Man tittar på sitt tunna hår - Guide till håravfall hos män
blog

Håravfall män: Effektiva metoder för att minimera håravfall

vid Lotte Lindgren Mar 28, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 11 februari 2024.

Innehållsförteckning

Håravfall och skallighet hos män

Håravfall förekommer inte bara hos kvinnor, utan håravfall och skallighet förekommer i stor utsträckning även hos män. Men varför tappar män sitt hår? Det kan finnas flera anledningar till detta. Skallighet är tyvärr en naturlig del av livet – och för många män är det svårt att fly. Läs vidare nedan och lär dig mer om skallighet och håravfall hos män.

Vad är skallighet eller androgen alopeci?

Skallighet är den vanligaste formen av håravfall hos män och det kallas vanligtvis androgen alopeci. Det är ett tillstånd där man sakta börjar få tunnare hår och så småningom slutar det med att håret helt faller av. De allra flesta män drabbas av androgen alopeci någon gång i livet. Men det är annorlunda när i livet man börjar uppleva skallighet. Statistik visar att upp till en tredjedel av alla män kommer att utsättas för håravfall före 30 års ålder.

stadierna av androgen alopecia

Här är en illustration av hur de olika stadierna av androgen alopeci ser ut hos män

Tunt hår hos män

Androgen alopeci är ett ärftligt tillstånd, vilket kan innebära att vissa män börjar få tunt hår och upplever skallighet när de är i tjugoårsåldern. Ett vikande hårfäste är den första indikationen på tunt hår, vilket sedan utlöser höga tinningar samt en uttunning av håret. Så småningom kan håret bli så tunt att det resulterar i en fullständig skallighet.

Varför tappar män sitt hår?

Redan nu kan du börja anpassa dig till att du förr eller senare kommer att drabbas av håravfall och skallighet i mer eller mindre grad. Nedan har vi listat de vanligaste orsakerna till att du tappar hår som man.

  • Androgen alopeci är utan tvekan den vanligaste orsaken till håravfall och håravfall hos män. Det ärftliga tillståndet är skyldig till att 9 av 10 män tappar håret och upplever skallighet.
  • Kosten kan också ha effekt på skallighet hos män. Om du som man inte får i dig tillräckligt med vitaminer som din kropp behöver kan det sluta med håravfall.
  • Om du känner dig stressad kan det också resultera i håravfall och skallighet. Stress skapar en hormonell obalans, vilket avbryter hårets naturliga tillväxtväg.
  • Om du lider av en viss sjukdom kan det också resultera i håravfall eller skallighet. Det kan till exempel vara en sjukdom i hårbotten som alopecia areata, skallighet eller andra hudsjukdomar.


Läs mer om orsakerna till håravfall och skallighet bland män.

Höga tinningar hos män

Många män lider också av höga tinningar till följd av tunt hår. Höga tinningar uppstår när hårfästet långsamt börjar dra sig tillbaka åt sidorna. Det resulterar i en hårprakt där man är delvis skallig på vissa ställen och det kan leda till att många män väljer att klippa sig helt kala eftersom de vill slippa de höga tinningarna och det väldigt tunna håret.

Kan män få tillbaka håret?

I vissa fall kan män växa tillbaka förlorat hår eller till och med stoppa håravfall om orsaken till deras skallighet eller gallring behandlas tidigt. Det är dock viktigt att notera att effektiviteten av en behandling beror på den bakomliggande orsaken till håravfall. Beroende på orsaken finns det flera behandlingar tillgängliga som män kan använda för att få tillbaka håret. Dessutom livsstilsförändringar som t.ex En hälsosammare kost och daglig hårbottenmassage hjälper också till att förbättra hårväxten. I slutändan beror vad som fungerar bäst för individen och den bakomliggande orsaken till håravfallet på de individuella omständigheterna och preferenserna.

10 bra tips för att förebygga håravfall hos män

1. Vrid ner på det varma vattnet när du tvättar håret eftersom det kan skada hårsäckarna och leda till håravfall.

2. Använd ett milt schampo och balsam och välj produkter utformade för att stärka håret och förhindra håravfall. Här kan vi varmt rekommendera Grow and Glow Shampoo.

3. Massera hårbotten med fingrarna eller en mjuk borste när du tvättar håret, eftersom det kan stimulera blodcirkulationen och främja hårväxten. Den perfekta borsten för detta är vår Deep Scalp Brush.

4. Undvik att använda för mycket stylingprodukter eftersom de kan täppa till hårsäckarna och orsaka håravfall. Överdriven användning av stylingprodukter som geler, vaxer och sprayer kan skada hårbotten och leda till håravfall och uttunning med tiden. Om du måste styla ditt hår, välj skonsamma produkter som är fria från starka kemikalier. Här är det särskilt viktigt att leta efter silikon och sulfater.

5. Ät en hälsosam och varierad kost som innehåller massor av vitaminer och mineraler, speciellt biotin då det hjälper till att behålla normalt hår. Att äta mat rik på protein, omega-3-fettsyror, zink och järn kan hjälpa till att bibehålla normal hårväxt. Komplettera gärna din kost med mycket frukt och grönt för att uppnå en bra, hälsosam och varierad kost. Särskilt måste du vara uppmärksam på att få bra mat som innehåller biotin och zink, eftersom dessa vitaminer och mineraler hjälper till att bibehålla normalt hår.

6. Undvik att dra i håret när det är blött då det kan bli skörare och lättare att lossna. Håret är väldigt skört när det är blött, så var noga med håret där.

7. Försök att undvika att använda tajta frisyrer eller clips eftersom de kan skada hårstråna. I allmänhet, minimera användningen av styling, var särskilt försiktig med värmestyling.

8. Träna regelbundet, eftersom det hjälper till att syresätta blodet vilket kan öka blodcirkulationen och därmed främja hårväxten. Träning är otroligt viktigt för övergripande hälsa och välbefinnande; det har visat sig sänka stressnivåerna, vilket hjälper till att minska risken för håravfall eller håravfall hos män på grund av hormonella obalanser orsakade av stress.

9. Undvik alkohol och rökning. det är ingen hemlighet att dessa 2 saker generellt sett inte är bra för vår hälsa, men visste du att det kan gå utöver ditt hår och sluta med till exempel håravfall?

Rökning och alkohol kan ha en mycket negativ effekt på håravfall eller håravfall hos män. Rökning av cigaretter utsätter kroppen för ett överflöd av kemikalier och gifter, av vilka några är kända för att störa ämnesomsättningen och cirkulationen, som båda är avgörande för en hälsosam hårbotten och hårväxt. När cirkulationen är nedsatt på grund av rökning kan det påverka förmågan att växa nytt hår ordentligt, vilket leder till tunnhet eller skallighet. Dessutom kan dessa toxiner från cigaretter försvaga de befintliga hårstråna på huvudet, vilket gör dem mer benägna att gå sönder.

Alkoholkonsumtion har också ett direkt samband med håravfall hos män. Alkohol försvagar immunförsvaret och stör proteinsyntesen i kroppen, vilket båda påverkar hur många näringsämnen som når hårbotten. Dessutom kan stor konsumtion av alkohol leda till uttorkning, vilket minskar de essentiella mineralerna som hårbotten och hårsäckarna behöver för att producera ett friskt hårstrå.

Alkohol, rygninger og junk food er en af de store årsager til hårtab

10. Om du märker ett plötsligt eller ihållande håravfall bör du uppsöka läkare för diagnos och råd om behandling. Detta kan göra det mycket lättare att behandla eller förebygga det. Om du känner att du har gjort allt för att försöka undvika håravfall eller tunnare hår kan det ibland ofta vara den bästa idén att ta ett samtal med läkaren.

Hur man behandlar håravfall och skallighet som man

Om du som man vill ha goda råd om hur du kan behandla håravfall eller skallighet kan du läsa vidare här. Det går nämligen att förebygga så att du kan minska graden av håravfall.

För att behandla håravfall och skallighet är det alfa och omega att använda hårprodukter som bland annat är sulfatfria. Läs mer om varför du ska välja ett sulfatfritt schampo. Följande tre produkter är särskilt bra att använda vid behandling av håravfall hos män:

  • Grow and Glow Hair Serum hjälper till att öka din hårväxt så att ditt hår kan växa sig starkare. Produkten innehåller Capilia Longa, som har visat upp till 89% minskning av håravfall samt upp til 52% ökning av hårdensitet efter 150 dagars användning.

    För att läsa mer om Capilia Longa-ingrediensen och dess resultat, klicka här.

  • Grow and Glow Shampoo, som är både sulfat och silikonfritt, vilket hjälper till att stimulera hårväxt och minska håravfall. Produkten innehåller även Capilia Longa, så håret blir starkare och tätare.
  • Grow and Glow Conditioner, som liksom schampot också är både sulfat och silikonfritt. Produkten innehåller även Capilia Longa och tränger in i hårrötterna, så att hårstråna stärks.

För att slippa höga tinningar, håravfall eller skallighet kan du också välja en särskild kost som innehåller viktiga vitaminer. Sådana vitaminer finns bland annat i spenat, nötter, bönor, ostron och mejeriprodukter. Du kan också skaffa en kudde med ett örngott av bambu som faktiskt är lika mjukt som siden.

Om du upplever det väldigt jobbigt med håravfall kan du fundera på en hårtransplantation som håller hela livet eftersom den använder livskraftigt donatorhår som kommer med en naturlig tillväxt.

Bra produkter mot håravfall

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰