Kvinna använder en scrunchie i håret
blog

Scrunchies: En modetrend som är här för att stanna

vid Lotte Lindgren Jul 11, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 3 juli 2024.

Innehållsförteckning

Scrunchies är tillbaka på modet och de är här för att stanna. Dessa elastiska håraccessoarer med tygöverdrag kan användas i en mängd olika frisyrer, från den klassiska hästsvansen till den mer romantiska uppsättningen. Men hur bär man egentligen en scrunchie? Och var kan man köpa dem? Läs vidare för att ta reda på svaren på dessa frågor och lära dig allt om denna trend.

  Vad är en scrunchie?

  En scrunchie är en hårelastik av tyg som har en elastisk kärna. Den blev populär på 1980- och 1990-talen och har fått ett uppsving sedan dess. De finns i en mängd olika färger, mönster och storlekar för att passa alla stilar och tillfällen. Scrunchies skyddar ditt hår från skador från vanliga resårband och kan också användas som en modeaccessoar för att piffa upp vilken outfit som helst.

  Historien om scrunchies

  Uppfinningen av scrunchien på 1980-talet var en revolutionerande förändring för håraccessoarer. Scrunchies, även kända som hårsnoddar av tyg, blev snabbt populära tack vare sin unika design och mångsidighet. Dessutom har scrunchiens popularitet påverkats av populärkulturen under årtiondenas lopp.

  Tidigare kritiserades scrunchies för att vara en barnaccessoar, men den synen har nu förändrats. Scrunchiens mångsidighet har gjort den till ett populärt val bland alla åldrar och kön. Tack vare de olika typerna av resårband och tyger kan de flesta hitta en scrunchie som passar deras stil och behov.

  Olika typer av scrunchies

  Tygsnoddar finns i olika material som siden, velour, bomull och flanell. Elastiska hårband är utmärkta för att hålla håret på plats, medan icke-elastiska hårband ger en mer strukturerad frisyr. Hårresårer med pärlor eller paljetter kan ge en extra touch av elegans till vilken frisyr som helst.

  Scrunchies har blivit en populär modeaccessoar igen efter sin popularitet på 90-talet. Dessa små men mångsidiga hårprodukter kan användas för alla typer av frisyrer, från att skapa den perfekta röriga knuten till att förhindra hårskador vid användning av traditionella resårer. Oavsett vilken stil du har finns det en typ av scrunchie som passar dig och dina hårbehov.

  Olika typer av scrunchies

  Hur bär man en scrunchie?

  När du bär en scrunchie är det viktigt att placera den högt upp på huvudet för en klassisk och elegant look. Du kan också dra ut håret från toppen av scrunchien för en mer avslappnad look.

  För att undvika att håret delar sig ska du ta ut din scrunchie på natten och alltid undvika att dra åt den för hårt runt håret. Det är bäst att alltid bara använda en mjuk och elastisk scrunchie.

  Vilka frisyrer passar en scrunchie?

  Hästsvansar och höga svansar: Scrunchies är perfekta för att binda upp håret i en avslappnad men ändå trendig frisyr. Det ger en unik touch till din annars enkla frisyr och kan enkelt tas bort om du vill släppa ner håret senare på dagen.

  Kvinna använder en scrunchie för att skapa en hästsvans i håret

  Flätor: Använd scrunchien som en färgglad accent i slutet av din fläta för extra känsla. Det är ett roligt sätt att få in lite färg i frisyren utan att det blir för mycket, och det passar bra in i den bohemiskt inspirerade trenden.

  Kvinna som har använt en scrunchie för att göra flätor

  Halvt uppsatt hår: En scrunchie kan också användas för att samla hälften av ditt hår i en snygg och modern stil. Denna look passar bra till både vardag och fest - allt handlar om styling!

  halvuppsatt hår med scrunchie

   

  Messy bun: Gillar du när det är enkelt? Då kan en messy bun med scrunchies vara den perfekta vardagsfrisyren för dig. Det är en lös knut med en scrunchie för att hålla håret på plats.

  Messy bun

  Vilka färger och mönster är populära?

  Pastellfärger är fortfarande mycket populära bland unga kvinnor, eftersom dessa färger skapar en mjuk och subtil ton i klädseln. Blommiga mönster är också en hit. Detta mönster kan ge en delikat, feminin touch till vilken outfit som helst och piffa upp den lite mer. Leopard- eller ormskinnsmönster i neutrala färger som svart eller brunt är också populära.

  • Pastellfärger
  • Blommiga mönster
  • Leopard-/ ormskinnsmönster

  Mjuka scrunhies

  Scrunchies vs. gummiband

  När det gäller hårelastiker finns det två alternativ: gummiband eller scrunchies. Men vilken ska du välja? Det beror både på ditt hår och din personliga stil.

  Om du prioriterar komfort framför allt annat är scrunchies det rätta valet för dig! De är mjuka och skonsamma mot håret och lämnar inte märken som traditionella gummiband kan göra. Dessutom finns det massor av färger och mönster att välja mellan, så att du kan hitta den perfekta matchningen för din outfit.

  Komfort 

  Mjukare mot håret än vanliga gummiband, vilket minskar risken för huvudvärk och hårbrott. Scrunchies är ett av de bekvämaste sätten att binda upp håret eftersom de inte drar eller glider ur. Deras unika design gör dem också till ett perfekt val för personer med fint eller skadat hår.

  • Mjukt material som är skonsamt mot håret
  • Minskar risken för huvudvärk och att håret går av
  • Bättre grepp om håret utan att glida ur

  Scrunchies har därför blivit populära som en praktisk och samtidigt snygg accessoar för alla tillfällen. Med olika färger och material att välja mellan passar scrunchies perfekt in i alla garderober.

  Stil

  Scrunchies har blivit en modetrend som är här för att stanna. Som trendig accessoar passar scrunchien till alla stilar och tillfällen och finns i olika färger, mönster och material. Det bästa med den här trenden är att den kan stylas på många olika sätt - upp, ner, i en knut osv. Därför kan du enkelt hitta din egen unika stil med scrunchien som statement-plagg.

  Scrunchies ger inte bara din outfit en edge, utan de skyddar också ditt hår från skador från traditionella hårelastiker. De lösa vecken gör att håret kan andas mer fritt utan att dra ihop hårbotten eller lämna märken på håret som vanliga resårer ofta gör. Så oavsett om du vill ha en avslappnad eller formell look kommer scrunchien att vara det perfekta valet för alla tillfällen!

  Hur mycket kostar en scrunchie?

  En scrunchie kan köpas till varierande priser beroende på kvalitet och märke. Vanligtvis kostar en scrunchie mellan 20 och 100 euro, men vissa populära märken kan kosta mer än så. Det kan också bero på var du köper scrunchien, eftersom vissa butiker eller online-återförsäljare kan erbjuda billigare eller dyrare priser än andra. Det är viktigt att undersöka alla alternativ och bedöma vilket som är det bästa valet för din budget och dina behov.

  Är scrunchien lämplig för barn?

  Ja, scrunchies är lämpliga för barn. Scrunchies är mjuka och skonsamma mot håret och kan användas för att binda upp håret eller hålla det på plats på ett snyggt sätt. De finns i olika storlekar, färger och mönster för att passa alla smaker. Dessutom är scrunchies tillverkade av mjuka material som inte skadar eller drar i håret, vilket gör dem perfekta för barn som inte vill uppleva obehag eller smärta när de knyter upp håret. Så ja, scrunchien är ett utmärkt val för barn.

  Hur du tar hand om dina scrunchies

  Scrunchies är inte bara en modeaccessoar; de är ett praktiskt och skonsamt sätt att styla håret. För att dina scrunchies ska se fräscha ut och hålla längre är det viktigt med rätt skötsel. Om du försummar underhållet kan det leda till slitage, vilket minskar deras livslängd och utseende. Här är några effektiva tips för att ta hand om dina scrunchies och se till att de förblir i toppskick.

  1. Tvätta hårsnoddar regelbundet

  Hårsnoddar kan samla på sig smuts och oljor med tiden. Genom att tvätta dem regelbundet håller du dem rena och fräscha. Använd ett milt rengöringsmedel. Handtvätta dina scrunchies i ljummet vatten. Undvik starka kemikalier. Skölj noga och låt dem lufttorka. Regelbunden tvätt bevarar tygets integritet.

  2. Undvik översträckning

  Översträckning kan skada dina scrunchies. Använd dem inom deras elastiska gräns. Om du töjer ut dem för mycket kan de förlora sin elasticitet. När du sätter upp håret, linda scrunchie försiktigt. Det hjälper till att bibehålla formen och elasticiteten.

  3. Förvara på rätt sätt

  Korrekt förvaring är avgörande. Förvara dina scrunchies på en ren och torr plats. Undvik fuktiga utrymmen, eftersom det kan orsaka mögel. Använd en särskild behållare eller låda. Det förhindrar att de blir smutsiga eller trassliga. Korrekt förvaring säkerställer att dina scrunchies förblir i gott skick.

  4. Rotera användningen

  Att rotera dina scrunchies hjälper dem att hålla längre. Undvik att använda samma varje dag. Ge dem en paus för att behålla sin elasticitet. Detta förhindrar också slitage. Att ha flera hårsnoddar gör att du kan rotera dem och hålla dem i bättre skick.

  5. Undvik värmeexponering

  Värme kan skada hår scrunchies. Undvik att utsätta dem för höga temperaturer. Lämna dem inte i direkt solljus. Håll dem borta från hårtorkar och värmeelement. Värme kan försvaga resåren och tyget. Skydda dina scrunchies genom att förvara dem på svala platser.

  6. Reparera när det är möjligt

  Ibland behöver scrunchies mindre reparationer. Om resåren går sönder bör du överväga att byta ut den. Sy eventuella lösa sömmar. Detta kan förlänga livslängden på dina scrunchies. Enkla reparationer kan rädda dina favorit scrunchies från papperskorgen.

  Miljövänliga scrunchie-alternativ

  Att välja miljövänliga hårscrunchies är ett bra sätt att stödja miljön samtidigt som du håller håret snyggt. Många människor väljer nu hållbara alternativ. Miljövänliga scrunchies är tillverkade av hållbara material, vilket minskar avfall och miljöpåverkan. Här är några tips om hur du väljer och tar hand om miljövänliga hårsnoddar.

  Scrunchies i ekologisk bomull

  Scrunchies i ekologisk bomull är ett bra miljövänligt val. De är tillverkade av bomull som odlas utan skadliga bekämpningsmedel. Detta minskar miljöskadorna. Ekologisk bomull är mjuk och skonsam mot ditt hår. Den förhindrar att håret går av och är biologiskt nedbrytbar. Välj scrunchies i ekologisk bomull för ett hållbart alternativ.

  Scrunchies av återvunnet tyg

  Scrunchies i återvunnet tyg är ett annat hållbart alternativ. De är tillverkade av återvunna material som gamla kläder och tygrester. Detta minskar avfallet och främjar återvinning. Scrunchies av återvunnet tyg finns i olika färger och mönster. De är snygga och miljövänliga. Välj scrunchies av återvunnet tyg för att stödja återvinningsinsatser.

  Scrunchies i bambutyg

  Scrunchies i bambutyg blir alltmer populära. Bambu är en snabbväxande, förnybar resurs. Den kräver mindre vatten och inga bekämpningsmedel. Bambutyg är mjukt, slitstarkt och biologiskt nedbrytbart. Det är skonsamt mot ditt hår och miljön. Välj scrunchies i bambutyg för ett förnybart och miljövänligt alternativ.

  Scrunchies i hampatyg

  Scrunchies i hampatyg är ett utmärkt hållbart val för hårsnoddar. Hampa är ett starkt, hållbart och miljövänligt material. Det växer snabbt och kräver minimalt med vatten. Hampatyg är biologiskt nedbrytbart och skonsamt mot ditt hår. Det förhindrar brott och håller länge. Välj scrunchies i hampatyg för ett starkt och miljövänligt alternativ.

  Handgjorda scrunchies

  Handgjorda scrunchies är ofta mer miljövänliga. De tillverkas vanligtvis i små partier, vilket minskar industriavfallet. Många hantverkare använder hållbara material. Handgjorda scrunchies är unika och snygga. Att stödja småföretag främjar också hållbarhet. Välj handgjorda scrunchies för en personlig och miljövänlig touch.

  Skötsel av miljövänliga scrunchies

  Rätt skötsel förlänger livslängden på miljövänliga hårsnoddar. Tvätta dem försiktigt med milt rengöringsmedel. Undvik starka kemikalier som kan skada tyget. Låt dem lufttorka för att förhindra värmeskador. Förvara dem på en ren och torr plats. Rotera användningen för att förhindra slitage. Korrekt skötsel säkerställer att dina scrunchies håller längre och förblir miljövänliga.

  Scrunchies i olika kulturer

  Scrunchies har blivit en global modeklammer. De är inte bara praktiska utan har också en kulturell betydelse i olika regioner. Låt oss utforska hur scrunchies för hår omfamnas och stylas i olika kulturer runt om i världen.

  • Scrunchies inordisk kultur: Scrunchies har gjort sitt avtryck i de nordiska länderna. I den nordiska kulturen uppskattas scrunchies för att de är praktiska, hållbara och har en minimalistisk stil.
  • Scrunchies ivästerländskt mode: I det västerländska modet blev scrunchies populära på 1980-talet. Idag är de en symbol för retrostil. Scrunchies finns i olika färger, tyger och mönster.
  • Scrunchies iasiatisk kultur: I många asiatiska länder är scrunchies en älskad accessoar. De används ofta för att komplettera avslappnade outfits. De använder dem för att lägga till en söt och trendig touch till deras utseende.
  • Scrunchies i afrikansk kultur: I afrikanska kulturer används scrunchies för att pryda naturliga och flätade frisyrer. Scrunchies används för att säkra flätor, snoddar och andra skyddande stilar.
  • Scrunchies ilatinamerikansk kultur: I Latinamerika är scrunchies en populär accessoar bland kvinnor i alla åldrar. De används för att styla hästsvansar, bullar och flätor. Scrunchies finns i ljusa färger och festliga mönster.

  Slutsats

  Idag är scrunchies mer populära än någonsin. Dessa retro hårtillbehör har vunnit våra hjärtan och verkar inte försvinna när som helst snart. Deras mångsidiga stil och användarvänlighet gör dem till en måste-ha-tillbehör för alla modemedvetna personer.

  Scrunchies popularitet beror på deras förmåga att låta dig experimentera med olika stilar utan mycket ansträngning, samtidigt som de skyddar ditt hår från skador.

  Sammantaget kan vi säga att scrunchies har visat sig vara en tidlös modetrend som kommer att fortsätta att fascinera oss långt in i framtiden. Med den ständiga uppfinningen av nya designer-scrunchies och det stora utbudet av färgglada mönster på marknaden är det ingen tvekan om varför denna enkla accessoar kommer att fortsätta att dominera modebranschen under lång tid framöver.

  Slutsats

  Idag är scrunchies mer populära än någonsin tidigare. Dessa retrohårtillbehör har vunnit våra hjärtan och verkar inte vara på väg tillbaka till hyllan inom den närmaste tiden. Deras mångsidiga stil och användarvänlighet gör dem till ett måste för alla modemedvetna personer.

  Scrunchies popularitet beror på deras förmåga att låta dig experimentera med olika stilar utan mycket krångel, samtidigt som de skyddar ditt hår från skador.

  Sammantaget kan vi säga att scrunchies har visat sig vara en tidlös modetrend som kommer att fortsätta att fascinera oss långt in i framtiden. Med den ständiga uppfinningsrikedomen hos nya scrunchies och det stora utbudet av färgglada designer på marknaden, är det ingen tvekan om varför denna enkla accessoar kommer att fortsätta att dominera modebranschen under lång tid framöver.

  Velour Scrunchies

  Velour Scrunchies

  39 kr

  Få en 10% rabattkod skickad till dig

  Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰