3 hårvårdstips för män
blog

3 hårvårdstips för män

vid Lotte Lindgren Jun 06, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 8 juni 2024.

Innehållsförteckning

När det gäller hårvård män, så finns det faktiskt en hel del bra tips. Många tänker det att det är väl bara att tvätta håret och så är det bra så. Men även män kan ta hand om håret på många sätt, precis som kvinnor.  
 
Hur hårvård för män ser ut, det beror lite på vad du som man har för hår. Dels hårtyp, dels längden på det. Sedan hur mycket tid du vill lägga ner på att vårda ditt hår. I denna text tänkte vi ge dig tre bra tips samt även lära dig hur du kan skapa en bra hårvårdsrutin. 

  Så skapar du en bra hårvårdsrutin 

  Du som man bör också ha en bra hårvårdsrutin att följa. Många män tvättar sig oftast med samma sak över hela kroppen och även håret. Men det är inte bra för ditt hår att använda till exempelvis dusch crème. Här är en bra rutin i tre steg.  

  Välj schampo och balsam med omtanke 

  Välj produkter som fungerar bra med din hårtyp så kommer ditt hår att se så bra ut som möjligt. Om möjligt, gå över till att använda sulfatfritt schampo och silikonfritt balsam; dessa ingredienser är hårda för håret och gör att det ser torrt och tråkigt ut med tiden.  

  Här är en kort guide till vilka produkter som fungerar bra med vilka hårtyper: 

  • För torrt hår som är benäget att bli frissigt, leta efter fuktgivande eller återfuktande produkter som innehåller oljor, smör och andra närande ingredienser. 
    
  • För fett eller fint hår, leta efter förtydligande produkter som innehåller ingredienser som tea tree-olja och kamomill. 
    
  • För hår som lätt går sönder och slits, leta efter återställande produkter som innehåller proteiner som kollagen och keratin. Du har till exempel vår serie Repair and Care. 

  Tvätta håret två eller tre gånger i veckan 

  Du kanske tycker att det är hälsosamt att tvätta håret dagligen, men det är faktiskt för ofta för de flesta. Om du tvättar håret för ofta så kommer de skyddande oljor som naturligt produceras av din hårbotten att försvinna. Det bästa är att tvätta håret max 2–3 gånger per vecka.  

  Om ditt hår blir fett snabbt, överväg att tvätta enbart med hjälp av vatten de dagar du inte schamponerar. Vatten kommer att rengöra ditt hår utan att ta bort oljorna och är en bra hårvård för män utan produkter.  

  Till en början då du tvättar ditt hår mindre kommer ditt hår att fortsätta att överproducera olja i en vecka eller så tills saker balanseras. Ha bara tålamod för snart kommer ditt hår att hålla sig rent längre. 

  Ha inte för hett vatten 

  När du ska skölja ur håret, se till att vattnet inte är hett, utan mer ljummet. Det är bra mycket bättre för ditt hår.  

  Tre bra tips på hur du vårdar ditt hår 

  Det finns även andra typer av hårvård för män. Här nedan får du tre bra tips! 

  Massera din hårbotten 

  En huvudmassage är inte bara avslappnande. Det är också bra för ditt hår. Hos oss kan du hitta en smart hårbottenborste av silikon som ger dig bra massage ner i din skalp. En huvudmassage kan få dig att slappna av i slutet av en hektisk dag. Men förutom det, det kan också kan hjälpa dig att få ett fylligare hår. Detta beror på att massage av din hårbotten sträcker ut och stimulerar cellerna som spelar en roll i hårväxten. Ge dig själv minst fyra minuters massage regelbundet för att förbättra hårets tjocklek. 

  Du kan med fördel även använda vår hårborste, Deep Scalp Brush. 

  Massage av hårbotten

  Skydda din hårbotten från solen 

  Vi är alla särskilt noga med att skydda vårt ansikte och kropp från UV-strålar genom att applicera solskyddsmedel. Men vad har du gjort för din hårbotten? Detta försummade område av din hud behöver lika mycket skydd mot solen, så håll din hårbotten täckt för att förhindra att den irriteras av solens strålar. När du går ut, bär en keps eller en hatt för det välbehövliga skyddet. Sedan finns det även bra produkter här hos oss som innehåller skydd mot UV.  

  Få regelbunden trimning eller hårklippning 

  Att ta hand om ditt hår innebär också att hålla din frisyr i bra form. Så se till att du får regelbundna klippningar för att se snygg ut. Det gör också att du blir av med torra toppar så att ditt hår inte ser matt ut. Det bästa är att gå till en frisör för att få ditt hår trimmat eller klippt på ett sätt som passar dig.  

  Vi hoppas att dessa tips inom hårvård för män är något du kan ta till dig och använda dig av.  

  Få en 10% rabattkod skickad till dig

  Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰