Kosttillskott för håret – Så fungerar ett kosttillskott på ditt hår
blog

Kosttillskott för håret – Så fungerar ett kosttillskott på ditt hår

vid Lotte Lindgren Mar 07, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 8 juni 2024.

Innehållsförteckning

Hårtillskott blir allt populärare som ett viktigt verktyg för att behålla normalt hår. Med det stora utbudet av produkter kan det vara överväldigande att hitta rätt kosttillskott för just dina hårbehov. Från ingredienser som biotin och kollagen till keratin och probiotika, det finns massor av alternativ som kan hjälpa dig att uppnå önskat resultat med ditt hår. Men hur fungerar hårtillskott? Och vad ska man egentligen vara medveten om i denna djungel av kosttillskott?

Nyckeln till att uppnå optimala resultat med alla kosttillskott är att förstå hur varje enskild ingrediens samverkar i din kropp för att stödja underhållet av normalt hår. Olika näringstillskott har olika ingredienser som fungerar på olika sätt. Låt oss ta dig igenom de viktigaste frågorna när du väljer kosttillskott för hår här.

Vad är hårtillskott?

Hårtillskott är speciellt framtagna vitaminer och mineraler utformade för att bibehålla normal hårväxt. Hårtillskott innehåller vanligtvis en kombination av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som har ett antal funktioner som hjälper till att antingen bibehålla normalt hår, ämnesomsättning eller celldelning, till exempel. Populära ingredienser som ofta finns i hårtillskott inkluderar biotin, C-vitamin, zink, järn, folsyra, kiseldioxid. Hårtillskott är designade för att tas dagligen för att uppnå maximal effekt.

De flesta kosttillskott för håret skiljer sig i sin sammansättning och är därför svåra att jämföra. Likaså kan effekten också vara svår att få ett tydligt svar på, eftersom det inte finns några fasta normer för effekten av ingredienser. Det finns också många olika former och smaker av hårtillskott, allt från vingummi med jordgubbssmak till de mer traditionella tabletterna.

Behöver jag hårtillskott?

Det mest optimala sättet att säkerställa att du får de vitaminer och mineraler som behövs för att behålla normalt hår är genom en hälsosam och varierad kost.

Det kan dock vara svårt att få till en diet som uppfyller alla näringskrav håret ställer i förhållande till att kunna behålla normalt hår.

Det är egentligen ganska enkelt. Kroppen uppfattar inte håret som en nödvändig del och därför om du inte får i dig rätt mängder vitaminer och mineraler kommer kroppen att fördela dessa till delar av kroppen som är mer relevanta/vitala. Detta kommer alltså att leda till att hårsäckarna inte får den näring de behöver för att bibehålla normal hårväxt.

Det är i dessa situationer som ett kosttillskott för håret kan vara aktuellt för dig. Näringstillskott för håret som tidigare beskrivits speciellt gjorda utifrån att du får de vitaminer och mineraler som antingen bibehåller normalt hår eller har stödjande funktioner. Därmed garanteras dina hårstrån den nödvändiga näringen så att de kan producera normalt hår. Men som med alla andra kosttillskott bör du prata med din läkare innan du börjar, eftersom det kan vara väldigt individuellt.

Vilka är symptomen på vitaminbrist?

Symptomen på vitaminbrist kan variera beroende på vilket vitamin som saknas. I allmänhet är de vanliga symtomen trötthet, försvagat immunförsvar, hudproblem som torrhet, utslag eller akne, håravfall. Orsakerna till vitaminbrist kan bero på många saker, till exempel kan bantning, stress eller allmänt dålig kost vara orsaken till vitaminbrist. En vegetarisk eller vegansk kost kan också leda till vitaminbrist. Detta resulterar i att håret inte tillförs de vitaminer och mineraler som behövs för att behålla normalt hår.

Om du är tveksam till om du saknar vitaminer är det alltid bra att rådfråga din läkare där du kan få ett prov taget.

håravfall

 

Vilka vitaminer och mineraler spelar roll i mitt hår?

Vitamin A

Vitamin A är ett vitamin som kroppens celler behöver. Det hjälper till att skapa normalt talg, vilket är ett oljigt ämne som håller hårbotten och håret fuktigt och friskt. Dessutom spelar vitaminet en roll i cellspecialiseringsprocessen och upprätthållandet av normal energiproduktion.

Vitamin C

C-vitamin hjälper kroppen att bilda kollagen, ett protein som hjälper till med hårets styrka och elasticitet. Dessutom fungerar C-vitamin som en antioxidant, vilket bidrar till att skydda cellerna mot miljöskador på till exempel hårsäckarna.

Vitamin D

D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium, vilket spelar en roll för att hålla hårbotten och håret starkt. Dessutom hjälper det till att upprätthålla ett normalt immunförsvar och spelar en roll i cellspecialiseringsprocessen. Flera olika studier tror att låga nivåer av D-vitamin och håravfall har ett samband. Det är dock inte etablerat, men det kan vara en bra idé att få i sig nödvändig mängd D-vitamin för att vara på den säkra sidan.

B-vitaminer

B-vitaminer har många olika funktioner. Vitamin B6, till exempel, hjälper till att upprätthålla en normal bildning av röda blodkroppar. Dessa röda blodkroppar hjälper bland annat till att få syre och näringsämnenoffer ut till hårsäckarna.

Biotin

En av de mest populära ingredienserna i hårtillskott är biotin. Biotin är en av ingredienserna som kan påstås bidra till normalt hår. Det beror bland annat på att vitaminet också bidrar till en normal omsättning av makronäringsämnen. Det gör att biotin hjälper till att bryta ner de proteiner du äter och hjälper samtidigt till att upprätthålla en normal produktion av de proteiner som till exempel ditt hår och naglar består av.

Järn

Järn är viktigt för att upprätthålla normal blodcirkulation i hårbotten – eftersom det transporterar syre genom blodomloppet – vilket hjälper till att säkerställa nödvändig näring och syre för hårsäckarna. Låga järnnivåer har kopplats till håravfall eller håravfall, så ett tillräckligt intag av järnrika livsmedel som rött kött, mörka bladgrönsaker, nötter, frön och bönor är nyckeln till många stödjande funktioner för kroppen.

Zink

Zink har många fördelar för att bibehålla normalt hår, inklusive normal cellförnyelse i både hårbotten och hårsäckarna. Zink har många olika funktioner för kroppen, vilket är en av anledningarna till att zink ofta är en populär ingrediens i kosttillskott.

Kiseldioxid

Kiseldioxid är ett annat mycket populärt mineral när det kommer till hår. Den har många funktioner i förhållande till att både reparera håret, men också stärka det.

Hur lång tid tar det innan jag kan se effekt med hårtillskott?

Även om det är allmänt överens om att det vanligtvis tar 3 månader att se en verklig effekt av att använda ett hårtillskott, kan detta faktiskt variera beroende på individens ålder och allmänna hälsa. Generellt sett tenderar yngre personer med en friskare hårbotten att se resultat snabbare än äldre personer eller personer med redan existerande sjukdomar eller andra hårproblem.

Minst 8 veckors konsekvent användning krävs vanligtvis innan effekter kan observeras. I vissa fall kan det ta upp till 6 månader innan användare kan förvänta sig synliga förändringar i håret. Det är också viktigt att notera att även om resultaten börjar bli synliga efter flera veckors användning av produkten, kommer många av dessa fördelar inte att hålla om användningen av hårtillskottet avbryts eller görs oregelbundet. Det är därför det är viktigt att ha tålamod när du använder någon typ av hårtillskott, eftersom konsistens är nyckeln till att uppnå optimala resultat!

Hur man väljer rätt kosttillskott för hårväxt

Hår är mer än bara strån på ditt huvud. Ett friskt hår stärker självförtroendet, får dig att må bra och ger glans åt din övergripande look. Så om du längtar efter läckra lockar förstår vi dig. Vi har alla varit där!

Ett friskt hår handlar inte bara om hur det ser ut. Det är ett tecken på allmänt välbefinnande. Starkt hår visar att din kropp får i sig de näringsämnen den behöver för att fungera som bäst. Omvänt kan torrt, sprött hår signalera en brist eller ett underliggande hälsoproblem.

I sådana fall kan hårväxttillskott ge viktiga näringsämnen som stöder en normal hårväxt. Dessa tillskott innehåller ofta vitaminer, mineraler och andra ingredienser som är fördelaktiga för hårhälsan. De lovar tjockare, snabbare växande hår. Men vilka kosttillskott hjälper hårväxt?

Att välja rätt kan ibland kännas överväldigande. Och om du tänker - vilka kosttillskott ska jag ta för håravfall? Oroa dig inte, vi hjälper dig att välja det perfekta tillskottet för dig.

Steg 1: Sök hjälp hos läkare

Innan du börjar med kosttillskott bör du rådfråga din läkare. De kan bedöma din allmänna hälsa och identifiera eventuella underliggande orsaker till håravfall. Om det till exempel är ett sköldkörtelproblem som är orsaken, kommer kosttillskott inte att åtgärda grundorsaken. Dessutom kan din läkare kontrollera om det finns brister i vitaminer och mineraler som spelar en roll för hårets hälsa. På så sätt kan du rikta in dig på de specifika näringsämnen som du kanske saknar.

Steg 2: Förstå dina kosttillskott

Kosttillskott spelar en viktig roll för att bibehålla och förbättra hårets hälsa. De ger de viktiga näringsämnen som kan saknas i din kost. Biotin, ett B-vitamin, är särskilt känt för sin förmåga att stödja normalt hår, hud och naglar. Andra näringsämnen, som vitamin A, C, D och E, samt mineraler som zink och järn, bidrar till den allmänna hårhälsan. Dessutom kan omega-3-fettsyror som finns i fiskoljetillskott hjälpa till att ge näring till hårbotten. Även om kosttillskott kan vara fördelaktiga är det viktigt att komma ihåg att de fungerar bäst som en del av en balanserad kost och en hälsosam livsstil.

Steg 3: Pålitliga varumärken

Inte alla kosttillskott är skapade lika. Här är några tips för att säkerställa att du får en högkvalitativ produkt:

  • Leta efter välrenommerade varumärken: Välj varumärken som är kända för sitt engagemang för kvalitet och säkerhet.
  • Testade av tredje part: Välj kosttillskott som har testats av oberoende laboratorier för att verifiera deras ingredienser och renhet.
  • Håll dig borta från överdrivna påståenden: Om ett tillskott lovar mirakel över natten är det förmodligen för bra för att vara sant.

Steg 4: Tänk igenom dina behov

Kosttillskott är inte en storlek som passar alla. Här är några faktorer att tänka på när du väljer ett:

  • Typ av håravfall: Det finns olika typer av håravfall. Prata med din läkare för att förstå din och välj ett tillägg som adresserar det.
  • Kostvanor: Om du har en välbalanserad diet kanske du inte behöver ett allmänt hårväxttillskott. Men om du saknar vissa näringsämnen kan riktade tillskott hjälpa till.
  • Allmän hälsa: Vissa medicinska tillstånd kan påverka hårväxten. Tänk på detta när du väljer ett tillskott.

Steg 5: Ha tålamod - det tar tid

Förvänta dig inte att hårväxttillskott ska fungera över natten. Det tar vanligtvis några månader att se resultat. Var konsekvent med din dagliga dos och undvik att hoppa från ett tillägg till ett annat.

Bonustips: Din kost är extremt viktig

Kom ihåg att en hälsosam kost är grunden för ett friskt hår. Se till att du får i dig tillräckligt med protein, vitaminer och mineraler genom maten. Här är några hårvänliga livsmedel som du kan lägga till på din tallrik:

  • Lax: Lax är fullproppad med protein och omega-3-fettsyror.
  • Ägg: Ägg är rika på protein, biotin och järn.
  • Spenat: Spenat är full av vitamin A och C, som är viktiga för hårväxten.
  • Bär: Bär är fyllda med antioxidanter som skyddar hårsäckarna.

Att ta med sig

Att välja rätt hårväxttillskott kräver lite forskning. Du kan hitta den perfekta produkten som hjälper dig att uppnå dina hårmål. Och för det, rådfråga din läkare, förstå ingredienserna och överväga dina individuella behov. Kom ihåg att en hälsosam kost och livsstil också är nyckeln till att låsa upp ditt hårs fulla potential. Med rätt tillvägagångssätt kan du vara på god väg mot de läckra lockar du har drömt om!

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰