balans. När du applicerar stylingprodukter, arbeta med din form och definiera dina vågor med fingrarna. Börja vid öronen och arbeta mot topparna.

Kom alltid ihåg att ta hänsyn till din hårtyp 2 vågig textur och fuktnivån i ditt hår när du väljer produkter till din rutin. Bra val är krämer eller mousser med återfuktande egenskaper som vår Twirl and Curl lockkräm. Du kan också gärna använda lätta håroljor som arganolja för extra återfuktning utan tyngden från tyngre oljor.

Njut av att experimentera med olika behandlingar och frisyrer, och kom alltid ihåg kärnvärdet bakom alla bra hårvårdsrutiner - douceur (skonsamma behandlingar) är nödvändigt!

Steg 3: Torka håret på rätt sätt

När det gäller att torka ditt vågiga hår finns det flera sätt att göra det på. Det bästa är att låta håret lufttorka naturligt, eftersom värmen från hårtorkar eller locktänger kan skada dina lockar och få dem att förlora sin form. Men om du inte kan undvika hårtorken ska du tänka på två saker: använd en diffusor och lägsta möjliga temperatur för att minimera skadorna på håret.

Förutom valet mellan en hårtork eller inte, kan du också välja mellan olika typer av handdukar för att torka av dig efter duschen. En mikrofiberhandduk eller turban i siden är skonsammare mot ditt vågiga hår än vanliga bomullshanddukar och minskar risken för friss och brott i topparna. Se därför till att alltid ha ett mjukare alternativ till hands när du tar hand om ditt vågiga hår! Vi rekommenderar starkt vår supervattenabsorberande mikrofiberhandduk som sitter perfekt på ditt hår.


Steg 4: Definiera dina vågor

Dela upp håret i sektioner med hjälp av klämmor eller resårband så att du kan arbeta med varje sektion på ett enkelt och effektivt sätt. Nyp försiktigt i varje sektion med fingrarna från basen till topparna medan du rör dig runt hela huvudet. Detta kommer att framhäva vågornas form och ge en vacker textur till ditt vågiga hår.

För att behålla fylligheten i ditt vågiga hår är det viktigt att du inte kramar det för mycket. Låt det vara löst och luftigt så att vågorna kan behålla sin naturliga form. Använd gärna produkter som schampo och behandlingar som är särskilt utformade för din hårtyp 2 för optimal återfuktning och mjukhet.

  • Dela upp håret i sektioner
  • Nyp försiktigt i varje sektion
  • Rör runt hela huvudet
  • Undvik att klämma ihop håret
  • Använd produkter som är speciellt framtagna för hårtyp 2

Steg 5: Håll tillbaka med hårspray eller gel

Använd en lätt hårspray eller gel för att hålla håret på plats hela dagen. Spraya eller applicera produkten från ett lämpligt avstånd för att undvika att tynga ner håret. Du kan också applicera mer produkt under dagen om det behövs.

Här är några tips på hur du får ditt vågiga hår att se fantastiskt ut hela dagen:

  • Använd en lätt hårspray eller gel
  • Spraya eller applicera produkten från ett lämpligt avstånd för att inte tynga ner håret
  • Applicera mer produkt under dagen om det behövs

Kom ihåg dessa tips och håll dina vågor vackra och definierade hela dagen lång!

bra hår

Hur bibehåller man volymen i vågigt hår?

Att bibehålla volymen i vågigt hår kan vara en utmaning, särskilt om ditt hår är fint eller platt på toppen. Som tur är finns det flera tekniker du kan prova för att hålla ditt hår fylligt och voluminöst.

Först och främst är det viktigt att använda rätt hårprodukter. Ett bra volymschampo och balsam kan hjälpa till att ge fyllighet och styrka till ditt hår. Du kan också överväga att använda en volymspray eller mousse, som kan ge extra lyft vid rötterna.

När du stylar håret kan du också prova att använda en hårtork med diffusortillsats. Detta hjälper till att sprida värmen jämnare och skonsammare, vilket kan vara särskilt bra för vågigt hår. Du kan också överväga att styla håret med en stor rundborste, som hjälper till att skapa volym och bibehålla formen på dina vågor.

Hur förhindrar man att vågigt hår blir trassligt?

Att underhålla vågigt hår utan att det blir trassligt och torrt kan vara en utmaning. Men det finns några enkla steg du kan följa för att undvika detta.

För det första är det viktigt att välja rätt schampo och balsam som är utformade för vågigt hår. Dessa produkter innehåller ingredienser som hjälper till att göra håret mjukare och smidigare, vilket minimerar risken för tovor.

Dessutom är det en bra idé att undvika att borsta håret när det är vått. Vågigt hår är särskilt känsligt för tovor när det är vått, så det är bäst att handdukstorka håret först och sedan använda en kam med bred tand eller en borste med mjuka borst för att lossa tovorna.

Mikrofiberhandduk för hår

Mikrofiberhandduk för hår

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰