trassligt hår
blog

Trassligt hår? Hur man ställer in det enkelt och smärtfritt

vid Lotte Lindgren Jul 10, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 30 januari 2024.

Innehållsförteckning

Trassligt hår kan vara en smärtsam och frustrerande upplevelse. Men det finns ingen anledning att låta det förstöra ditt humör eller din dag. Med rätt kunskap och tekniker kan du enkelt ta bort trassligt hår utan smärta. I den här artikeln guidar vi dig genom de bästa sätten att hantera trassligt hår - både hemma och på salongen, och när det är dags att söka professionell hjälp. Så läs vidare för våra experttips!

Innehållsförteckning

Vad är trassligt hår?

Trassligt hår är ett tillstånd där håret blir tovigt och svårt att kamma ut. Detta kan bero på flera faktorer, t.ex. torrt eller frissigt hår, brist på borstning eller kamning och användning av olyckliga hårprodukter. Men med rätt hårvård kan du undvika tovor och hålla ditt hår vackert och friskt.

Ett bra botemedel mot trassligt hår är att applicera ett balsam efter schamponering, eftersom det mjukar upp hårets struktur och gör det lättare att kamma ut. Med en bredtandad kam eller en speciell filtrerad hårborste kan du försiktigt räta ut håret från topparna mot rötterna utan att dra i det. På så sätt kan du enkelt styla ditt filtrerade hår smärtfritt varje dag utan krångel.

Vad orsakar trassligt hår?

Bristande borstning är en av de vanligaste orsakerna till trassligt hår. Om du inte borstar håret regelbundet kan det snabbt bli trassligt och svårt att kamma ut. Använd en bra borste eller kam för att undvika detta problem.


Regelbunden borstning och användning av vårdande produkter kan minska risken för trassligt hår.


Överdriven värme och användning av stylingprodukter som locktång eller plattång kan också orsaka tovigt hår. Dessa produkter torkar ut håret och gör det mer mottagligt för tovor. Använd en hårinpackning regelbundet med bra vårdande och återfuktande produkter och minska användningen av stylingprodukter i din dagliga rutin för att undvika filtrat hår.

Väderförhållanden som vind, fukt eller torrt väder kan också leda till trassligt hår, särskilt om du har långt hår som lätt blåser runt i vinden eller utsätts för fukt/torr luft i allmänhet. Att sätta upp håret i flätor, bullar eller hattar/andra accessoarer kan hjälpa till att minska risken för trassliga lockar under dessa omständigheter. Behöver du några bra frisyrer? Kolla in vår frisyrguide här.

Det viktigaste är dock fortfarande att ha en bra daglig rutin för hårtvätt, hårvård och underhåll!

Kvinna med filtrerat hår

Hur undviker man trassligt hår?

Borsta håret regelbundet med en bredtandad kam eller borste för att undvika tovor. Använd mindre värme och stylingprodukter i håret eftersom det kan göra håret mer sårbart och torrt, vilket ökar risken för tovor. Dra håret bakåt i en lös knut eller fläta när vädret är blåsigt.

Här är några fler tips för att undvika tovor:

  • Använd balsam eller hårbalsam efter varje hårtvätt
  • Undvik att röra vid håret hela tiden
  • Räta försiktigt ut lockarna med fingrarna
  • Sov med håret löst

Kom alltid ihåg att fokusera på bra och hälsosam hårvård. Det hjälper dig att bibehålla en hälsosam, glänsande och välfriserad look utan trassliga strån!

Kvinna borstar sitt hår

Hur man tar bort trassligt hår utan smärta

Ibland kan trassligt hår kännas som en omöjlig uppgift att lösa. Men det behöver inte vara smärtsamt. En bredtandad kam är det bästa sättet att reda ut ett filter eftersom den separerar hårstråna utan att dra och irritera hårbotten. Att använda balsam eller hårinpackning kan också hjälpa till att mjuka upp håret och göra processen enklare och mindre smärtsam. Det är viktigt att undvika att borsta torrt hår eftersom det kan öka risken för knutar och trassel i håret.

Bra hårborstar för trassligt hår

Använd en bredtandad kam

När du har trassligt hår är det viktigt att använda en bredtandad kam. Börja längst ner i håret och arbeta dig uppåt för att undvika att skada håret. Det är också bäst att ta små sektioner åt gången och ha tålamod under processen. Undvik att dra för hårt i håret eftersom det kan leda till trasiga hårstrån eller till och med kluvna toppar. Med dessa enkla steg kan du enkelt räta ut ditt trassliga hår smärtfritt och få ett glansigt resultat med hjälp av en bredtandad kam. Vi rekommenderar starkt vår bredtandade kam, som försiktigt kammar igenom ditt hår. Du hittar den här.

Använd ett balsam

Applicera balsam från mitten av håret ner till topparna. Undvik att använda för mycket balsam eftersom det kan göra håret tungt och fett. Låt balsamet verka i några minuter innan du sköljer ur det - ditt hår kommer att kännas mjukt och lent utan att bli trassligt igen. För bästa resultat, använd ett balsam av god kvalitet som är särskilt utformat för trassligt hår. Vårt Repair and Care Conditioner är det ultimata valet för filtrerat hår. Det är fyllt med fukt och vård för ditt hår och lämnar håret silkesmjukt!

Använd en hårinpackning

Använd en hårmask (hårbehandling) med näringsrika ingredienser som arganolja, mangosmör eller sheasmör för ett friskt och glänsande hår. Applicera masken i rent, fuktigt hår och låt den verka i minst fem minuter innan du sköljer ur den. Upprepa behandlingen varannan vecka för att bibehålla hårets friska utseende.

En bra hårinpackning kan vara ett effektivt sätt att ge ditt trassliga hår extra vård. Det är viktigt att välja en mask med naturliga ingredienser som arganolja, mangosmör eller sheasmör, eftersom de har visat sig ha gynnsamma egenskaper för hårets hälsa. Kom alltid ihåg att använda masken efter schampo och innan du använder balsam för bästa effekt. Om du letar efter en bra hårinpackning kan jag rekommendera vår Repair and Care Hair Mask, som är fullpackad med utsökta ingredienser som både vårdar och stärker ditt hår.

Undvik att borsta torrt hår

Spraya lite vatten eller leave-in balsam på det torrare området innan du börjar kamma igenom håret. Detta gör håret mer följsamt och mindre benäget att brytas eller skadas under rengöringen.

Överväg alternativ till traditionella plastborstar - t.ex. paddelborstar med vildsvinsborst. Dessa borstar är skonsammare mot håret och kan minska antalet kluvna toppar. Med en sådan borste kan du försiktigt räta ut håret utan att det slits för mycket. Vi rekommenderar starkt vår Curved Paddle Brush för dig med filtrerat hår. Den är skonsam och kanske den bästa borsten vi har testat för filtrerat hår på kontoret.

Fläta eller tvinna det trassliga området till nästa dag när det är lättare att reda ut det. På så sätt undviker du att håret skadas ytterligare av upprepade försök att kamma igenom det.

När ska man söka professionell hjälp?

När ditt hår blir trassligt kan det vara smärtsamt och tidskrävande att få det rakt. Det är viktigt att veta när man ska söka professionell hjälp för att undvika skador på håret eller hårbotten. Om du upplever stora knutar och tovor i håret som du inte kan få bort även med vård, eller om tovorna orsakas av ett underliggande tillstånd som psoriasis eller eksem i hårbotten, bör du överväga att kontakta en professionell frisör eller hudläkare för råd och behandling.

Var kan man få hjälp?

För att få ditt trassliga hår behandlat på bästa sätt bör du besöka en professionell frisör. De har erfarenhet och utbildning för att lösa problemet utan att orsaka ytterligare skador på ditt hår. Om du vill prova själv kanske du vill börja med naturliga oljor och balsam för att göra håret mer lätthanterligt innan du börjar platta håret.

Det finns också många online-resurser och videor som visar olika tekniker för att räta ut trassligt hår. Det är en bra idé att undersöka dessa innan du börjar själv för att undvika frustration eller potentiell skada på ditt hår under processen. Var alltid försiktig när det gäller ditt hår!

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰