Brunt hår
blog

Brunt hår är alltid modernt: Trender och inspirerande utseende

vid Lotte Lindgren Jul 10, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 19 juni 2024.

Innehållsförteckning

Brunt hår är en populär hårfärg som kan ge dig en naturlig och mjuk look. Men vad är egentligen brunt hår? I den här artikeln guidar vi dig genom allt du behöver veta om brun hårfärg och särskilt ljusbrunt - allt från förberedelser och färgning till underhåll och styling. Läs vidare för tips och tricks för att uppnå den perfekta nyansen av brunt.

  Vad är brunt hår?

  Brunt hår är en hårfärg som varierar i nyanser av brunt. Det kan inkludera mörkbrunt, kastanjebrunt, chokladbrunt och ljusbrunt hår. Brunt hår kan ha olika undertoner och intensiteter av brunt, vilket ger variation och möjlighet att anpassa färgen till vilken stil som helst. Det är en populär hårfärg som kan ge en naturlig och mjuk look.

  Kvinna med brunt hår

  Vad är ljusbrunt hår?

  Ljusbrunt hår är en hårfärg som kan variera från en ljus nyans av brunt till en mörkblond färg. Det är ofta ett populärt val för dem som vill uppgradera eller subtilt ändra sin naturliga hårfärg. En fördel med ljusbrunt hår är att det oftast ser naturligt ut och passar bra med de flesta hudtoner. Det kräver dock ibland mer underhåll än andra hårfärger för att hålla färgen fräsch och glänsande.


  Ljusbrunt hår är en populär hårfärg som passar bra med de flesta hudtoner och kan uppnås på en mängd olika sätt, inklusive med hemfärgningskit eller på en frisörsalong.


  Det finns olika metoder för att uppnå ljusbrunt hår. Vissa väljer att gå till frisören och få ränder, babylights eller balayage-tekniker applicerade på håret för att gradvis uppnå den önskade ljusbruna tonen. Andra föredrar att färga håret själva med hemfärgningskit eller tonande schampo som är särskilt utformade för detta ändamål. Det är viktigt att alltid följa instruktionerna noga och testa färgen på ett litet område innan du applicerar den på hela håret, eftersom resultatet kan variera beroende på din ursprungliga hårfärg och kvaliteten på den produkt du använder.

  Kvinna med ljusbrunt hår

  Skillnaden mellan ljus- och mörkbrunt hår

  Studier av färgpigment visar att ljusbrunt hår innehåller mindre melanin än mörkbrunt hår, vilket ger det en ljusare nyans. Ljusets reflektion på de två hårfärgerna är också olika - ljuset absorberas mer i mörkbrunt hår och reflekteras mer i ljusbrunt hår.

  Det kan vara svårt för vissa att skilja mellan dessa två nyanser av brunt hår. Ett bra sätt att göra detta är att använda naturligt ljus: om ditt hår ser nästan svart ut i svagt ljus eller skugga är det förmodligen mörkbrunt; om färgen ser ljusare eller varmare ut i samma belysning har du ljusbrun hårfärg.

  För- och nackdelar med att färga håret ljusbrunt

  Fördelarna med att färga håret ljusbrunt inkluderar en mer levande hårfärg, som kan ge extra glans och djup till ditt bruna hår. Det kan också vara ett bra val om du vill mjuka upp ditt ansikte eller kontrastera din hudton. Nackdelarna måste dock också beaktas, eftersom frekvent färgning kan orsaka potentiella skador på håret, såsom torrhet och kluvna toppar.

  Innan du börjar färga ditt hår ljusbrunt är det viktigt att tänka på några faktorer för att undvika olyckliga resultat. Tänk alltid på din naturliga hårfärg och struktur, samt de produkter och ingredienser som används i färgen. En professionell frisör kan på bästa sätt vägleda dig till den lämpligaste behandlingen beroende på dina individuella behov och önskemål.

  Förberedelser för att färga håret ljusbrunt

  Innan du färgar ditt hår ljusbrunt är det viktigt att se till att ditt hår är friskt och inte skadat. Först och främst bör du undersöka din hårtyp och följa en hårvårdsrutin som hjälper till att bibehålla dess hälsa. Fundera sedan på om du vill ha hela håret färgat eller stripigt. Om ditt hår redan har behandlats kemiskt tidigare bör du rådfråga en frisör innan du gör en egenbehandling.

  När det gäller att färga brunt hår till ljusbrunt krävs det lite extra förberedelser jämfört med andra toner. Du kan behöva ljusa upp håret först med blekmedel för att uppnå önskad nyans. Du måste också vara försiktig med solljus, heta stylingverktyg och efterfärgning eftersom de kan skada den nyfärgade strukturen i håret.

  Beslut om helhårsfärgning eller slingor

  Att överväga olika hårfärgstoner, få professionell vägledning från en frisör och ta hänsyn till hudton och personlig stil är alla viktiga faktorer att tänka på när du bestämmer dig för att färga håret. Om du vill ha en ljusbrun look kan det vara svårt att välja mellan att färga hela håret eller att göra slingor. Här är några tips som kan hjälpa dig med ditt beslut:

  • Titta på olika nyanser av ljusbrunt för att hitta rätt ton för dig
  • Få råd och vägledning av en professionell frisör om vad som kommer att se bra ut på ditt hår
  • Tänk alltid på din hudton innan du väljer en ny hårfärg
  • Tänk på din personliga stil och om den nya hårfärgen matchar den

  Att välja mellan helfärg eller strimmor beror mycket på dina preferenser och dina behov av underhåll. Det är bäst att leta efter inspiration innan du fattar detta stora beslut, så gå till Pinterest nu! Att välja den perfekta hårfärgen kan vara svårt och vad passar dig bäst? Vill du ha en helfärg, vill du ha slingor eller reflexer i håret för att ge lite lekfullhet? Det finns många bra frågor att fundera över. Du kan läsa vår omfattande guide till färgat hår här.

  Kvinna får håret färgat

  Tips och tricks för att färga håret ljusbrunt

  För att få en vacker ljusbrun hårfärg är det viktigt att välja rätt färg. Välj en färg som matchar din naturliga hårfärg och ta hänsyn till eventuell tidigare färgning av håret. Förberedelserna är också avgörande för ett bra resultat - se till att tvätta håret noggrant och undvik stylingprodukter före färgning.

  Vård efter färgning kan vara lika viktigt som själva färgningen. Använd ett balsam av hög kvalitet som skyddar och återfuktar håret efter behandlingen. Undvik värmestyling de första dagarna efter färgning och använd solskydd på håret för att undvika att det bleks av solens strålar.

  Produkt med UV-skydd

  När det gäller att färga håret ljusbrunt är det alltid en bra idé att vända sig till en professionell frisör. Här är några anledningar till varför det är viktigt att få professionell hjälp med denna process:

  1. Expertis och erfarenhet: En frisör har den nödvändiga expertisen och erfarenheten av hårfärgning. De kommer att kunna vägleda dig om de olika nyanserna av ljusbrunt som kommer att se bra ut på ditt hår och matcha din hudton.
  1. Skräddarsydda råd: En frisör kan ge dig råd som är anpassade efter dina individuella behov. De kommer att ta hänsyn till din hårfärg, textur, skick och eventuell tidigare färgning innan de rekommenderar det bästa sättet att uppnå din önskade ljusbruna färg.
  1. Professionella produkter: Frisörer har tillgång till professionella hårfärgningsprodukter som är av hög kvalitet och ger ett mer konsekvent och långvarigt resultat. Dessa produkter är också skonsamma mot håret och minskar risken för skador och missfärgningar.
  1. Säkert resultat: När du färgar håret hos en professionell frisör kan du vara säker på att resultatet blir som du vill ha det. En frisör kommer att kunna uppnå den önskade ljusbruna färgen och se till att den passar perfekt till din hudton och ansiktsform.
  1. Underhåll och eftervård: En frisör kan också ge dig råd om hur du bäst underhåller och vårdar din nya hårfärg. De kan rekommendera specifika produkter för färgat hår och ge dig tips om hur du förlänger livslängden på din färg och håller den i optimalt skick.

  När du funderar på att färga ditt hår ljusbrunt är det viktigt att tänka på dina egna preferenser och underhållskrav. Att ta hjälp av en professionell frisör kan vara avgörande för att uppnå bästa resultat. Så var inte rädd för att söka expertråd när det gäller att färga ditt hår - det kommer att vara värt det i slutändan!

  Användning av färgämne

  Välj rätt färgnyans baserat på din hudton. Din hudton kan ha en stor inverkan på hur din hårfärg kommer att se ut på dig. Om du har en ljusare hudton kan det vara bäst att välja en kallare ljusbrun färgton. På samma sätt passar varmare ljusbruna toner bättre för personer med mörkare, mer olivfärgad hud.

  Följ instruktionerna noga så att du inte skadar håret. Det är viktigt att noggrant följa alla anvisningar i guiden om blandning av färgämnet och exponeringstid. Använd inte produkten oftare än angivet eller under längre tid än den rekommenderade tiden.

  Testa färgen på en liten del av håret för att se resultatet först. Du vet aldrig exakt hur din nuvarande hårfärg kommer att reagera med den nya färgade tonen, så det är alltid klokt att testa produkten först med en liten bit hår från undersidan av huvudet eller annan osynlig plats i håret - detta gör att du kan justera i tid och skydda resten av håret från eventuella oväntade resultat.

  Förbereda håret före färgning

  Tvätta håret dagen innan så att det inte är fett eller smutsigt. Det gör att färgningen blir jämnare och mer effektiv. Skydda dina kläder och omgivande ytor från färgfläckar genom att vira en gammal handduk runt dig och på golvet under dig. Borsta håret väl för att få bort trassel som kan ge ett ojämnt färgat hår.

  • Tvätta håret dagen innan
  • Skydda kläder och omgivande ytor med en gammal handduk
  • Borsta håret noggrant

  Färdigställande färgning

  Skölj håret noggrant med kallt vatten efter färgning för att stänga hårstrået. Detta hjälper till att bevara färgen och förhindrar att den bleknar snabbt. Applicera en återfuktande och konditionerande mask eller balsam för att återställa fukten i håret efter behandlingen. Detta är viktigt eftersom färgningen kan ha torkat ut håret ytterligare. Undvik varma stylingverktyg under de första dagarna efter färgningen, eftersom det kan torka ut håret ytterligare och minska hållbarheten hos din nya ljusbruna nyans. Kom ihåg dessa tips för ett hälsosamt och vackert resultat!

  Kvinna tar hand om sitt hår

  Hur man bevarar färgen på ljusbrunt hår

  Ljusbrunt hår är vackert men kan blekna med tiden. Använd färgschampo för att bevara färgen och undvik att tvätta håret för ofta med vanligt schampo, eftersom det torkar ut håret. Undvik också värmestyling som föning och plattning eftersom det kan skada håret och göra färgen mattare. Regelbundet underhåll med en bra hårinpackning eller balsam kommer att hålla ditt ljusbruna hår friskt och strålande under en lång tid framöver.

  Användning av färgschampo

  För att få det perfekta ljusbruna håret med färgschampo är det viktigt att välja ett schampo med ljusare toner än din nuvarande hårfärg. På så sätt kan du enkelt få en naturlig och vacker färg som matchar ditt ansikte. För att bevara färgen längre, undvik frekventa hårtvättar - detta gör att schampot kan tränga djupare in i hårstrået för ett mer långvarigt resultat. Massera försiktigt in schampot i hårbotten och dra ner det genom längderna så att färgen täcker hela håret jämnt. Glöm inte att alltid följa instruktionerna på produkten för bästa resultat!

  Undvika styling med värme

  Använd en heat protectant spray innan du stylar håret med heta verktyg. Detta skyddar håret från skador och bevarar färgen längre. Låt också håret lufttorka eller använd en diffusor med låg temperatur för att undvika ytterligare skador på hårets yta och färg. Överväg alternativa stylingmetoder som flätor, värmefria lockar eller andra frisyrer som kräver mindre värmestyling. På så sätt kan du uppnå önskad look utan att kompromissa med hälsan och utseendet på ditt ljusbruna hår.

  Regelbundet underhåll

  Besök din frisör regelbundet för en trimning och eventuell bättring av färgen. Detta hjälper till att bibehålla den ljusbruna färgen så att den inte bleknar eller blir ojämn med tiden. Om du märker att färgen börjar blekna eller förlora sin glans kan en professionell behandling återuppliva den.

  Använd en djup balsambehandling minst en gång i veckan för att ge håret näring och bibehålla dess hälsa. Brunt hår är benäget att bli torrt eftersom oljorna från hårbotten inte når ändarna på grund av de många lockarna. En balsambehandling hjälper till att återfukta håret och skydda mot skador.

  Försök inte experimentera med hemlagade blandningar själv. Lämna det till proffsen. Även om vissa hemlagade recept kan verka attraktiva som ett billigare alternativ till professionella produkter, finns det ingen garanti för resultatet och risken för skador på ditt hår är ännu större om du har brunt hår. Slutligen, kom alltid ihåg underhåll!

  Olika hårfärger för brunt hår

  Är du osäker på vilken hårfärg som passar bäst till ditt bruna hår? Här går vi igenom några populära varianter av bruna hårfärger.

  Ljusa strimmor i brunt hår

  Ljusa strimmor i brunt hår är ett bra sätt att ge liv och djup till din frisyr. Ljusa strimmor kan ge ditt hår en naturlig, solkysst look som framhäver ansiktet och ger din stil en frisk fläkt. Du kan välja mellan mjuka balayage-ränder och mer djärva kontraster för att passa din smak och hårtyp. Det är ett bra sätt att skapa rörelse och djup i håret samtidigt som det ser naturligt och elegant ut. Oavsett om du går efter en mjuk sunkissed effekt eller en djärvare förändring är ljusa strimmor i brunt hår en klassiker som alltid ser modern och snygg ut.

  Balayage i brunt hår

  Balayage i brunt hår är ett utmärkt sätt att ge djup och dimension till din frisyr. Tekniken, där färgen målas på fri hand i håret, ger en naturlig och solkysst look som är både tidlös och elegant. Med balayage kan du skapa mjuka övergångar och en look som ser ut som om du tillbringat en sommar på stranden. Det bästa med balayage är att det kräver minimalt med underhåll eftersom färgen växer ut naturligt. Det gör det till ett perfekt val för dig som vill ha en snygg look som kräver lite underhåll. Oavsett om du är ute efter subtila highlights eller mer slående kontraster är balayage i brunt hår en vacker och modern lösning.

  Mörkbrunt hår

  Mörkbrunt hår är både klassiskt och elegant, och det är en hårfärg som aldrig blir omodern. Denna rika, djupa färg framhäver dina ansiktsdrag och kontrasterar vackert med alla hudtoner. Mörkbrunt hår kan stylas på otaliga sätt, från snygga och sofistikerade looker till lösa, vågiga frisyrer. Färgen har en naturlig glans som gör håret friskt och levande, vilket är en stor fördel om du vill ha en snygg och välvårdad look. Mörkbrunt hår är också en utmärkt bas för highlights och balayage, så att du kan lägga till ännu mer dimension och rörelse. Oavsett om du föredrar en naturlig stil eller något mer dramatiskt är mörkbrunt hår ett mångsidigt och vackert val.

  Karamellfärgat hår

  Karamellfärgat hår är en vacker och mångsidig nyans som ger värme och glöd till din frisyr. Denna rika, gyllene färg passar utmärkt för både ljusa och mörka hudtoner och kan verkligen få dina ansiktsdrag att lysa. Karamellfärgat hår är perfekt om du vill uppnå en naturlig solkysst look utan att behöva tillbringa timmar i solen. Det kan stylas på många olika sätt, från mjuka vågor till släta och eleganta frisyrer, och färgen ser alltid lyxig och levande ut. Karamellfärgen kan också kombineras med andra tekniker som balayage eller ombre för att skapa djup och dimension i håret. Oavsett om du vill ha en subtil förändring eller en mer betydande förvandling är karamellfärgat hår ett utmärkt val som alltid ser modernt och sofistikerat ut.

  Rödbrunt hår

  Rödbrunt hår är ett utmärkt sätt att ge värme och djup till din frisyr. Denna unika färg kombinerar det bästa från både rött och brunt, vilket resulterar i en rik och levande nyans som verkligen sticker ut. Rödbrunt hår passar bra till alla hudtoner och kan ge din stil en frisk fläkt. Färgen förstärker hudens lyster på ett naturligt sätt och kan göra dina ögon mer intensiva. Det är också en mångsidig färg som passar bra i både raka och lockiga frisyrer. Auburn hår kan stylas med highlights eller balayage för att ge ännu mer dimension och liv till ditt hår. Oavsett om du vill ha en subtil förändring eller en mer iögonfallande look är rödbrunt hår ett tidlöst och sofistikerat alternativ som alltid ser bra ut.

  Vilka frisyrer är bäst för brunt hår?

  När det gäller att välja den perfekta frisyren för brunt hår finns det många alternativ att överväga. Brunt hår är känt för sin mångsidighet och förmåga att se bra ut i olika stilar. En frisyr som bäst passar brunt hår beror dock på din personliga stil och ansiktsform.

  Om du har brunt hår och en rund ansiktsform kan du överväga en frisyr med långa lager eller en sidoskiljning. Dessa frisyrer kan skapa en illusion av längd och hjälpa till att förlänga ditt ansikte visuellt. Undvik frisyrer som ger volym på sidorna, eftersom det kan få ditt ansikte att se ännu rundare ut.

  Om du har brunt hår och en fyrkantig ansiktsform kan du överväga en frisyr med mjuka vågor eller lockar. Dessa frisyrer kan hjälpa till att mjuka upp ansiktsdragen och ge rörelse åt ditt hår. Undvik frisyrer som är för skarpt delade eller symmetriska, eftersom detta kan betona ansiktets fyrkantiga form.

  Om du har brunt hår och en oval ansiktsform kan du ha tur eftersom nästan alla frisyrer kommer att se bra ut på dig. Du kan experimentera med olika längder, lager och stilar utan att oroa dig för att framhäva vissa ansiktsdrag.

  Oavsett ansiktsform och personlig stil är det viktigt att välja en frisyr som passar din hårlängd och textur. Om du har tjockt och lockigt brunt hår kan en frisyr med långa lager hjälpa till att minska volymen och göra ditt hår mer lätthanterligt. Om du å andra sidan har tunt och fint brunt hår kan en kortare frisyr eller en bob vara bättre lämpad för att skapa volym och fyllighet.


  Hur stylar man brunt hår?

  När det gäller styling av brunt hår finns det många alternativ att välja mellan. Här är några tips och tricks som hjälper dig att uppnå den look du vill ha:

  - Använd en värmeskyddande spray innan du använder heta stylingverktyg som plattång eller locktång. Detta skyddar ditt hår från skador och förhindrar att det blir torrt och sprött.

  - Om du vill lägga till textur och volym till ditt bruna hår kan du prova att applicera torrschampo eller hårpulver vid rötterna. Detta absorberar överflödig olja och ger ditt hår ett lyft.

  - Använd en hårspray av god kvalitet för att hålla din frisyr på plats hela dagen. Välj en hårspray som inte är för tung och som inte gör håret stelt eller klibbigt.

  - Om du vill ge ditt bruna hår glans kan du prova att applicera en liten mängd hårolja i topparna. Detta kommer att ge ditt hår en frisk och glänsande finish.

  - Kom ihåg att regelbundet vårda ditt bruna hår med en återfuktande hårinpackning eller balsam. Detta hjälper dig att bibehålla ditt hårs naturliga glans och hälsa. Du kanske vill överväga vårt Healthy Hair Kit, som innehåller mycket vård och återfuktning för ditt bruna hår.

  Oavsett om du har brunt hår eller inte är det viktigt att ta väl hand om ditt hår och ge det den vård det förtjänar. Genom att välja rätt frisyr och använda rätt stylingprodukter kan du få en vacker och välvårdad look. Så gå ut och experimentera med olika stilar och hitta den som passar dig och din personliga stil bäst.  Få en 10% rabattkod skickad till dig

  Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰