Löss i håret
blog

Löss i håret: Så tar du bort dem ordentligt

vid Lotte Lindgren Oct 16, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 11 februari 2024.

Innehållsförteckning

Har du upptäckt löss i håret och vill veta hur man tar bort dem effektivt? I den här artikeln guidar vi dig steg för steg genom processen att identifiera och behandla löss. Vi ger dig också tips på hur du förebygger framtida angrepp. Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta om behandling av hårlöss.

Innehållsförteckning

Vad är löss och hur blir man infekterad?

Hårlöss är små parasiter som lever på människoblod och kan orsaka klåda och irritation i hårbotten. Lössen lägger ägg, även kallade nits, nära hårstråna. Löss överförs genom direkt kontakt huvud mot huvud eller via gemensamma föremål som kammar och hårborstar. Det rekommenderas att behandla huvudlöss med en speciell luskam och använda lämpliga behandlingsmetoder för att effektivt avlägsna både de vuxna lössen och deras ägg från håret.

Hur känner du igen löss i håret?

Om du misstänker att du eller ditt barn har löss är det viktigt att veta hur man känner igen dessa små skadedjur i håret. Löss är små, vinglösa insekter som livnär sig genom att suga blod från människors hårbotten. De kan vara svåra att upptäcka eftersom de är mycket små och snabba. Det finns dock några tecken som du kan hålla utkik efter för att identifiera hårlöss.

Symtom på löss i håret

Klåda i hårbotten är ett av de vanligaste symptomen på hårlöss. Du kanske också kan se lössen eller äggen, även kända som nits, nära hårroten. Om du upplever irritation och rodnad i hårbotten kan detta också vara ett tecken på ett huvudlusangrepp. Det är viktigt att kamma håret noggrant för att avlägsna lössen och äggen och söka behandling för att effektivt bekämpa problemet.

Hur hårlöss överförs

Direkt kontakt med en person som har löss:

 • Löss kan lätt spridas från person till person genom direkt hårkontakt.
 • Om du kommer i nära kontakt med någon som har huvudlöss är risken för att bli smittad betydande.

Dela kammar, borstar eller hattar med smittade personer:

 • Löss kan överföras från en smittad persons hår till ditt eget genom att du delar kammar, borstar eller hattar.
 • Det är viktigt att undvika att dela dessa föremål för att minimera risken för infektion.

Dela sängkläder eller kläder:

 • Löss kan också spridas genom att man delar sängkläder eller kläder.
 • Var noga med att inte dela kläder och tvätta allt noggrant om du misstänker ett lusangrepp.

Hur upptäcker man löss i håret?

Det är viktigt att regelbundet kontrollera hår och hårbotten noggrant för att upptäcka löss. Du kan leta efter små bruna insekter eller vita ägg på hårstråna. Att använda en luskam kan också vara effektivt för att hitta och ta bort löss från håret. Var uppmärksam på klåda och irritation i hårbotten, eftersom det ofta är ett tecken på förekomst av löss. Förutom kliande hårbotten och synliga löss eller ägg nära hårroten finns det andra tecken som kan tyda på förekomst av löss i håret. Dessa inkluderar:

1. rodnad och inflammation: Infektion orsakad av lusbett kan resultera i rodnad och inflammation i hårbotten. Detta kan åtföljas av ömhet och ökad känslighet i området.

2. Sår och sårskorpor: Om lössen biter upprepade gånger kan det orsaka sår och sårskorpor i hårbotten. Dessa sår kan vara ömma och orsaka obehag eller smärta.

3. Obehaglig lukt: Ibland kan en lusinfektion leda till en obehaglig lukt i håret. Detta beror ofta på överproduktion av sebum, som är en oljig vätska som produceras av hårbotten.

4. Synlig avföring från löss: Löss lämnar ofta avföring i håret, vilket kan synas som små svarta eller mörkbruna fläckar i hårbotten eller på hårstråna.

Kontrollera håret noggrant

Dela upp håret i sektioner och undersök det noggrant med en förstoringsspegel. Leta efter små flytande insekter eller ägg (löss kan se ut som svarta prickar). Se till att inspektera hela hårbotten, inklusive nacke och öron.

Använd en luskam

Tvätta håret och se till att det är fuktigt - det gör det lättare att ta bort lössen. Börja i hårbotten och kamma försiktigt nedåt längs hela hårets längd. Rengör kammen regelbundet genom att torka av den på en bit papper eller trasa. Att kamma håret, särskilt vått hår, med en tät kam är en av de bästa lösningarna, eventuellt i kombination med ett lusmedel.

Hur tar man bort löss från håret?

Det är viktigt att använda en effektiv lusbehandling för att få bort lössen från håret. Välj en lusbehandling som innehåller de kemikalier som krävs för att döda och avlägsna lössen ordentligt. Följ noga instruktionerna på produkten för bästa resultat.

När lusbehandlingen är klar är det viktigt att du kammar igenom håret ordentligt. Använd en fintandad kam eller en speciell nitkam för att avlägsna eventuella överlevande ägg eller nymfer från håret. Upprepa processen regelbundet under de närmaste veckorna för att säkerställa att alla löss och ägg är helt avlägsnade.

Använd en lusbehandling

Välj en lusbehandling med en effektiv insekticid. Se till att välja en lusbehandling som innehåller en pålitlig insekticid som är känd för att vara effektiv mot löss och deras ägg.

Följ noga bruksanvisningen på lusbehandlingen. Det är viktigt att följa instruktionerna noga för bästa resultat. Applicera produkten jämnt i hela håret och massera försiktigt in den i hårbotten. Låt verka under angiven tid.

Upprepa behandlingen efter den rekommenderade tiden om det behövs. Om du fortfarande ser levande löss eller ägg efter den första behandlingen, upprepa processen efter den rekommenderade tidsperioden (vanligtvis cirka en vecka) för att säkerställa fullständigt avlägsnande av alla parasiter.

Kamma igenom håret efter behandlingen

Använd antingen en fin kam eller en speciell luskam för att noggrant avlägsna både levande och döda löss och ägg. Börja i hårbotten och arbeta långsamt mot hårtopparna. Kom ihåg att rengöra kammen noggrant mellan varje drag för att undvika återinfektion.

Förebyggande av löss i håret

Undvik närkontakt med smittade personer: För att förebygga löss i håret är det viktigt att undvika närkontakt med personer som redan har löss. Detta inkluderar att dela kammar, borstar och hårtillbehör, samt att undvika fysisk beröring av huvudet.

Tvätta och torka håret ordentligt: Att tvätta och torka håret ordentligt kan hjälpa till att förhindra lusangrepp. Använd en fin kam eller en speciell nitkam för att regelbundet leta efter äggläggande löss. Se till att torka håret helt efter tvätt, eftersom löss trivs i fuktiga miljöer.

Gör det svårt för lössen att överleva: Att förebygga löss i håret innebär också att vidta åtgärder för att göra miljön mindre gynnsam för dessa parasiter. Var noga med hygienen på sängkläder, mössor och kuddar, samt saker som nallebjörnar eller pälsdjur där ägg kan gömma sig.

Undvik nära kontakt med infekterade personer

Håll dig på avstånd från personer med löss. Undvik att dela kammar, hårborstar och hårtillbehör. Informera skolan eller barnomsorgen om ditt barn har löss.

Tvätta och torka håret ordentligt

Använd en luskam före och efter hårtvätten för att avlägsna levande löss. Tvätta håret noggrant med ett effektivt schampo mot löss. Torka håret helt med varmluft från en hårtork.

 • Kamma igenom håret med en fintandad luskam för att avlägsna levande löss.
 • Applicera rikligt med lusschampo i hela håret och massera in det ordentligt.
 • Skölj ur schampot ur håret och upprepa processen om det behövs.
 • Undvik att använda balsam eller andra vårdande produkter eftersom det kan minska effekten av antilusschampot.
 • Torka sedan håret helt med varmluft från en hårtork.

Kom alltid ihåg att följa tillverkarens anvisningar på produkten när du använder behandling mot löss. Med rätt tvätt och torkning kan du effektivt avlägsna levande löss från håret.

Gör det svårt för lössen att överleva

Kontrollera regelbundet om det finns tecken på löss i hela familjen.
Förvara jackor, hattar och kuddar separat för att undvika att sprida ägg (nits).
Dammsug möbler, sängkläder och bilen noggrant efter lösa hårstrån eller ägg.

Är hårlöss farliga för hälsan?

Löss i håret är i allmänhet inte farliga för hälsan. Löss är små insekter som lever av att suga blod från människors hårbotten. Även om det kan vara obehagligt och irriterande att ha löss utgör de vanligtvis inte något hot mot hälsan.

Löss kan dock orsaka klåda och irritation i hårbotten på grund av sina bett och sin saliv. Klådan kan leda till kliande och infektioner om den inte behandlas ordentligt. Det är därför viktigt att behandla löss så snart de upptäcks för att undvika dessa komplikationer.

Ett annat problem med löss är att de kan spridas från person till person, särskilt i situationer med nära kontakt, t.ex. i skolor eller förskolor. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på löss och vidta förebyggande åtgärder för att undvika att sprida dem.

Behandling av löss omfattar vanligtvis användning av specialiserade lusmedel och mekanisk borttagning av löss och ägg med hjälp av en fin kam. Det rekommenderas också att tvätta sänglinne, sängkläder och andra föremål som har varit i kontakt med infekterat hår för att förhindra spridning av löss.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰