glossing hår
blog

Glossing av håret: Ge håret dimension och glans

vid Lotte Lindgren Jun 13, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 28 januari 2024.

Innehållsförteckning

Är du trött på tråkigt, livlöst hår? Då är glossing svaret på dina böner! Glossing ger inte bara färg och glans, utan även dimension till ditt hår. I den här guiden ger jag dig all information du behöver veta om glossing - från hur det fungerar till tips för att underhålla din skinande nya man. Läs vidare och upptäck hemligheten bakom ett friskt och starkt hår.

Innehållsförteckning

Vad är glossing hår?

Glossing är en färgbehandling som ger håret mer djup och glans. Den är idealisk för kvinnor som vill uppgradera sin naturliga hårfärg utan att drastiskt förändra den. 

Glossing färgar inte håret helt och hållet och varar vanligtvis i cirka fyra veckor.

Fördelarna med glossing är en mer naturlig hårfärg med dimension och glans, samt mindre skador på håret jämfört med traditionella färgningsmetoder. Eftersom den bara tonar ytan på hårstrået istället för att tränga in i cortex (den innersta delen av håret) kan du få friskare och starkare hår med regelbunden användning av glossing.

Glossing vs. färgning

Glossing skiljer sig från traditionell hårfärgning genom att den tillför glans och dimension till håret, snarare än att förändra den naturliga färgen. En glansbehandling varar vanligtvis mellan 4-6 veckor jämfört med traditionell färgning, som kan vara upp till 8 veckor. Det finns inga risker med att välja en glansbehandling framför en traditionell färgbehandling, eftersom inga kemikalier tränger in i hårstråna under processen.

Det är viktigt att komma ihåg att även om både glossing och traditionell hårfärgning kan ge vackra resultat, kommer regelbunden användning av kemiska produkter att försämra ditt hårs hälsa över tid. Om du vill ha en mer naturlig look och vill ha dimension i håret utan de negativa konsekvenserna av frekventa färgbehandlingar, är glossing definitivt något du bör överväga!

Kvinna som har fått sitt hår glansigt

Fördelar med glossing hår

Glossing är ett utmärkt sätt att ge ditt hår nytt liv och nya dimensioner. Det finns många fördelar med denna behandling, både när det gäller hårets hälsa och utseende. Genom att välja glossing kan du uppnå en vacker glansig finish som ger ett mer polerat utseende än vanlig färgning.

Här är några av de viktigaste fördelarna med glossing:

 • Ger omedelbar glans utan att skada håret
 • Kan hjälpa till att minska skador från tidigare färgbehandlingar
 • Olika typer av glans kan ge olika nyanser av hårfärg
 • Håller längre än vanlig färgning

Det finns två huvudtyper av Gloss: transparent och pigmenterat. Transparent Gloss används främst för styling och ger ditt hår extra glans, medan Pigmenterat Glossing innehåller färgämnen som kan ändra din naturliga hårfärg eller justera din redan behandlade hårfärg.

Oavsett om du vill ha en mer naturlig look eller vill experimentera med nya nyanser i din hårfärg finns det en typ av glossing-Behandling för dig!

Hur fungerar den?

Glossing är en hårfärgningsteknik som ger dimension och glans till ditt hår. Det fungerar genom att en semi-permanent färgblandning appliceras i håret, vilket omsluter och förseglar hårets yta. Glansprodukter innehåller fuktgivande ingredienser som hjälper till att återställa styrkan i skadat hår samtidigt som de ger färgen glans.

För bästa effekt av glossing bör du först tvätta håret noggrant och torka det med en handduk för att undvika att torka ut det helt. Applicera sedan produkten jämnt i hela hårets längd från rot till topp samt mellan sektionerna i de olika hårlagren. Låt produkten sitta i ca 20-30 minuter innan du sköljer ur och sedan stylar håret för önskad look.

Ingredienser i glossing produkter

Naturliga oljor och extrakt är några av de viktigaste ingredienserna i glossing produkter eftersom de ger håret glans och återfuktning. Dessa ingredienser kan omfatta arganolja, kokosolja och aloe vera-extrakt, som också har antiinflammatoriska egenskaper för att hålla hårbotten frisk.

Proteiner som keratin är en annan viktig ingrediens i glansiga produkter. Keratin hjälper till att stärka håret från insidan genom att återuppbygga skadade strängar och skydda mot framtida skador. Det minskar också frissighet och gör håret mjukare.

Sammantaget kan du se att olika ingredienser i glossing produkter arbetar tillsammans för att ge ditt hår den önskade dimensionen: naturliga oljor för återfuktning, proteiner för styrka och keratin för att minska frissighet. Genom att välja rätt produkter kommer du att få ett friskare hår med mer liv på nolltid!

ingredienser i glosing

Hur appliceras glossing?

Tvätta håret noggrant innan du applicerar glossing för att avlägsna alla produktrester och smuts. Applicera produkten jämnt i hela håret med hjälp av en bredtandad kam eller fingertopparna. Massera försiktigt in produkten i varje hårstrå så att den täcker hela längden.

Låt glossing sitta i minst fem minuter innan du sköljer ur dem för bästa effekt på håret. Skölj sedan noggrant med varmt vatten och låt håret lufttorka eller styla som vanligt. Använd inte schampo efter glansning eftersom det kan tvätta bort produktens effekt ur håret.

Kom ihåg: Glossing är ett utmärkt sätt att ge håret dimension och glans utan att det skadas av färgämnen eller kemiska behandlingar. Det är också lätt att göra hemma!


Hur väljer man rätt färg?

Att välja rätt färg kan vara en utmaning när det gäller att glossing håret. Det är viktigt att ta hänsyn till din hudton och dina personliga preferenser för att hitta den bästa färgtonen. Om du har varma undertoner i huden kommer gyllene eller kopparfärgade toner att se bra ut på dig. Om du å andra sidan har svala undertoner passar askblonda eller platinablonda toner bättre.

Det är också viktigt att tänka på hur du underhåller din nya färg. Glossing behöver vanligtvis fräschas upp var 4-6:e vecka för att behålla sin glans och djup. Men med rätt produkter och vårdrutiner kan du förlänga livslängden på ditt glansiga hår mellan behandlingarna.


Vilken färgton passar min hudton?

Bedöm din hudton när du väljer en färgton för ditt hår. Tänk också på dina ögonfärger och naturliga hårfärger för att hitta den perfekta tonen. Om du är osäker på vilken färg som passar dig bäst kan du alltid rådfråga en professionell stylist. De kommer att kunna hjälpa dig att välja rätt nyans och ge ditt hår dimension med glossing för att hålla det friskt och starkt.


Hur ofta ska du glossing?

Beroende på önskad nivå av underhåll är glansbehandling var sjätte till åttonde vecka vanligtvis lämpligt för att bibehålla glansen i ditt hår. Upprepade behandlingar bör undvikas eftersom det kan skada håret. Det är bäst att inte överbehandla håret och ge det tid att andas mellan behandlingarna.

Glossing hjälper till att återuppliva hårfärgen, men du bör också ta hand om ditt hår hemma med dagliga produkter och rutiner för optimal hälsa och styrka. Kom alltid ihåg att het stylingutrustning kan skada håret med tiden, så se till att alltid använda en värmeskyddande produkt före styling.


Glossing jämfört med andra hårbehandlingar

Glossning är ett utmärkt sätt att ge håret dimension och glans utan att tillsätta skadliga kemikalier. Det är också mer skonsamt än andra hårbehandlingar, som toning eller balayage. Med glossing kan du uppnå en hälsosam och stark look samtidigt som du ger ditt hår den extra glans det förtjänar.

Även om både toning och balayage kan ge dig en vacker hårfärg, kräver de båda mer underhåll och kan torka ut håret med tiden. Med glossing, å andra sidan, får du inte bara den önskade färgeffekten, utan också en djupgående behandling som skyddar dina lockar från uttorkning och kluvna toppar.

Kvinna får håret glansigt

Glossing vs. toning

Skillnaden mellan glossing och tinting är främst färgintensiteten och effektens varaktighet. Glossing ger en mer subtil färgförändring, medan toning kan vara mer drastisk. Toning varar dock längre än glansning.


Dessutom kan behandlingarna ha skadliga effekter på håret, särskilt om de görs ofta eller av en okvalificerad frisör. Det är viktigt att tänka på ditt hårs hälsa och välja den bästa behandlingen för dig för att få de resultat du vill ha utan att skada ditt hår.


Glossing vs. balayage

Glossingning vs. balayage

Hårfärgning kan ge ditt hår nytt liv, men det är viktigt att veta vilken teknik som bäst passar dina behov. Glossing och balayage är två olika metoder med sina egna för- och nackdelar.

Skillnader i teknik:

 • Glossing: En semi-permanent färgbehandling som appliceras på hela håret eller endast på utvalda områden. Färgen bleknar gradvis med tiden.
 • Balayage: Handmålad färg som skapar en naturlig gradient från mörkare rötter till ljusare toppar.

Effekten på hårets textur:

 • Glossing: Innehåller ingen ammoniak eller peroxid, så det skadar inte hårstrukturen.
 • Balayage: Användning av blekmedel kan torka ut håret och göra det mer poröst.

Prisnivån för båda behandlingarna:

 • Glossing är oftast billigare än balayage eftersom resultatet kräver mindre produkt och tid att uppnå.
 • Priset för balayage varierar beroende på längden på ditt hår och hur mycket färg du vill ha.

Att välja rätt behandling handlar om personliga preferenser och budget. Prata med din frisör för att ta reda på vad som passar dig bäst!


Tips för att behålla glossing

För att behålla glansen i håret är det viktigt att använda ett återfuktande schampo. Det hjälper till att bibehålla den naturliga oljebalansen och ger ditt hår vitalitet och styrka. Använd också ett balsam för extra näring.

När du stylar håret ska du undvika heta stylingverktyg som locktänger och plattänger. Dessa kan skada hårets struktur och leda till torrt hår och kluvna toppar. Använd istället en lufttorkande produkt eller prova inställningen för kall luft på din hårtork.

Solens UV-strålar kan vara skadliga för ditt hår, så se alltid till att skydda det från solen genom att bära hatt eller spraya på ett skyddsmedel som är särskilt utformat för att skydda håret mot solljus. Detta hjälper dig att bevara färgen och håller ditt hår friskt och vackert året runt.

Använd ett återfuktande schampo

Ett återfuktande schampo kan vara nyckeln till ett friskt och starkt hår. Välj ett milt schampo utan sulfater för att undvika att torka ut håret. För extra fukt kan du lägga till ett balsam eller en hårinpackning efter schamponeringen. Och kom ihåg att undvika överdriven användning av torrschampo, eftersom det kan ta bort naturliga oljor från håret och leda till torrt och skadat hår med tiden. Med hjälp av dessa enkla tips kommer du att kunna ge ditt hår den optimala mängden fukt för ett glansigt resultat med glossing-tekniken. 

På Yuaia Haircare har vi rätt kit för dig. Vårt Healthy Hair Kit består av schampo, balsam och hårinpackning som är fullproppade med fukt och vård för ditt hår.

Undvik heta stylingverktyg

Låt håret lufttorka så ofta som möjligt för att undvika skador från heta stylingverktyg. Om du måste använda en hårtork, välj en med lägre värme och hastighet. Använd också en värmeskyddande produkt när du använder värmestylingverktyg för extra skydd.

Ta pauser från att använda heta stylingverktyg och prova andra stilar istället. Du kan till exempel göra flätor eller lockar med hjälp av hårband eller resårer istället för att använda en locktång eller plattång varje dag. Om du är mer intresserad kan du läsa vår guide till lockar utan värme här. 

Tänk på att det är viktigt att ta väl hand om sitt hår för att uppnå den önskade effekten av glansighet. Med regelbunden vård och omtanke kommer ditt hår att bli friskt och starkt, vilket ger dig bättre resultat med din glansbehandling.

 • Låt håret lufttorka så ofta som möjligt
 • Använd en värmeskyddande produkt när du använder värmestylingverktyg
 • Ta pauser från att använda värmestylingverktyg och prova andra stilar istället
varmestyling

Skydda håret mot solen

Hälsosam hårvård inkluderar också skydd mot solens skadliga strålar. För att skydda ditt huvud och hår bör du överväga att bära en hatt eller bandana när du vistas utomhus under längre perioder. Dessutom kan du skydda håret ytterligare genom att spraya ett UV-skyddsmedel på håret innan du går ut.


Det är viktigt att undvika att utsätta sig för direkt solljus under längre perioder eftersom det kan leda till torrt och skadat hår. Se därför till att ta pauser i skuggan och täck håret med en hatt eller bandana när det är möjligt. Med dessa enkla steg kommer du att kunna få ett friskt och glänsande hår även om du njuter av sommaren utomhus.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰