Torr hårbotten? 6 ingredienser du bör leta efter när du väljer ett schampo för torr hårbotten

blog

Vad ska du titta efter när du väljer ett schampo för torr hårbotten och torrt hår?

Två av de största "brotten" du kan begå när det handlar om torrt hår är att använda schampo och balsam som innehåller vissa sulfater och silikoner. Dessa två ingredienser är dock inte bara ute efter att skada ditt hår utan har också goda avsikter då de rengör håret noggrant från olja och smuts. Läs mer om vad sulfater och silikoner är och hur du kan undvika dem.

Torr hårbotten kan uppenbara sig av fjällande flagor från hårbotten, som strös på dina kläder eller lägger sig på din hårborste. Det är speciellt när du skakar eller borstar håret som mjäll verkligen dyker upp. I vissa fall är din hårbotten inte bara torr utan den är också irriterande eftersom den kliar.

I den här guiden serverar vi sex ingredienser. De har alla för avsikt att ge ditt hår mer fukt och vård.

Anledningen till att fler drabbas av torr hårbotten är främst relaterad till användningen av hårprodukter med kemikalier från hela världen. Dessa är ohälsosamma kemikalier som förändrar den naturliga balansen i hårrötterna. När din hårbotten blir torr beror det på att det saknas talg i hårbotten. Detta beror på att dina talgkörtlar inte producerar tillräckligt med naturligt fett.

Vi vill hjälpa dig i rätt riktning när det kommer till att välja rena och genuina ingredienser inom hårvård till exempel schampo, hårmask osv. I den här guiden serverar vi dig fem ingredienser. De har alla avsikten att ge ditt hår mer fukt och vård.

dorte - frisør

Genomläst av Dorthe Kristensen

- Frisör och tidigare delägare av den prisbelönta frisörkedjan Zoom By Zoom

Dorthe har många års erfarenhet inom frisörbranschen och rådgivning omkring hår och hårvård. Dorthe har med sin yrkeserfarenhet läst igenom detta blogginlägg för att försäkra om hög kvalitet. Detta blogginlägg är yrkesmässigt uppdaterat den 3/1-2023

Varför får jag en torr hårbotten?

Torr hårbotten, även känd som mjäll eller seborroiskt eksem, är ett vanligt tillstånd som gör att huden i hårbotten blir torr och fjällande. Det kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive väderförhållanden, hormoner, stressnivåer, irriterande ämnen i schampon och balsam, brist på fukt och till och med en överväxt av en jäst som kallas Malassezia.

Väderförändringar som t.ex kallt eller torrt klimat kan orsaka torrhet i hårbotten på grund av låg luftfuktighet, vilket berövar huden från dess naturliga oljor. Drastiska hormonfluktuationer eller obalanser kan också göra att hårbotten blir torr och flagnande. Stress är känt för att utlösa eller förvärra många olika typer av hudsjukdomar, inklusive seborroiskt eksem.

Dessutom kan användningen av starka kemikaliebaserade produkter som schampon och balsam ta bort håret på dess eteriska oljor, vilket resulterar i en torr hårbotten. När inte tillräckligt med fukt återförs till håret förblir det torrt, vilket leder till mjällliknande symtom. Överanvändning av schampon och hårprodukter: För mycket schamponering eller användning av produkter som geler och stylingkrämer kan ta bort din hårbotten på naturliga oljor, vilket gör att den känns stram och flagnande.

Vikten av att använda schampo för torr hårbotten

Att använda rätt schampo för torr hårbotten kan vara en avgörande faktor för att lindra symtom och förbättra hårbottens hälsa. Ett lämpligt schampo kan hjälpa till att återställa hårbottens fuktbalans, lindra klåda och fjällning samt minska rodnad och inflammation. Det är viktigt att välja ett schampo som är speciellt framtaget för torr hårbotten och som innehåller lugnande och återfuktande ingredienser.

Hur man väljer rätt schampo för torr hårbotten

När du väljer ett schampo för torr hårbotten finns det några viktiga faktorer att ta hänsyn till. Här är några tips som hjälper dig att hitta rätt schampo:

 1. Leta efter schampon som innehåller naturliga lugnande ingredienser som aloe vera, kamomill eller havreextrakt, eftersom dessa kan lindra klåda och lugna hårbotten.
 2. Undvik schampon med starka kemikalier som sulfater och parabener, eftersom dessa kan ta bort naturliga oljor i hårbotten och förvärra torrhetsproblem.
 3. Välj ett schampo som är speciellt framtaget för torr hårbotten eller mjäll, eftersom dessa ofta innehåller aktiva ingredienser som kan rikta in sig på torrhet och lindra symptomen.
 4. Tänk också på din hårtyp och behov när du väljer ett schampo för torr hårbotten. Om du har färgat hår eller en känslig hårbotten, välj ett schampo som passar dessa specifika behov.
 5. Läs recensioner och betyg från andra konsumenter för att få en uppfattning om schampots effektivitet och om det passar dina behov.

Hur man använder schampo för torr hårbotten korrekt

När du väl har valt rätt schampo för torr hårbotten är det viktigt att använda det rätt för att uppnå bästa resultat. Här är några steg att följa när du använder schampo för torr hårbotten:

 1. Blöt håret och hårbotten ordentligt med varmt vatten.
 2. Applicera en lämplig mängd schampo i handflatan och massera in det i hårbotten i mjuka cirkulära rörelser. Kom ihåg att fokusera på de områden som är mest torra eller irriterade.
 3. Låt schampot sitta i några minuter för att ge de aktiva ingredienserna tid att verka.
 4. Skölj noggrant med mycket varmt vatten för att ta bort allt schampo från håret och hårbotten.
 5. Upprepa vid behov, beroende på instruktionerna på schampot eller din egen erfarenhet av produkten.

Det är viktigt att undvika att använda för varmt vatten eftersom det kan torka ut hårbotten. Det rekommenderas också att undvika att använda naglarna eller grova handdukar för att skrubba hårbotten, eftersom detta kan irritera huden ytterligare.

Efter att ha sköljt ur schampot kan du applicera ett balsam eller hårkur speciellt framtagen för torr hårbotten för att ytterligare vårda och återfukta håret och hårbotten. Det kan också vara en bra idé att undvika att använda heta stylingverktyg som hårtorkar, plattång eller locktång, eftersom värmen ytterligare kan torka ut hårbotten och håret.

Kvinnan tvättar håret

6 ingredienser att leta efter

Om du vill undvika torrt hår och torr hårbotten eller för närvarande kämpar med torrt hår, kan följande sex ingredienser göra underverk för ditt hår och din hårbottens hälsa.

Gurkmeja

Gurkmeja är den första ingrediensen du måste träffa. På utsidan kan gurkmeja vid första anblicken se ut som ingefära, men inuti har den en energisk, orange färg. Gurkmeja är ett underverk i mat, te, kosttillskott och kosmetiska produkter.

Effektivt på torrt hår 

Känner du att ditt hår är torrt som sandpapper? Gurkmeja är skapad för dig som vill ha fräscht och energirikt hår. Gurkmeja hjälper även dig som har ömtåliga hårstrån. Ömtåliga hårstrån kännetecknas av att de går sönder när du: tvättar det, sätter upp det eller borstar det.

Aloe Vera

Aloe Vera är en klar gel, som kommer från Aloe Vera-växten. Den klara gelén kommer från mitten av bladet och har länge applicerats på huden. Aloe Vera blandas oftast i krämer och salvor, speciellt för det kylande element som den naturliga gelén innehåller.

Aloe Vera är full av fantastiska egenskaper. Vilka kraftfulla egenskaper är det frågan om? Dessa är: enzymer, mineraler, aminosyror och flera typer av olika vitaminer.

Aloe Vera är bra för torr hårbotten

Effektiv på torr hårbotten

Aloe Veras egenskaper är lika med fukt, vård och glans. Aloe vera är komplett när det gäller att lösa olika hårproblem. Fett hår, torrt hår, frissigt hår, irriterad och röd hårbotten osv. För att hålla din hårbotten frisk kan aloe vera underlätta genom att bibehålla en normal PH-nivå som ska ligga på på 4,5-5,5.

Det är alltså uppenbart varför ditt hår älskar aloe vera. När du väljer hårvård med aloe vera i kan du se fram emot ett friskt, glänsande och vackert hår.

Aminosyra

Aminosyror är kroppens byggstenar. De är involverade i bildandet av proteiner. Dessa kan hjälpa till att stärka kroppen och underhålla celler och ben. Det är grundläggande för alla människor att få i sig aminosyror då det inte är alla sorters aminosyror som kroppen naturligt kan producera.

Effektiv på torr hårbotten

Du kan använda aminosyror för att behandla torr hårbotten. Om du köper ett schampo med aminosyror kommer aminosyrorna att verka fuktgivande för håret. Ditt hår stärks och hårstråets yta repareras. Dessutom tillför aminosyror näringsämnen till cellerna både i huden och i hårsäckarna.

Pyrus malus (äpple) fruktextrakt

I de flesta danska hem hittar du äpplen i kylen eller i fruktskålen och det finns en anledning till detta: äpplen är hälsosamma för dig. De har en positiv inverkan på din kropp. Oavsett om det kommer till viktminskning, bättre matsmältning, friskare tänder, starkare hår, kan äpplen vara svaret du behöver ta till. Men när det kommer till att vårda ditt hår på bästa sätt så måste det finnas äppelextrakt i produkten.

Pyrus malus är ett fruktextrakt som kommer från äpplen. Detta fruktextrakt är rikt på antioxidanter, som kan skydda huden och tillföra styrka och mjukhet till huden.

Effektiv på torr hårbotten

För att behandla en torkad hårbotten kan du leta efter schampo med äppelfruktextrakt. Äppeljuicen är både återfuktande och mjukgörande, så den vårdar (kylar) din hårbotten. De naturliga fruktsyrorna ger en skonsam exfoliering av hårbotten så att döda hudceller avlägsnas.

Äppelextrakt är bra för torr hårbotten

Mangosmör

Du hittar den i Poke Bowls, sallader, vårrullar, glass, torrsnacks, smoothies – och i hårvård. Mango är en exotisk och aromatisk frukt, som är huvudingrediensen i många rätter. I Indien har frukten fått en kunglig titel som "King of Fruits". Det säger något om mangos kvalitet och popularitet.

Effektiv på torr hårbotten

Sheasmör, kakaosmör och mangosmör har alla effektiva egenskaper mot torrt hår. Hårvård berikad med mangobutter ger dina hårstrån fukt, styrka - och aktiverar nya hårstrån.

Olja från sachi inchi - Inca inchi olja

Ur fröet från Sacha inchi-växten, som härstammar från Peru, kommer närande inca inchi-olja. Oljan kan karakteriseras som gourmetolja, på grund av det höga innehållet av Omega 3. Du hittar bland andra Omega 3 i fiskoljekapslar eller fisk (lax, makrill, sill och tonfisk) och i linfrö, pumpafrön, valnötter, rapsolja med mera.

Effektiv på torr hårbotten

Hårvård som innehåller Inca Inchi-olja reparerar skört och torrt hår. Efter kontinuerlig användning får ditt hår massor med fukt som vitaliserar det. Och får ditt hår att se mjukt och välvårdat ut.

3 ingredienser att undvika i ditt schampo

För att ta bättre hand om din hårbotten är det viktigt att du undviker följande ingredienser i dina hårprodukter.

Parabener

Parabener är ett konserveringsmedel som har använts för kosmetika och vårdprodukter för en längre hållbarhet. Parabener har sedan dess klassificerats som hormonstörande – och kan därmed leda till irritation av din hårbotten.

Sulfater

Sulfat är en svavelsyra. Sulfater används i schampon för att rengöra din hårbotten – och för att få ditt schampo att skumma. Sulfater kan torka ut ditt hår och hårbotten. Därför är det bäst att undvika sulfater i ditt schampo, eftersom du annars riskerar en irriterad, torr och kliande hårbotten.

Silikon

Silikon är en polymer som är vattenavvisande och kemiskt hållbar. Schampo med silikon kan förhindra fukt. Dessutom kan silikon begränsa ingredienser som tenderar att tränga in och transportera fukt till torra områden.

Schampo för torr hårbotten: Prova Grow and Glow

Om du lider av torr hårbotten bör du prova Grow and Glow. Detta sulfat- och silikonfria schampo innehåller fruktextrakt, som med naturlig fruktsyra ger dig en skonsam exfoliering av hårbotten. Grow and Glow är ett schampo för torr och kliande hårbotten.

Schampot innehåller aminosyror som återfuktar din hårbotten och tillför bra näring till celler i hårsäcken. Aloe Vera ger din hårbotten vård och tillför fukt till din hårbotten. Det är också det bästa schampot för torrt hår eftersom ditt hår är återfuktat från Aloe Vera.

Grow and Glow är även berikad med olivolja och gurkmeja, där gurkmeja gör en stor insats när det kommer till att stärka ditt hår. Starkt hår hindrar ditt hår från att gå sönder och spricka.

Hårmask och hårserum för torr hårbotten: Repair and Shine hårserum och hårmask för intensiv reparation och tillväxt

Inca Inchi-oljan sätter i gång ditt hårs naturliga produktion av olja, samtidigt som den arbetar på "skadan" som ditt hår har lidit av. Du hittar Inca inchi-olja i vårt Repair and Shine Hair Serum och Intensive Repair and Growth Hair Mask.

Vår hårmask från Repair and Care är även försedd med mangosmör. När ditt torra hår och hårbotten får nöjet av ett schampo mot torr hårbotten, vilket bland annat är fylld med mangosmör kommer ditt hår att dyka upp från en ny och bättre sida. Du kommer att upptäcka att ditt hår strålar.

Bra produkter för torr hårbotten:

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Tips på varför du bör använda schampo för torr hårbotten och hår

För att få den ultimata vården av ditt hår och hårbotten när du applicerar torrt hårbottenschampo, se till att du använder schampot på rätt sätt.

Skölj ur noga

Det är alltid viktigt att se till: att skölja bort allt schampo mot torr hårbotten ur håret. Schamporester kan lägga sig i hårbotten och orsaka irritation.

Använd ljummet vatten i stället för varmt vatten

Ditt hår och hårbotten blir uttorkad när du badar i för varmt vatten. Därför ska du tvätta håret i ljummet eller kallt vatten, för att vara säker.

Undvik mjällschampon om du inte har mjäll

Vi rekommenderar att du undviker mjällschampo om du inte har mjäll. Mjällschampo innehåller vanligtvis formler som har en uttorkande effekt på hårbotten. Och därför rekommenderar vi inte att du använder den mot torr hårbotten. Om du båda lider av mjäll och torr hårbotten, då kan du hitta specifika schampon för mjäll och torr hårbotten.

RELATERADE INLÄGG