Kvinna bär en hårspänne i håret
blog

Hårspänne: Den ultimata accessoaren för att klä upp ditt hår

vid Lotte Lindgren Jul 11, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 2 februari 2024.

Innehållsförteckning

Hårspännen är den ultimata accessoaren för att klä upp ditt hår. De finns i olika storlekar, färger och mönster för att matcha alla stilar. I den här bloggen kommer vi att diskutera vad en hårklämma är, hur den kan användas, var du kan köpa dem och viktigast av allt, hur du tar hand om dina hårklämmor för att säkerställa deras hållbarhet.

Innehållsförteckning

Vad är en hårspänne?

Ett hårspänne är en liten accessoar som används för att hålla håret på plats. Det är en praktisk lösning för personer med långt hår som vill förhindra att det faller i ansiktet eller i nacken. Hårspännen finns i olika färger och mönster och kan också användas som hårprydnader.

Det finns många olika typer av hårspännen tillverkade av material som plast, metall och tyg. Dessutom varierar storleken också från små barrettes till stora clips. Det är viktigt att välja rätt storlek och typ av hårspänne för optimal komfort och funktion.

Olika hårspännen

Olika typer av hårspännen

Hårringar, hårspännen och hårspännen med pärlor eller stenar är bara några av de olika typer av hårspännen som kan användas för att försköna ditt hår. Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar.

Här är en lista över olika typer av hårspännen:

 • Hårband: Perfekt för att hålla håret borta från ansiktet på ett elegant sätt.
 • Klämmor: Perfekt för kortare hår eller för att plocka upp mindre delar av längre hår.
 • Pärl- eller stenklämmor: Lägg till en touch av glamour till alla kläder och finns i många färger.

Oavsett vilken typ du väljer kan ett vackert och välpassande hårspänne ge din look den extra kanten!

Material som hårspännen är tillverkade av

Hårspännen kan tillverkas av olika typer av material, t.ex. metaller som guld och silver, plastmaterial som akryl och nylon samt naturmaterial som trä och horn. Metaller används ofta för mer formella evenemang på grund av deras lyxiga utseende, medan plastmaterial är mer lämpliga för daglig användning på grund av deras lätta vikt och hållbarhet. Naturmaterial ger en mer rustik look.


Hårspännen kan vara tillverkade av olika material som guld, silver, plast, trä eller horn och färgen varierar också beroende på typ av material.

 

Färgen på hårspännet varierar också med typen av material. Guld- eller silverfärgade hårspännen är populära för klädda tillfällen. Hårspännen i plast finns i en mängd olika färger att välja mellan - allt från pastellfärger till neonfärger - så att du kan matcha dem med din outfit. Färgen på naturmaterial varierar beroende på typ av material; trä har en ljusare ton än horn.

Oavsett vad du föredrar finns det ett hårspänne som passar alla tillfällen!


Hur kan du använda en hårklämma?

Ett hårspänne kan användas på många olika sätt för att försköna ditt hår och ge det en unik look. Du kan använda ett enda hårspänne för att hålla en del av håret borta från ansiktet eller flera hårspännen i olika storlekar och färger för att skapa en mer utsmyckad look. Det är också möjligt att placera ett stort hårspänne bakom örat som ett statement.

För formella tillfällen, som bröllop eller kontorsfester, välj eleganta hårspännen med pärlor eller strass för att komplettera din outfit. För mer avslappnade tillfällen, som strandresor eller picknick i parken, kommer naturliga material som trä eller flätade mönster att vara lämpliga val för din hårspänne styling. Du kan hitta mycket inspiration för frisyrer här.


Kvinna får frisyr med hårspänne

Styling med hårspänne

Så här kan du använda ett hårspänne för att samla håret i en stram knut:

 • Borsta håret ordentligt och sätt upp det i en stram knut
 • Placera hårspännet diagonalt över knuten och fäst det vid knutens bas
 • Dra försiktigt hårspännet mot toppen för att ge din frisyr en mer lyft look

Få inspiration till hur du kan styla din lugg med ett hårspänne:

 • Använd små klämmor eller hårspännen för att ta bort oönskade hårsäckar från ansiktet samtidigt som du kan behålla din luggstil intakt.
 • Kombinera större klämmor eller uttalande barrettes med din bangs stil för extra känsla.

Använd olika typer och storlekar av hårspännen för att skapa unika frisyrer:

 • Använd stora, färgglada klämmor som centrum i en asymmetrisk fläta.
 • Ge din fläta lite extra glans genom att använda pannband i metall.
 • Lägg till kontrast i en elegant updo med matchande blommiga clips.

Kom ihåg att bra stilar kräver övning! Se alltid till att icke-strukturerna är korrekta innan du fortsätter med den här metoden.

Använda hårspännen för olika tillfällen

Eleganta hårsmycken är det perfekta sättet att ge din outfit lite extra glamour, särskilt vid formella tillställningar som bröllop och galakvällar. Ett enkelt hårspänne i silver eller guld kan ge din look en sofistikerad elegans, medan broscher med kristaller ger en mer dramatisk look.

När det gäller vardagsstil är små dekorativa hårspännen eller klämmor det perfekta valet för att lägga till en touch av personlighet och stil. Prova ett minimalistiskt metallklämma för en subtil touch, eller välj färgglada accessoarer med mönster för en rolig och lekfull effekt.

Om du planerar att gå på festivaler eller andra kreativa evenemang kan du låta fantasin flöda med färgglada håraccessoarer som pärlkammar, fjäderbroderade clips och blomkransar. Med dessa trendiga stylingprodukter blir du partyklar på nolltid!


Hur du tar hand om dina hårspännen

Hårspännen är ett bra sätt att piffa upp ditt hår, men de kräver också lite extra omsorg för att hålla dem i gott skick. För det första är förvaringen viktig - undvik att slänga dem i en låda eller lämna dem öppet eftersom de kan skadas eller förlora sin form. Förvara dina hårspännen i en liten låda eller smyckesask för optimalt skydd.

Dessutom är rengöring viktigt för underhållet av dina hårspännen. Använd en mjuk tandborste och mild tvål för att försiktigt rengöra smuts och olja från ytan på hårspännet. Undvik att använda kemiska produkter och starka rengöringsmedel, eftersom dessa kan skada materialen på spännena. Med rätt skötsel kommer dina hårspännen att förbli vackra och funktionella under lång tid.


Förvaring för hårspännen

Förvara dina hårspännen i en förvaringslåda eller väska för att undvika att tappa bort dem. Det är viktigt att hålla reda på dina hårspännen eftersom de kan vara små och lätt tappas ur sikte. Undvik också direkt solljus eftersom det kan få färgerna att blekna. Organisera också dina hårspännen efter storlek eller färg för enkel åtkomst och snabb styling.

Korrekt förvaring av dina hårspännen hjälper dig inte bara att hålla reda på dem utan också säkerställa deras hållbarhet över tid. Se därför alltid till att du har en lämplig låda eller väska för förvaring och organisering efter storlek och färg för att få ut det mesta av dina favorithårtillbehör - oavsett om det gäller vardag eller festliga tillfällen!


Rengöring av hårspännen

Använd en mjuk borste eller tandborste för att försiktigt avlägsna smuts eller produktrester på dina hårspännen. Var försiktig så att du inte repar ytan. Torka regelbundet av dina hårsmycken med en ren trasa för att hålla dem fria från fett och olja som kan samlas från ditt hår.

Undvik att använda kemikalier som alkohol och aceton eftersom de kan skada ytan på dina smycken. Om du behöver en mer grundlig rengöring kan du istället välja ett milt diskmedel. Se alltid till att skölja ordentligt efter rengöringen så att inga rester finns kvar på smycket.


Slutsats

Hårspännen är en tidlös accessoar som kan användas för att piffa upp vilken look som helst. Oavsett om du vill ha en enkel och elegant look eller något mer dramatiskt, kan ett hårspänne vara den perfekta lösningen. Det fantastiska med hårspännen är att de finns i otaliga olika former, storlekar och färger, vilket innebär att du alltid kommer att kunna hitta en som passar din stil.

Bortsett från det estetiska elementet har hårklämmor också praktiska användningsområden. De håller håret på plats och förhindrar att det faller ner i ansiktet - särskilt viktigt om du arbetar med något exakt eller om det är blåsigt ute. Så nästa gång du funderar på vilka accessoarer du ska ha i din outfit, glöm inte värdet av ett bra hårspänne!

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰