Därför måste du välja ett schampo utan silikon
blog

Därför måste du välja ett schampo utan silikon

vid Kasper Lindgren Feb 14, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 11 februari 2024.

Silikonfria schampon har blivit allt populärare de senaste åren, och det av goda skäl. Silikon är en grupp kemikalier som vanligtvis finns i hårvårdsprodukter, inklusive schampon, balsam och stylingprodukter. De används ofta för att ge håret en glänsande och mjuk konsistens, men de kan också ha vissa negativa effekter på hårets hälsa och längd. Ofta kan det göra mer skada än nytta och därför är det viktigt att veta vilka ingredienser som finns i ditt schampo.

Vi kommer att täcka följande ämnen:

Innehållsförteckning

Varför finns det silikon i schampo?

Silikon i schampo är en syntetisk polymerförening som vanligtvis finns i form av en vätska eller vax. Den är gjord av kiseldioxid (sand) som har behandlats och kombinerats med syre och andra element. Silikon kan användas för att ge håret smidighet, mjukhet och glans. Den fungerar genom att bilda en osynlig "film" över varje enskilt hårstrå som förhindrar fuktförlust, minskar friktionen mellan hårstrån och ger volym.

Silikon används ofta som mjukgörande medel, balsam och fuktighetsbevarande medel i schampon och andra personliga hygienprodukter. De hjälper till att förbättra hårets utseende genom att öka dess glans och skyddar det samtidigt från skador orsakade av värmestylingverktyg och hårda kemiska behandlingar. Dessutom fungerar de också som vattenavvisande solskydd genom att förhindra UV-strålar från att tränga djupt in i hårbotten.

Silikonbaserade ingredienser används ofta i många schampon. Trots deras fördelar för hårets hälsa kan silikoner orsaka ansamlingar i hårbotten på grund av deras vattenavvisande egenskaper. Detta kan leda till en rad problem för både håret och hårbotten. Vi ger dig en guide här om varför du ska välja ett silikonfritt schampo.

Därför måste du välja ett schampo utan silikon

Silikon används ofta i skönhetsprodukter, speciellt schampon och balsam. Dess populära egenskaper kan ge håret ett glänsande och smidigt utseende, men det har tyvärr också en baksida. Silikoner kan också vara skadliga för håret i längden. Silikoner täcker håret och förhindrar att fukt kommer in i eller lämnar håret och fångar smuts och produkter i hårstråna. Med tiden kan denna beläggning av silikon tynga ner håret och få det att se matt, slappt och fett ut. Dessutom kan silikoner göra det svårt för konditionsbehandlingar att tränga djupt in i hårbotten eller hårsäckarna, eftersom de blockerar några av de nyttiga ingredienserna. Detta kan uppenbarligen ha en skadlig effekt på ditt hår.

Du kommer att kunna uppleva dessa saker om du använder ett schampo med silikon:

Torrt hår – Silikonet hjälper till att bilda ett membran runt hårstrået som initialt hjälper till att behålla fukt och vård. Men silikonet gör det också svårt att tillföra ny fukt och vård till håret. Alltså, under en längre tid, om du inte rengör håret väl, kan du upptäcka att ditt hår blir torrt och skörare. Detta kommer då att innebära att ditt hår har en större tendens att gå sönder.

Fet hår och hårbotten – När håret blir torrt försöker hårbotten kompensera genom att producera mer av hårets naturliga oljor. Det kommer alltså att göra att håret och hårbotten blir fet. Om du då tycker att du bara ska tvätta det, då riskerar du att förvärra situationen om du fortsätter att använda ett schampo med silikon.

Av dessa skäl väljer många nu silikonfria schampon som en del av sin hårvårdsrutin. Silikonfria schampon innehåller ofta närande och naturliga ingredienser som hjälper till att hålla håret friskt, vårdat och återfuktat utan att tynga ner det. Dessa naturliga ingredienser som aloe vera, kokosolja och sheasmör är fulla av vitaminer och mineraler som är viktiga för att bibehålla normal hårväxt. De naturliga ingredienserna hjälper till att återfukta din hårbotten och förhindrar samtidigt torrhet och skador på hårstråna som kan orsakas av miljöfaktorer som sol eller vind.

Personer med lockigt eller burrigt hår bör särskilt undvika schampon med silikon, eftersom dessa hårtyper behöver mer fukt och vård än andra hårtyper. Om du använder ett schampo med silikon kommer det bara att torka ut hårstråna ytterligare, vilket så småningom kommer att leda till brott i hårstrukturen. Personer med fint eller tunt hår bör också överväga att undvika denna typ av schampo - silikonuppbyggnad på tunna, ömtåliga hårstrån kan leda till ytterligare uttunning, vilket är raka motsatsen till vad du vill när du försöker uppnå voluminösa låsningar!

Förutom att vårda hårbotten och hårsäckarna är det bra att använda ett silikonfritt schampo för den som ofta använder stylingprodukter som t.ex. geler eller mousser i håret. Som tidigare nämnt skapar silikoner en osynlig barriär ovanpå dina hårstrån som hindrar stylingprodukterna från att tränga in i hårbotten, vilket innebär att du måste använda mer produkt än nödvändigt för att uppnå önskat resultat!

I slutändan, välj ett silikonfritt schampo eftersom du kommer att uppleva friskare hår som är återfuktat och fritt från all uppbyggnad som kan få dem att se slappa eller feta ut med tiden! Med allt detta i åtanke, håll utkik efter schampon märkta "sulfatfria" nästa gång du shoppar - sulfater används ofta tillsammans med silikoner, så att undvika båda kommer att säkerställa ett friskare hår!

kvinna använder ett schampo utan silikon

Vilka silikonämnen är dåliga för mitt hår?

Även om de kan ge ett antal fördelar, finns det en viss debatt om de långsiktiga effekterna av silikoner på hårets hälsa. Vilken typ av silikon som används kan avgöra om det är säkert att använda i ditt hår eller om det kan orsaka skada.

De två huvudtyperna av silikoner som vanligtvis används i hårvårdsprodukter är vattenlösliga och icke vattenlösliga (fett) silikoner. Vattenlösliga silikoner anses generellt vara säkrare än sina fettlösliga motsvarigheter, eftersom de vattenlösliga löser sig lätt när de utsätts för vatten. Exempel på detta inkluderar dimetikonsampolyol och PEG-modifierad dimetikon. Icke vattenlösliga silikoner eller fettlösliga silikoner tvättas inte bort lätt med vatten och tenderar att samlas på hårbotten och hårstrået med tiden. Exempel på detta är cyklopentasiloxan, dimetikon, amodimetikon och fenyltrimetikon.

Vattenlösliga silikoner har mindre risk för ansamling då de lätt tvättas bort med vatten och inte kräver starka ytaktiva ämnen eller rengöringsmedel för att rengöras. Detta gör dem till ett idealiskt val för dem som vill hålla håret friskt samtidigt som de kan njuta av fördelarna som silikoner kan erbjuda. Å andra sidan kan icke vattenlösliga silikoner potentiellt skapa uppbyggnad i hårbotten efter upprepad användning, vilket kan leda till mjäll, irritation, fett hår och hårbotten eller torrhet, vilket tynger ner håret och gör det slappt eller livlöst, som samt minska dess förmåga att absorbera naturlig fukt och näringsämnen från andra behandlingar som t.ex serum eller oljor. Icke vattenlösliga silikoner bör därför användas sparsamt på grund av deras potentiella negativa långtidseffekter på hårbotten och hårstrån när de används regelbundet under längre perioder. regelmæssigt i længere perioder.

Frisörens råd

Lasse Søby är Danmarks ledare inom lockar - certifierad i Curl by Curl Cut™️ med utbildning från Lorraine Massey själv i New York. Dessutom arbetar han även med andra lockklippningstekniker i torrt hår och är expert på färgbehandlingar. Se hans instagram hår

Varför ska du undvika silikon i ditt schampo?

- Silikon skapar en laminering på håret som blir tätare och tätare med tiden, vilket resulterar i en "kvävande" effekt på hårstrået. Till en början fungerar silikoner på ett sätt som gör håret fint, mjukt, glansigt och friskt - men det är en falsk yta och leder till slut till att håret inte längre kan penetreras och återfuktas, precis som när man har en regnrock på sig i regn - regnet kommer inte heller igenom.

Vilka hårtyper bör undvika silikon i synnerhet?

- Alla hårtyper bör undvika silikoner.

Finns det några områden i min hårvårdsregim där silikon kan vara en bra idé?

- Nej, silikon är aldrig bra och kan bara ge en snabb lösning som i slutändan "dödar" håret.

Vad ska jag göra om mitt schampo innehåller silikon?

Till att börja med, se till att ditt hår och hårbotten är rena. Det enkla rådet är såklart att använda ett silikonfritt schampo som kan hjälpa till att rengöra håret från resterande silikon. Du kan med fördel använda en hårbottenborste för att rengöra hårbotten också. Den är superbekväm att använda och ger verkligen din hårbotten en hjälpande hand! Vilket schampo du ska använda beror mycket på om du redan har problem med hårbotten eller håret. Beroende på om du behöver ett skonsamt schampo eller om det ska vara ett schampo för torrt hår, t.ex.

Hur hittar jag ett bra silikonfritt schampo?

Vid det här laget har du hört ganska mycket om varför du ska välja ett silikonfritt schampo. Men nu sitter du förmodligen kvar med: "Jaha, vilken ska jag välja?" det är en riktigt bra fråga, mycket beror på din hårtyp.

Vi kan rekommendera vårt Repair and Care-schampo till dig som har torrt, skadat eller lockigt hår. Schampot är sulfat- och silikonfritt och ger ditt hår massor av vård, fukt och glans! Det är verkligen en wow-upplevelse, tro mig. Dessutom innehåller schampot också en ingrediens som hjälper till att minska skadorna med upp till 80%. Den rekommenderas starkt om du har torrt och frissigt hår som verkligen behöver mycket fukt och vård.

För dig med fint, tunt eller allmänt skandinaviskt hår som vill ha mer fyllighet och volym kan jag varmt rekommendera vårt grow and glow-schampo. Naturligt silikon- och sulfatfri, med sina unika ingredienser har den visat sig minska håravfall med upp til 89 %, öka hårtätheten med up till 52 % och öka hårdiametern med 11,3 % efter 150 dagars användning. Så det är verkligen en rekommendation värd för dig!

För att läsa mer om Capilia Longa-ingrediensen och dess resultat, klicka här.

Ska jag använda ett balsam utan silikon och sulfat?

Det tydliga svaret här är, JA! Av exakt samma anledningar som med schampo. Man ska alltid vara försiktig med skadliga silikonämnen som kan ansamlas i håret och hårbotten och utvecklas till problem med tiden. Detsamma gäller faktiskt stylingprodukter, välj istället några produkter som har naturliga ingredienser eller oljor.

Guide: Hur man använder ett silikonfritt schampo och balsam

Om du letar efter ett schampo och balsam som inte innehåller silikon eller sulfat, har du tur. Det finns gott om naturliga märken som inte bara är bra för ditt hår, utan också ger bra resultat. Men för att få ut det bästa av sådana produkter är det viktigt att använda dem på rätt sätt. För att hjälpa dig, här är en guide om hur du använder ett silikonfritt schampo och balsam:

1. Börja med att blöta håret med varmt vatten innan du applicerar schampot. Detta kommer att hjälpa till att öppna porerna och göra det lättare att bli av med eventuella föroreningar eller ansamlingar i din hårbotten. Massera försiktigt in schampot i hårbotten i cirkulära rörelser, arbeta upp det genom hårlängderna. Se till att fokusera på områden där produkten kan ha samlats, t.ex. nära hårrötterna och runt öronen. Skölj noggrant innan du går vidare till steg två.

2. När allt schampot har sköljts ur, applicera en bra mängd balsam för att täcka alla delar av håret. Arbeta igen från rot till spets med små cirkulära rörelser med fingertopparna tills alla områden har fått lika stor uppmärksamhet; detta hjälper till att fördela produkten jämnt i hårstråna. Vill du ha en enkel lösning kan du överväga att använda en smart borste som fördelar balsamet ordentligt. Här kan du med fördel använda Detangle Egg Brush för att fördela produkten i hela håret.

Kvinde vasker sit hår

Låt den verka i 2-5 minuter beroende på vilken typ av balsam du har använt eftersom vissa kräver mer tid än andra. Skölj sedan håret helt med varmt vatten och klappa det torrt med en handduk – undvik att gnugga kraftigt då detta kan orsaka brott vilket kommer att förstöra alla goda effekter balsamet har haft!

3. För djupare näring en eller två gånger i veckan kan du prova att använda en intensiv fuktmask (utan sulfater) efter tvätt med schampo, men innan konditionering - om du ger den extra tiden i fuktigt hår, kommer det att maximera effekten av närande egenskaper i varje enskilt hårstrå för att uppnå maximal vård och fukt! Alternativt kan du också använda en oljebehandling om du föredrar det - se bara till att det är en som är speciellt utformad för att användas utan silikon eller sulfater så att den inte skadar dina lås längre ner på vägen!

4. Avsluta slutligen med en kall spray från duschhuvudet eller en kall sköljning efter konditionering för extra glans - detta försluter hårstråna som kommer att låsa in fukt mer effektivt, vilket gör att de ser jämnare och glansigare ut överlag!

Med dessa steg i åtanke borde det inte längre vara skrämmande att använda silikon- och sulfatfria schampon och balsam! Ha dessa tips i åtanke när du tar hand om ditt hår regelbundet så att det förblir friskt och glänsande under alla årstider!

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰