Kvinna med långt vackert hår
blog

Långt hår – Så får du ditt hår att växa snabbare

vid Lotte Lindgren Apr 20, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 9 april 2024.

Innehållsförteckning

Så får du långt hår - Goda råd för snabbare hårväxt

Drömmer du om att få långt, vackert och friskt hår? Om det är så finns det lyckligtvis en hel del du själv kan göra för att öka ditt hårs förmåga att växa normalt. Det du kan göra är att minska på hårstyling, ändra enskilda hårvårdsrutiner, äta en varierad kost. Du bör se till att hålla håret friskt så att det inte bryts av.

För att uppnå snabbare hårväxt är det först och främst viktigt att du optimerar styrkan i ditt hår så att du förhindrar att det går sönder. Därför kan det ofta vara en bra idé att hålla ett öga på hur glansigt ditt hår är, då det speglar hårets hälsa och om det är torrt.

Din hårvård har också stor betydelse för ditt hår. Du bör till exempel vara uppmärksam på hur ofta du duschar, när du kammar håret, vilka hårprodukter du använder och om du fönar håret. Genom att kombinera både inre och yttre vård av ditt hår ser du till att ge ditt hår optimala förutsättningar för att växa sig långt och starkt.

Hur snabbt växer håret?

Ditt hår växer vanligtvis 10-14 cm per år. Det motsvarar ca 1-2 cm per månad och ca 0,3-0,4 mm per dag. Hur lång tid det tar för dig att få långt hår beror förstås helt på hur långt ditt hår är för tillfället. Har du väldigt kort hår kan du därför räkna med att det blir en längre process att få långt hår.


Hårets liv sker i tre faser: en tillväxtfas, en övergångsfas och en vilofas. Det är i tillväxtfasen eller även kallad den anagena fasen som ditt hår växer. Fasen varar mellan 2-8 år och det finns cirka 90% av ditt hår på huvudet, som vid varje given tidpunkt växer. Det är därför denna fas som är avgörande för hur långt ditt hår kan bli. Vill du ha friskt och långt hår bör du förlänga den anagena fasen så länge som möjligt. Därför är det viktigt att ditt hår tillförs den optimala näringen både inifrån och utifrån, så att du optimerar denna tillväxtfas.

Nästa fas kallas övergångsfasen eller katagenfasen. Här slutar håret att växa, hårsäckarna blir inaktiva och håret börjar därför urarta. Håret lossnar från hårbotten och tappar blodtillförseln och därigenom även tillförseln av viktiga näringsämnen. Den katagena fasen varar ca 4-6 veckor. Den sista fasen är avstötningsfasen eller telogenfasen, vilket är en fas på cirka 2 till 4 månader där håret går till vila innan det stöts bort från kroppen. Det är bland annat dessa hårstrån man klipper och t.ex. samlas med hårborsten.

Här ser du en illustration av hårväxtcykeln och vilka faser den går igenom.

Stegguide: Hur får jag långt hår snabbt?

Som tur är kan du göra mycket själv för att hjälpa ditt hår på traven. Först och främst är det viktigt att se till att du äter ordentligt. Det finns ett antal vitaminer som är viktiga för att håret ska växa normalt. Dessutom kan du ändra din hårvårdsrutin för att ge ditt hår de bästa förutsättningarna för att växa.

1. Hur man får långt hår hört: Inre och yttre hårvård

Man kan ha en ganska bra yttre hårvård med dyrt schampo, balsam och hårbehandling, men om den inre hårvården är obefintlig kan det vara lika mycket. Därför är det bra att ta hand om håret med bra produkter och äta en hälsosam och varierad kost. På så sätt kommer din kropp sannolikt att få de vitaminer och mineraler den behöver för att producera normalt hår. Om du är osäker kan du komplettera med ett kosttillskott. Vi rekommenderar Hair Vitamins, som innehåller biotin och zink, som båda bidrar till att bibehålla ett normalt hår.

2. Så får du långt hår snabbt: Ta väl hand om ditt hår när du vill ha långt hår

När du vill ha långt hår handlar det inte bara om att växa ur huvudet snabbare. Det handlar också om hur du behandlar ditt hår. Om du inte behandlar den ordentligt riskerar du att den går sönder – och det hjälper också till att sätta stopp för att den blir lång och vacker. Undvik därför strama frisyrer, som kan skada hårets struktur. Vi samlade en massa skonsam frisyr i det här blogginlägget här.

3. Hur man snabbt får långt hår: Hårvård är viktigt – Tvätta håret ungefär var tredje dag.

Först och främst är det viktigt att du ser till att tvätta håret ordentligt. Du ska inte tvätta den oftare än var tredje dag och gärna i så kallt vatten du orkar. Varmvatten och frekventa bad hjälper till att göra håret torrt och sprött, så att det lättare går sönder. Var också särskilt uppmärksam på vilket schampo eller balsam du använder, det kan också vara avgörande när det gäller att skydda dina hårstrån. Som en generell regel bör du undvika schampon och balsam med farliga kemikalier, ftalater och speciellt de torkande SLS/SLES-sulfaterna. Du kan också överväga att använda en hårmask som är återfuktande och som innehåller bra oljor, som arganoljor eller inchi incaolja, för att säkerställa optimal vård av håret.

När du väl har varit i duschen måste du också vara försiktig med hur du torkar den. Torka den bara lätt med handduken, varefter du kan spara den lätt med en detangle-borste. Då ska du krama den med handduken igen. Detta säkerställer att du inte förstör hårets naturliga struktur. Du kan också överväga att använda en hårturban i mikrofiber, som är skonsam mot håret.

Du bör endast använda en hårtork för att torka den vid speciella tillfällen. Hårtorken hjälper även till att torka ut håret och göra det sprött, så att det lättare går sönder.

4. Hur man snabbt får långt hår: Hårbottenmassage - Blodcirkulationen är viktig försnabbare hårväxt

Ge dig själv en hårbottenmassage för att få igång blodcirkulationen till dina hårrötter. Det är mycket viktigt att få runt alla näringsämnen till håret och därigenom skapa bästa möjliga hårstrån. Här kan en bra idé vara att använda en Deep Scalp-borste som ger dig en härlig hårbottenmassage samtidigt som den stimulerar blodcirkulationen. Dessutom hjälper den även till att fördela hårets naturliga oljor och rengör hårbotten så att håret får de bästa växtförhållandena.

Två bra produkter för håret

5. Hur du snabbt får långt hår: Var försiktig med hårborste och hårprodukter

Du bör också vara försiktig med att använda din borste när håret är blött. I vått tillstånd är håret mer elastiskt, sprött och går därför lättare sönder. Använd en Detangle hårborste för att rädda ditt hår när det är blött. Det hjälper också till att göra det svårt för dig att få långt hår.

Hårprodukter som balsam, geler och hårsprayer innehåller alla kemikalier som inte är hälsosamma för ditt hår. De gör dels att håret inte är lika starkt, dels gör de att man måste tvätta håret oftare – och det är som bekant inte hälsosamt. Du måste därför vara mycket uppmärksam. Använd endast hårprodukter som skyddar håret och har vårdande egenskaper. Kolla bland annat om ditt schampo är sulfat- och silikonfritt, eftersom dessa ingredienser kan torka ut dina hårstrån. Här skulle vi rekommendera vårt grow and glow schampo som är utan SLS/SLES sulfater och silikon, schampot hittar du här.

6. Så får du långt hår snabbt: Undvik hög värme och stylingprodukter

Du bör bara använda hårstylingprodukter om det är absolut nödvändigt. Varje gång du plattar, lockar, använder hårspray, mousse och andra hårstylingprodukter hjälper det att slita på håret och gör det lättare att bryta. Det är framförallt värmare som kan vara skadliga för håret, eftersom det hjälper till att torka ut håret och sliter på hårstrukturen. Om du behöver platta till håret eller använda en annan värmare kan det vara en bra idé att använda en hårolja som är värmeskyddande. På så sätt ser du till att ditt hår slits så lite som möjligt.

Du bör också undvika förlängningar till varje pris. Det är ett snabbt sätt att få långt hår, men dina hårrötter kommer att förstöras totalt av det. Detta kommer att göra det mycket svårare för ditt hår att växa på lång sikt

varmestyling

7. Hur du snabbt får långt hår: Klipp dig regelbundet

Även om det kan vara lite självmotsägande, kan det faktiskt gynna ditt hår att klippa håret regelbundet. Genom att klippas regelbundet förhindrar du kluvna toppar. Det är ofta genom att förhindra kluvna toppar som du faktiskt kan vinna mest i förhållande till att växa långt hår. Om de kluvna topparna får fria händer kan de växa sig större och skada mer av håret. I så fall kommer det att kräva att du klipper av flera centimeter vid nästa klippning. Om du vill ha goda råd om kluvna toppar, läs vårt blogginlägg om kluvna toppar här.

8. Hur du snabbt får långt hår: Ge håret mycket fukt

Fukt är oerhört viktigt för håret om du vill att det ska växa sig långt. Med tillräcklig fukt kan håret bibehålla en hälsosam struktur och förbli starkt, vilket förhindrar brott och hjälper det att nå längre hårlängder. Fukt hjälper också till med tillväxten av nya hårceller så att ditt hår kan fortsätta att växa sig starkare och längre.
Rötterna i varje hårstrå innehåller talgkörtlar som naturligt producerar en olja som kallas talg. Denna olja hjälper till att hålla hårbotten återfuktad och näring, vilket i sin tur gör att hårbottenssäckarna förblir friska, vilket främjar längre hårväxt. Om hårbotten blir för torr eller saknar fukt, blir hårsäckarna svagare och kan inte behålla en sund tillväxt. Därför regelbundet använda produkter med fuktgivande ingredienser som t.ex naturliga oljor (olivolja, kokosolja, etc.) samt återfuktande behandlingar är viktiga för att hålla din hårbotten återfuktad och näring om du vill ha längre hår.
Försök även skydda dina beten från miljöpåverkande som t.ex UV-strålar genom att bära mössa eller halsduk när du är utomhus och/eller genom att använda en leave-in-produkt med SPF-skydd när du stylar dina lås utomhus under soliga dagar.

I allmänhet spelar fukt en viktig roll för att uppnå långt hår, eftersom det hjälper till att upprätthålla en hälsosam miljö för optimal hårbottentillväxt samtidigt som det skyddar enskilda hårstrån från att gå sönder på grund av hårda yttre faktorer eller olämpliga skötselrutiner.

Varför växer inte mitt hår?

Håret slutar växa av flera anledningar. För det första är den normala mänskliga hårtillväxtcykeln uppdelad i tre distinkta faser: anagen, catagen och telogen. I den anagena fasen delar sig cellerna i hårroten snabbt och får det att växa. Katagenfasen är en övergångsperiod där hårväxten saktar ner innan den övergår till den telogena fasen. I denna fas vilar follikeln och inga nya hårstrån produceras. Hur lång tid en person tillbringar i varje fas varierar från individ till individ; men om någon av dessa faser försenas eller förkortas på grund av till exempel sjukdom, stress eller något annat kan det påverka hårets normala tillväxt.

För det andra spelar genetik en viktig roll för hur snabbt ens hår växer, och det kan ärvas genom båda föräldrarnas gener. Människor med genetiska sjukdomar som alopecia areata kan uppleva gallring eller skallighet på grund av sin genetik. Detta kan leda till permanent håravfall eller minimal håråterväxt.

Slutligen kan livsstilsfaktorer som kost, stress och sömnbrist alla bidra till kroppens förmåga att bibehålla normalt hår eller till och med skallighet över tid. Dålig näring och överdriven användning av stylingprodukter kan skada hårbottens naturliga oljor och försvaga hårsäckarna, vilket resulterar i långsammare hårväxt eller tunna hårstrån. Likaså har höga stressnivåer kopplats till förändringar i hormoner, vilket kan orsaka tillfälliga förändringar i ditt hår. För lite sömn är också en faktor som kan påverka din kropps förmåga att producera hälsosamma proteiner, inklusive de som behövs för att behålla normalt hår.

Hur man odlar långt hår: Leta efter dessa ingredienser

Om du vill ha långt och läckert hår kan det vara fördelaktigt att läsa på vilka ingredienser som kan vara fördelaktiga att använda i din hårvårdsrutin. Speciellt för dig som känner att hårväxten har stannat av, upplever håravfall eller kan känna att håret blivit tunnare rekommenderar vi att du letar efter ingrediensen Capilia Longa. Genom studier har den visat en minskning med upp till 89% efter 150 dagar, samtidigt som hårtätheten ökat med upp till 52%.
En annan ingrediens är Amaranthus Caudatus Seed Extract som har visat sig öka hårets diameter med upp till 11,3%.
Dessutom skulle jag generellt rekommendera att leta efter ingredienser som är närande och återfuktande, som sheasmör och aloe vera. Anledningen till att ditt hår inte blir långt är ofta att hårstråna går sönder. Det kan bero på många olika anledningar, men med bra och hälsosam hårvård med mycket fukt är du på god väg mot långt hår.

Vanliga frågor om långt hår

Varför växer håret snabbare på sommaren?

På sommaren är hårväxten mer aktiv än under andra årstider på grund av längre perioder av dagsljus och varmare temperaturer. Hårväxtprocessen börjar med den anagena fasen, som är den aktiva tillväxtfasen. Eftersom solens strålar ger mer värme och fukt under sommarmånaderna, producerar hårbotten mer naturlig olja, som ger näring till hårsäckarna. Detta leder till snabbare hårväxt som kan täcka upp till 1,3 cm per månad på sommaren jämfört med bara 0,8 cm under vintermånaderna. Därtill kommer andra yttre faktorer som t.ex kosten påverkar också normalt hår. Sammantaget tror man att varmare temperaturer och längre dagar stimulerar en högre nivå av naturlig oljeproduktion i hårbotten samt bättre näringsintag, som båda är ansvariga för snabbare hårväxt under sommarmånaderna.

Hur mycket växer håret på 3 månader?

I allmänhet växer allt hår ungefär 1-2 centimeter per månad, vilket motsvarar 3-6 centimeter på 3 månader. Detta resultat kan dock variera mycket från person till person. Om du till exempel har torrt och slitet hår kan det vara så att ditt hår inte växer alls, eftersom hårstråna går sönder innan de växer ytterligare. Har du bra hårvård kan du dock enkelt växa håret många centimeter på 3 månader.

Hur mycket hår växer på 14 dagar?

Hårtillväxten kan variera från person till person, men i genomsnitt växer håret ungefär 1,25 cm per månad. Det innebär att ditt hår i genomsnitt växer ungefär 0,44 cm på 14 dagar. Det är viktigt att notera att andra faktorer, som genetik, hälsotillstånd och hårvårdsrutiner, också kan påverka hårväxten.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰