Äppelcidervinäger för håret
blog

Stimulera hårväxten och skydda håret med äppelcidervinäger

vid Lotte Lindgren Jul 11, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 2 februari 2024.

Innehållsförteckning

Äppelcidervinäger är ett naturligt och effektivt sätt att stimulera hårväxt och skydda ditt hår på en mängd olika sätt. Denna blogg kommer att guida dig genom vad äppelcidervinäger är, fördelarna med att använda det i håret, hur man applicerar det korrekt och eventuella biverkningar eller varningar. Läs vidare för att upptäcka alla de fantastiska egenskaperna hos äppelcidervinäger för håret.

Innehållsförteckning

Vad är äppelcidervinäger?

Äppelcidervinäger är en typ av vinäger som framställs genom jäsning av äppeljuice. Det är en ren och naturlig ingrediens med många hälsofördelar, inklusive stimulerande blodflöde till hårbotten, vilket hjälper normal hårväxt och bekämpar mjäll i hårbotten. Äppelcidervinäger är ganska potent, så den bör spädas med vatten för att uppnå önskad styrka och appliceras direkt på håret och hårbotten som en sköljning efter schamponering för bästa resultat. Regelbunden användning av äppelcidervinäger kan hjälpa till att skydda ditt hår från miljöfaktorer som UV-strålar och kemiska behandlingar.

Tillverkning av äppelcidervinäger

När man gör äppelcidervinäger är det viktigt att välja rätt äpplen och svälla dem ordentligt för att få en ren juice. Jäsningsprocessen kräver tillsats av matrester, vilket hjälper till att skapa den önskade ättiksyran i produkten. Lagrings- och mognadsprocessen är också avgörande för att uppnå den perfekta smaken och konsistensen hos äppelcidervinägern. Det rekommenderas också att använda ett rent glas- eller keramikkärl för hela processen.

Under jäsningsprocessen spelar temperaturen en stor roll för resultatet, så se till att du har optimal temperaturkontroll under processen. När din äppelcidervinäger är klar kan du använda den som ett naturligt sätt att både stimulera hårväxten och skydda din hårbotten från bakterier och svamp. Blanda lite vinäger med vatten och applicera det i håret efter tvätt - detta kan ha positiva effekter på både hårets hälsa och hårbottens välbefinnande över tid.


Äppelcidervinäger

Näringsinnehåll i äppelcidervinäger

Syran i äppelcidervinäger kan ha en positiv effekt på håret. Det hjälper till att minska överflödig olja och mjäll i hårbotten, vilket kan leda till tunnare hår och håravfall. Antioxidanterna i vinägern skyddar också håret från fria radikaler, som kan skada hårstrån över tid.

Förutom antioxidanter innehåller äppelcidervinäger även mineraler som järn, kalcium, kalium och magnesium. Dessa näringsämnen är viktiga för din kropp och stödjer funktioner som hjälper till att bibehålla normalt hår. För optimal effekt blandar du en sked ren äppelcidervinäger med lite vatten och masserar in det i hårbotten före varje hårtvätt.

Normalt skulle man säga:

1 dl äppelcidervinäger till 4 dl vatten.


Fördelar med äppelcidervinäger för håret

Äppelcidervinäger innehåller syra som hjälper till att avlägsna produktansamlingar i hårbotten och förbättrar blodcirkulationen till hårsäckarna. Detta kan stimulera hårväxten och stärka håret från roten. Dessutom kan äppelcidervinäger också fungera som ett naturligt balsam eftersom det ger glans och mjukhet till håret utan att tynga ner det.

Stimulerar hårväxt

Äppelcidervinäger hjälper till att stimulera hårväxten genom att balansera pH-värdet i hårbotten. Detta främjar också blodcirkulationen till hårrötterna, vilket stärker håret och minskar risken för att det bryts. Genom att regelbundet använda äppelcidervinäger som en del av din hårvårdsrutin kan du stärka ditt hår inifrån och skydda det mot yttre skador.

Hur hårstrået är uppbyggt

Ger glans och mjukhet

Tillför fukt och näringsämnen till håret, minskar frissighet och statiskt hår och ger en hälsosammare glans. Detta är några av fördelarna med att använda äppelcidervinäger i din hårvårdsrutin. Äppelcidervinäger hjälper till att återställa hårets pH-balans, vilket resulterar i starkare och mer motståndskraftiga lockar.

Om du vill ha ett friskt och glänsande hår kan äppelcidervinäger vara det perfekta valet för dig. Förutom de fördelar som redan nämnts kan den också minska skador från stylingverktyg och skydda mot miljöpåverkan som luftföroreningar eller UV-strålar. Se dock alltid till att späda ut vinägern före användning - annars riskerar du att torka ut håret eller irritera hårbotten.

 • Tillför fukt och näringsämnen till håret

 • Minskar frissighet och statisk elektricitet

 • Ger en friskare glans

Minskar mjäll och klåda i hårbotten

Äppelcidervinäger är inte bara bra för håret, utan även för hårbotten. Den kan hjälpa till att reglera produktionen av olja i hårbotten och fungerar som ett antibakteriellt medel mot svampinfektioner på huden. Samtidigt lugnar det irritation i hårbotten.

Här är några av de sätt på vilka äppelcidervinäger kan minska mjäll och klåda i hårbotten:

 • Minskar inflammation

 • Lindrar klåda

 • Avlägsnar död hud

 • Reglerar pH-balansen

Kom dock alltid ihåg att späda ut vinägern före användning, annars kan den bli för stark och skada både hår och hud.

Vetenskapliga bevis för effekten av äppelcidervinäger på håret

Äppelcidervinäger har använts i åratal som ett naturligt botemedel för att ge näring åt och förbättra håret. Men finns det vetenskapliga bevis för dess effekter? Låt oss ta en närmare titt på forskningen bakom äppelcidervinägerns effekt på håret.

Forskningen på detta område är begränsad och det finns inte många formella vetenskapliga studier som specifikt har undersökt effekterna av äppelcidervinäger på håret. Den mesta informationen om dess fördelar är därför baserad på anekdotiska bevis och personlig erfarenhet.

Några av de påstådda fördelarna med att använda äppelcidervinäger för hår är relaterade till dess förmåga att avlägsna ackumulerad produkt och förbättra blodcirkulationen till hårsäckarna. Detta kan potentiellt stimulera hårväxten och stärka håret från roten. Dessutom hävdas det att äppelcidervinäger kan ge glans och mjukhet till håret utan att tynga ner det.

Äppelcidervinäger sägs också minska mjäll och klåda i hårbotten genom att hjälpa till att avlägsna död hud och reglera pH-balansen. Detta beror på äppelcidervinägerns antibakteriella egenskaper och dess förmåga att minska inflammation i hårbotten.

Det finns inte många formella vetenskapliga studier som stöder dessa påståenden, men det finns en del anekdotiska bevis och många människor som har haft positiva erfarenheter av att använda äppelcidervinäger i håret.

Det är också viktigt att vara medveten om att äppelcidervinäger kan ha olika effekter på olika hårtyper. Medan vissa upplever att hårkvaliteten förbättras efter användning av äppelcidervinäger, kan det vara för torrt eller irriterande för andra. Så det är en bra idé att börja med en liten test för att se hur ditt hår reagerar på det.

Hur man applicerar äppelcidervinäger i håret

Äppelcidervinäger kan vara en effektiv lösning för att stimulera hårväxt och skydda ditt hår. För att applicera äppelcidervinäger i håret, skölj håret med en blandning av vatten och äppelcidervinäger efter schamponering. Blandningen bör innehålla 1 dl äppelcidervinäger och 4 dl vatten som ingredienser och du kan upprepa detta två gånger i veckan för bästa resultat.

Ett annat sätt att använda äppelcidervinäger är som hårinpackning. Du kan skapa din egen naturliga mask genom att blanda äggvitor, honung och 2 msk. Äppelcidervinäger tillsammans i en skål tills det bildar en pastaliknande konsistens. Applicera sedan masken i hela håret och låt det sitta i 15-20 minuter innan du sköljer med varmt vatten. Upprepa denna process var tredje vecka för ett friskt och starkt hår!

Sköljning med äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger kan vara ett effektivt sätt att skölja håret eftersom det hjälper till att avlägsna överflödig produktuppbyggnad och balansera pH-nivån i hårbotten. För att använda äppelcidervinäger som hårsköljning, späd ut 1 del vinäger med 4 delar vatten och applicera efter schamponering. Massera försiktigt in i hårbotten och låt verka i några minuter innan du sköljer ur.

En regelbunden hårtvätt med äppelcidervinägersköljningar kan inte bara rengöra håret, utan också hjälpa till att stimulera hårväxten genom att öka blodflödet till hårsäckarna. Det är dock viktigt att inte överanvända denna behandling, eftersom för frekventa applikationer kan leda till torrhet eller irritation i hårbotten. Använd därför bara denna behandling en gång i veckan eller mer sällan efter behov för bästa långtidseffekt.

Kvinna tvättar sitt hår

Äppelcidervinäger som hårinpackning

Äppelcidervinäger kan ge näring och stimulera hårväxten tack vare sina naturliga egenskaper. Genom att använda äppelcidervinäger som hårinpackning kan du stärka ditt hår och skydda det från skador.

Här är några saker du behöver veta om äppelcidervinäger som hårinpackning:

 • Äppelcidervinäger kan balansera pH-värdet i ditt hår

 • Den innehåller antioxidanter som stärker håret och förebygger skador

 • Den sura syran i vinägern avlägsnar rester från stylingprodukter eller kemikalier.

 • Vinäger har också antibakteriella egenskaper som skyddar din hud mot infektioner.

Använd detta recept för en enkel hårinpackning med äppelcidervinäger en gång i veckan:

Blanda 1 del äppelcidervinäger med 2 delar vatten i en sprayflaska.

Applicera blandningen jämnt över hela din våta hårbotten - från hårfästet till nacken (kom ihåg att undvika ögonområdet).

Låt masken sitta i ca 15 minuter innan du sköljer ur den med varmt vatten.

Fortsätt med din vanliga schamporutin efter behov.

Biverkningar och varningar

Även om äppelcidervinäger kan ha många fördelar för håret är det viktigt att vara medveten om eventuella biverkningar när man använder det. Vissa personer kan uppleva en reaktion i hårbotten som irritation, klåda eller torrhet. Det är därför alltid rekommenderat att testa produkten på ett litet område av hårbotten innan du använder den i hela håret.

Det bör också nämnas att långvarig exponering av äppelcidervinäger i håret kan leda till skador och uttorkning av hårstråna. Personer med färgat hår bör också vara försiktiga eftersom syran i vinägern kan få färgen att blekna med tiden.

Möjliga biverkningar av att använda äppelcidervinäger i håret

Äppelcidervinäger kan ha möjliga biverkningar när den används i håret. Den kan orsaka torr hårbotten och hudirritation, särskilt om den används outspädd. Det finns också rapporter om håravfall bland personer som använder äppelcidervinäger regelbundet i sin hårvårdsrutin. Därför bör du använda den med försiktighet och inte använda den i för stora mängder.

Varningar vid användning av äppelcidervinäger i håret

Använd inte outspädd direkt i hårbotten. Äppelcidervinäger kan vara skadligt för huden om det inte späds ut ordentligt, så det ska aldrig användas outspätt i håret eller i hårbotten.

Undvik att få äppelcidervinäger i ögonen eller munhålan. Det är viktigt att undvika kontakt med ögonen och munhålan när man använder äppelcidervinäger i håret. Om det ändå händer, skölj omedelbart området noggrant med rikligt med vatten för att minimera risken för irritation eller obehagliga biverkningar.

Är äppelcidervinäger bra för alla hårtyper?

Äppelcidervinäger är generellt bra för håret eftersom det kan hjälpa till att balansera pH-nivån i hårbotten och ge en glansig finish. Det är dock inte nödvändigtvis lämpligt för alla hårtyper.

Om du har torrt hår eller torr hårbotten kan äppelcidervinäger förvärra problemet eftersom det tenderar att ta bort naturliga oljor från hår och hårbotten. Det kan också leda till irritation och klåda i en redan torr hårbotten. Använd den därför med försiktighet och eventuellt under korta perioder för att se till att ditt hår inte skadas. 

Å andra sidan kan äppelcidervinäger vara bra för personer med fett hår eftersom det kan reglera produktionen av oljor i hårbotten, vilket gör håret renare och fräschare.

Det är viktigt att notera att äppelcidervinäger inte bör användas outspädd eftersom den kan vara för stark och orsaka skador på hår och hårbotten. Det rekommenderas att späda ut det med vatten och använda det som en sköljning efter schampo för att undvika negativa biverkningar.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰