Kvinna med flätor
blog

Flätor: En guide till olika tekniker och stilar

vid Lotte Lindgren Jun 27, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 11 mars 2024.

Innehållsförteckning

Flätor är en tidlös stil som kan ge en touch av elegans och lätthet till vilken look som helst. Men med så många olika stilar att välja mellan kan det vara svårt att veta vilken man ska satsa på. Vi har sammanställt en guide till de bästa flätorna för att hjälpa dig att hitta din perfekta stil. Läs vidare för våra bästa val av flätor och stylingtips!

Innehållsförteckning

Flätor: En guide till de bästa stilarna

Fiskbensflätan är en av de vackraste och mest populära flätorna som kan stylas på en mängd olika sätt. Denna typ av fläta kan vara enkel eller mer avancerad, men det är definitivt värt att öva för ett vackert resultat. Ett annat snyggt alternativ är franska flätor, som också kan göras i olika variationer och längder beroende på längden på ditt hår.

Flätad lugg ger också en elegant touch till vilken frisyr som helst och är perfekt för både vardagliga och festliga tillfällen. En krans av blommor eller små flätor runt huvudet skapar en romantisk look, medan en mer avslappnad stil med lösa flätor ger en bohemisk-inspirerad look. Inspirationen till din nästa flätstil behöver inte vara begränsad - det finns massor av kreativa kombinationer att välja mellan!

Vad är flätor?

Historia och ursprung
Flätor är en av de äldsta frisyrerna i världen och går tillbaka till den tidiga civilisationen. Flättekniker användes i olika kulturer som en symbol för status eller som ett praktiskt val för att hålla håret borta från ansiktet och skydda det från miljöfaktorer.

Olika typer av flätor
Det finns flera olika typer av flätor att välja mellan, t.ex. holländska flätor, fiskbensflätor, franska flätor och kransar. Dessutom kan du experimentera med olika stilar, t.ex. uppåtriktade flätor eller flätor med lugg för varierade looks.

Fördelar med att välja flätat hår

 • Flätat hår kräver minimal styling och skötsel.
 • Det möjliggör variation i din stil med många olika smaker.
 • Skydda ditt naturliga hår från skador från solljus, vind etc.

Vilka flätor är mest populära?

Det finns flera populära flätor som kan vara vackra och eleganta för speciella tillfällen eller bara för en dag när du vill se ditt bästa. Här är några av de mest populära typerna av flätor och hur man gör dem:

Fransk fläta

Franska flätor är en klassisk stil som alltid är populär vid speciella tillfällen. För att göra en fransk fläta, börja med att samla en liten sektion hår från toppen av huvudet och dela upp det i tre sektioner. Fläta sedan håret genom att korsa sektionerna över varandra och lägga till mer hår i flätan när du går ner på huvudet. Fortsätt att fläta på det här sättet tills du når botten av huvudet och fäst flätan med ett elastiskt band.

.

Holländsk fläta

Holländska flätor är en annan vacker stil som kan vara perfekt för ett speciellt tillfälle. Skillnaden mellan en holländsk fläta och en fransk fläta är att med en holländsk fläta korsar du sektionerna under varandra istället för över varandra. Detta skapar en fläta som sticker ut från huvudet för en mer voluminös look.

.

Fiskbensfläta

Sillbensflätor är en mer avancerad typ av flätor, men de kan vara otroligt vackra och imponerande. För att göra en fiskbensfläta, dela håret i två sektioner, ta sedan en liten bit hår från kanten av den ena sektionen och korsa den över till den andra sektionen. Upprepa denna process på båda sidor av huvudet och fortsätt ner längs hårets längd, håll flätan tight.

.

Boho fläta

Boho-flätor är mer lösa och avslappnade flätor som kan vara perfekta för en mer bohemiskt inspirerad stil. För att skapa en boho-fläta börjar du med att skapa lösa vågor i håret med hjälp av en locktång eller plattång. Fläta sedan små hårpartier längs sidorna av huvudet och samla dem i en lös fläta i nacken eller på sidan av huvudet. Låt några lösa hårstrån falla ut framtill för en mer avslappnad look.
.
Oavsett vilken typ av fläta du väljer är det viktigt att öva innan för att säkerställa att du uppnår önskad look. Du kan också lägga till smycken som blommor eller pärlor i flätorna för att ge dem en extra touch.

Flätor för kort hår

Mini sidfläta: Ett enkelt och avslappnat sätt att styla kort hår är att skapa en mini fläta på ena sidan av luggen. Flätan kan vara antingen vanlig eller fransk, beroende på vad som passar din stil bäst.

Mini sidfläta är ett avslappnat och enkelt sätt att styla kort hår.

Toppknut med mini flätor: För en mer elegant och stilfull look, prova att göra små flätor runt håret innan du samlar det i en toppknut. Detta ger en fin twist till den klassiska frisyren.

Half-halo med små flätor: Om du vill piffa upp ditt korta hår för festliga tillfällen är half-halo-stilen med vackra fiskbensflätor det perfekta valet. Du kan också prova att inkludera flätad lugg för extra detaljer. Inspirationen finns här!

Flätor för medellångt hår

Maskrosflätan i nacken är ett enkelt och vackert sätt att styla ditt medellånga hår. Denna fläta kräver bara några få steg och kan göras på nolltid. Den skapar en avslappnad look som är perfekt för vardagslivet eller ett avslappnat evenemang.

Ett annat snyggt alternativ är den eleganta "Boho"-stilen med två stora sidfläta. Denna fylliga look får ditt hår att se imponerande ut, men det kräver lite mer tålamod och övning än andra alternativ. Använd franska flätor för att uppnå detta fantastiska resultat eller experimentera med en fiskbensfläta för extra textur och djup i din frisyr.

Om du vill skapa en mer traditionell look, prova den klassiska tvåsträngade flätade halv-updo. Detta fungerar bra med lugg som antingen kan stylas bort från ansiktet eller införlivas i själva flätan - beroende på vilken look du vill uppnå! Hur som helst är denna typ av flätad frisyr alltid populär eftersom den ser elegant ut för både formella tillfällen och på jobbet!

Franska flätor

Flätor för långt hår

Kronflätan runt toppen av huvudet är en vacker och elegant fläta som ger en kunglig look. Denna stil kräver lite mer tålamod och övning än andra flätor, men resultatet är värt det. Den franska ormflätan längs ryggen är också en vacker och sofistikerad stil. Det kan vara lättare att få hjälp av en vän eller frisör för denna fläta.

Bubbel flätor

Bubbelflätor är en rolig och trendig frisyr som ger en unik och modern twist till traditionella flätor. Här är stegen för att göra bubbelflätor:

 • Börja med att borsta eller kamma håret för att ta bort eventuella knutar.
 • Dela upp håret i sektioner. Du kan välja att göra en mittskiljeväg eller en sidoskiljeväg beroende på vad du föredrar.
 • Ta den översta delen av håret och fläta det som du normalt skulle göra i en vanlig fläta. Knyt fast flätans ände med en resår.
 • Dra försiktigt i flätan för att ge den lite volym och fyllighet.
 • Placera ett resårband ca 5-7 centimeter ner på flätan. Detta kommer att skapa "bubblor" i flätan.
 • Gör likadant med nästa hårsektion och fortsätt nedåt huvudet tills du når hårets ände.
 • När du har nått slutet av håret kan du knyta ett elastiskt band runt det för att säkra flätan.

Kom ihåg att justera storleken på bubblorna efter eget tycke genom att sträcka eller lossa de elastiska banden. Du kan också lägga till extra känsla genom att dekorera flätan med band, pärlor eller blommor om du vill.

Om du vill ha något mer avslappnat kan du prova blommor i håret eller "Fishbone" eller fishtail-flätor från mitten mot ändarna. Dessa stilar kräver inte lika mycket tid som de andra beskrivna stilarna, men ser fortfarande bra ut för vardagskläder. Flätad lugg kan också läggas till vilken look som helst för en extra touch av elegans och skoj. Det finns många sätt att styla ditt långa hår med flätor - låt dessa förslag tjäna som inspiration!

Krona fläta

Flätor för festliga tillfällen

Flätor kan vara den perfekta frisyren för festliga tillfällen. Det finns många vackra och fantastiska flätstilar att välja mellan, t.ex. den klassiska franska flätan eller en elegant fiskbensfläta. För något mer avslappnat kan du prova att styla luggen i en flätad krans.

Det finns många enkla guider och inspiration för flätat hår online, men de bästa resultaten uppnås med hjälp av en professionell hårstylist. De kan hjälpa dig att hitta de bästa stilarna som passar din ansiktsform och klädstil - oavsett om du har kort eller långt hår!

Festliga flätor

 

Flätor för vardagslivet

Letar du efter enkla vardagsflätor? Då har du kommit till rätt ställe! Flätor är en klassisk och vacker frisyr som kan stylas på många olika sätt. Här är tre vackra och avslappnade flättekniker:

 • Skapa en klassisk sidfläta: En enkel men vacker fläta som håller håret borta från ansiktet hela dagen.
 • En enkel halvfransk flätad rörig bulle: Perfekt för de dagar då du behöver samla upp håret i en snabb och snygg stil.
 • Inåtväxande holländska pigtail-flätor: En modern krans av inåtväxande holländska luggflätor.

Prova dessa tre stilar för att få inspiration till din nästa vardagsfrisyr. Kom ihåg att öva med olika tekniker och stilar för att hitta den bästa looken som passar dig perfekt.

Sport- och träningsflätor

Sport- och träningsflätor kan vara till stor hjälp när det gäller att hålla håret på plats under fysisk aktivitet. En av de mest populära stilarna är den klassiska flätan, men det finns många varianter som kan stylas för att passa dina behov. Franska flätor är också ett bra alternativ för dig med medellångt eller långt hår, eftersom de håller håret borta från ansiktet och ändå ser bra ut.

För enkla och avslappnade träningspass är fiskbensfläta eller en enkel uppflätad lugg ett bra val. De ser vackra ut samtidigt som de uppfyller sitt praktiska syfte - att inte ha distraherande lockar i ögonen under träningen. Inspiration kan hittas överallt: både onlinehandledning och i vardagen, ta inspiration från vänner eller kändisar i branschen.

Sport fläta

Tips och tricks för att göra de bästa flätorna

Använd en äggborste för att undvika knutar. När du flätar ditt hår är det viktigt att ha ett verktyg som kan hjälpa dig att undvika knutar. En Tangle Teezer är perfekt för detta ändamål och kommer att göra det lättare för dig att fläta håret utan frustration.

Fuktigt hår (inte vått eller torrt) är lättare att arbeta med. När du börjar dina flätor, se till att du inte börjar på vått eller torrt hår. Faktum är att fukt fungerar bäst för stylingstilar som dessa! Så spraya lite vatten i håret innan du börjar och låt det torka lite - din frisyr kommer att se fantastisk ut.

Lägg till volym med en texturerande produkt innan du börjar. Om du vill ha mer voluminösa resultat från din fläta, prova en texturerande produkt! Det kan vara allt från en saltvattenspray till en stylingmousse - välj bara den typ som passar din hårtyp och stil bäst! Detta kommer att ge dig mer kontroll över resultatet och skapa vackrare effekter i krans- eller fiskbensflätan än om du gjorde dem utan produkten först

Vanliga frågor om flätor

Hur tar man ut hår för flätor?

När du tar ut håret för flätor är det viktigt att se till att håret borstas igenom ordentligt för att undvika knutar och trassel. Om ditt hår är väldigt lockigt eller trassligt kan det vara bra att använda balsam eller hårkur för att göra det mer lätthanterligt.

När ditt hår är redo att flätas börjar du med att ta en sektion av håret från toppen av huvudet och dela det i tre lika stora delar. Ta sedan den yttre delen av hårsektionen och korsa den över mittsektionen. Upprepa detta med den andra yttre delen och fortsätt att ta nya delar av håret tills flätan är klar.

Kom ihåg att hålla tråden hårt spänd så att flätan blir snygg och jämn. Om du tycker att det är svårt att hålla tråden spänd kan du använda ett resårband eller en hårnål för att hålla flätan på plats.

När du är klar med flätan fäster du den med ett resårband eller en hårnål.

Varför är det bättre att sova med flätor?

Att sova med flätor kan ha flera fördelar för ditt hår och din sömnkvalitet. Flätor kan skydda håret från att trassla sig och gå sönder eftersom de håller ihop håret och minskar friktionen mot kudden. Dessutom kan flätor också hjälpa till att bibehålla lockar och vågor i håret medan du sover.

Att sova med flätor kan också bidra till en bättre natts sömn. Håret tas bort från ansiktet, vilket kan bidra till att undvika hudirritation och minimera risken för akne. Dessutom kan flätor bidra till att minska oro för håret och ge en lugnare och mer vilsam sömn.

Det är dock viktigt att komma ihåg att flätor inte är det enda sättet att skydda håret när du sover. Ett örngott i bambu kan också minska friktionen och skydda ditt hår och din hud från skador. Det är också viktigt att välja rätt typ av fläta för att passa din hårtyp och önskade stil.

Är det möjligt att göra flätor med kort hår?

Ja, det är absolut möjligt att fläta kort hår. Även om det kan vara lite mer utmanande än med längre hår, finns det fortfarande gott om alternativ för att skapa vackra flätor på kort hår.

När du flätar kort hår är det viktigt att ha rätt utrustning. En fintandad kam, hårnålar och en bra hårspray är avgörande för ett bra resultat. Dessutom kan du också investera i några små hårstrån eller löshår som kan hjälpa dig att förlänga och förtjocka ditt hår.

När du flätar kort hår är det en bra idé att börja med en liten del av håret och sedan gradvis lägga till mer hår när du flätar. Du kan också experimentera med olika typer av flätor, t.ex. en fransk eller en holländsk, för att skapa variation och intresse i din look.

Kom ihåg att övning ger färdighet och att det kan ta lite tid att lära sig att fläta kort hår på ett sätt som fungerar. Men det kommer definitivt att bli bra.

Hur håller man flätor långa?

Flätor är en populär och mångsidig frisyr som kan hålla i flera dagar om den sköts på rätt sätt. Här är några tips på hur du bevarar dina flätor under lång tid:

1. Undvik att tvätta håret under åtminstone de två första dagarna efter att flätorna har gjorts. Detta hjälper till att hålla flätorna på plats och förhindrar frissighet.

2. Använd ett örngott i bambu eller en halsduk när du sover på natten. Detta hjälper till att minska friktionen och hålla flätorna på plats.

3. Använd en lätt olja eller balsam på flätorna varannan dag för att hålla dem återfuktade och förhindra att de blir för torra och spröda.

4. Undvik att röra vid flätorna för mycket och undvik att ta ut dem och sätta in dem igen. Det kan skada hårstråna och göra att flätorna går sönder.

5. Håll flätorna skyddade från väder och vind, t.ex. regn och blåst. Använd en hatt eller halsduk för att skydda håret.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰