Hur många hårstrån har du normalt på huvudet?
blog

Hur många hårstrån har du normalt på huvudet?

vid Lotte Lindgren Oct 17, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 11 februari 2024.

Innehållsförteckning

Hur många hårstrån har du normalt på huvudet? Det är en fråga som ofta ställs av dem som är oroliga för håravfall eller vill förstå mer om den naturliga hårcykeln. I det här blogginlägget kommer vi att utforska svaret på denna fråga och ytterligare information om hårväxt, orsaker till håravfall och när det kan vara nödvändigt att söka hjälp. Så läs vidare för att få insikt i allt detta och mycket mer!

Innehållsförteckning

Vad är normalt?

Visste du att vuxna i genomsnitt har mellan 100 000 och 150 000 hårstrån i hårbotten?
Antalet hårstrån på en persons huvud varierar kraftigt. I genomsnitt har vuxna omkring 100 000 till 150 000 hårstrån i hårbotten. Hårsäckarna som ansvarar för hårväxten kan producera ett nytt hårstrå i upp till två år innan det faller av naturligt och ersätts av ett nytt.

Män eller kvinnor

Skillnaderna i hårväxt mellan män och kvinnor kan vara uppenbara. Män har vanligtvis mer hår på huvudet än kvinnor. I genomsnitt har män cirka 100 000 till 150 000 hårstrån, medan kvinnor vanligtvis har cirka 80 000 till 100 000 hårstrån på huvudet.

Det finns också skillnader i antalet hårsäckar mellan män och kvinnor. Män har generellt fler hårsäckar än kvinnor, vilket bidrar till det större antalet hårstrån på deras huvuden jämfört med kvinnor.

Har hårfärgen någon inverkan på antalet hårstrån?

Ja, det kan finnas skillnader i antalet hårstrån beroende på hårfärg. Generellt sett tenderar personer med blont hår att ha fler hårstrån jämfört med personer med mörkt hår. Detta beror på att blont hår ofta är tunnare i diameter, vilket gör att fler hårstrån kan växa i samma område. Å andra sidan tenderar personer med mörkt hår att ha tjockare hårstrån, vilket resulterar i färre hårstrån på huvudet.

Det är dock viktigt att notera att antalet hårstrån varierar individuellt och att det kan finnas betydande variationer inom varje hårfärgskategori. Andra faktorer, som genetik och hormonell påverkan, kan också spela en roll för hur många hårstrån en person har, oavsett hårfärg.

Storlek på hårbotten

Inverkan av hårbottenstorlek på hårets kvantitet: Storleken på hårbotten kan ha en inverkan på antalet hårstrån på ditt huvud. En större hårbotten kan rymma fler hårsäckar, vilket resulterar i en ökad mängd hår.

Idealisk hårdensitet baserat på skalpområde: För att beräkna idealisk hårdensitet baserat på skalpområde är det viktigt att ta hänsyn till individuella skillnader. Generellt sett anses en yta på 200-300 hårsäckar per kvadratcentimeter vara normalt för vuxna.

Variation i hårmängd baserat på individuella skillnader i skalpstorlek: Individuella skillnader i skalpstorlek bidrar till variationen i antalet naturliga och friska strithår; med andra ord kommer personer med mindre eller större skalpfunktion ofta att ha färre eller fler naturliga strithår än genomsnittet.

Hur växer hår?

Hur många hårstrån har du normalt på huvudet?

Det är naturligt att ha mellan 100 000 och 150 000 hårstrån på huvudet. Hår växer i olika faser, inklusive en tillväxtfas, vilofas och ersättningsfas. Under en livstid kan vi tappa upp till 100 hårstrån per dag, men detta anses ligga inom normalområdet.


Hårets tillväxtcykel

Den anagena fasen är tillväxtfasen där håret växer aktivt. Denna fas varar vanligtvis i 2-6 år och cirka 85% av hårstråna på huvudet befinner sig i denna fas vid en viss tidpunkt. Den katagena fasen är övergångsfasen mellan tillväxt och vila. Under denna korta period på ca 1-2 veckor slutar håret att växa och börjar lossna från roten. Telogenfasen är vilofasen, då håret inte längre växer eller förnyas. Under denna period är det ca 10-15% av hårstråna på huvudet som blir kvar, och det kan ta upp till tre månader innan ett nytt hårstrå börjar växa ut igen efter telogenfasens slut.

Håravfall

Ärftligt håravfall kan vara en av orsakerna till att vi tappar håret. Detta beror på gener som kan föras vidare från tidigare generationer. Alopecia areata är en annan faktor som kan orsaka håravfall. Detta tillstånd är känt för att orsaka plötsliga fläckar eller områden av skallighet på huvudet. Effekterna av vissa mediciner eller behandlingar kan också resultera i håravfall och bör tas i beaktande.

Varför tappar vi hår?

Det finns flera faktorer som kan påverka håravfall. Ålder är en av de vanligaste orsakerna till håravfall, eftersom antalet hårstrån naturligt minskar med tiden. Genetik spelar också en roll, eftersom vissa människor helt enkelt tenderar att ha tunnare eller mindre hår. Hormonella förändringar kan också bidra till håravfall, särskilt hos kvinnor under graviditet eller klimakteriet.

Hur många hårstrån har du normalt på huvudet? Det varierar från person till person, men en genomsnittlig vuxen har cirka 100 000 till 150 000 hårstrån på huvudet. Antalet beror dock på både genetiska faktorer och individuella variationer i tillväxtcykeln för varje follikel.

Ålder

Håravfall i unga år kan vara ett orosmoment för många, men det är faktiskt helt normalt. Många människor upplever håravfall eller förändringar i hårets tjocklek och mängd när de blir äldre. Men betyder det att hårets kvantitet har något att göra med ålder? Här är några viktiga punkter att tänka på:

  • Håravfall kan uppstå tidigt i livet på grund av genetiska eller hormonella förändringar
  • Hårets tjocklek och mängd kan variera från person till person oavsett ålder
  • Ålder spelar en roll vid vissa typer av håravfall, t.ex. androgen alopeci

Därför finns det inget fast svar på hur många hårstrån du normalt har på huvudet, eftersom det varierar från individ till individ och kan förändras över tid. Det bästa rådet är alltid att konsultera en läkare för ytterligare information om ditt specifika scenario.

Genetik

Ärftlighet och hårmängd - Gener kan spela en roll när det gäller att bestämma antalet hårstrån på ditt huvud.

Kan gener påverka antalet hårstrån? - Ja, forskning tyder på att vissa gener kan påverka hårdensiteten hos människor.

Finns det skillnader i hårdensitet mellan människor baserat på genetik? Ja, det finns observerade variationer i hårdensitet mellan individer baserat på deras genetiska arv.

Hormonella förändringar

Klimakteriet kan ha en inverkan på hårkvantiteten hos kvinnor. Hormonella förändringar under denna period kan leda till ökat håravfall. Dessa hormoner kan påverka mängden hår och det är inte ovanligt att uppleva håravfall under klimakteriet.

Läs mer om håravfall här.

Hur tjockt är håret på huvudet?

Tjockleken på håret på huvudet varierar från person till person och beror på olika faktorer som genetik, ålder och hälsa. Generellt sett kan hårets tjocklek variera mellan 0,02 och 0,04 millimeter i diameter.

Människohår består av keratin, som är ett protein som produceras av hårsäckarna i hårbotten. Keratinet bildar en hårfiber som växer ut från follikeln och sticker upp ovanför hårbotten.

Hårets tjocklek kan också påverkas av olika faktorer. Till exempel kan åldern spela en roll, eftersom håret tenderar att bli tunnare med åldern. Genetik spelar också en viktig roll, eftersom hårets tjocklek ofta följer familjemönster.

Det är värt att notera att hårets tjocklek kan variera mellan olika delar av huvudet. Till exempel är håret ofta tunnare vid pannan och tinningarna jämfört med på baksidan och ovansidan av huvudet.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰