Risvatten för håret
blog

Risvatten för håret: En enkel steg-för-steg-guide

vid Lotte Lindgren Jun 08, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 7 maj 2024.

Innehållsförteckning

Vill du ha ett friskare och glansigare hår utan att använda kemikalier? Då kan risvatten vara svaret. Risvatten för håret kan bidra till att förbättra hårkvaliteten och ge ditt hår en glänsande finish. Följ vår steg-för-steg-guide för att göra ditt eget risvatten hemma.

Hur man gör risvatten för håret: En steg-för-steg-guide

Risvatten är en naturlig vätska som kan ge glans och volym till ditt hår. För att göra risvatten, skölj riset i kallt vatten och tillsätt sedan varmt vatten i en skål. Efter 30 minuter kan du sila blandningen och använda den för hårvård.

Risvatten innehåller inositol, stärkelse, vitaminer och mineraler som återfuktar och vårdar håret.
Risvatten innehåller inositol, stärkelse, vitaminer och mineraler som återfuktar och vårdar håret. Använd risvattenbalsam genom att massera in det i håret efter schamponering. Skölj med kallt vatten för bästa resultat. Upprepa behandlingen en gång i veckan för optimal effekt på hårets hälsa och utseende.

Vad är risvatten?

Risvatten är en naturlig och traditionell hårvårdsmetod som har funnits i årtusenden. Historiskt sett användes risvatten av japanska kvinnor för att bibehålla hälsan och skönheten i deras långa, svarta hår. Risvatten innehåller näringsämnen som inositol, vitaminer och mineraler som hjälper till att upprätthålla kroppens normala funktioner, inklusive håret. Skillnaden mellan vanligt vatten och risvatten är stärkelsen från riset. Den tillför volym till håret genom att göra det fylligare.

För att göra risvatten, börja med okokt eller kokt ris. Skölj riset under varmt vatten för att avlägsna överflödig stärkelse tills den klara vätskan kommer ut ur riset. Häll den klara vätskan (risvatten) genom en sil och förvara den i en skål för senare användning.

Risvatten kan användas för olika ändamål, t.ex. för att återfukta torrt hår eller lugna irriterad hårbotten, men oavsett vilken behandling det gäller är allt som krävs lite tid och tålamod!

Hur fungerar risvatten på håret?

Risvatten kan ha en rad positiva effekter på håret, bland annat genom att stärka hårstråna och avlägsna produktrester från håret. Detta beror på inositolinnehållet i risvatten, som är en typ av vitamin B8 som är känt för att bidra till normalt hår. Dessutom kan risvatten också hjälpa till att förhindra mjäll.

För bästa resultat rekommenderas att du använder risvatten som en del av din normala hårvårdsrutin 1-2 gånger i veckan. Här är steg-för-steg-guiden:

  • Koka 1 kopp ris i 3 koppar vatten
  • Sila riset och spara vätskan
  • Skölj håret noggrant med varmt vatten och tillsätt sedan vätskan från det kokta riset.
  • Låt det sitta i ca 20 minuter innan du sköljer ur det igen.

Tips:

  • Använd en skål eller behållare för att samla upp risvattenblandningen för enklare applicering.
  • För mer volym, låt blandningen sitta längre än de rekommenderade 20 minuterna innan du sköljer ur den.
  • Upprepa behandlingen regelbundet för optimal effekt.

Kom också ihåg att alltid följa upp med ditt vanliga balsam eller din vanliga behandling efter schamponeringen för extra vård och återfuktning av håret. Använd alltid balsam i slutet för att stänga hårstrået igen och behålla den vård och fukt som det har fått från risvattnet eller din hårinpackning.

Hur man gör risvatten för håret

Hur gör man risvatten?

Välja vilken typ av ris som ska användas:

När du gör risvatten är det viktigt att välja rätt typ av ris. Den bästa typen av ris för detta ändamål är jasminris eller sushiris, som innehåller mycket inositol och stärkelse.

Steg-för-steg-guide för att göra kokt och kylt risvatten hemma:

1. Skölj 1 kopp torkat jasminris noggrant i varmt vatten.

2. Tillsätt 3-4 koppar vatten i en skål tillsammans med riset och låt det dra över natten.

3. Koka riset på låg värme i ca 20 minuter.

4. Sila av riset så att du bara har risvattnet kvar.

5. Låt risvattnet svalna innan det används - det kan förvaras i en glasburk med lock i kylen i upp till en vecka.

Förvaring och hållbarhet:

För att säkerställa optimal hårvård med denna naturliga produkt rekommenderas att du alltid applicerar nylagat risvatten i håret varje gång - eftersom de nyttiga vitaminerna och mineralerna minskar med tiden även med korrekt förvaring (i kylen).

Hur man använder risvatten i håret

Applicera risvatten i håret med hjälp av en sprayflaska, doppmetoden eller genom att direkt hälla över hårbotten och håret. Låt verka i 10-20 minuter innan du sköljer med varmt vatten. Den rekommenderade behandlingstiden kan variera för olika hårtyper - lockigt hår, rakt hår eller torrt hår behöver olika exponeringstider. Justera också mängden vätska efter hårets behov av fukt och konditionering.

Risvatten innehåller inositol, vitaminer och mineraler, som är kända för att bibehålla normal hårhälsa och ge volym till tunt hår. Om du har torrt hår kan du prova att göra en behandling genom att blanda risvatten med lite stärkelse till en pastakonsistens och applicera det i hela håret i 30 minuter innan du sköljer ur. Kom alltid ihåg att justera receptet efter dina individuella behov!

Tips för att använda risvatten i håret

Risvatten är ett utmärkt sätt att ge ditt hår en naturlig behandling. När du använder risvatten i håret bör du skölja det i kallt vatten efter behandlingen för att stänga nagelbandet och behålla fukten. Annars rekommenderar vi alltid att du använder ett balsam efteråt för att stänga nagelbandet.

Avslöja hemligheterna med risvatten för hårväxt

I hårvårdens värld finns det en naturlig ingrediens som har gjort vågor för sina anmärkningsvärda fördelar: risvatten. Även om det kan verka som en enkel kökshäftklammer är risvatten fullpackat med näringsämnen som kan förvandla ditt hår från tråkigt och livlöst till starkt och läckert.

Risvatten har använts i århundraden för att få långt och fylligt hår. Så, vad är hemligheten bakom denna urgamla tradition? Och hur använder man risvatten i sin hårvårdsrutin? Låt oss ta reda på det.

Om du undrar över - hur man gör risvatten för hår eller hur man använder risvatten för hår, läs nödvändig information på denna sida.

Vetenskapen bakom risvatten

Vetenskapen bakom risvatten för hårväxt ligger i dess sammansättning. Risvatten är rikt på vitaminer, mineraler och aminosyror som ger näring åt hårsäckarna och främjar en sund hårväxt. En nyckelkomponent är inositol, en kolhydrat som hjälper till att reparera skadat hår och skyddar det från ytterligare skador.

När ris blötläggs i vatten släpps stärkelsen i riset ut i vattnet och skapar en mjölkaktig vätska. Denna vätska innehåller näringsämnen som kan tränga in i hårstrået och stärka det från insidan och ut. Dessutom har risvatten ett pH-värde som liknar hårets, vilket bidrar till att bibehålla hårets naturliga pH-balans och förhindrar torrhet och avbrott.

Ett annat viktigt inslag i risvatten är förekomsten av antioxidanter, t.ex. ferulasyra. Dessa antioxidanter hjälper till att skydda håret och hårbotten från skador orsakade av fria radikaler, vilket kan leda till håravfall och för tidigt åldrande av håret.

Vetenskapen bakom risvatten för hårväxt är baserad på dess förmåga att ge näring åt hårsäckarna, stärka hårskaftet och skydda håret och hårbotten från skador.

Fördelar med risvatten för ditt hår

Så om du undrar över - vad gör risvatten för ditt hår? Risvatten har använts i århundraden som ett naturligt botemedel för att främja starkt, friskt hår. Det är rikt på vitaminer, mineraler och aminosyror som ger näring åt hår och hårbotten. Här är några av de viktigaste fördelarna med att använda risvatten för ditt hår:

1. Främjar hårväxt

Risvatten innehåller inositol, en kolhydrat som hjälper till att stärka och främja hårväxt. Det ger näring åt hårsäckarna, vilket gör dem starkare och mindre benägna att gå sönder. Regelbunden användning av risvatten kan hjälpa till att stimulera hårväxt och förbättra hårets allmänna hälsa.

2. Stärker håret

Risvatten är rikt på vitaminer och mineraler som hjälper till att stärka hårstrået och hårrötterna. Det innehåller aminosyror som hjälper till att reparera skadat hår och förhindra ytterligare brott. Att använda risvatten som hårsköljning kan bidra till att förbättra hårets styrka och motståndskraft.

3. Förbättrar hårets textur

Vitaminerna och mineralerna i risvatten hjälper till att förbättra hårets struktur, vilket gör det mjukare och mer lätthanterligt. Regelbunden användning av risvatten kan bidra till att minska frissighet och förbättra hårets övergripande utseende.

4. Tillför glans

Risvatten kan bidra till att ge ditt hår en naturlig glans. Det innehåller kolhydrater som hjälper till att släta ut hårstrået, reflekterar ljus och ger håret en hälsosam glans. Att använda risvatten som en sista sköljning efter schamponering kan bidra till att förbättra hårets glans.

5. Minskar mjäll

Risvatten har antiinflammatoriska och lugnande egenskaper som kan bidra till att minska irritation i hårbotten och mjäll. Det kan hjälpa till att balansera pH-värdet i hårbotten, vilket minskar tillväxten av mjällframkallande svampar. Att använda risvatten som hårbottenbehandling kan bidra till att förbättra hälsan i hårbotten och minska mjäll.

6. Skyddar mot skador

Risvatten bildar en skyddande barriär runt håret och hjälper till att skydda det mot miljöskador och värmestyling. Det kan bidra till att minska skadorna som orsakas av exponering för solen, föroreningar och stylingverktyg, vilket håller håret friskt och starkt.

Slutsats

Risvatten är en enkel men kraftfull ingrediens som kan göra underverk för ditt hår. Oavsett om du vill främja hårväxt, stärka dina lockar eller helt enkelt förbättra hårets allmänna hälsa, är risvatten en naturlig lösning som är värd att prova. Så varför inte ge det en chans och se de fantastiska fördelarna själv?

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰