Risvatten för håret
blog

Risvatten för håret: En enkel steg-för-steg-guide

vid Lotte Lindgren Jun 08, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 8 februari 2024.

Innehållsförteckning

Vill du ha ett friskare och glansigare hår utan att använda kemikalier? Då kan risvatten vara svaret. Risvatten för håret kan bidra till att förbättra hårkvaliteten och ge ditt hår en glänsande finish. Följ vår steg-för-steg-guide för att göra ditt eget risvatten hemma.

Innehållsförteckning

Hur man gör risvatten för håret: En steg-för-steg-guide

Risvatten är en naturlig vätska som kan ge glans och volym till ditt hår. För att göra risvatten, skölj riset i kallt vatten och tillsätt sedan varmt vatten i en skål. Efter 30 minuter kan du sila blandningen och använda den för hårvård.

Risvatten innehåller inositol, stärkelse, vitaminer och mineraler som återfuktar och vårdar håret.
Risvatten innehåller inositol, stärkelse, vitaminer och mineraler som återfuktar och vårdar håret. Använd risvattenbalsam genom att massera in det i håret efter schamponering. Skölj med kallt vatten för bästa resultat. Upprepa behandlingen en gång i veckan för optimal effekt på hårets hälsa och utseende.

Vad är risvatten?

Risvatten är en naturlig och traditionell hårvårdsmetod som har funnits i årtusenden. Historiskt sett användes risvatten av japanska kvinnor för att bibehålla hälsan och skönheten i deras långa, svarta hår. Risvatten innehåller näringsämnen som inositol, vitaminer och mineraler som hjälper till att upprätthålla kroppens normala funktioner, inklusive håret. Skillnaden mellan vanligt vatten och risvatten är stärkelsen från riset. Den tillför volym till håret genom att göra det fylligare.

För att göra risvatten, börja med okokt eller kokt ris. Skölj riset under varmt vatten för att avlägsna överflödig stärkelse tills den klara vätskan kommer ut ur riset. Häll den klara vätskan (risvatten) genom en sil och förvara den i en skål för senare användning.

Risvatten kan användas för olika ändamål, t.ex. för att återfukta torrt hår eller lugna irriterad hårbotten, men oavsett vilken behandling det gäller är allt som krävs lite tid och tålamod!

Hur fungerar risvatten på håret?

Risvatten kan ha en rad positiva effekter på håret, bland annat genom att stärka hårstråna och avlägsna produktrester från håret. Detta beror på inositolinnehållet i risvatten, som är en typ av vitamin B8 som är känt för att bidra till normalt hår. Dessutom kan risvatten också hjälpa till att förhindra mjäll.

För bästa resultat rekommenderas att du använder risvatten som en del av din normala hårvårdsrutin 1-2 gånger i veckan. Här är steg-för-steg-guiden:

  • Koka 1 kopp ris i 3 koppar vatten
  • Sila riset och spara vätskan
  • Skölj håret noggrant med varmt vatten och tillsätt sedan vätskan från det kokta riset.
  • Låt det sitta i ca 20 minuter innan du sköljer ur det igen.

Tips:

  • Använd en skål eller behållare för att samla upp risvattenblandningen för enklare applicering.
  • För mer volym, låt blandningen sitta längre än de rekommenderade 20 minuterna innan du sköljer ur den.
  • Upprepa behandlingen regelbundet för optimal effekt.

Kom också ihåg att alltid följa upp med ditt vanliga balsam eller din vanliga behandling efter schamponeringen för extra vård och återfuktning av håret. Använd alltid balsam i slutet för att stänga hårstrået igen och behålla den vård och fukt som det har fått från risvattnet eller din hårinpackning.

Hur man gör risvatten för håret

Hur gör man risvatten?

Välja vilken typ av ris som ska användas:

När du gör risvatten är det viktigt att välja rätt typ av ris. Den bästa typen av ris för detta ändamål är jasminris eller sushiris, som innehåller mycket inositol och stärkelse.

Steg-för-steg-guide för att göra kokt och kylt risvatten hemma:

1. Skölj 1 kopp torkat jasminris noggrant i varmt vatten.

2. Tillsätt 3-4 koppar vatten i en skål tillsammans med riset och låt det dra över natten.

3. Koka riset på låg värme i ca 20 minuter eller tills all vätska har absorberats.

4. Sila av riset så att du bara har risvattnet kvar.

5. Låt risvattnet svalna innan det används - det kan förvaras i en glasburk med lock i kylen i upp till en vecka.

Förvaring och hållbarhet:

För att säkerställa optimal hårvård med denna naturliga produkt rekommenderas att du alltid applicerar nylagat risvatten i håret varje gång - eftersom de nyttiga vitaminerna och mineralerna minskar med tiden även med korrekt förvaring (i kylen).

Hur man använder risvatten i håret

Applicera risvatten i håret med hjälp av en sprayflaska, doppmetoden eller genom att direkt hälla över hårbotten och håret. Låt verka i 10-20 minuter innan du sköljer med varmt vatten. Den rekommenderade behandlingstiden kan variera för olika hårtyper - lockigt hår, rakt hår eller torrt hår behöver olika exponeringstider. Justera också mängden vätska efter hårets behov av fukt och konditionering.

Risvatten innehåller inositol, vitaminer och mineraler, som är kända för att bibehålla normal hårhälsa och ge volym till tunt hår. Om du har torrt hår kan du prova att göra en behandling genom att blanda risvatten med lite stärkelse till en pastakonsistens och applicera det i hela håret i 30 minuter innan du sköljer ur. Kom alltid ihåg att justera receptet efter dina individuella behov!

Tips för att använda risvatten i håret

Risvatten är ett utmärkt sätt att ge ditt hår en naturlig behandling. När du använder risvatten i håret bör du skölja det i kallt vatten efter behandlingen för att stänga nagelbandet och behålla fukten. Annars rekommenderar vi alltid att du använder ett balsam efteråt för att stänga nagelbandet.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰