Glansigt hår
blog

Guide: Så får du glansigt hår

vid Lotte Lindgren Jun 06, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 11 februari 2024.

Innehållsförteckning

Glänsande hår eller glansigt hår, det är något som vanligtvis förknippas med friskt hår. Du kanske undrar hur du får glansigt hår?  
 
Det är vad vi ska guida dig till här. Så letar du efter smarta, snabba vägar till glansigt hår, så ska du få bra tips av oss. Dessutom ett par bra tips på produkter. 

Vad orsakar matt hår? 

Hår i sig består av flera olika delar som heter medulla, cortex och kutikulan. Det yttre lagret, kutikulan kan öppna upp sig, ofta då du använder dig av värmestyling eller om det är fuktigt väder. Detta orsakar att håret kan frissa sig eller att det blir matt och tråkigt. För att du ska få glansigt hår så måste det yttre lagret i varje strå hållas stängda.  

Hur får du glansigt hår? 

Du som vill ha glansigt hår, du kan satsa på ett par olika tekniker och produkter för att bekämpa frissighet, matthet och torrhet.  

Ett bra tips vi har är att du använder dig av Grow and Glow Schampo och balsam. Dessa produkter rengör hårbotten utan silikoner och sulfater samt att de stimulerar din hårväxt, motverkar frissighet samt att de gör ditt hår glansigare. 

Glansigt hår

Skölj med kallt vatten 

Om du går till en salong som ger en tvätt innan klippning kan du känna att vattentemperaturen sjunker när stylisten sköljer ditt hår. 

Det beror på att även om värmen öppnar ditt hårstrå, kommer kylan att stänga det. Att skölja håret med kallt vatten hjälper till att låsa in fukten på bra sätt. 

Använd ett örngott av siden, bambu eller satin 

De flesta örngott som följer med dina vanliga lakanset är av samma tyg som lakanen, vilket kan vara strävt mot håret. Silke, bambu och satin är släta, så de gnuggar inte mot ditt hår så hårt. Här hos oss kan du hitta Bamboo Örngott som skyddar ditt hår medan du sover! 

Lägg till tillfällig glans 

Det finns gott om oljor, serum och sprayer på apotekets hyllor som kan öka glansen genom att lägga till ett lager som reflekterar ljus. 

Använd en borste med vildsvinshår 

Galtborst har använts i hårborstar i evigheter för dess skonsamma beröring av håret, till skillnad från plast- eller nylonborstar, som kan rycka och orsaka att du skadar ditt hår. Här hos oss kan du hitta en mycket bra hårborste med vildsvinsborst som heter Curved Paddle Brush. Den gör ditt hår glansigare samt att den även kan användas i blött hår.  

Fokusera på din hårbotten 

Friskt hår börjar med en frisk hårbotten. Ett sätt att främja en hälsosam hårbotten är att ge dig själv en hårbottenmassage. Att massera din hårbotten kan hjälpa till att stimulera blodflödet för att uppmuntra produktionen av naturliga oljor. Ett sätt att massera din hårbotten är att använda dig av vår hårbottenborste av silikon, Deep Scalp Brush. Annars kan du göra det med hjälp av dina egna fingrar: 

  • Använd fingertopparna för att trycka försiktigt på huvudet. 
  • Rör händerna i en liten, cirkulär rörelse, se till att täcka hela huvudet. 
  • Gör detta minst en eller två gånger per dag i 5 till 10 minuter åt gången. 

Stylingmetider du bör undvika 

Här är några saker och metoder att undvika när du försöker hålla håret så glansigt som möjligt.  

Minimera värmestyling 

Som tidigare nämnts gör värmen att det skyddande yttre lagret av hår öppnar sig, vilket gör det sårbart för skador. 

Naturligtvis värmestylar många sitt hår då och då. Du kanske vill överväga att prova en lägre värmeinställning för att minska påverkan. 

Dessutom, om du använder din hårtork, håll den minst 15 cm bort från huvudet och försök att inte hålla den för länge på ett ställe. 

Undvik att använda sulfater och silikoner 

Det här är ingredienserna som skapar ett lyxigt lödder och en gnistrande ren känsla, men de kan torka ut ditt hår och skapa skador på lång sikt. 

  • Försök att inte använda tunga balsam 
  • Tjocka, krämiga balsam fungerar bäst på tjockt, mycket torrt hår. 
  • Om du har fint hår kan ett tungt balsam tynga ner det och avsätta fett. 

Skölj inte med varmt vatten 

Tänk på varmt vatten som fukt. När ditt hår utsätts för varmt vatten är det mer sannolikt att det krusas. Eller blir frissigt. Försök att sänka temperaturen så lågt som möjligt när det är dags att skölja. 

Var försiktig med varmt vatten för ditt hår

Öka ditt hårs glans 

Om du försöker öka ditt hårs glans finns det massor av saker du kan göra eller köpa som hjälper till att ge en hälsosam glans och ett glansigt hår. 

Börja med små förändringar, som att byta schampo eller sänka din hårtorks värme ett snäpp. Om ditt hår fortfarande känns lite matt och livlöst, besök gärna en frisör för professionella alternativ. 

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰