Co wash
blog

Co Wash: Vad är det och varför är det bra för håret?

vid Lotte Lindgren Jun 09, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 28 januari 2024.

Är ditt hår sprött och torrt efter upprepade schampotvättar? Funderar du på att ändra din rutin för att ge ditt hår en paus från hårda kemiska behandlingar? Då kan co-wash vara något för dig! Läs vidare för att lära dig mer om denna populära metod för naturlig hårvård.

Innehållsförteckning

Vad är co wash?

Co wash är en metod för att tvätta håret med balsam istället för schampo. Ett Co Wash-balsam kallas ofta också för ett tvättbalsam. Det har blivit populärt eftersom det hjälper till att ge näring och behålla fukt i håret bättre än traditionellt schampo. En co wash använder ett balsam eller balsam för att rengöra håret samtidigt som det ger näring och konditionerar det. Denna metod är särskilt populär bland dem som använder Curly Girl-metoden för att förbättra sina naturliga lockar.

När du väljer ett balsam till din hårtvätt ska du hitta en formulering som passar din hårtyp och ditt hårtillstånd. Det är viktigt att undvika produkter med silikon eller parabener för att inte skada håret ytterligare. Börja långsamt med denna metod genom att bara använda den några gånger i veckan och gradvis öka antalet applikationer över tiden.

Hur fungerar co wash?

Co wash är en metod där du endast använder balsam för att rengöra håret istället för schampo. Den milda formulan i balsamet avlägsnar smuts och överflödig olja utan att strippa håret från dess naturliga oljor. Balsamet fungerar som ett balsam samtidigt som det rengör håret.

När du använder co wash i din groomingrutin kommer du att uppleva många fördelar som mindre torrt hår och mer lockdefinition. Genom att använda denna metod kan du hålla ditt hår friskt och starkt längre. Här är några viktiga saker att tänka på när det gäller hårtvätt:

  • Använd alltid ett silikonfritt balsam
  • Glöm inte att skölja noggrant
  • Börja tvätta håret varannan dag eller mer sällan
  • Anpassa mängden balsam till din hårlängd och hårtyp

Kvinna tvättar sitt hår

Hur gör man då?

Börja med vått hår, precis som du skulle göra med vanligt schampo. Massera in en lämplig mängd balsam i hårbotten och arbeta in det i hårets längder. Låt det sitta i några minuter innan du sköljer ur ordentligt.

Följ denna metod för att vårda ditt hår och ge det den paus från vanligt schampo som det förtjänar:

  • Börja med vått hår
  • Massera in balsam från hårtvätt i hårbotten
  • Dra balsamet genom hårets längder
  • Låt balsamet verka i 2 till 3 minuter
  • Skölj ur ordentligt


Vilka är fördelarna med co wash?

Co wash är en metod för hårtvätt som kan ha många fördelar. En av de främsta fördelarna är att det gör håret rent utan att ta bort dess naturliga oljor eller torka ut det på samma sätt som traditionellt schampo kan göra. Det innebär att hårbotten och håret känns mer återfuktat och mindre irriterat.

Co wash är ett skonsamt sätt att tvätta håret som gör det återfuktat och mindre irriterat än traditionellt schampo. Det är särskilt bra för lockigt eller torrt hår eftersom det hjälper till att behålla fukten och kan kombineras med ett leave-in-balsam för extra vård.


Om du har lockigt eller torrt hår kommer denna vårdmetod att hjälpa dig att behålla fukten i ditt hår. Istället för att bara använda schampo för att tvätta håret kan du också använda ett balsam för att rengöra och försiktigt konditionera håret. Överväg också att använda ett leave-in-balsam efteråt för extra återfuktning - så får du friskare och starkare hår med samtvätt!

Hur väljer jag rätt balsam för samtvätt?

När du väljer ett balsam för samtvätt är det viktigt att kontrollera ingredienslistan. Undvik sulfater och silikoner, eftersom dessa ämnen kan skada ditt hår. Välj istället ett balsam med naturliga oljor och ingredienser som jojobaolja eller arganolja för extra återfuktning. Här kan du ta en titt på vårt Repair and Care-balsam, som är ett återfuktande balsam utan silikon och sulfat.

För att hitta det bästa balsamet för dig och din hårtyp är det också en bra idé att läsa recensioner från andra med samma hårtyp som du. På så sätt kan du säkerställa att du får den bästa vården och tvättar håret utan att använda schampo varje gång.

Bra silikonfritt balsam

Är co wash något för dig?

Co wash är en hårvårdsmetod som innebär att du tvättar håret med balsam istället för schampo. Det kan vara en bra lösning för kvinnor med torrt och frissigt hår eller för dem som har färgat eller kemiskt behandlat hår. Co wash hjälper till att bevara naturliga oljor i håret och undvika överdriven torkning av håret.

Men om du har en fet hårbotten eller mycket fint hår är det inte säkert att co-wash är det bästa alternativet för dig. Det är också viktigt att komma ihåg att olika produkter fungerar olika bra för olika personer - det handlar om att ta reda på vad som fungerar bäst för din egen unika hårtyp.

Vem kan dra nytta av hårtvätt?

Lockigt hår kan ha stor nytta av co wash. Schampo tenderar att torka ut lockarna och göra dem frissiga, medan co wash behåller fukten i håret och ger det mer definition. Torrt och skadat hår är också en bra match för co wash, eftersom schampo ofta innehåller sulfater som kan ta bort hårets naturliga oljor och ytterligare torka ut det. Co wash, å andra sidan, rengör skonsamt utan att avlägsna de hälsosamma oljorna från håret. En annan grupp som kan dra nytta av co-wash är kvinnor med färgbehandlat hår; upprepade tvättar med vanligt schampo kan få färgen att smeta ut snabbare - men en mild rengöring kan hjälpa till med både hållbarhet och skydd mot ytterligare skador på hårstråna.

Kvinna med glansigt hår

Vem bör undvika samtvätt?

Oljigt hår kan ha svårt att tolerera samtvätt, eftersom denna metod inte alltid är effektiv när det gäller att avlägsna överflödig olja och produktrester. Personer med känslig hårbotten som eksem eller psoriasis bör också vara försiktiga med samtvätt, eftersom vissa av ingredienserna i balsamet kan förvärra dessa tillstånd. Slutligen bör personer som behöver ta bort produktrester från håret överväga andra metoder än co-wash, eftersom det inte alltid tar bort alla uppbyggnader på samma sätt som ett schampo gör.


Hur inför man co wash i sin hårvårdsrutin?

Co-wash är ett bra sätt att ge håret en paus från den hårda behandling som schampo innebär. För att introducera co-wash i din hårvårdsrutin, börja med att välja rätt balsam - se till att det inte innehåller skadliga ingredienser som sulfater och parabener. Efter schamponering applicerar du balsamet istället för traditionellt balsam och masserar in det ordentligt i håret och hårbotten. Skölj sedan ur balsamet ur håret med kallt vatten för ett glansigt resultat.

När du har lärt dig tekniken kan du komplettera din rutin genom att kombinera den med andra hårprodukter, t.ex. leave-in-balsam eller stylingprodukter. Använd bara de produkter som bäst passar dina specifika behov och undvik överanvändning av kemikalier för ett friskt och naturligt hår.

Kvinna som tvättar håret med co-wash-metoden

Hur ofta ska du tvätta håret?

Vilka behov har din hårtyp? Det beror på hur mycket olja ditt hår producerar. Om du har torrt hår eller lockar kan hårtvätt vara ett bra alternativ för att tillföra fukt utan att tömma håret på dess naturliga oljor. Om du har fett hår kommer det förmodligen att dra nytta av mer frekvent traditionell hårtvätt.

Du kan alltid börja med att hårtvätta en gång i veckan och se hur ditt hår reagerar på det. Hårtvätt bör inte ersätta traditionell hårtvätt helt, utan snarare användas som ett komplement för att ge mer fukt och näring till ditt hår.

Undvik också att övertvätta håret med co wash eftersom det kan leda till att produkter byggs upp i håret. Att hitta rätt balans mellan traditionell tvätt och co-washing hjälper dig att få ett friskt och starkt hår.

Hur kombinerar jag co wash med andra hårprodukter?

När du har hårtvättat ditt hår är det en bra idé att använda ett balsam efteråt. Det sluter fjällskiktet och fyller på hårets naturliga fuktbalans. Om du vill ha extra fukt och vård kan du också prova att använda ett leave-in-balsam efteråt.

Ett annat alternativ är att introducera en oljebaserad produkt i din rutin. Detta kan bidra till att ge håret ytterligare näring och fukt samtidigt som det skyddar mot skadlig yttre påverkan. Experimentera med olika produkter för att ta reda på vad som fungerar bäst för din hårtyp och dina behov.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰