Kvinna tittar på hennes tunna hår
blog

Frisyrer för tunt hår - Se de bästa tipsen för tunt hår HÄR

vid Lotte Lindgren Mar 29, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 9 april 2024.

Innehållsförteckning

Tips och tricks för tunt hår

En bra hårdag har stor betydelse för vår identitet och självkänsla. Många kvinnor är inte alls medvetna om hårets roll och betydelse förrän de själva upplever skadat och tunt hår. Men frukta inte, som tur är finns det hjälp att få och vi har samlat de bästa råden för dig med tunt hår i en guide nedan.

  Är mitt hår fint eller tunt?

  Innan du påbörjar en behandling för tunt hår är det viktigt att du känner till din hårtyp. Även om fint och tunt hår ofta kategoriseras som samma, så är det inte fallet. Det är därför viktigt att du vet skillnaden så att du kan behandla ditt hår så bra som möjligt därefter.

  Fint hår kännetecknas av många, fina och tunna hårstrån som är mjuka och släta och har en tunnare diameter än andra tjockare hårtyper. Det handlar alltså inte om antalet hårstrån, eftersom håret ofta är mycket tätt, utan snarare om tunnare hårstrån. Många människor från Sverige tror att deras hår är tunt, men i själva verket är det bara fina hårstrån. Det är helt normalt att människor från Skandinavien har fina hårstrån och att det blir tunnare först med åldern.

  Skillnaden mellan fint och tunt hår beror därför på antalet hårstrån och tätheten av dem. Om du har mindre hår än genomsnittet finns det ett antal faktorer som kan spela in. För det första kan tunt hår vara genetiskt predisponerat och därmed ärvt från dina föräldrar till dig. Dessutom kan det bero på en obalans i hårväxtcykeln eller skador i form av slitage eller dåliga hårvårdsrutiner.

  Vad ska man göra och vad ska man undvika?

  När ditt hår är fint är det viktigt att använda rätt hårvård och inte behandla håret på samma sätt som tjockt och lockigt hår. Om du inte är medveten om detta kommer ditt hår oftast att se platt och fett ut. Nedan har vi gjort en guide för dig med fint hår så att du vet vad du ska göra och vad du ska undvika.

  Om du har fint hår bör du:

  1. Undvik att tvätta håret.

  Fint hår blir fetare snabbare än tjockt hår, eftersom hårbottens naturliga oljor lättare kan lägga sig på de fina hårstråna och främja den feta looken. Därför kommer många att tvätta håret oftare än vanligt, men detta är inte alltid den bästa lösningen. Istället rekommenderar vi att du begränsar din hårtvätt till 2-3 gånger i veckan så att du minskar skada på ditt hår så mycket som möjligt. Dessutom minskar du hårbottens produktion av olja genom att minska din hårtvätt.

  2. Använd endast balsam i längderna.

  Schampot främjar oftast volymen i håret, där balsam plattar ut och mjukar upp håret. Använd därför bara balsam i längderna så att håret nära huvudet inte tyngs ner mer än nödvändigt. Dessutom kommer balsam göra ditt hår extra fet om det appliceras direkt i hårbotten. Vi rekommenderar att du tvättar håret två gånger med schampo och sedan en gång med balsam på längden. På så sätt rengör och vårdar du ditt hår och hårbotten riktigt bra.

  3. Undvik silikonprodukter.

  Om du använder ett schampo som innehåller silikon kommer det att samlas i håret och göra att håret ser tungt, oljigt och matt ut. Därför bör du undvika dessa om du har tunt hår och vill ha mer volym. Använd istället stylingprodukter som saltlösningssprayer, volymmousse och texturprodukter.

  Vi hoppas att du nu har blivit lite klokare på vad du ska göra och vad du ska undvika om håret är tunt. Nu fortsätter vi med goda råd och tips om du har tunt hår. Håll utkik och bli smartare.

  Om du har tunt hår måste du:

  1. Undvik att bränna varma bad.
  Är du också en av dem som älskar ett skönt varmt bad? Då kan du överväga att sänka värmen lite om du vill ha det tunna håret livet ut. Varmvatten torkar ut håret, precis som du kanske har upplevt att det gör med huden. I längden leder brännheta bad till skörare och tunnare hår som är lättare att bryta. Det som händer med varma bad är att du skadar hårets naturliga oljor och skapar en obalans i hårbottens porerär. Ett bra råd kan vara att skölja ur ditt schampo och balsam i ljummet vatten, och sedan ge håret en kall sköljning som en sista utväg. Det hjälper till att täta hårstråna och göra ditt hår mer motståndskraftigt. Dessutom är en förkylningsskuld ett bra råd om man är lite extra trött på måndag morgon, eller hur?

  Undvik att bränna varma bad.

  2. Ta väl hand om ditt hår när det är blött.
  Oavsett vilken hårtyp du har är håret mest ömtåligt när det är blött. Därför bör du vara extra försiktig när du borstar håret efter en hårtvätt. Du kan borsta håret innan du duschar för att slippa borsta det efteråt. Av samma anledning rekommenderar vi att du ser till att håret är helt torrt innan du reder ut det efter duschen. Vi rekommenderar att du använder en hårhandduk som är speciellt utformad för hår och som torkar håret skonsamt. Du bör undvika att använda verktyg med hög värme, till exempel en fön, särskilt när håret fortfarande är blött. En liten bonus är att när du torkar håret noggrant och försiktigt kommer du att märka ökad volym i håret. Om det finns fukt kvar i håret kommer det snabbt att klumpa ihop sig och du får platt hår.

  3. Undvik värmare för styling.
  Du känner dem säkert väl och använder dem förmodligen ofta. Men vet du hur mycket plattång, locktång och fön faktiskt skadar ditt hår? Om du har tunt hår är det viktigt att du undviker dessa stylingverktyg så mycket som möjligt, eftersom de skadar hårsäckarnas yttre lager och gör håret väldigt sårbart. Om du behöver en värmare är det viktigt att du använder låga temperaturinställningar och använder värmeskyddande produkter som även återfuktar håret.

  4. Undvik att sätta håret i strama frisyrer.
  Du måste undvika tajta frisyrer som drar i håret och sträcker det. Testa istället att fläta håret löst eller se vilka frisyrer vi rekommenderar nedan här.

  5. Undvik att använda för många hårprodukter.
  När du väl har tunt hår är det viktigt att du tar väl hand om det och du kommer inte att skada det. Därför är det en bra idé att ta hand om hur många hårprodukter du använder i den. Speciellt i spetsarna kommer för många hårprodukter att tynga ner håret, vilket gör att det ser tunnare ut. Detta kan också vara fallet om du låter håret växa för långt. När du har långt hår tynger håret ner sig. Därmed bidrar det också till att det i sig ser tunnare ut.

  6. Undvik att färga håret för ofta.
  Hårprodukter inkluderar även hårfärg. Om du färgar håret för ofta sliter hårfärgen på håret så att det ser ännu tunnare ut. Därför är det viktigt att du inte färgar det för ofta. Varje gång du färgar håret utsätts det för kemikalier som skadar och sliter på håret. Om du färgar håret är det viktigt att du i efterhand ger håret en närande hårkur som vårdar och stärker håret. Dessutom bör du välja din hårfärg noggrant. Din hårfärg i sig spelar en roll för hur tunt ditt hår ser ut. Har du t.ex. ljusa utväxter i mörkt hår kommer ditt hår att se ännu tunnare ut.

  Undvik att färga håret för ofta

  Tips och tricks - frisyrer för personer med tunt hår

  Om du har tunt hår kan du ha svårt att komma på vilken frisyr du ska ha och hur du ska styla håret. Som tur är finns det mycket du kan göra själv för att få tjockare hår och dessutom finns det även många frisyrer som passar dig med tunt hår – Läs vidare här och få tips som stärker både ditt utseende och ditt självförtroende.

  I Danmark är tunt hår tyvärr ett stort problem för många. Detta beror på att det skandinaviska håret redan är fint, och det blir också tunnare med åldern. Det kan dock vara svårt att veta hur man ska sätta håret när det börjar bli tunt.

  Som tur är finns det många olika frisyrer för både kvinnor och män som främjar volym och passar bra till tunt hår. Genom att följa några enkla tips kan du på detta sätt fortfarande känna dig vacker och attraktiv, även om ditt hår inte är världens största man.

  Dessutom finns det faktiskt massor du själv kan göra för att få tjockare hår. För det första kan du äta en hälsosam och varierad kost och/eller komplettera med ett kosttillskott, till exempel hårvitaminer, som bland annat innehåller biotin, vilket hjälper till att bibehålla ett normalt hår. Du bör också se till att du har en bra och hälsosam hårvårdsrutin som hjälper för hårets välbefinnande.

  Bra frisyrer för kvinnor med tunt hår

  Många kvinnor med tunt hår tenderar att bara låta håret hänga löst för att de tror det det är svårt att ställa in. Det är till exempel svårt att få det att fylla något i en frisyr. Trots detta är det dock lättare för dig att sätta upp själva håret och få det att sitta än om du hade tjockt hår.
  Här är sju fantastiska frisyrer för dig med tunt hår:

  •  Hög knöl: Den höga knölen är lätt att få att se ut som om du har mycket hår: Det är bara att dra lite i den så att den blir större och sedan spraya hårspray på så att frisyren håller.

  En høj knold kan være god til at skjule tyndt hår

  • Messy tuber: Väldigt liknande koncept som ovan, men med den här frisyren drar du även små tofsar ur den för att ge den en mer rörig look. Dessutom behöver du inte lägga den lika högt på huvudet.

  En rodet knold er en god frisure til tyndt hår

  • Page hår: en kort eller lång page är också perfekt för tunt hår. Långt hår kommer att se tunnare ut eftersom hårets vikt tynger ner det.
  • Hårnålar: Hitta ett par vackra hårnålar och skapa struktur i ditt hår genom att sätta dem i. Det kan vara ett bra sätt att skapa en fylligare look för ditt hår.

  Hårspænder kan skabe en flot struktur i dit hår

  • Gardin lugg: Genom att dela håret på mitten och låta luggen falla ner på var sida av ansiktet skapar du mer fyllighet. Det är en väldigt enkel frisyr att underhålla.
   • Franska flätor: Det krävs lite övning om du behöver fläta ditt eget hår med franska flätor. Men både en enda fläta och två flätor är ett bra utseende för tunt hår. Du kan dra lite i håret för att ge det en mer rörig och slarvig look.

   En af de bedste frisure til tyndt hår, da det ikke på samme måde slider på håret

   • Tät mellanskillnad: Det är väldigt lätt för dig att kamma håret i en mellanskillnad och sedan sätta upp det i en knöl eller hästsvans i nacken. Samtidigt ger det dig en mycket elegant look. Se ett exempel på utseendet här.

  Bra frisyrer för män med tunt hår

  Som man beror vilken frisyr du väljer på hur ditt hår börjar bli tunnare. Är det i tinningarna, som en begynnelsemåne eller en fullmåne? Oavsett vad är det viktigt att du inte försöker dölja ditt håravfall med hårborttagning – det har det aldrig varit och kommer aldrig att bli.

  Här är fyra fantastiska frisyrer för män med tunt hår:

  Höga tinningar: Om du har höga tinningar ska du antingen klippa håret kort så att du framhäver de höga tinningarna, eller växa håret långt och sedan stryka tillbaka det.

  Begynnande måne: Om du har en början måne är det viktigt att du inte försöker få långt hår för att dölja det. I själva verket, tvärtom, kommer det att framhäva månen. Klipp håret kort istället.

  Fullmåne: Har du fullmåne är det också viktigt att du ser till att klippa håret väldigt kort. Det ger karaktär till ditt ansikte att du behåller en del av håret.

  Raka av det hela: En möjlighet, hur smal du än har blivit, är att du rakar bort allt hår. Det döljer att du tappar håret. När du väljer denna frisyr är det viktigt att du tar hand om ditt hår.

  Skägg: Om du har tunt hår på huvudet, men kan växa ett helskägg, kan du kompensera på detta sätt. Det är många män som väljer då det ger dem en mer maskulin look.

  Produkter för tunt hår

  Hur man får tjockare hår

  Kort sagt, om du vill ha tjockare hår måste du tänka på två saker: inre och yttre hårvård. Med inre vård menar vi att vi kosten och din allmänna fysiska och psykiska hälsa. För att din kropp ska fungera 100% optimalt bör du äta en nyttig och varierad kost, motionera och undvika stress eftersom alla dessa tre faktorer kan inverka på din hårväxt. Se dessutom till att ta hand om ditt hår ordentligt med bra och hälsosamma produkter som passar din hårtyp. När du väl har kontroll över både din inre och yttre hårvård kan du snart se hur håret börjar förbättras. Men tänk på att du inte får ditt drömhår från en dag till nästa - du måste ha tålamod.

  Få en 10% rabattkod skickad till dig

  Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰