frissigt hår
blog

Bekämpa frissigt hår med dessa effektiva tips och tricks

vid Lotte Lindgren Jul 11, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 19 maj 2024.

Innehållsförteckning

Välkommen till vår blogg! Idag ska vi prata om ett vanligt problem som många människor står inför - frissigt hår. Om du någonsin har kämpat med krusiga lockar har du kommit till rätt ställe. Vi kommer att guida dig genom de mest effektiva metoderna och naturliga lösningarna för att bekämpa frissigt hår. Läs vidare för att uppnå de släta och glänsande lockar du alltid har drömt om!

Vad är frissigt hår?

Frissigt hår kännetecknas av ostyrigt och ojämnt hår som sticker ut i olika riktningar. Det kan också vara torrt och sprött, vilket resulterar i brist på glans och rörelse. Ofta är frissigt hår också mer benäget att trassla sig och svårt att styla. Det kan ge ett ostyrigt och ovårdat utseende, vilket kan vara frustrerande för många människor. Fransigt hår orsakas av en mängd olika orsaker, inklusive genetik, hårets naturliga struktur och miljöfaktorer som luftfuktighet. Frissigt hår kan ha flera effekter på håret, t.ex. torrhet, svaghet och brist på glans. Det är viktigt att förstå dessa faktorer för att effektivt kunna bekämpa frissigt hår.


Frissigt hår

Orsaker till frissigt hår

Frissigt hår kan orsakas av flera faktorer, bland annat torrt hår och brist på fukt. Torra lockar kan bli mer frissiga och svåra att styla, så det är viktigt att balsamera håret med ett lämpligt schampo och undvika överdriven användning av värmeverktyg. Ytterligare återfuktning kan också bidra till att minska frissighet i håret.

Skador som orsakas av frekvent användning av värmeverktyg som hårtorkar eller plattänger kan också leda till frissigt hår. Vi rekommenderar därför att du begränsar användningen av dessa verktyg eller applicerar en värmeskyddande spray före styling för att minimera skador på håret. En bra borste eller kam utan vassa tänder kan också hjälpa till att undvika onödigt drag i håret och minska risken för frissigt hår.

1. Torka håret

Torrt hår är en av de främsta orsakerna till frissighet. När håret saknar tillräcklig fukt blir det mer mottagligt för frissighet. Torrt hår tenderar att absorbera fukt från luften, vilket gör att hårstråna sväller och blir ostyriga.

Det finns flera faktorer som kan leda till torrt hår. Om du tvättar håret för mycket med alltför aggressiva schampon kan håret förlora sina naturliga oljor, vilket leder till torrt hår. Dessutom kan frekvent användning av värmeverktyg som fönar, plattänger och locktänger också skada håret och orsaka torrhet.

Hur vet jag om mitt hår saknar fukt?

Ett av de bästa sätten att testa om ditt hår saknar fukt är att utföra flödestestet. Detta test är enkelt och kräver bara en skål med vatten och några hårstrån.

För att utföra flödestestet börjar du med att ta några hårstrån och placera dem i en skål med vatten. Låt hårstråna ligga i vattnet i några minuter. Observera hur de beter sig i vattnet. Om håret sjunker snabbt till botten betyder det att håret är mycket poröst och förmodligen saknar fukt. Poröst hår absorberar vatten snabbt, vilket gör att det sjunker. Omvänt, om håret flyter eller sjunker mycket långsamt, har det en hälsosam fuktbalans. Hår med en bra fuktbalans är mindre poröst och tar längre tid på sig att absorbera vatten.

Detta enkla test kan ge dig en tydlig indikation på om ditt hår saknar fukt och kan hjälpa dig att vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra hårets hälsa genom att förse det med nödvändig fukt.

2. Du tvättar håret för mycket

Att tvätta håret för ofta kan orsaka frissigt hår av flera olika anledningar. En av de främsta orsakerna är att hårtvätt med ett schampo som är för aggressivt kan ta bort hårets naturliga oljor som fungerar som en skyddande barriär. Utan dessa naturliga oljor blir håret mer mottagligt för torrhet och frissighet.

När håret förlorar sina naturliga oljor på grund av frekvent schamponering kan det resultera i torra och ostyriga strån. Torrt hår tenderar att absorbera fukt från luften, vilket gör att hårstråna sväller och sticker ut i olika riktningar. Detta kan ge håret ett frissigt och ostyrigt utseende.

Dessutom kan frekvent hårtvätt också leda till en överproduktion av sebum, som är kroppens naturliga oljeproduktion. När håret utsätts för frekvent hårtvätt kan talgkörtlarna i hårbotten bli överaktiva och börja producera mer talg för att kompensera för bristen på olja i håret. Denna överproduktion av talg kan också leda till torrt och frissigt hår. Du kan läsa vår guide om hur ofta du ska tvätta håret här.

3. Skador från uppvärmningsverktyg

Skador från värmeverktyg kan orsaka ytterligare problem med frissigt hår. Det är viktigt att använda skyddande produkter som värmeskyddande sprayer och undvika överdriven användning av hårfönar, plattänger eller locktänger.

Att styla håret med värmeverktyg kan leda till att håret blir torrt och skadas. Se till att hålla en lämplig temperatur och undvik att använda verktygen direkt på torrt hår. Använd också en bred tandad borste för att försiktigt räta ut frissigt hår före styling för att minimera skador.

värmebehandling

4. Använda fel schampo

Att använda fel schampo kan vara en av orsakerna till frissigt hår. När håret tvättas med ett schampo som är för aggressivt kan det ta bort de naturliga oljorna från håret som fungerar som en skyddande barriär. Dessa naturliga oljor hjälper till att bibehålla hårets fukt och förhindrar torrhet och frissighet.

När håret förlorar sina naturliga oljor på grund av användning av fel schampo kan det bli mer mottagligt för torrhet och frissighet. Hår tenderar att absorbera fukt från luften, vilket gör att hårstråna sväller och blir ostyriga. Resultatet blir ett frissigt och ostyrigt utseende.

Därför är det viktigt att välja ett schampo som är speciellt utformat för att återfukta och ge näring åt håret. Schampon som är berikade med naturliga ingredienser som aloe vera, arganolja eller kokosolja kan hjälpa till att återställa hårets fuktbalans och minska frissighet.

Det är också viktigt att undvika schampon som innehåller sulfater eller alkohol, eftersom dessa ingredienser kan torka ut håret och förvärra frissighet. Se till att läsa ingredienslistan på schampot och välj ett som är fritt från skadliga kemikalier och sulfater. Du kan läsa mer om varför du ska välja ett sulfatfritt schampo här.

sulfatfria schampon

5. Brist på luftfuktighet

Brist på fukt är en vanlig orsak till frissigt hår. Om håret inte får tillräckligt med fukt kan det bli torrt, sprött och frissigt. Detta kan orsakas av olika faktorer, t.ex. väderförhållanden, frekvent hårtvätt, användning av värmeverktyg och felaktigt schampo.

För att motverka torrhet och frissighet är det viktigt att återfukta håret tillräckligt. Använd en djuprengörande och återfuktande hårmask minst en gång i veckan för att ge håret en intensiv behandling. Du kan också överväga att använda ett leave-in-balsam eller en hårolja efter hårtvätten för att försegla fukten och minska frissigheten.

Vi rekommenderar varmt denna återfuktande och vårdande hårinpackning, som verkligen vårdar och vårdar ditt hår. Prova vår Repair and Care-hårmask här.

6. Du borstar håret för mycket

Överborstning av håret kan leda till frissigt hår på grund av flera faktorer. När håret borstas upprepade gånger kan det orsaka överstimulering av hårets naturliga oljor, vilket kan leda till en obalans i hårets fuktnivåer. Detta kan resultera i torrt, frissigt hår.

Håret är täckt av ett kutikellager som hjälper till att skydda och bibehålla hårets fukt. När håret borstas upprepade gånger kan kutikulan skadas, vilket leder till fuktförlust och ökad frissighet.

Dessutom kan borstning av håret också orsaka friktion mellan hårstrån, vilket kan leda till elektriskt hår och ytterligare frissighet. När borstar används på torrt hår kan det leda till ytterligare skador och ökad frissighet.

För att bekämpa frissigt hår som orsakas av överdriven borstning är det viktigt att vara försiktig och varsam när du borstar håret. Använd en bredtandad kam eller en borste med mjuka strån, t.ex. en hårborste med vildsvinsborst

Du kan också borsta håret medan det är vått, eftersom det är mer mottagligt för borstning och mindre benäget att bli frissigt. Använd en bredtandad kam eller en borste med mjuka strån och börja borsta från topparna och arbeta dig upp mot rötterna för att undvika att dra i håret och skada det.

Om du får frissigt hår på grund av överdriven borstning kan det vara bra att minska antalet gånger du borstar håret under dagen. Försök att begränsa det till morgnar och kvällar och undvik att borsta håret under dagen om det inte är absolut nödvändigt.

Prova vår megapopulära och skonsamma Curved Paddle Brush! Den är älskad av tusentals kvinnor. Borsten är tillverkad av vildsvinshår och säkerställer en bra fördelning av hårets naturliga oljor.

Effektiva metoder för att bekämpa frissigt hår

Använd återfuktande produkter:

 • Välj schampo och balsam med återfuktande ingredienser som arganolja eller kokosolja.
 • Använd ett leave-in-balsam för att tillföra extra fukt och minska frissighet.

Skonsam hårvård:

 • Använd en bredtandad kam eller en borste med mjuka strån för att undvika att dra i håret.
 • Sov på ett örngott av bambu för att minimera friktionen mot håret och minska frissighet.

Undvik värmeverktyg:

 • Låt håret lufttorka så mycket som möjligt och undvik att använda hårtork.
 • Om du behöver styla håret ska du använda värmeskyddande produkter och välja den lägsta temperaturinställningen på dina stylingverktyg.

1. Användning av återfuktande produkter

Att använda återfuktande produkter är viktigt för att effektivt bekämpa frissighet. Välj ett bra schampo, balsam eller olja som passar din hårtyp och applicera det regelbundet för att hålla håret återfuktat och minska frissighet. Använd också ett djupbalsam eller en hårinpackning minst en gång i veckan för att ge extra näring och fukt till håret.

Kom alltid ihåg att hantera håret varsamt för att undvika ytterligare skador och frissighet. Använd aldrig en vanlig handduk för att torka håret eftersom den kan vara hård mot håret och leda till ökad frissighet. Använd istället en mikrofiberhandduk eller låt håret lufttorka naturligt.

Undvik att använda värmeverktyg som fönar, plattänger och locktänger så mycket som möjligt. Dessa verktyg kan torka ut håret och göra det mer benäget att bli frissigt. Om du inte kan undvika värmeverktyg helt och hållet ska du alltid applicera en värmeskyddande spray före användning för att minimera skadorna på ditt hår.

2. Skonsam hantering av håret

Hantera håret varsamt genom att undvika aggressiva borstar och kammar. Använd istället en bredtandad kam eller fingertopparna för att försiktigt kamma igenom håret. Skönt och enkelt, eller hur?

När du torkar håret efter duschen ska du undvika att gnugga det hårt med handduken. Tappa det istället försiktigt för att absorbera överflödigt vatten. Eller använd en hårhandduk, som är skonsam och torkar håret mycket snabbt.

3. Undvik heta verktyg

Undvik värmeverktyg för att förhindra ytterligare frissighet. Värme kan torka ut håret och förvärra problemet. Försök att låta håret lufttorka naturligt eller använd en diffusor på låg värme om du har bråttom att torka det snabbt.

4. Skaffa ett bra örngott

Ett örngott i bambu kan hjälpa till att minska frissighet tack vare dess speciella egenskaper och struktur. Bambufibrer är naturligt släta och mjuka, vilket minskar friktionen mellan håret och kudden under sömnen. Friktion är en av de främsta orsakerna till frissighet och skador på håret.

Genom att sova på ett örngott av bambufibrer minskar friktionen mot håret avsevärt. Detta hjälper till att bibehålla hårets jämnhet och förhindrar att det blir frissigt och trassligt under natten. Samtidigt kan det också bidra till att bibehålla fuktbalansen i håret och förhindra att det blir torrt och sprött, vilket är en annan faktor som kan bidra till frissighet.

Bambufibrer har också den extra fördelen att de andas och är naturligt temperaturreglerande. Det innebär att de kan bidra till att minska uppbyggnaden av värme och fukt runt hårbotten, vilket i sin tur kan bidra till att hålla håret friskt och mindre benäget att bli frissigt.

Kvinna sover med sängkläder av bambu

5. Regelbunden klippning kan vara avgörande

Regelbunden klippning kan minska frissighet av flera skäl. För det första hjälper det till att ta bort kluvna toppar, vilket ofta är en av orsakerna till frissighet. När håret är skadat och kluvet kan det lätt bli frissigt och frissigt. Genom att klippa håret regelbundet kan du ta bort kluvna toppar och hålla håret friskt och starkt.

Dessutom hjälper regelbundna hårklippningar också till att bibehålla hårets form och struktur. När håret blir för långt och ojämnt kan det bli mer benäget att bli frissigt och svårhanterligt. Genom att klippa håret regelbundet kan du bibehålla en konsekvent längd och form, vilket kan minska förekomsten av frissighet.

En annan fördel med regelbunden klippning är att du kan ta bort skadade eller döda hårstrån. Skadade hårstrån kan vara mer benägna att bli frissiga. Genom att ta bort dessa hårstrån kan du förhindra att de påverkar resten av håret och förvärrar frissighetsproblemet.

6. Använd en hårolja eller ett hårserum

Hårolja eller hårserum kan vara effektiva verktyg för att minska frissighet. Dessa produkter verkar genom att återfukta och ge näring åt håret, vilket bidrar till att släta ut och försegla hårets yta. Detta minskar friktionen mellan håret och dess omgivning, vilket är en av de främsta orsakerna till frissighet.

När håret saknar tillräckligt med fukt kan det bli torrt och sprött, vilket gör det mer benäget att bli frissigt. Hårolja och hårserum innehåller ingredienser som återfuktar håret och håller det mjukt och följsamt. Detta hjälper till att förhindra att håret torkar ut, vilket minskar risken för frissighet.

Dessutom kan hårolja och hårserum också hjälpa till att täta hårets nagelband. När håret skadas eller utsätts för yttre påverkan som värme och kemikalier kan fjällskiktet lossna och lyftas. Detta resulterar i grovt och frissigt hår. Genom att använda hårolja eller hårserum kan du försegla fjällskiktet och ge håret en slätare och glansigare yta. Detta hjälper till att minska uppkomsten av frissigt hår och gör att håret ser glänsande och välvårdat ut.


Naturliga lösningar för frissigt hår

1. arganolja

Arganolja är en fantastisk naturlig olja som effektivt kan bekämpa frissigt hår. Oljan har många fördelar och egenskaper som gör den till ett perfekt val för att uppnå ett slätt och glänsande hår.

Här är några av de främsta anledningarna till att använda arganolja:

 • Näring på djupet: Arganolja innehåller essentiella fettsyror och E-vitamin, som ger näring till håret från djupet.
 • Återfuktande egenskaper: Oljan återfuktar torrt och frissigt hår så att det blir mjukt och glänsande.
 • Värmeskydd: Arganolja fungerar som en naturlig värmeskyddsspray och skyddar håret mot skador från stylingverktyg.

2. Kokosolja

Kokosolja är en naturlig och effektiv lösning för att bekämpa frissigt hår. Den har många egenskaper som hjälper till att förbättra hårets hälsa och minska frissighet. Här är några av fördelarna med att använda kokosolja:

 • Återfuktar håret och gör det mjukt och lent
 • Låser in fukt i håret och minskar frissighet
 • Skyddar mot värmeskador från stylingverktyg

För att använda kokosolja för ditt frissiga hår, följ dessa steg:

 1. Värm lite kokosolja mellan händerna tills den smälter.
 1. Applicera oljan jämnt över hela hårets längd och undvik hårrötterna.
 1. Låd oljan verka i minst 30 minuter eller över natten.
 1. Skölj noggrant med schampo.

Använd kokosolja regelbundet som en del av din hårvårdsrutin för att hålla ditt frissiga hår under kontroll!

3. äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är en effektiv lösning för att bekämpa frissigt hår. Den naturliga syran i äppelcidervinäger hjälper till att stänga hårets kutikellager, vilket gör det mjukare och mer hanterbart. För att använda äppelcidervinäger som en behandling mot frissigt hår, späd ut det med vatten och spraya det på håret efter schampo och balsam. Låt det sitta i några minuter innan du sköljer ur ordentligt. Upprepa denna behandling regelbundet för bästa resultat.

Ett annat sätt att använda äppelcidervinäger är att göra en sköljlösning med det, detta kan vara särskilt effektivt mot friss från värmen från stylingverktyg som plattänger eller fönar.

Produktrekommendationer för frissigt hår

Frisyrigt hår kräver rätt produkter för att bli av med det. Vi har sammanställt några av våra bästa produktrekommendationer som hjälper dig att minimera ditt frissiga hår.

Schampo och balsam utan sulfat och silikon

En av de första sakerna att titta på när du har frissigt hår är ditt schampo och balsam. Det är viktigt att de inte innehåller sulfat, eftersom det kan rengöra hårbotten för mycket och orsaka ännu mer torrhet och frissighet. Vi rekommenderar starkt vårt Repair and Care schampo och balsam. De är formulerade utan sulfat och silikon och fullpackade med vårdande, stärkande och återfuktande ingredienser. I dessa produkter hittar du hydrolyserat veteprotein, Inca Inchi Oil, Sorbitol, Aloe Vera, Macadamia Oil, Jojoba Oil, Shea Butter. Ingredienserna bidrar till att minska skador med upp till 80%, reducera frissighet med 29% och öka glansen med 22%.

En återfuktande hårinpackning

Om du inte använder en hårinpackning minst en gång i veckan med frissigt hår, så borde du verkligen göra det. Ett annat viktigt tips är att hårmasken bör appliceras efter schamponering för att hårstråna ska kunna absorbera näringsämnen så bra som möjligt. Vår Repair and Care hårinpackning ger maximal fukt och vård till ditt hår. Den hjälper till att förbättra hårets elasticitet, stärka det och minska frissighet, vilket resulterar i silkesmjukt och friskt hår. Den innehåller Inca inchi olja och mangosmör, Rep'Hair och Neossance Hemisqualane.

Närande hårserum

För att hålla håret återfuktat och glansigt hela dagen kan du överväga att använda Repair and Care hårserum. Ett unikt leave-in-balsam som innehåller den snabbabsorberande oljan inca inchi oil, som hjälper till att förbättra hårets elasticitet. Dessutom innehåller det hydrolyserat veteprotein som hjälper till att reducera skadat hår med upp till 80%. Hårserumet ska appliceras efter dusch och fördelas i hela håret. Produkten är värmeskyddande.

Hårborste med vildsvinshår

Ett lite förbisett men effektivt knep för att bli av med frissigt hår är att skaffa en hårborste med vildsvinsborst och nylonpiggar. Detta beror på att vildsvinsborsten hjälper till att transportera hårets naturliga oljor runt i håret när du kammar ditt hår. Detta ger håret naturlig fukt och vård från hårbottens oljor och minskar därmed frissigt hår. Vi rekommenderar varmt vår Curved Paddle Brush, som älskas av mer än 10 000 kvinnor och är nominerad till en utmärkelse.

Mikrofiberhandduk för hår

Mikrofiberhandduk för hår

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰