Kvinna använder en scrunchie i håret
blog

Scrunchies: En modetrend som är här för att stanna

vid Lotte Lindgren Jul 11, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 11 februari 2024.

Scrunchies är tillbaka på modet och de är här för att stanna. Dessa elastiska håraccessoarer med tygöverdrag kan användas i en mängd olika frisyrer, från den klassiska hästsvansen till den mer romantiska uppsättningen. Men hur bär man egentligen en scrunchie? Och var kan man köpa dem? Läs vidare för att ta reda på svaren på dessa frågor och lära dig allt om denna trend.

Innehållsförteckning

Vad är en scrunchie?

En scrunchie är en hårelastik av tyg som har en elastisk kärna. Den blev populär på 1980- och 1990-talen och har fått ett uppsving sedan dess. De finns i en mängd olika färger, mönster och storlekar för att passa alla stilar och tillfällen. Scrunchies skyddar ditt hår från skador från vanliga resårband och kan också användas som en modeaccessoar för att piffa upp vilken outfit som helst.

Historien om scrunchies

Uppfinningen av scrunchien på 1980-talet var en revolutionerande förändring för håraccessoarer. Scrunchies, även kända som hårsnoddar av tyg, blev snabbt populära tack vare sin unika design och mångsidighet. Dessutom har scrunchiens popularitet påverkats av populärkulturen under årtiondenas lopp.

Tidigare kritiserades scrunchies för att vara en barnaccessoar, men den synen har nu förändrats. Scrunchiens mångsidighet har gjort den till ett populärt val bland alla åldrar och kön. Tack vare de olika typerna av resårband och tyger kan de flesta hitta en scrunchie som passar deras stil och behov.

Olika typer av scrunchies

Tygsnoddar finns i olika material som siden, velour, bomull och flanell. Elastiska hårband är utmärkta för att hålla håret på plats, medan icke-elastiska hårband ger en mer strukturerad frisyr. Hårresårer med pärlor eller paljetter kan ge en extra touch av elegans till vilken frisyr som helst.

Scrunchies har blivit en populär modeaccessoar igen efter sin popularitet på 90-talet. Dessa små men mångsidiga hårprodukter kan användas för alla typer av frisyrer, från att skapa den perfekta röriga knuten till att förhindra hårskador vid användning av traditionella resårer. Oavsett vilken stil du har finns det en typ av scrunchie som passar dig och dina hårbehov.

Olika typer av scrunchies

Hur bär man en scrunchie?

När du bär en scrunchie är det viktigt att placera den högt upp på huvudet för en klassisk och elegant look. Du kan också dra ut håret från toppen av scrunchien för en mer avslappnad look.

För att undvika att håret delar sig ska du ta ut din scrunchie på natten och alltid undvika att dra åt den för hårt runt håret. Det är bäst att alltid bara använda en mjuk och elastisk scrunchie.

Vilka frisyrer passar en scrunchie?

Hästsvansar och höga svansar: Scrunchies är perfekta för att binda upp håret i en avslappnad men ändå trendig frisyr. Det ger en unik touch till din annars enkla frisyr och kan enkelt tas bort om du vill släppa ner håret senare på dagen.

Kvinna använder en scrunchie för att skapa en hästsvans i håret

Flätor: Använd scrunchien som en färgglad accent i slutet av din fläta för extra känsla. Det är ett roligt sätt att få in lite färg i frisyren utan att det blir för mycket, och det passar bra in i den bohemiskt inspirerade trenden.

Kvinna som har använt en scrunchie för att göra flätor

Halvt uppsatt hår: En scrunchie kan också användas för att samla hälften av ditt hår i en snygg och modern stil. Denna look passar bra till både vardag och fest - allt handlar om styling!

halvuppsatt hår med scrunchie

 

Messy bun: Gillar du när det är enkelt? Då kan en messy bun med scrunchies vara den perfekta vardagsfrisyren för dig. Det är en lös knut med en scrunchie för att hålla håret på plats.

Messy bun

Vilka färger och mönster är populära?

Pastellfärger är fortfarande mycket populära bland unga kvinnor, eftersom dessa färger skapar en mjuk och subtil ton i klädseln. Blommiga mönster är också en hit. Detta mönster kan ge en delikat, feminin touch till vilken outfit som helst och piffa upp den lite mer. Leopard- eller ormskinnsmönster i neutrala färger som svart eller brunt är också populära.


  • Pastellfärger
  • Blommiga mönster
  • Leopard-/ ormskinnsmönster

Mjuka scrunhies

Scrunchies vs. gummiband

När det gäller hårelastiker finns det två alternativ: gummiband eller scrunchies. Men vilken ska du välja? Det beror både på ditt hår och din personliga stil.

Om du prioriterar komfort framför allt annat är scrunchies det rätta valet för dig! De är mjuka och skonsamma mot håret och lämnar inte märken som traditionella gummiband kan göra. Dessutom finns det massor av färger och mönster att välja mellan, så att du kan hitta den perfekta matchningen för din outfit.

Komfort 

Mjukare mot håret än vanliga gummiband, vilket minskar risken för huvudvärk och hårbrott. Scrunchies är ett av de bekvämaste sätten att binda upp håret eftersom de inte drar eller glider ur. Deras unika design gör dem också till ett perfekt val för personer med fint eller skadat hår.

  • Mjukt material som är skonsamt mot håret
  • Minskar risken för huvudvärk och att håret går av
  • Bättre grepp om håret utan att glida ur

Scrunchies har därför blivit populära som en praktisk och samtidigt snygg accessoar för alla tillfällen. Med olika färger och material att välja mellan passar scrunchies perfekt in i alla garderober.

Stil

Scrunchies har blivit en modetrend som är här för att stanna. Som trendig accessoar passar scrunchien till alla stilar och tillfällen och finns i olika färger, mönster och material. Det bästa med den här trenden är att den kan stylas på många olika sätt - upp, ner, i en knut osv. Därför kan du enkelt hitta din egen unika stil med scrunchien som statement-plagg.

Scrunchies ger inte bara din outfit en edge, utan de skyddar också ditt hår från skador från traditionella hårelastiker. De lösa vecken gör att håret kan andas mer fritt utan att dra ihop hårbotten eller lämna märken på håret som vanliga resårer ofta gör. Så oavsett om du vill ha en avslappnad eller formell look kommer scrunchien att vara det perfekta valet för alla tillfällen!

Hur mycket kostar en scrunchie?

En scrunchie kan köpas till varierande priser beroende på kvalitet och märke. Vanligtvis kostar en scrunchie mellan 20 och 100 euro, men vissa populära märken kan kosta mer än så. Det kan också bero på var du köper scrunchien, eftersom vissa butiker eller online-återförsäljare kan erbjuda billigare eller dyrare priser än andra. Det är viktigt att undersöka alla alternativ och bedöma vilket som är det bästa valet för din budget och dina behov.

Är scrunchien lämplig för barn?

Ja, scrunchies är lämpliga för barn. Scrunchies är mjuka och skonsamma mot håret och kan användas för att binda upp håret eller hålla det på plats på ett snyggt sätt. De finns i olika storlekar, färger och mönster för att passa alla smaker. Dessutom är scrunchies tillverkade av mjuka material som inte skadar eller drar i håret, vilket gör dem perfekta för barn som inte vill uppleva obehag eller smärta när de knyter upp håret. Så ja, scrunchien är ett utmärkt val för barn.

Slutsats

Idag är scrunchies mer populära än någonsin tidigare. Dessa retrohårtillbehör har vunnit våra hjärtan och verkar inte vara på väg tillbaka till hyllan inom den närmaste tiden. Deras mångsidiga stil och användarvänlighet gör dem till ett måste för alla modemedvetna personer.

Scrunchies popularitet beror på deras förmåga att låta dig experimentera med olika stilar utan mycket krångel, samtidigt som de skyddar ditt hår från skador.

Sammantaget kan vi säga att scrunchies har visat sig vara en tidlös modetrend som kommer att fortsätta att fascinera oss långt in i framtiden. Med den ständiga uppfinningsrikedomen hos nya scrunchies och det stora utbudet av färgglada designer på marknaden, är det ingen tvekan om varför denna enkla accessoar kommer att fortsätta att dominera modebranschen under lång tid framöver.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰