Vad består hår av?
blog

Vad består hår av? Allt du behöver veta

vid Lotte Lindgren Oct 19, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 31 januari 2024.

Innehållsförteckning

Välkommen till vårt blogginlägg där vi dyker ner i hårets fascinerande värld. Har du någonsin undrat vad ditt hår egentligen är gjort av? Vi kommer att ge dig svaren och utforska olika aspekter av hårtyper, tillväxt och faktorer som påverkar dess tillstånd. Så låt oss börja med att avslöja hemligheterna bakom detta otroliga element!

Innehållsförteckning

Fakta om hår: Vad är hår gjort av?

Hår är tillverkat av keratin, ett starkt och hållbart protein. Keratin bildas i hårsäckar som sitter under huden i hårbotten. Varje hårstrå består av flera lager, varav det yttersta kallas kutikula och skyddar hårets inre struktur.

Hårets struktur

Hårets struktur är komplex och består av flera olika lager. Hårsäckar, som ligger djupt i huden, ansvarar för hårväxt och produktion av hårsäckar. Dessa folliklar producerar proteinet keratin, som utgör själva håret. Hårlagret består också av olika hudlager runt folliklarna.

Keratin: Den viktigaste beståndsdelen i hår

Definition av keratin:

Keratin är ett protein som är den viktigaste komponenten i hår. Det bildas i hårsäckarna och ansvarar för att ge håret dess styrka och struktur. Det är hårets byggstenar.

Funktionen av keratin i hår:

Keratin fungerar som en skyddande barriär som hjälper till att behålla fukten i hårstråna. Det bidrar också till att göra håret mer elastiskt och motståndskraftigt mot skador från miljöpåverkan.

Produktion och bildning av keratin:

Keratinbildning sker i de djupare hudlagren, där celler gradvis omvandlas till keratinceller. Dessa celler växer uppåt genom folliklarna och bildar det yttre skyddsskiktet runt hårstråna. Denna process säkerställer kontinuerlig produktion av nytt keratin för att bibehålla ett friskt hår.

Andra komponenter i håret

Melanin är det färgämne som ger håret dess naturliga färg. Det produceras av hårsäckarna och finns i de pigmenterade cellerna runt hårstrået. Lipider och fettsyror bildar ett skyddande lager runt hårstråna och håller dem friska och starka. Mineraler och proteiner spelar en viktig roll för att stärka hårsäckarnas struktur genom att förse dem med nödvändiga näringsämnen. Dessa komponenter säkerställer en hälsosam tillväxt och bibehåller hårets kvalitet över tid.

Hårtyper och strukturer

Fint hår är tunt och har en slät struktur. Det kan vara mer benäget att skadas och tenderar att se platt ut. Mediumhår är medeltjockt och har vanligtvis en mångsidig textur som kan stylas på olika sätt. Grovt hår är tjockt och grovt i texturen, vilket gör det mer motståndskraftigt mot skador.

Hårets textur kan vara rak, vågig eller lockig beroende på hårstråets form. Rakt hår är slätt och utan mycket naturligt fall eller böjning. Vågigt hår har små böjningar eller kurvor längs hårfästet som ger det en naturlig volym. Lockigt hår bildar spiraler eller kringlor längs hela hårets längd.

Hårtyper: Fint, medium och grovt

Faktorer som genetik, hormoner och livsstil påverkar hårtypen. Fint hår kännetecknas av att det är tunt och ljust. Det kan lätt bli oljigt och ser ofta platt ut. Mediumhår har en medeltjock textur och är mer flexibelt än fint hår. Det tenderar att ha mer kropp och volym än fint hår. Grovt hår kännetecknas av att det är tjockt, styvt och grovt i texturen. Det kan vara svårt att styla, men det tenderar också att ha mer naturlig volym.

De olika hårtypernas egenskaper gör dem unika på sitt sätt - från fint hår som snabbt blir fett, mellanhår som får en bra balans mellan fyllighet och flexibilitet och grovt hår med sin naturliga volym, även om det kan vara lite knepigt när man vill ha en viss look eller frisyr

Hårstruktur: Rakt, vågigt eller lockigt

Orsakerna till olika hårtexturer kan vara genetiska och bero på individens etniska bakgrund. Rakt hår kännetecknas av en slät och stretchig textur och har en tendens att bli fett snabbare än andra hårtyper. Vågigt hår har en naturligt böljande form som kan variera från lätta vågor till mer uttalade lockar. Lockigt hår kännetecknas av täta spirallockar som ofta är tjockare i diameter än de andra två hårtyperna.

Skillnaderna mellan vågigt och lockigt hår ligger främst i graden av frissighet och definition i lockarna. Medan vågigt hår vanligtvis har lösare, mer definierade böjningar, är frissigt eller lockigt hår vanligtvis mer sammanflätat med mindre definition i mönstren. Det kan också vara svårare att hantera och benäget för ökad frissighet på grund av den naturliga porositeten hos denna typ av hår.

Tillväxt och håravfall

Hår består av ett protein som kallas keratin och som produceras i hårsäckarna. Keratin ger håret dess styrka och elasticitet. Hårets tillväxtcykel består av tre faser: anagen (tillväxt), katagen (övergång) och telogen (vila). Olika faktorer som genetik, hormoner, ålder och stress kan påverka hårväxten och orsaka håravfall. Det är viktigt att identifiera orsakerna till håravfall för att kunna hitta den bästa behandlingen eller förebyggande metoden.

Hårets tillväxtcykel

Hårets tillväxtcykel består av tre faser:

  • Anagen fas: Detta är den aktiva fasen då håret växer. Under denna fas produceras nya celler i hårrötterna och håret förlängs. Denna fas är också känd som tillväxtfasen.
  • Katagenfas: Detta är övergångsfasen mellan tillväxt och vila. Håret slutar växa och rötterna krymper.
  • Telogenfas: Detta är vilofasen fram till dess att håret faller av. Det gamla håret stannar kvar medan en ny cykel påbörjas.

Under var och en av dessa faser genomgår hårstråna olika processer och förändringar i sin struktur. Att förstå dessa faser kan hjälpa oss att förstå hur vårt hår fungerar och förändras över tid.

Hårinpackning med keratin

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰