Silikonfritt schampo - Stor guide till silikonfritt schampo och balsam
blog

Silikonfritt schampo - Stor guide till silikonfritt schampo och balsam

vid Kasper Lindgren Feb 14, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 20 juni 2024.

Innehållsförteckning

Silikonfria schampon har blivit allt populärare de senaste åren, och det av goda skäl. Silikon är en grupp kemikalier som vanligtvis finns i hårvårdsprodukter, inklusive schampon, balsam och stylingprodukter. De används ofta för att ge håret en glänsande och mjuk konsistens, men de kan också ha vissa negativa effekter på hårets hälsa och längd. Ofta kan det göra mer skada än nytta och därför är det viktigt att veta vilka ingredienser som finns i ditt schampo.

Varför finns det silikon i schampo?

Silikon i schampo är en syntetisk polymerförening som vanligtvis finns i form av en vätska eller vax. Den är gjord av kiseldioxid (sand) som har behandlats och kombinerats med syre och andra element. Silikon kan användas för att ge håret smidighet, mjukhet och glans. Den fungerar genom att bilda en osynlig "film" över varje enskilt hårstrå som förhindrar fuktförlust, minskar friktionen mellan hårstrån och ger volym.

Silikon används ofta som mjukgörande medel, balsam och fuktighetsbevarande medel i schampon och andra personliga hygienprodukter. De hjälper till att förbättra hårets utseende genom att öka dess glans och skyddar det samtidigt från skador orsakade av värmestylingverktyg och hårda kemiska behandlingar. Dessutom fungerar de också som vattenavvisande solskydd genom att förhindra UV-strålar från att tränga djupt in i hårbotten.

Silikonbaserade ingredienser används ofta i många schampon. Trots deras fördelar för hårets hälsa kan silikoner orsaka ansamlingar i hårbotten på grund av deras vattenavvisande egenskaper. Detta kan leda till en rad problem för både håret och hårbotten. Vi ger dig en guide här om varför du ska välja ett silikonfritt schampo.

Därför måste du välja ett schampo utan silikon

Silikon används ofta i skönhetsprodukter, speciellt schampon och balsam. Dess populära egenskaper kan ge håret ett glänsande och smidigt utseende, men det har tyvärr också en baksida. Silikoner kan också vara skadliga för håret i längden. Silikoner täcker håret och förhindrar att fukt kommer in i eller lämnar håret och fångar smuts och produkter i hårstråna. Med tiden kan denna beläggning av silikon tynga ner håret och få det att se matt, slappt och fett ut. Dessutom kan silikoner göra det svårt för konditionsbehandlingar att tränga djupt in i hårbotten eller hårsäckarna, eftersom de blockerar några av de nyttiga ingredienserna. Detta kan uppenbarligen ha en skadlig effekt på ditt hår.

Du kommer att kunna uppleva dessa saker om du använder ett schampo med silikon:

Torrt hår – Silikonet hjälper till att bilda ett membran runt hårstrået som initialt hjälper till att behålla fukt och vård. Men silikonet gör det också svårt att tillföra ny fukt och vård till håret. Alltså, under en längre tid, om du inte rengör håret väl, kan du upptäcka att ditt hår blir torrt och skörare. Detta kommer då att innebära att ditt hår har en större tendens att gå sönder.

Fet hår och hårbotten – När håret blir torrt försöker hårbotten kompensera genom att producera mer av hårets naturliga oljor. Det kommer alltså att göra att håret och hårbotten blir fet. Om du då tycker att du bara ska tvätta det, då riskerar du att förvärra situationen om du fortsätter att använda ett schampo med silikon.

Av dessa skäl väljer många nu silikonfria schampon som en del av sin hårvårdsrutin. Silikonfria schampon innehåller ofta närande och naturliga ingredienser som hjälper till att hålla håret friskt, vårdat och återfuktat utan att tynga ner det. Dessa naturliga ingredienser som aloe vera, kokosolja och sheasmör är fulla av vitaminer och mineraler som är viktiga för att bibehålla normal hårväxt. De naturliga ingredienserna hjälper till att återfukta din hårbotten och förhindrar samtidigt torrhet och skador på hårstråna som kan orsakas av miljöfaktorer som sol eller vind.

Personer med lockigt eller burrigt hår bör särskilt undvika schampon med silikon, eftersom dessa hårtyper behöver mer fukt och vård än andra hårtyper. Om du använder ett schampo med silikon kommer det bara att torka ut hårstråna ytterligare, vilket så småningom kommer att leda till brott i hårstrukturen. Personer med fint eller tunt hår bör också överväga att undvika denna typ av schampo - silikonuppbyggnad på tunna, ömtåliga hårstrån kan leda till ytterligare uttunning, vilket är raka motsatsen till vad du vill när du försöker uppnå voluminösa låsningar!

Förutom att vårda hårbotten och hårsäckarna är det bra att använda ett silikonfritt schampo för den som ofta använder stylingprodukter som t.ex. geler eller mousser i håret. Som tidigare nämnt skapar silikoner en osynlig barriär ovanpå dina hårstrån som hindrar stylingprodukterna från att tränga in i hårbotten, vilket innebär att du måste använda mer produkt än nödvändigt för att uppnå önskat resultat!

I slutändan, välj ett silikonfritt schampo eftersom du kommer att uppleva friskare hår som är återfuktat och fritt från all uppbyggnad som kan få dem att se slappa eller feta ut med tiden! Med allt detta i åtanke, håll utkik efter schampon märkta "sulfatfria" nästa gång du shoppar - sulfater används ofta tillsammans med silikoner, så att undvika båda kommer att säkerställa ett friskare hår!

kvinna använder ett schampo utan silikon

Vilka silikonämnen är dåliga för mitt hår?

Även om de kan ge ett antal fördelar, finns det en viss debatt om de långsiktiga effekterna av silikoner på hårets hälsa. Vilken typ av silikon som används kan avgöra om det är säkert att använda i ditt hår eller om det kan orsaka skada.

De två huvudtyperna av silikoner som vanligen används i hårvårdsprodukter är vattenlösliga och icke-vattenlösliga (fett)silikoner. Vattenlösliga silikoner anses i allmänhet vara säkrare än sina fettlösliga motsvarigheter, eftersom de vattenlösliga silikonerna lätt löses upp när de utsätts för vatten. Exempel på detta är t.ex:

Vattenlösliga silikoner

  • Dimetikonkopolyol
  • PEG-modifierat dimetikon.
  • Dimetikon PEG-8-succinat
  • Laurylmetikonsampolyol
  • Amodimetikon (trideceth-12, cetrimoniumklorid)

Icke-vattenlösliga silikoner eller fettlösliga silikoner tvättas inte lätt bort med vatten och tenderar att byggas upp i hårbotten och hårstrået med tiden. Exempel på detta är:

Fettlösliga silikoner

  • Cyklopentasiloxan
  • Dimetikon
  • Amodimetikon
  • Fenyltrimetikon.

Vattenlösliga silikoner har mindre risk för uppbyggnad eftersom de lätt sköljs bort med vatten och inte kräver starka ytaktiva ämnen eller rengöringsmedel för att rensas ut. Detta gör dem till ett idealiskt val för dem som vill hålla håret friskt och samtidigt njuta av de fördelar som silikoner kan erbjuda. Å andra sidan har icke-vattenlösliga silikoner potential att skapa uppbyggnad i hårbotten efter upprepad användning, vilket kan leda till mjäll, irritation, oljigt hår och hårbotten eller torrhet, tynga ner håret så att det blir slappt eller livlöst och minska dess förmåga att absorbera naturlig fukt och näringsämnen från andra behandlingar som serum eller oljor. Icke-vattenlösliga silikoner bör därför användas sparsamt på grund av deras potentiella negativa långtidseffekter på hårbotten och hårstråna när de används regelbundet under längre perioder.

Frisörens råd

Lasse Søby är Danmarks ledare inom lockar - certifierad i Curl by Curl Cut™️ med utbildning från Lorraine Massey själv i New York. Dessutom arbetar han även med andra lockklippningstekniker i torrt hår och är expert på färgbehandlingar. Se hans instagram hår

Varför ska du undvika silikon i ditt schampo?

- Silikon skapar en laminering på håret som blir tätare och tätare med tiden, vilket resulterar i en "kvävande" effekt på hårstrået. Till en början fungerar silikoner på ett sätt som gör håret fint, mjukt, glansigt och friskt - men det är en falsk yta och leder till slut till att håret inte längre kan penetreras och återfuktas, precis som när man har en regnrock på sig i regn - regnet kommer inte heller igenom.

Vilka hårtyper bör undvika silikon i synnerhet?

- Alla hårtyper bör undvika silikoner.

Finns det några områden i min hårvårdsregim där silikon kan vara en bra idé?

- Nej, silikon är aldrig bra och kan bara ge en snabb lösning som i slutändan "dödar" håret.

Vad ska jag göra om mitt schampo innehåller silikon?

Till att börja med, se till att ditt hår och hårbotten är rena. Det enkla rådet är såklart att använda ett silikonfritt schampo som kan hjälpa till att rengöra håret från resterande silikon. Du kan med fördel använda en hårbottenborste för att rengöra hårbotten också. Den är superbekväm att använda och ger verkligen din hårbotten en hjälpande hand! Vilket schampo du ska använda beror mycket på om du redan har problem med hårbotten eller håret. Beroende på om du behöver ett skonsamt schampo eller om det ska vara ett schampo för torrt hår, t.ex.

Hur hittar jag ett bra silikonfritt schampo?

Vid det här laget har du hört ganska mycket om varför du ska välja ett silikonfritt schampo. Men nu sitter du förmodligen kvar med: "Jaha, vilken ska jag välja?" det är en riktigt bra fråga, mycket beror på din hårtyp.

Vi kan rekommendera vårt Repair and Care-schampo till dig som har torrt, skadat eller lockigt hår. Schampot är sulfat- och silikonfritt och ger ditt hår massor av vård, fukt och glans! Det är verkligen en wow-upplevelse, tro mig. Dessutom innehåller schampot också en ingrediens som hjälper till att minska skadorna med upp till 80%. Den rekommenderas starkt om du har torrt och frissigt hår som verkligen behöver mycket fukt och vård.

För dig med fint, tunt eller allmänt skandinaviskt hår som vill ha mer fyllighet och volym kan jag varmt rekommendera vårt grow and glow-schampo. Naturligt silikon- och sulfatfri, med sina unika ingredienser har den visat sig minska håravfall med upp til 89 %, öka hårtätheten med up till 52 % och öka hårdiametern med 11,3 % efter 150 dagars användning. Så det är verkligen en rekommendation värd för dig!

För att läsa mer om Capilia Longa-ingrediensen och dess resultat, klicka här.

Ska jag använda ett balsam utan silikon och sulfat?

Det tydliga svaret här är, JA! Av exakt samma anledningar som med schampo. Man ska alltid vara försiktig med skadliga silikonämnen som kan ansamlas i håret och hårbotten och utvecklas till problem med tiden. Detsamma gäller faktiskt stylingprodukter, välj istället några produkter som har naturliga ingredienser eller oljor.

Guide: Hur man använder ett silikonfritt schampo och balsam

Om du letar efter ett schampo och balsam som inte innehåller silikon eller sulfat, har du tur. Det finns gott om naturliga märken som inte bara är bra för ditt hår, utan också ger bra resultat. Men för att få ut det bästa av sådana produkter är det viktigt att använda dem på rätt sätt. För att hjälpa dig, här är en guide om hur du använder ett silikonfritt schampo och balsam:

1. Steg: Börja med att blöta håret med varmt vatten innan du applicerar schampot. Detta kommer att hjälpa till att öppna porerna och göra det lättare att bli av med eventuella föroreningar eller ansamlingar i din hårbotten. Massera försiktigt in schampot i hårbotten i cirkulära rörelser, arbeta upp det genom hårlängderna. Se till att fokusera på områden där produkten kan ha samlats, t.ex. nära hårrötterna och runt öronen.

Skölj noggrant och applicera schampo för 2:a gången. Detta är mycket viktigt när du använder schampo för att säkerställa att ditt hår och hårbotten rengörs och att du får bästa möjliga effekt av ditt schampo. Speciellt om du använder ett schampo utan sulfat och silikon kommer du att upptäcka att första gången du använder schampo kommer det inte att skumma på samma sätt som vanligt schampo. Det kommer dock att göra det andra gången. När du har använt schampot andra gången sköljer du helt enkelt noggrant.

2. Steg: När schampot har sköljts ur är det här du använder din hårinpackning ungefär en gång i veckan. Det är mycket viktigt att applicera den efter schampo och FÖRE balsam. Detta beror på att balsam hjälper till att stänga hårstrået och därför kan ditt hår inte absorbera näringen från hårmasken. För djupare näring en eller två gånger i veckan kan du prova att använda en intensivt återfuktande inpackning (utan sulfater) efter schamponering men före balsam - genom att ge den extra tid i fuktigt hår maximeras effekten av de vårdande egenskaperna i varje enskilt hårstrå för maximal vård och fukt! Alternativt kan du också använda en oljebehandling om du föredrar det - se bara till att det är en som är särskilt utformad för användning utan silikoner eller sulfater så att den inte skadar dina lockar längre fram!

Kvinde vasker sit hår

3. Steg: När allt schampo har sköljts ut, applicera en bra mängd balsam för att täcka alla delar av ditt hår. Återigen, arbeta från rot till topp med små cirkulära rörelser med fingertopparna tills alla områden har fått lika mycket uppmärksamhet; detta hjälper till att fördela produkten jämnt genom hårstrån. För en enkel lösning kan du överväga att använda en smart borste som fördelar balsamet ordentligt. Här kan du använda Detangle Egg Brush för att fördela produkten i hela håret.

Låt verka i 2-5 minuter beroende på vilken typ av balsam du har använt, eftersom vissa kräver mer tid än andra. Skölj sedan håret helt med varmt vatten och klappa torrt med en handduk - undvik att gnugga kraftigt eftersom det kan orsaka brott, vilket förstör alla goda effekter som balsamet har haft!

4. steg: Avsluta slutligen med en kall spray från duschhuvudet eller en kall sköljning efter konditionering för extra glans - detta försluter hårstråna som kommer att låsa in fukt mer effektivt, vilket gör att de ser jämnare och glansigare ut överlag!

Med dessa steg i åtanke borde det inte längre vara skrämmande att använda silikon- och sulfatfria schampon och balsam! Ha dessa tips i åtanke när du tar hand om ditt hår regelbundet så att det förblir friskt och glänsande under alla årstider!

Vanliga frågor om silikonfritt schampo

Är silikon dåligt för håret?

Många undrar varför silikon kan vara dåligt för håret när det finns i schampo. Silikon kan bilda en film runt hårstråna, vilket kan göra håret tungt och platt med tiden, och det kan vara svårt att tvätta ur helt. Denna film kan också blockera fukt och näring, vilket kan leda till torra och bräckliga hårstrån. Det är därför det ofta är bättre att välja ett schampo utan silikon, särskilt om du vill ha ett hälsosamt och naturligt hår.

Silikon kan dock vara meningsfullt i andra hårvårdsprodukter som serum och värmeskyddande sprayer. Här kan silikon skapa en skyddande barriär som förhindrar skador från stylingverktyg och lämnar håret smidigt och glänsande. Det är viktigt att hitta rätt balans och använda silikonprodukter klokt så att du kan njuta av fördelarna utan att skada ditt hår på lång sikt.

Hur rengör jag mitt hår från silikon?

Att rengöra silikon ur håret kan vara en utmaning, men det är definitivt möjligt med rätt metoder. Silikon kan byggas upp över tid och göra ditt hår tungt och livlöst. För att ta bort silikon effektivt behöver du ett klargörande schampo som är särskilt utformat för att ta bort produktrester. Det är en bra idé att använda denna typ av schampo en gång i veckan för att hålla håret rent och fritt från uppbyggnad.

Dessutom kan du också använda naturliga ingredienser som äppelcidervinäger eller bakpulver, som kan hjälpa till att bryta ner silikon och skölja ut det ur håret. Blanda en del äppelcidervinäger med två delar vatten och använd det som en sköljning efter ditt vanliga schampo. Bakpulver kan blandas med ditt schampo för en djuprengörande effekt.

Efter rengöringen är det viktigt att du vårdar håret med ett bra balsam eller en fuktgivande inpackning för att fylla på med fukt och näring. Genom att följa dessa steg kan du hålla ditt hår friskt, glansigt och fritt från silikonavlagringar.

Produktrekommendationer

Bästa silikonfria schampo för tunt hår

Om du har tunt hår eller upplever håravfall ska du ta en titt på vårt Grow and Glow Shampoo. Här får du ett schampo med många bra ingredienser som Capilia Longa och Amaranthus Cadathus Seed extrakt som har en bevisad effekt. Schampot är fritt från både silikon och sulfat och är därför skonsamt mot både hår och hårbotten. Kan även användas tillsammans med Grow and Glow balsam.

Bästa silikonfria schampo för torrt, skadat och sprött hår

Om ditt hår verkligen behöver lite TLC, ta en titt på vårt Repair and Care-schampo. Det är ett kraftfullt schampo med massor av återfuktande och vårdande ingredienser med bevisad effekt. Det innehåller bland annat Glaudin, som minskar hårskador med mer än 80 %. Självklart är schampot fritt från silikon och sulfat.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰