Skadat hår
blog

De bästa hårprodukterna för att behandla skadat hår: Från schampo till hårkur

vid Lotte Lindgren Jun 09, 2023

Utmärkt Baserat på 3273 omdömen
Dorthe Kristensen

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 18 september 2024.

Innehållsförteckning

Gå direkt till lösningen

Har du skadat hår? Var inte rädd! Det finns många sätt att behandla och återuppliva ditt hår på. Oavsett om det beror på färgning, värmestyling eller miljöfaktorer, kan rätt produkter göra en stor skillnad. I denna artikel kommer vi att ge dig våra toppval av bästa hårprodukter, inklusive det bästa schampo för skadat hår, för att behandla skadat hår och få ditt hår tillbaka i sin friska och starka form.

    Vad är skadat hår?

    Skadat hår är hår som har skadats på grund av en mängd olika faktorer. Detta kan inkludera överdriven användning av stylingprodukter och värmestylingverktyg, färgning eller blekning av håret, solexponering och brist på fukt. Symtomen på skadat hår kan vara torrhet, kluvna toppar och förlust av glans. Lyckligtvis finns det många sätt att reparera skadat hår, inklusive att använda speciella schampon eller hårbehandlingar utformade för att återfukta och ge näring till håret och minska synliga tecken på skada. Det är också viktigt att undvika överstyling med värmestylingverktyg samt att regelbundet trimma kluvna toppar för att bibehålla ett friskt utseende för ditt hår.

    För att återställa skadat hår är det viktigt att använda produkter som är utvecklade specifikt för att reparera och ge fukt och näring. Exempelvis kan schampon med keratin och proteiner stärka håret inifrån och hjälpa till att återställa dess hälsa över tid. Vid regelbunden användning kan dessa produkter förbättra hårets glans och smidighet, samtidigt som de skyddar mot framtida skador.

    Resultatet är ett starkare och mer motståndskraftigt hår som behåller sin hälsa och framstår som friskt och välvårdat under en längre tid.

    Kvinna med skadat hår

    Faktorer som kan orsaka skadat hår

    Skadat hår kan bero på ett antal olika faktorer som ofta kombineras för att försvaga och skada håret med tiden. En av de vanligaste orsakerna är överdriven värmebehandling, t.ex. användning av plattång, locktång eller hårtork, som kan torka ut håret och göra det sprött. Kemi är en annan viktig faktor; hårfärgning, blekning och permanentning kan leda till att hårets struktur försvagas och orsaka kluvna toppar eller till och med håravfall. Brist på fukt och vård kan också bidra till skadat hår, eftersom håret blir torrt och mer benäget att gå sönder. Slutligen kan yttre faktorer som solljus, vind, föroreningar och salt eller klorerat vatten också bidra till att håret skadas, särskilt om det inte skyddas tillräckligt med vårdande produkter som balsam och hårinpackningar.

    För att bekämpa problemet med skadat hår är det viktigt att använda de bästa schampona och balsamerna för skadat hår. Det är bra att använda schampon och balsam som innehåller fuktgivande ingredienser för att skydda håret från yttre påverkan. Dessutom rekommenderas att använda produkter speciellt framtagna för att reparera och ge glans till torrt och skadat hår, såsom hårmask eller stylingprodukter med vårdande egenskaper.

    varmestyling

    Symtom på skadat hår

    Symtom på skadat hår är ofta tydliga både visuellt och vid beröring. Ett av de vanligaste sätten att identifiera skadat hår är att titta efter kluvna hårtoppar. Dessa uppstår när hårets yttre lager börjar brytas ned, vilket resulterar i att hårstråna delas vid ändarna. Torrhet och en sträv textur är också tydliga tecken på skador; när du rör vid håret kommer det att kännas strävt eller grovt istället för mjukt och lent. Det kan bero på att hårets naturliga oljor inte når hela vägen ner till topparna, vilket gör att de blir uttorkade.

    Ett annat sätt att testa om håret är skadat är att försiktigt dra i ett hårstrå. Ett friskt hår sträcker sig något och återgår sedan till sin ursprungliga form, medan ett skadat hår oftare går av eller förlorar sin elasticitet. Brist på glans är också ett typiskt tecken på skada eftersom skadat hår inte reflekterar ljus lika bra som friskt hår, vilket resulterar i ett tråkigt utseende. Dessutom kan du uppleva ökad frissighet, vilket ofta är ett tecken på att håret är uttorkat och poröst.

    Ett enkelt test som du kan utföra hemma är ”vattentestet”: Lägg ett hårstrå i ett glas vatten. Om hårstrået sjunker snabbt indikerar det att håret är poröst och förmodligen skadat, eftersom friskt hår vanligtvis flyter eller sjunker mycket långsamt på grund av en intakt nagelband, som skyddar hårets inre struktur.

    Om du märker detta, se till att återfukta håret med en djupt närande hårmask som innehåller naturliga oljor som arganolja eller kokosolja. Undvik överdriven användning av stylingprodukter eftersom dessa kan torka ut håret ytterligare. Försök också att begränsa schamponeringsfrekvensen till endast när det är nödvändigt för att inte ta bort de naturliga oljorna i håret i onödan. Med regelbunden vård kommer ditt skadade hår gradvis att bli starkare med mer spänst och glänsande utseende igen!

    Kan man rädda skadat hår?

    Ja, det är möjligt att förbättra tillståndet för skadat hår, men det kräver tid, tålamod och en konsekvent vårdrutin. Även om det kan vara svårt att återställa hår som redan är allvarligt skadat, kan man med de bästa schampona, balsamerna, hårkurerna och vanorna hjälpa håret att bli starkare och friskare över tid.

    Hur behandlar man skadat hår?

    Om du har skadat hår finns det flera sätt att behandla det. Först och främst undvik ytterligare skador genom att använda heta stylingverktyg med försiktighet och skydda ditt hår från solen. Använd också ett milt schampo och balsam för att hålla ditt hår friskt.

    Dessutom kan du investera i hårprodukter speciellt framtagna för att behandla skadat hår. Leta efter produkter som innehåller ingredienser som hydrolyserat veteprotein, keratin, inca inchi-olja eller arganolja, eftersom dessa kan hjälpa till att reparera och stärka håret. Tänk dock på att resultatet inte blir omedelbart – det tar tid för håret att återhämta sig från skador.

    Vi kan varmt rekommendera vår Repair and Care-serie och mer specifikt vårt Healthy Hair Kit. Här får du schampo, balsam och hårmask som ger mycket fukt och vård. De innehåller ingrediensen Gluadin, som har visat sig minska skador på håret med upp till 80%.

    En fast vårdrutin kan över tid göra en stor skillnad i hårets hälsa och glans. För att förhindra ytterligare skador är det viktigt att använda värmeskyddande produkter när man stylar håret, och minska frekvensen av kemiska behandlingar som färgning och permanent.

    Med konsekvent vård och skydd kan håret gradvis återfå sin styrka och vitalitet, så att det ser friskare och mer glansfullt ut.

    Komplett hårvårdssats för skadat hår - Bäst i test

    Undvik ytterligare skador

    Använd en mjuk borste för att undvika ytterligare skador på ditt redan skadade hår. Om du använder värmestylingverktyg, minimera deras användning eftersom de kan göra mer skada än nytta. Skydda även ditt hår från sol och saltvatten genom att täcka det med en mössa eller halsduk.

    Här är flera sätt att undvika ytterligare skador:

    • Använd en värmeskyddande spray innan du använder heta stylingverktyg
    • Tvätta håret mer sällan för att inte ta bort de naturliga oljorna i håret
    • Använd fuktgivande produkter för att hålla håret återfuktat och friskt
    • Få regelbundna hårklippningar för att eliminera kluvna toppar
    • Genom att följa dessa tips kommer du att kunna skydda ditt skadade hår och ge det bästa chansen till läkning och hälsa.

    Användning av hårprodukter för att behandla skadat hår

    För kvinnor med skadat hår är det viktigt att använda fuktgivande schampon och balsam som innehåller naturliga ingredienser som arganolja eller aloe vera. Dessa produkter hjälper till att återuppbygga hårets struktur och göra det starkare. För extra fukt och skydd kan du använda ett leave-in balsam efter badet.

    Ett annat sätt att behandla skadat hår är med hårolja, som kan tränga djupt in i håret för att ge näring och återuppbygga det. Håroljan kommer också att ge glans och mjukhet till håret. Använd dessa produkter regelbundet för friskt och starkt hår utan ytterligare skador.

    Vilka ingredienser är bra och vilka ska jag undvika?

    När du väljer hårprodukter är det viktigt att ta ingredienserna i beaktning, eftersom de kan ha stor inverkan på ditt hårs hälsa och utseende. Vissa ingredienser är särskilt gynnsamma för håret. Till exempel är keratin en utmärkt ingrediens för att stärka och återuppbygga hårets struktur. Keratin är ett protein som naturligt finns i håret och det kan hjälpa till att reparera skador samt förbättra hårets generella styrka och hälsa. Detta är särskilt fördelaktigt om ditt hår är försvagat eller skadat av kemiska behandlingar eller värmeverktyg.

    Naturliga oljor som arganolja, kokosolja och jojobaolja är också otroligt effektiva för att tillföra håret fukt och näring. Dessa oljor har förmågan att tränga djupt in i hårstråna utan att tynga ner håret, vilket ger det en naturlig glans och gör det mjukare samt lättare att hantera. Arganolja är känd för sitt höga innehåll av E-vitamin och fettsyror som skyddar och vårdar håret. Kokosolja är särskilt bra för att bevara fukt i håret, medan jojobaolja, som påminner om hårets naturliga sebum, är bra för att balansera hårets fuktnivå.

    Oljor för hår

    Proteiner som kollagen och hydrolyserad silke är andra ingredienser som är gynnsamma för håret. De hjälper till att stärka hårstråna och förbättra hårets elasticitet, vilket kan minska risken för brott och kluvna toppar. Dessa proteiner fungerar genom att fylla små sprickor i hårets struktur, vilket gör håret starkare och mer motståndskraftigt mot skador.

    Å andra sidan finns det ingredienser du bör undvika för att skydda ditt hår mot skador. Sulfater, som ofta finns i schampon, kan vara mycket uttorkande eftersom de avlägsnar hårets naturliga oljor. Detta kan göra håret torrt, skört och mer utsatt för skador. Silikoner är en annan ingrediens som bör undvikas. Även om silikoner kan ge håret en tillfällig glans, kan de bilda en beläggning som hindrar håret från att få de nödvändiga näringsämnena och fukten. Detta kan över tid leda till torrt och livlöst hår. Alkoholbaserade produkter är också problematiska eftersom de kan torka ut håret och försämra dess struktur.

    Genom att välja hårvårdsprodukter som innehåller naturliga och skonsamma ingredienser kan du säkerställa att ditt hår förblir friskt, starkt och glansfullt under lång tid. Det är därför viktigt att noggrant läsa ingredienslistorna och undvika produkter som innehåller skadliga ämnen som kan förvärra hårets tillstånd.

    Professionell behandling för skadat hår

    En professionell behandling kan vara ett effektivt sätt att återuppbygga skadat hår. Keratinbehandlingar är populära och stärker håret från insidan genom att tillsätta keratin, som hjälper till att skydda mot ytterligare skador. Hårbottenmassage kan också ge hälsa till ditt hår och öka cirkulationen i din hårbotten för ett starkare och glansigare utseende.

    En annan teknik som kallas "damm" klipper bara de kluvna topparna av ditt hår utan att ändra längden på resten av håret. Detta gör att du kan behålla längden på ditt hår samtidigt som du tar bort eventuella kluvna toppar, vilket resulterar i ett friskare hår. Att investera tid och pengar i professionella behandlingar kan löna sig med friskt, glänsande och starkt hår!

    Klipp håret regelbundet

    De bästa hårprodukterna för att behandla skadat hår

    Att behandla skadat hår kan vara en utmaning, men med rätt hårprodukter är det möjligt att ge ditt hår den näring och det skydd det behöver. Ett bra schampo och balsam för skadat hår är viktigt för att vårda håret på djupet och undvika ytterligare skador. Dessutom kan regelbunden behandling med en hårkur bidra till att stärka håret och göra det mer motståndskraftigt mot framtida skador.

    En leave-in-behandling eller ett effektivt hårserum kan också vara användbara produkter för att behandla skadat hår. Dessa typer av produkter ger extra fukt och skydd till ditt hår, vilket kan hjälpa till att återställa dess hälsa och glans. Var uppmärksam på ingredienserna i dina valda produkter, eftersom vissa kemikalier kan ha negativa effekter på redan skadat eller torrt hår.

    Schampo för skadat hår

    För att bygga upp skadat hår är det viktigt att använda de bästa schampona för skadat hår. Sulfatfritt schampo är ett utmärkt alternativ för kvinnor med skadat hår. Sulfater kan ta bort naturliga oljor i håret, vilket leder till torrt och sprött hår. Genom att använda sulfatfria produkter kan du bibehålla hälsosamma fuktnivåer i håret samtidigt som du rengör det effektivt.

    Skadat hår kräver speciella ingredienser som kan tränga djupt in i hårstråna och återställa deras hälsa. Keratin, proteiner och fuktgivande oljor är några av de mest effektiva ingredienserna för att stärka och reparera skadat hår.

    Keratin är ett protein som naturligt finns i håret och hjälper till att återställa håret samtidigt som det förbättrar hårets elasticitet. Genom att tillsätta keratin via ditt schampo kan du stärka hårets struktur och minska risken för ytterligare skador.

    Proteinbaserade schampon är också bra för att behandla skadat hår. Proteiner hjälper till att reparera och stärker skadade delar av håret, vilket ger det mer elasticitet och spänst. Välj ett proteinbaserat schampo med ingredienser som keratin eller hydrolyserade proteiner för bästa resultat.

    Slutligen kan fuktgivande schampo också vara en livräddare för kvinnor med skadat hår. Om ditt hår saknar återfuktning och ser torrt ut, välj ett schampo fyllt med närande ingredienser som aloe vera eller kokosolja. Dessa hjälper inte bara att återställa fuktnivåerna i ditt hår, utan gör det också mjukare och glansigare än någonsin!

    Schampot är utvecklat utan skadliga sulfater och silikoner, vilket gör det skonsamt mot håret. Det är berikat med keratin som arbetar intensivt för att reparera hårets struktur genom att tränga djupt in i hårstråna. Schampot tillför också fukt, vilket resulterar i mjukare och mer hanterbart hår.

    Fördelarna med vårt Repair and Care Schampo inkluderar förbättrad fuktbalans, ökad styrka och en synlig förändring i hårets glans och hälsa. Vid regelbunden användning blir håret starkare och mer motståndskraftigt mot framtida skador.

    Före och efter Repair & Care

    Balsam för skadat hår

    Intensiv regenererande balsam:

    Om du letar efter ett intensivt återuppbyggande balsam som kan hjälpa till att reparera skadat hår, då är denna typ av balsam perfekt för dig. Den innehåller nödvändiga näringsämnen och ingredienser som kan stärka håret och ge det liv igen på kort tid.

    Hårbalsam med keratin:

    Keratinbaserade produkter är kända för att hjälpa till att återställa ditt hårs hälsa. Hårbalsam med keratin fungerar genom att binda till ditt hår och förse det med en skyddande barriär mot framtida skador. Resultatet blir starkt, glänsande och välvårdat hår.

    Arganolja balsam:

    Det finns olika typer av hårbalsam med arganolja på marknaden - vissa är mer koncentrerade än andra. Men vilken typ du än väljer kommer arganoljans näringsrika egenskaper att hjälpa till att återfukta torrt eller skadat hår och göra det mjukare och smidigare.

    Hårbehandling för skadat hår

    Protein hårmask eller Keratin hårbehandling är ett utmärkt sätt att reparera skadat hår. Keratin är ett protein som finns naturligt i vårt hår, och när vi använder en protein- eller keratinhårbehandling tillsätter vi extra proteiner i håret för att stärka det. "Hot oil" hårmasker kan också vara effektiva för att behandla skadat hår. Dessa oljor innehåller näringsämnen som vitamin E och omega-fettsyror som återfuktar håret och gör det mer motståndskraftigt mot skador. Ett annat populärt alternativ är de så kallade "deep conditioning" hårmaskerna - dessa masker går djupt in i hårstråna för att ge näring och reparera skadat hår.

    Protein- eller Keratin-hårmaskerna ger styrka från rot till topp
    De heta oljemaskerna återfuktar intensivt med naturliga oljor
    De djupa konditioneringsmaskerna reparerar skadade delar av håret
    På Yuaia Haircare har vi två bra hårmasker. Repair and Care hårmasken är den djupt närande och återfuktande hårmasken. Medan Grow and Glow hårmasken är en hårmask med Keratin som bygger om hårstråna samtidigt som den har Capilia Longa som hjälper till att öka hårväxten.

    Den bästa hårmasken för skadat hår

    Leave-in-behandling för skadat hår

    Vill du ge ditt skadade hår den bästa behandlingen? Då kan en leave-in-behandling vara svaret. Hårserum med aminosyror är perfekt för att återuppbygga håret och förbättra dess styrka och elasticitet. Fuktgivande leave-in-krämer kan hjälpa till att skydda mot yttre påverkan.

    Här skulle vi definitivt rekommendera vårt Repair and Care hårserum som innehåller bland annat hydrolyserat veteprotein som hjälper till att bygga upp hårstråna igen.

    Kombinera med hårvitaminer med biotin och zink

    För att främja hälsosammare hår kan du komplettera din rutin med våra hårvitaminer, som är rika på biotin och zink. Biotin stödjer produktionen av keratin, vilket hjälper till att bibehålla normalt hår.

    Denna kombination av näringsämnen ger ditt hår det extra stöd det behöver. Våra hårvitaminer är ett välsmakande och enkelt sätt att säkerställa att ditt hår får de nödvändiga vitaminerna och mineralerna dagligen.

    Professionell behandling för skadat hår

    En professionell behandling kan vara ett effektivt sätt att återuppbygga skadat hår. Keratinbehandlingar är populära och stärker håret inifrån genom att tillföra keratin, vilket hjälper till att skydda mot ytterligare skador. Hårbottenmassage kan också främja hälsa för ditt hår och öka cirkulationen i hårbotten för ett starkare och mer glansigt utseende.

    En annan teknik känd som "dusting" innebär att man klipper av de kluvna topparna utan att förändra längden på resten av håret. Detta gör att du kan behålla hårets längd samtidigt som du tar bort eventuella kluvna toppar, vilket resulterar i ett friskare utseende hår. Att investera tid och pengar i professionella behandlingar kan löna sig med ett friskt, glansigt och starkt hår!

    Tips för att hålla ditt hår friskt och undvika skador

    Att upprätthålla ett friskt och starkt hår kräver insats, men med rätt vanor kan du säkerställa att ditt hår förblir vackert och friskt.

    Först och främst är det viktigt att se till att ditt hår får tillräckligt med fukt och näring. Ett bra schampo och balsam som passar din hårtyp kan göra stor skillnad. Många underskattar också vikten av att använda en hårmask eller en djupvårdande kur minst en gång i veckan. Dessa produkter hjälper till att återställa hårets naturliga fuktbalans och reparerar skador som ofta uppstår på grund av daglig exponering för sol, vind och föroreningar.

    För att undvika skador på håret bör du också vara uppmärksam på hur ofta du använder värmestylingverktyg. Frekvent användning av värmeverktyg som plattång, locktång och hårfön kan skada hårets struktur och göra det mer skört och benäget att brytas av. Om du ändå använder värme på håret är det viktigt att applicera en värmeskyddande spray. Detta skapar en skyddande barriär och minskar risken för skador. När det är möjligt bör du låta håret lufttorka istället för att använda hårfön, då detta minskar stressen på håret och hjälper till att bevara dess hälsa.

    Förutom yttre vård spelar även din kost en viktig roll för att upprätthålla ett friskt hår. En kost rik på vitaminer, mineraler och proteiner, som finns i livsmedel som gröna grönsaker, nötter, frön och fet fisk, kan stärka håret inifrån. Dessa näringsämnen hjälper till att främja hårväxt, förbättra hårets elasticitet och förhindra håravfall.

    Slutligen bör du komma ihåg att klippa håret regelbundet. Att trimma kluvna toppar var 6 till 8 vecka är ett effektivt sätt att förhindra att skador sprider sig längre upp i håret. Regelbundna klippningar håller ditt hår friskt och gör det lättare att styla och underhålla på lång sikt. Genom att följa dessa enkla tips kan du säkerställa att ditt hår förblir starkt, friskt och glansigt.

    Återuppliva ditt hår med bästa vården

    Skadat hår behöver inte vara en permanent utmaning. Med det bästa schampot, balsamet och mer kan du återuppbygga ditt hår så att det ser friskt och välvårdat ut igen.

    Vårt Repair and Care Schampo är en idealisk lösning för dig som vill reparera skador och ge håret djupgående fukt. Schampot är berikat med keratin, som stärker hårets struktur inifrån och förbättrar elasticiteten. Detta gör ditt hår mer motståndskraftigt mot ytterligare skador, så att det känns starkt och friskt.

    Få en 10% rabattkod skickad till dig

    Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰