Sår i hårbotten
blog

Sår i hårbotten: Hur behandlar man det?

vid Lotte Lindgren Jun 13, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 29 maj 2024.

Innehållsförteckning

Om du någonsin har haft sår i hårbotten vet du hur obehagligt det kan vara. Det kan leda till klåda och irritation samt försämrad hårhälsa. Men misströsta inte! Det finns ett antal enkla sätt att behandla och förebygga sår i hårbotten. Läs vidare för att lära dig mer om orsakerna till sår i hårbotten och hur du kan bli av med dem!

  Vad är sår i hårbotten?

  Sår i hårbotten kan vara mycket irriterande och smärtsamma. Det kan leda till klåda, torrhet och mjäll i hårbotten, vilket i sin tur leder till en rad andra problem som håravfall och hårbrott. Symtomen på sår i hårbotten är också rodnad, irritation och en kliande eller kliande känsla.

  Regelbunden massage av hårbotten ökar blodcirkulationen och kan bidra till att förebygga sår i hårbotten.

  De vanligaste orsakerna till sår i hårbotten är torrhet eller brist på fukt, skador orsakade av kamning eller borstning av håret eller användning av kemikalier som färgämnen och locktänger etc. För att undvika dessa problem ska du undvika alltför het styling och ansiktshygienprodukter med aggressiva ingredienser som kan irritera din hårbotten ännu mer, och alltid ta hand om din hud med en hälsosam och varierad kost samt regelbunden hårbottenmassage för att öka blodcirkulationen.


  Symtom på sår i hårbotten

  Klåda och irritation, rodnad och svullnad samt smärta eller ömhet vid beröring kan alla vara symtom på sår i hårbotten. Om du upplever något av dessa symtom är det en bra idé att kontrollera hårbotten för eventuella skador eller infektioner. Ibland kan även små skrubbsår i hårbotten leda till större problem som kliande, torr hud eller till och med sår.

  Andra möjliga symptom på såren är klåda i området, irriterad hud och torrhet. Om din hårbotten är återfuktad eller fet kan det också bidra till att såren utvecklas. Det viktigaste är att behandla såren så snart som möjligt för att undvika allvarliga infektioner eller ytterligare skador på hårbotten.

  Symtom på sår i hårbotten:

  • Klåda och irritation
  • Rodnad och svullnad
  • Smärta eller ömhet vid beröring
  • Torrhet
  • Mjäll
  • Fuktig/oljig hud
  hårbotten

  Orsaker till sår i hårbotten

  Om du har sår i hårbotten kan det bero på att huden har skadats till följd av överdrivet kliande eller kliande. Detta kan leda till en irriterad och kliande hårbotten som är torr och fjällig. Follikulit, inflammation i hårsäcken, kan också orsaka sår i hårbotten. Det visar sig ofta som små röda knölar med var ovanpå.

  Psoriasis eller eksem i hårbotten är en annan möjlig orsak till sår och kliande hud. Detta beror vanligtvis på överdriven torrhet och brist på fukt i området. Symtomen inkluderar torra hudflagor som faller isär när du borstar håret och intensiv klåda. Ett fuktgivande schampo kan hjälpa till att lindra dessa symtom och förbättra den allmänna hälsan hos ditt hår och din hårbotten.

  Man kliar sig i hårbotten

  Hur kan sår i hårbotten behandlas?

  Sår i hårbotten kan vara smärtsamma och obehagliga. En effektiv hembehandling är att hålla området rent och torrt, undvika hårspray och stylingprodukter och använda ett milt schampo. Om såret är djupt eller inte läker efter några dagar rekommenderas att du uppsöker läkare.

  Medicinsk behandling av sår i hårbotten kan omfatta antibiotika, steroidkrämer eller kirurgiskt ingrepp beroende på orsaken till såret. Det är viktigt att följa den föreskrivna behandlingsplanen för att säkerställa fullständig läkning och förhindra ytterligare infektioner. Man kan förebygga sår i hårbotten genom att tvätta håret regelbundet, använda en mjuk borste och undvika vassa föremål på huvudet, t.ex. kammar med vassa tänder eller hårspännen som sitter hårt fast i håret.


  Behandlingar i hemmet

  Att använda tea tree-olja kan vara en effektiv hembehandling för sår i hårbotten. Teträdolja har antibakteriella egenskaper som kan bekämpa infektioner och minska inflammation. Massera försiktigt in några droppar tea tree-olja i hårbotten och låt verka över natten för bästa resultat.

  Aloe vera-gel är också en bra huskur för att lindra klåda och irritation som orsakas av sår i hårbotten. Aloe vera innehåller naturligt läkande egenskaper som kan lugna huden och minska inflammation. Applicera en liten mängd aloe vera-gel direkt på de drabbade områdena flera gånger om dagen.

  Att använda kokosolja för att lugna hårbotten är en annan effektiv hembehandling för att behandla sår i hårbotten. Kokosolja har antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa bakterier och svampinfektioner samt återfukta torr hud. Värm lite kokosolja mellan fingrarna och massera försiktigt in i hårbotten före sänggåendet eller efter badet för bästa resultat.

  Vi rekommenderar också starkt vår grow and glow-serie som innehåller Quora Noni, som är särskilt effektiv vid behandling av irriterad hårbotten och mjäll. Den hjälper till att balansera hårbottens mikroflora och håller huden frisk. Du hittar serien här.

  Förebyggande av sår i hårbotten

  Tvätta håret regelbundet med ett milt schampo för att undvika att olja och smuts ansamlas. Detta kan bidra till att minska risken för sår i hårbotten, eftersom överflödig olja och smuts kan täppa till porerna och främja bakterietillväxt. Undvik också överanvändning av stylingprodukter eller kemikalier som kan irritera hårbotten och leda till inflammation. En ren kam eller borste är också viktigt för att undvika att bakterier sprids i hårbotten, så se till att hålla dem rena genom att rengöra dem regelbundet. Dessa enkla steg hjälper dig att förebygga sår i hårbotten på lång sikt.

  Bör man uppsöka läkare om man har sår i hårbotten?

  Ja, det är alltid en bra idé att uppsöka läkare om du har sår i hårbotten. Sår i hårbotten kan orsakas av en mängd olika orsaker, t.ex. infektioner, allergier, hudåkommor eller till och med skador i hårbotten. Om såret inte läker eller blir värre kan det vara ett tecken på att något allvarligare är på gång. Dessutom kan sår i hårbotten vara mycket smärtsamma och leda till obehag och klåda. Därför är det bäst att låta en läkare undersöka det för att se till att det inte är något som kräver behandling. Och kom ihåg att det är bättre att ta det säkra före det osäkra och söka läkarvård än att ignorera problemet och riskera ytterligare komplikationer.

  Hur kan du veta om ömhet i hårbotten är ett tecken på infektion?

  Om du någonsin har undrat ”Varför är min hårbotten öm?” kan det vara en infektion som ligger bakom. Ömhet i hårbotten kan orsakas av olika faktorer, inklusive infektion. Ömhet i hårbotten kan vara ett tecken på infektion om du upplever symtom som rodnad, svullnad eller ömhet i hårbotten. Andra tecken är förekomst av finnar, pustler eller sår som kan läcka var. Det kan också förekomma klåda, brännande eller stickande känsla i hårbotten. Håravfall eller gallring i det drabbade området kan också tyda på en infektion.

  Om du märker av dessa symtom är det nödvändigt att uppsöka läkare för korrekt diagnos och behandling. De kan skriva ut mediciner som svampdödande medel, antibiotika eller antivirala medel, beroende på vilken typ av infektion det rör sig om. Detta kommer att hjälpa till att lösa problemet och lindra din ömhet i hårbotten.

  Olika typer av skalpinfektioner

  Om du undrar varför min hårbotten känns öm vid beröring kan det bero på en infektion. Låt oss utforska typerna av hårbotteninfektioner.

  • Svampinfektioner: Orsakas av svampar som ringorm och orsakar röda, kliande fläckar i hårbotten.
  • Bakteriella infektioner: Orsakas av bakterier och leder till smärtsamma, varfyllda sår.
  • Virala infektioner: Orsakas av virus som herpes, vilket leder till smärtsamma blåsor i hårbotten.

  Kan ömhet i hårbotten kopplas till håravfall?

  Ja, ömhet i hårbotten kan kopplas till håravfall på några olika sätt. Här är vad som kan hända.

  • Inflammation: Tillstånd i hårbotten som psoriasis, dermatit eller infektioner kan orsaka inflammation. Detta stör hårväxtcykeln och kan leda till håravfall.
  • Skada på hårbotten: Skrapa en öm hårbotten kan skada hårsäckarna, vilket kan leda till tillfälligt eller permanent håravfall.
  • Flöde av näringsämnen: Inflammation eller infektion kan begränsa blodflödet till hårbotten, vilket begränsar näringsämnena som når hårsäckarna och potentiellt orsakar håravfall.

  Inte all ömhet i hårbotten leder till håravfall. Men om du upplever både och och det oroar dig, kontakta en läkare eller hudspecialist. De kan diagnostisera orsaken och rekommendera behandling för att ta itu med både ömhet i hårbotten och håravfall.

  Kan dina hårprodukter leda till ömhet i hårbotten?

  Ja, vissa hårprodukter kan leda till ömhet i hårbotten. Hårda kemikalier i schampo, balsam, hårfärger och stylingprodukter kan irritera hårbotten. De kan orsaka rodnad, klåda och ömhet. Ingredienser som sulfater, parabener och doftämnen är dåliga för hårets och hårbottens hälsa.

  Dessutom kan överanvändning av stylingprodukter eller att inte skölja ur dem ordentligt leda till produktuppbyggnad. Det kan också irritera hårbotten. Om du vill veta hur du kan lugna en öm hårbotten kan du överväga att byta till mildare och mer naturliga hårprodukter.

  Gör din diet skalpinfektionen värre?

  Kosten kan spela en roll vid hårbotteninfektioner. Här är hur den kan påverka din hårbotten. En kost som innehåller mycket socker, bearbetade livsmedel och ohälsosamma fetter kan förvärra inflammation i kroppen. Detta kan bidra till hårbottenproblem som mjäll och seborrhoisk dermatit. Det kan skapa en miljö där infektioner trivs.

  Brist på vitaminer som B-vitaminer, zink och omega-3-fettsyror kan försvaga immunförsvaret. Det kan göra dig mer mottaglig för infektioner överlag, inklusive hårbotteninfektioner.

  Här är vad du kan göra:

  • Ät en balanserad kost: Fokusera på hela livsmedel som frukt, grönsaker, magert protein och fullkornsprodukter.
  • Tillför vätska: Att dricka mycket vatten hjälper till att hålla huden och hårbotten frisk.
  • Överväg kosttillskott: Rådgör med en läkare för att se om tillskott som zink eller omega-3 kan vara till hjälp.

  Kom ihåg: Kost är en faktor. Om du misstänker en infektion i hårbotten ska du uppsöka läkare för korrekt diagnos och behandling.

  Behandling av hårbotteninfektioner

  Behandlingen av hårbotteninfektion beror på vilken typ av infektion det rör sig om. Här är en snabbguide:

  • Svampinfektioner (ringorm): Svampdödande schampo, krämer eller tabletter ordineras vanligtvis av en läkare.
  • Bakteriella infektioner (follikulit): Lokal antibiotikabehandling eller medicinsk tvättning kan rekommenderas. I svåra fall kan oral antibiotika behövas.
  • Jästsvampsinfektioner (seborroisk dermatit): Antimykotiska schampon som innehåller ketokonazol, selensulfid eller zinkpyrition är vanliga behandlingar. Läkare kan också föreslå medicinerade krämer eller lotioner.

  Det är viktigt att du följer din läkares instruktioner noggrant och fullföljer hela medicineringen.

  Slutsats

  Ömhet i hårbotten kan ibland vara ett tecken på infektion, särskilt om du upplever symtom som rodnad, svullnad eller sår. Om du misstänker att din ömhet i hårbotten beror på en infektion är det viktigt att du uppsöker läkare för korrekt diagnos och behandling. Du kan effektivt behandla infektioner i hårbotten och förhindra att de återkommer med snabb och lämplig vård.

  Grow and Glow serien

  Grow and Glow serien

  Få en 10% rabattkod skickad till dig

  Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰