Kvinna använder schampo för färgat hår
blog

Så här väljer du det bästa schampo för färgat hår: Skydda både färgen och håret

vid Lotte Lindgren Sep 10, 2024

Utmärkt Baserat på 3141 omdömen
Dorthe Kristensen

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 10 september 2024.

Innehållsförteckning

När du färgar ditt hår utsätter du det för kemikalier som kan försvaga hårstråna och göra dem mer sköra. Detta gör håret mer mottagligt för skador, och färgen kan snabbt blekna. För att undvika detta är det viktigt att välja ett schampo som är speciellt utvecklat för färgat hår. Det bästa schampo för färgat hår hjälper till att bevara färgens intensitet och skyddar håret från att bli torrt och livlöst.

Sulfatfritt schampo är särskilt viktigt eftersom sulfater kan uttorka håret och få färgen att försvinna snabbare. Genom att välja ett sulfatfritt schampo skyddar du inte bara färgen utan även hårets hälsa. Det bästa schampo för färgat hår ser till att håret förblir återfuktat och glansigt samtidigt som det motverkar färgförlust. På detta sätt kan du förlänga färgens livslängd och hålla ditt hår friskt och starkt.

Utmaningar med färgat hår

Färgat hår står inför en rad utmaningar som både påverkar färgens hållbarhet och hårets hälsa. Efter färgning blir håret ofta mer poröst, vilket gör det lättare för färgen att blekna snabbt. Samtidigt kan de kemiska ämnena i hårfärg uttorka håret, vilket resulterar i frissighet, torrhet och en grov textur. Denna uttorkning gör håret mer mottagligt för skador som brytning och kluvna toppar, vilket kan leda till ytterligare slitage.

Därför är det viktigt att använda det bästa schampo för färgat hår som är utvecklat för att återfukta, reparera och skydda. Det bästa schampo för färgat hår hjälper till att bevara fukt, stärka hårstråna och skydda färgen, så att håret förblir friskt, glansigt och starkt under längre tid.

Så här väljer du det bästa schampo för färgat hår

När du ska välja det bästa schampo för färgat hår är det viktigt att fokusera på om det har ingredienser som både skyddar färgen och vårdar håret. Fuktgivande ingredienser som hyaluronsyra och aloe vera är särskilt fördelaktiga eftersom de hjälper till att bevara hårets fuktbalans och förhindra torrhet och frissighet. Dessa ingredienser säkerställer att håret förblir friskt och glansigt, även efter upprepad färgning.

Det är också viktigt att välja ett sulfatfritt schampo eftersom sulfater kan uttorka håret och få färgen att blekna snabbare. Sulfatfritt schampo är skonsammare mot håret och hjälper till att bevara både fukt och färg. När du väljer ett schampo som är speciellt formulerat för färgat hår kan du säkerställa att håret förblir friskt, glansigt och att färgen håller längre.

Kombinationen av fukt, skydd och skonsam vård är nyckeln till att hålla ditt färgade hår i toppskick.

Blekt hår och dess unika behov

Blekt hår kräver särskild vård eftersom blekning ofta medför extrem uttorkning och gör håret mer poröst. När hårets naturliga pigmenter avlägsnas försvagas hårstråna och blir mer benägna att brytas. Denna skörhet kan också leda till kluvna toppar och en grov, frissig textur som kräver intensiv fukt och skydd. Blekt hår är också särskilt mottagligt för skador från värmestyling och externa faktorer som sol, vind och förorening, vilket kan ytterligare förvärra hårets tillstånd.

Ett annat vanligt problem med blekt hår är en oönskad gul nyans som många upplever efter blekning. En effektiv lösning på detta är att använda en silver schampo som hjälper till att neutralisera de gula tonerna och lämnar håret med en svalare, mer önskad nyans.

För att skydda blekt hår på bästa sätt är det viktigt att välja det bästa schampo för blekt hår som både återfuktar och reparerar håret samtidigt som det bevarar färgen. En kombination av fuktgivande ingredienser såsom hyaluronsyra och färgbevarande egenskaper är avgörande för att hålla blekt hår friskt, starkt och glansigt.

Det bästa schampo för färgat och blekt hår från Yuaia Haircare

Vår Repair and Care schampo är det perfekta valet för både färgat och blekt hår. Schampot är speciellt utvecklat för att vårda och skydda skadat hår som ofta blir torrt och poröst efter kemiska behandlingar som färgning eller blekning. Eftersom schampot är både sulfat- och silikonfritt är det skonsamt mot håret och förhindrar ytterligare uttorkning. Detta gör det möjligt att bevara färgens intensitet längre utan att skada hårstråna.

Repair and Care schampot är fylld med närande ingredienser som tränger djupt in i håret och tillför den nödvändiga fukten för att återbygga och stärka det. Förutom att skydda färgen ger schampot också en naturlig glans som lämnar håret friskt och välvårdat. Detta säkerställer att ditt hår inte bara ser bra ut utan också känns starkt och friskt.

Med vår Repair and Care schampo kan du både skydda din hårfärg och vårda ditt hår på ett skonsamt sätt, vilket gör det till en av de bästa schampo för färgat och blekt hår.

Steg-för-steg guide för att reparera skador från färgat hår

  1. Använd återuppbyggande schampo och balsam: Det första steget i återhämtning av skadat, färgat hår är att använda ett skonsamt, fuktgivande schampo och balsam som är speciellt utvecklat för färgat hår. Detta hjälper till att återuppbygga hårets styrka och samtidigt skydda färgen så att den håller längre. Dessa produkter säkerställer att håret får den nödvändiga fukten och vården utan att färgen bleknar.
  1. Djupgående hårinpackning: För en mer intensiv vård rekommenderas det att använda en hårmask en till två gånger i veckan. Denna mask är formulerad för att tränga djupt in i håret där den reparerar skador och tillför viktig fukt. Den hjälper till att återställa hårets naturliga elasticitet och glans samtidigt som den stärker hårets struktur.
  1. Undvik värmeverktyg: Värme stylingsverktyg som plattänger och hårtorkar kan förvärra skadorna på färgat hår. För att skydda håret rekommenderas det att minska användningen av dessa verktyg. När du ändå väljer att använda dem ska du alltid använda en värmeskyddande spray som skyddar håret mot ytterligare skador från värme.
  1. Använd en bredtandad kam: När håret är vått är det mer skört och benäget att brytas. Använd därför en bredtandad kam när du reder ut håret för att minimera risken för skador.
  1. Regelbundna klippningar: För att hålla håret friskt och förhindra kluvna toppar är det viktigt att klippa håret regelbundet. Detta hjälper till att bevara hårets glans och säkerställer att det förblir starkt och friskt.

Genom att följa dessa steg kan du skydda och reparera ditt färgade hår så att det förblir friskt och vackert.

Tips för att förlänga hårfärgens livslängd

För att hålla din hårfärg längre är det viktigt att skydda håret mot skador. Undvik överdriven användning av värmeverktyg, tvätta håret mer sällan och använd färgbevarande hårprodukter. UV-skydd kan också hjälpa till att förhindra att färgen bleknar, särskilt när du är i solen.

1. Undvik överdriven användning av värmeverktyg

Undvik överdriven användning av värmeverktyg som plattänger, locktänger och hårtorkar eftersom det kan skada håret och få färgen att blekna snabbare. Värme öppnar hårets fjällskikt, vilket gör det lättare för färgpigmenten att försvinna, och håret blir mer sårbart för skador. För att skydda håret bör du alltid använda ett värmeskyddande produkt som skapar en barriär mellan värmen och håret. Denna produkt hjälper till att bevara hårets hälsa och färg längre, samtidigt som håret förblir starkt, glansigt och mindre utsatt för skador.

2. Skydda håret från solen

Solens UV-strålar kan få färgat hår att blekna och falma snabbare. För att skydda håret från solens skadliga strålar är det en bra idé att använda en hatt eller hårprodukter med UV-skydd, särskilt när du är utomhus under sommarmånaderna. Dessa UV-skyddande produkter hjälper till att bevara färgens intensitet och skyddar samtidigt hårets struktur från solskador. Detta förlänger färgens livslängd och håller håret friskt, glansigt och mindre utsatt för skador. Skydd mot solen är därför viktigt för att upprätthålla både hårfärg och hälsa.

3. Använd färgbevarande produkter

För att förlänga din hårfärgs hållbarhet är det viktigt att använda färgbevarande produkter. Hårprodukter som är speciellt designade för färgat hår, som vår Repair and Care schampo, är formulerade för att skydda färgen från att falna. De tillför håret fukt och näring, vilket färgat hår ofta behöver efter kemiska behandlingar. Färgbevarande produkter hjälper till att bevara färgens glans och intensitet så att ditt hår ser friskt och välskött ut under längre tid. Genom att välja färgbevarande produkter säkerställer du att håret förblir starkt och strålande.

4. Undvik frekvent hårtvätt

Frekvent hårtvätt kan få hårfärgen att blekna snabbare eftersom färgen gradvis tvättas ur. För att förlänga färgens livslängd är det en bra idé att tvätta håret mer sällan. När du tvättar håret kan du använda kallt vatten eftersom det hjälper till att stänga hårstråna och förhindra att färgen försvinner. Kallt vatten bevarar färgens intensitet längre och bidrar till att håret förblir friskt och glansigt. Genom att minska tvättfrekvensen kan du både skydda din färg och förbättra hårets allmänna hälsa.

Ha en komplett hårvårdsrutin för färgat hår

Att ha en fullständig hårvårdsrutin för färgat hår kräver en kombination av produkter som säkerställer att ditt hår förblir friskt och strålande samtidigt som färgen håller längre. Här är några viktiga steg du kan följa:

1. Balsam för optimal fukt

Balsam spelar en viktig roll i att återfukta och skydda färgat hår efter varje tvätt. Genom att använda balsam hjälper du till att försegla hårets yttersta lager, även känt som fjällskiktet, vilket gör det svårare för färgen att blekna. Detta säkerställer att håret förblir mjukt och glansigt, även efter upprepade tvättar.

För att uppnå bästa resultat är det en bra idé att låta balsamet verka i några minuter så att dess fuktgivande ingredienser kan tränga djupt in i håret. Detta bidrar till att bevara både hårets hälsa och färgens intensitet, så att håret förblir livfullt och starkt över tid. Regelbunden användning av balsam är därför viktigt för att hålla färgat hår i gott skick och skydda mot skador från miljö och styling.

2. Hårinpackning för intensiv vård

En hårinpackning är en viktig del av vården av färgat hår eftersom den går djupt in i håret för att reparera skador och stärka hårets struktur. Vid regelbunden användning av en hårinpackning en till två gånger i veckan kan du tillföra håret intensiv fukt och näring som hjälper till att återuppbygga hårets naturliga styrka. Hårinpackningen hjälper också till att återställa hårets glans och elasticitet som ofta blir försvagad vid färgning.

För bästa resultat bör hårinpackningen verka i håret i 10-15 minuter så att de närande ingredienserna har tid att tränga in och reparera. Detta gör håret mer motståndskraftigt mot framtida skador och ger det ett friskt, välvårdat utseende.

3. Solskydd för färgen

Solens UV-strålar kan få färgat hår att blekna snabbare, så det är viktigt att skydda håret från solens skadliga effekter. Använd produkter med UV-skydd som hjälper till att bevara färgens intensitet och skyddar hårets hälsa. Om du ska vara i solen under längre tid kan du också skydda håret genom att bära en hatt eller en scarf.

Genom att lägga till solskydd i din dagliga rutin undviker du att håret tappar sin färg och glans samtidigt som du skyddar håret mot skador. Detta extra skydd är ett enkelt sätt att säkerställa att ditt färgade hår förblir friskt och ser bra ut under längre tid.

Förnya din färg och stärk ditt hår med det bästa schampo för färgat och blekt hår

För att skydda din hårfärg och förlänga dess livslängd är det viktigt att använda ett schampo som är speciellt utvecklat för färgat eller blekt hår. Efter färgning kan håret ofta bli torrt och skört, så det är viktigt att välja ett schampo som tillför fukt och näring. Ett bra schampo hjälper till att återuppbygga hårets struktur och förhindrar uttorkning samtidigt som det bevarar färgens intensitet.

Färgbevarande schampon innehåller ofta UV-skydd, vilket är en viktig faktor för att förhindra att färgen bleknar, särskilt om håret utsätts för solljus. Genom att välja ett schampo med dessa egenskaper kan du säkerställa att ditt hår förblir friskt, glansigt och starkt. På så sätt får du både en vacker, varaktig färg och optimal vård av ditt hår.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰