Sår i hårbotten
blog

Sår i hårbotten: Hur behandlar man det?

vid Lotte Lindgren Jun 13, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 29 januari 2024.

Innehållsförteckning

Om du någonsin har haft sår i hårbotten vet du hur obehagligt det kan vara. Det kan leda till klåda och irritation samt försämrad hårhälsa. Men misströsta inte! Det finns ett antal enkla sätt att behandla och förebygga sår i hårbotten. Läs vidare för att lära dig mer om orsakerna till sår i hårbotten och hur du kan bli av med dem!

Innehållsförteckning

Vad är sår i hårbotten?

Sår i hårbotten kan vara mycket irriterande och smärtsamma. Det kan leda till klåda, torrhet och mjäll i hårbotten, vilket i sin tur leder till en rad andra problem som håravfall och hårbrott. Symtomen på sår i hårbotten är också rodnad, irritation och en kliande eller kliande känsla.

Regelbunden massage av hårbotten ökar blodcirkulationen och kan bidra till att förebygga sår i hårbotten.

De vanligaste orsakerna till sår i hårbotten är torrhet eller brist på fukt, skador orsakade av kamning eller borstning av håret eller användning av kemikalier som färgämnen och locktänger etc. För att undvika dessa problem ska du undvika alltför het styling och ansiktshygienprodukter med aggressiva ingredienser som kan irritera din hårbotten ännu mer, och alltid ta hand om din hud med en hälsosam och varierad kost samt regelbunden hårbottenmassage för att öka blodcirkulationen.


Symtom på sår i hårbotten

Klåda och irritation, rodnad och svullnad samt smärta eller ömhet vid beröring kan alla vara symtom på sår i hårbotten. Om du upplever något av dessa symtom är det en bra idé att kontrollera hårbotten för eventuella skador eller infektioner. Ibland kan även små skrubbsår i hårbotten leda till större problem som kliande, torr hud eller till och med sår.

Andra möjliga symptom på såren är klåda i området, irriterad hud och torrhet. Om din hårbotten är återfuktad eller fet kan det också bidra till att såren utvecklas. Det viktigaste är att behandla såren så snart som möjligt för att undvika allvarliga infektioner eller ytterligare skador på hårbotten.

Symtom på sår i hårbotten:

  • Klåda och irritation
  • Rodnad och svullnad
  • Smärta eller ömhet vid beröring
  • Torrhet
  • Mjäll
  • Fuktig/oljig hud
hårbotten

Orsaker till sår i hårbotten

Om du har sår i hårbotten kan det bero på att huden har skadats till följd av överdrivet kliande eller kliande. Detta kan leda till en irriterad och kliande hårbotten som är torr och fjällig. Follikulit, inflammation i hårsäcken, kan också orsaka sår i hårbotten. Det visar sig ofta som små röda knölar med var ovanpå.

Psoriasis eller eksem i hårbotten är en annan möjlig orsak till sår och kliande hud. Detta beror vanligtvis på överdriven torrhet och brist på fukt i området. Symtomen inkluderar torra hudflagor som faller isär när du borstar håret och intensiv klåda. Ett fuktgivande schampo kan hjälpa till att lindra dessa symtom och förbättra den allmänna hälsan hos ditt hår och din hårbotten.

Man kliar sig i hårbotten

Hur kan sår i hårbotten behandlas?

Sår i hårbotten kan vara smärtsamma och obehagliga. En effektiv hembehandling är att hålla området rent och torrt, undvika hårspray och stylingprodukter och använda ett milt schampo. Om såret är djupt eller inte läker efter några dagar rekommenderas att du uppsöker läkare.

Medicinsk behandling av sår i hårbotten kan omfatta antibiotika, steroidkrämer eller kirurgiskt ingrepp beroende på orsaken till såret. Det är viktigt att följa den föreskrivna behandlingsplanen för att säkerställa fullständig läkning och förhindra ytterligare infektioner. Man kan förebygga sår i hårbotten genom att tvätta håret regelbundet, använda en mjuk borste och undvika vassa föremål på huvudet, t.ex. kammar med vassa tänder eller hårspännen som sitter hårt fast i håret.


Behandlingar i hemmet

Att använda tea tree-olja kan vara en effektiv hembehandling för sår i hårbotten. Teträdolja har antibakteriella egenskaper som kan bekämpa infektioner och minska inflammation. Massera försiktigt in några droppar tea tree-olja i hårbotten och låt verka över natten för bästa resultat.

Aloe vera-gel är också en bra huskur för att lindra klåda och irritation som orsakas av sår i hårbotten. Aloe vera innehåller naturligt läkande egenskaper som kan lugna huden och minska inflammation. Applicera en liten mängd aloe vera-gel direkt på de drabbade områdena flera gånger om dagen.

Att använda kokosolja för att lugna hårbotten är en annan effektiv hembehandling för att behandla sår i hårbotten. Kokosolja har antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa bakterier och svampinfektioner samt återfukta torr hud. Värm lite kokosolja mellan fingrarna och massera försiktigt in i hårbotten före sänggåendet eller efter badet för bästa resultat.

Vi rekommenderar också starkt vår grow and glow-serie som innehåller Quora Noni, som är särskilt effektiv vid behandling av irriterad hårbotten och mjäll. Den hjälper till att balansera hårbottens mikroflora och håller huden frisk. Du hittar serien här.

Förebyggande av sår i hårbotten

Tvätta håret regelbundet med ett milt schampo för att undvika att olja och smuts ansamlas. Detta kan bidra till att minska risken för sår i hårbotten, eftersom överflödig olja och smuts kan täppa till porerna och främja bakterietillväxt. Undvik också överanvändning av stylingprodukter eller kemikalier som kan irritera hårbotten och leda till inflammation. En ren kam eller borste är också viktigt för att undvika att bakterier sprids i hårbotten, så se till att hålla dem rena genom att rengöra dem regelbundet. Dessa enkla steg hjälper dig att förebygga sår i hårbotten på lång sikt.

Bör man uppsöka läkare om man har sår i hårbotten?

Ja, det är alltid en bra idé att uppsöka läkare om du har sår i hårbotten. Sår i hårbotten kan orsakas av en mängd olika orsaker, t.ex. infektioner, allergier, hudåkommor eller till och med skador i hårbotten. Om såret inte läker eller blir värre kan det vara ett tecken på att något allvarligare är på gång. Dessutom kan sår i hårbotten vara mycket smärtsamma och leda till obehag och klåda. Därför är det bäst att låta en läkare undersöka det för att se till att det inte är något som kräver behandling. Och kom ihåg att det är bättre att ta det säkra före det osäkra och söka läkarvård än att ignorera problemet och riskera ytterligare komplikationer.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰