Kvinnan tvättar håret med schampo för fett hår
blog

Schampo för fett hår: 4 viktiga ingredienser att hitta

vid Lotte Lindgren Mar 25, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 7 februari 2024.

Innehållsförteckning

Schampo för fett hår

Letar du efter ett schampo för fett hår? Precis som det finns schampon för torrt hår, rakt hår och lockigt hår så finns det även schampon som är speciellt framtagna för fett hår. Därför ska du gå efter ett schampo som är berikat med näringsrika och naturliga ingredienser som: Aloe Vera, rosmarin, kamomill eller nässlor.

Nedan presenterar vi de 4 mirakelskaparna. Det är en blandning av växter och örter som alla har en sak gemensamt: att de bekämpar fett hår.

Fett hår kommer av att du har för mycket talg i håret. Vill du veta mer om hur du undviker fett hår och hårbotten kan du läsa vår stora guide här.

Hur väljer jag ett schampo för fett hår?

När du ska välja ett schampo för fett hår är det viktigt att leta efter produkter som är speciellt utvecklade för fett hår. Dessutom, eftersom fett hår är benäget att byggas upp, är det viktigt att leta efter schampon som är fria från sulfater och silikoner, eftersom dessa kan orsaka ansamling i hårbotten eller överrengöra hårbotten, vilket gör befintlig fethet värre. Det är också viktigt att välja ett schampo med en mild formula som inte tar bort eteriska oljor från hårbotten eller irriterar huden. Slutligen, när du väljer ett schampo för fett hår, är det också fördelaktigt att hitta ett schampo som innehåller närande ingredienser som vitaminer och antioxidanter som hjälper till att hålla hårbotten balanserad och frisk.

Hur man använder schampo för fett hår

Att använda schampo på rätt sätt är lika viktigt som att välja rätt schampo. Här är några steg för att effektivt använda schampo för fett hår:

 • Skölj håret noggrant med varmt vatten för att öppna nagelbandet och ta bort eventuella produktrester eller smuts.
 • Applicera en liten mängd schampo på händerna och skumma upp det.
 • Massera försiktigt in schampot i hårbotten med fingertopparna i cirkulära rörelser. Fokusera särskilt på de områden där du har mest fett hår.
 • Låt schampot sitta i några minuter för att låta de aktiva ingredienserna verka och ta bort överflödig olja.
 • Skölj noggrant med mycket varmt vatten för att ta bort allt schampo från håret och hårbotten.
 • Upprepa om det behövs, beroende på din hårtyps behov.

Aloe vera

Aloe vera är känt för sina saftiga, tjocka och gröna blad. På utsidan av löven hittar du en massa små vita taggar, som för övrigt är helt oskyldiga. Men det är inte bara Aloe Verans yttre som väcker uppmärksamhet. Bladen är fyllda med vatten, som har en gelkonsistens.

Effektivt på fett hår 

Du hittar bland annat Aloe Vera i kosttillskott, hudvård och hårprodukter. Om din hårbotten inte kan behålla fukt kommer det att sluta med fett hår. När du använder ett schampo mot fett hår, som till exempel innehåller Aloe Vera, hjälper du din hårbotten att absorbera fukten – och underhålla den. Resultatet är glansigt hår som skiner och strålar.

Aloe vera gör också skillnad om du har problem med mjäll och frissigt eller krispigt torrt hår.

De mest anmärkningsvärda egenskaperna hos Aloe Vera-produkter är att de är:

 • Återfuktande
 • Rengöring  
 • Smärtstillande
 • Uppmjukande 
 • Lugnande
 • Närande
 • Mildande
 • Vårdande
 • Kylande
Aloe vera

Rosmarin 

Rosmarin även kallad "havsdagg" kommer från Medelhavsområdet. Rosmarin är en av de klassiska kryddorna i köket, där den ingår i olika recept. Men Rosmarin briljerar också när det kommer till hår- och hudvårdsprodukter.

Effektivt på fett hår

För att hitta en lösning för fett hår kan rosmarin vara den ingrediens du letar efter. När ett schampo innehåller rosmarin rengör det din hårbotten så att överflödig talg försvinner.

Det har också visat sig att rosmarin kan ge dig längre hår, motverka håravfall, återställa hårets naturliga färg och stoppa mjäll från att irritera din hårbotten.

Här är en lista över egenskaper som rosmarin besitter.

 • Revitaliserande
 • Stimulerande
 • Beskyddande
 • Uppmjukande

Kamomill

I början av september möter du Kamomillblomman, som är en växt som bland annat får uppmärksamhet på grund av den behagliga och härliga doften. Du kan blanda ihop kamomillblomman med en tusensköna eftersom huvudet är gult med vita löv på båda.

Effektivt på fett hår

Kamomill är en igenkännlig ingrediens i schampon som bekämpar fett hår. Kamomill fungerar på samma sätt som rosmarin gör. Örtextraktet går in och jobbar med håret för att ta bort den onödiga produktionen som finns av talg. Dessutom hjälper kamomillen även till att ta fram nya hårstrån och göra dem robusta så att de inte går sönder på vägen.

Kännetecknande för kamomill är att den är:

 • Rengörande
 • Reparerande
 • Lugnande
 • Smärtstillande
 • Uppmjukande
 • Aktiverande

 

Brännässla

Vi har ofta sett brännässlan, som en irriterande ört. Detta efter den brinnande känslan när du kommer i kontakt med den. Men en brännässla orsakar inte bara smärta och klåda. Den har även fina och hjälpsamma egenskaper som kan lindra när du har ätit eller druckit den, eller använder den i hår- och hudvårdsprodukter.

Vi hoppas att denna information kan ge dig ett lite bättre intryck av brännässlan.

Effektivt på fett hår

Det har dokumenterats att brännässlaextrakt kan förhindra eller döda fett hår. Därför kan du med fördel välja brännässla när du ska utse ett schampo för fett hår. Lika som de andra ingredienserna ovan är brännässlan fantastisk för att underlätta produktionen av talg som blir över – och som inte behövs.

Brännässla kan också minimera håravfall och skallighet. Om du har problem med skadat eller torrt hår kommer du att upptäcka att brännässlan kan förbättra din hårfärg och fräscha upp dina hårstrån.

När du köper ett schampo med brännässlaextrakt kommer det att vara:

 • Stridande
 • Uppmjukande
 • Stimulerande
 • Uppfriskande

 

Schampo för fett hår: prova Grow and Glow 

Med Grow and Glow-schampo sätter du turbo på din hårväxt. Schampot är packat med: natrium, äpple, amarant, gurkmeja – och Aloe Vera.

Och som vi precis har nämnt här, är Aloe Vera inte bara perfekt för dig som behöver längre och tjockare hår. Den är också uppenbar för dig som upplever att ditt hår är fett och klibbig i hårbotten. En fet hårbotten kan också bekämpas på andra sätt, till exempel med en borste som innehåller vildsvinsborst.

Om du är kreativ och duktig i köket kan du också prova på att göra en hemgjord hårmask med sådant som naturliga örter och växter. Men om du vill hitta en lösning här och nu och behöver ett schampo för fett hår kan Grow and Glow rädda din hårsituation.

Bra produkter för fett hår

Vanliga frågor om schampo för fett hår

Vad är orsaken till fett hår?

Orsaken till fett hår kan variera och kan innefatta genetik, hormonella förändringar, kost och användning av fel hårvårdsprodukter.

Kan jag använda ett vanligt schampo för fett hår?

Det rekommenderas att använda ett schampo speciellt framtaget för fett hår eftersom det innehåller aktiva ingredienser som kan hjälpa till att minska överflödig olja och lugna hårbotten.

Hur ofta ska jag tvätta mitt fettiga hår?

Det beror på behoven hos din hårtyp, men det rekommenderas att tvätta ditt feta hår varannan eller var tredje dag för att undvika att ta bort de naturliga oljorna som är nödvändiga för att bibehålla en frisk hårbotten.

Kan jag använda torrschampo för fett hår?

Ja, torrschampo kan vara ett bra alternativ mellan hårtvättarna då det kan absorbera överflödig olja och fräscha upp håret utan att behöva tvätta det. Det kan vara en praktisk lösning, speciellt när du är på språng eller har bråttom.

Hur ska jag tvätta mitt hår för att minska fett hår?

När du tvättar håret, använd ett milt schampo speciellt framtaget för fett hår och undvik att använda varmt vatten, eftersom detta kan stimulera hårbotten att producera mer olja. Massera in schampot noggrant i hårbotten för att ta bort överflödig olja och skölj noggrant med ljummet vatten.

Är det nödvändigt att undvika att använda balsam om jag har fett hår?

Inte nödvändigtvis. Du kan använda ett lätt balsam avsett för fett hår och undvika att använda det i hårbotten. Applicera det istället bara på längderna och topparna av ditt hår för att undvika att det känns för tungt eller fett.

Kan jag använda naturliga botemedel för att kontrollera fett hår?

Ja, det finns några naturliga botemedel som kan hjälpa till att kontrollera fett hår. Försök till exempel att skölja håret med en blandning av äppelcidervinäger och vatten för att minska överflödig olja. Du kan också använda naturliga ingredienser som tea tree-olja, citronsaft eller aloe vera gel för att lugna din hårbotten och minska fett hår.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰