Hårets porositet: Hur det påverkar dina hårprodukter
blog

Hårets porositet: Hur det påverkar dina hårprodukter

vid Kasper Lindgren Jun 20, 2024

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 1 juli 2024.

Innehållsförteckning

Hur påverkar ditt hårs porositet valet av rätt produkter? Om du någonsin har undrat varför vissa hårprodukter fungerar bättre än andra, kan svaret ligga i porositeten i ditt hår. I den här artikeln kommer vi att utforska begreppet hårets porositet och titta närmare på hur olika typer av poröst hår reagerar på olika produkter. Vi ger dig också tips för att bestämma din egen hårporositet och rekommendationer för de bästa produkterna för ditt hår.

  Vad är hårets porositet?

  Ett spännande faktum om hårets porositet är att det kan påverkas av genetik, miljö och hårfärgning.
  Hårets porositet avser hårets förmåga att absorbera och behålla fukt och näringsämnen. Den kan variera mellan låg, medelhög och hög porositet. Hår med låg porositet har ett skyddande lager runt sig som gör det svårt för produkter att tränga in i håret. Produkter för hår med låg porositet bör vara lätta och återfuktande för bättre absorption.

  Definition av hårets porositet

  Hårets porositet avser hårets förmåga att absorbera och behålla fukt. Det kan ha en betydande inverkan på hur hårprodukter fungerar och vilka produkter som är mest lämpliga. Det finns tre typer av hårskador som är relaterade till porositet: låg porositet, medelhög porositet och hög porositet. Låg porositet innebär ett tätt yttre skikt som gör det svårt för fukt att tränga in i håret, medan hög porositet innebär ett skadat yttre skikt som gör att håret lätt förlorar sin fuktbalans. Att förstå ditt hårs porositetsnivå hjälper dig att välja rätt produkter för optimal hårvård.

  Hur mäter man hårets porositet?

  Metoder för att bestämma hårets porositet inkluderar flottörtest, vattentest och fingerdragningstest. Tecken och symtom på låg porositet kan inkludera svår absorption av produkter, medan medelhög porositet kan kännetecknas av optimal produktabsorption. Hög porositet kan leda till snabb fuktförlust och skadade hårstrån. Faktorer som frekvent färgning eller kemisk behandling, överdriven värmestyling och solskador kan påverka hårets porositetsnivåer negativt.

  Typer av hårets porositet

  Låg porositet - Hår med låg porositet har en tät och platt fjällstruktur som gör det svårt för fukt att tränga in. Det kräver produkter med lättviktiga och vattenbaserade ingredienser för att undvika att produktrester byggs upp och för att ge tillräcklig återfuktning.

  Medium porositet - Hår med medium porositet har en balanserad fjällstruktur som gör att fukt kan tränga in utan problem. Det kan dra nytta av ett brett utbud av hårprodukter, men behöver fortfarande vara medveten om rätt balans mellan protein och fuktgivande behandlingar.

  Hög porositet - Hår med hög porositet har en öppen skalstruktur som absorberar fukt snabbt. Detta kan leda till överflödigt friss och hårdhet i håret. Intensiva återfuktningsprodukter och proteinbehandlingar behövs för att reparera skadad hårstruktur och behålla fukten längre.

  Låg porositet

  Egenskaper för låg porositet:

  • Håret har en tät och kompakt struktur
  • Svårt att absorbera och behålla fukt
  • Olier och hårprodukter kan byggas upp snabbt

  Fördelarna med att känna till ditt hårs porositet:

  • Förmågan att välja rätt produkter för ditt hår
  • Bättre absorption av vårdande ingredienser
  • Mer kontroll över friss och flygigt hår

   Rekommenderade hårprodukter för låg porositet:

   • Lätta, vattenbaserade produkter som inte tynger ner håret
   • Fuktgivande leave-in-balsam med fuktighetsbevarande ämnen som aloe vera eller glycerin
   Medelhög porositet

   Egenskaper för medelporöst hår: Medelporöst hår har en måttlig förmåga att absorbera och behålla fukt. Det kan vara motståndskraftigt mot stylingprodukter och har en balans mellan elasticitet och hållbarhet.

   Hur påverkar medelporöst hår dina stylingalternativ? Medium poröst hår gör att du kan experimentera med olika frisyrer eftersom det är mer flexibelt än lågporöst hår. Det absorberar också produkter bättre och håller lockar eller vågor längre.

   Produkttips för hår med medelhög porositet: För att maximera resultaten med ditt hår med medelhög porositet, använd lätta, vattenbaserade produkter som inte tynger ner det. Undvik tunga oljor eller vaxbaserade formuleringar eftersom de kan göra håret fett eller kladdigt. Använd också regelbundet djuprengörande schampo för att avlägsna produktansamlingar utan att torka ut håret.

   Hög porositet

   Tecken och egenskaper för hög porositet: Hår med hög porositet tenderar att absorbera fukt snabbt, men det förlorar också samma fukt snabbt. Detta resulterar ofta i torrt och frissigt hår och försvagad elasticitet.

   "Problem" i samband med håravfall och hur man löser dem: Hår med hög porositet kan ha problem som överabsorption av produkter, vilket gör det svårt för närande ingredienser att tränga in i håret. För att lösa detta kan det vara bra att använda lättviktsprodukter och undvika tunga oljor eller krämer.

   Bästa produkterna för att vårda hår med hög porositet: Några av de bästa produkterna för att vårda hår med hög porositet är återfuktande schampo, balsam och leave-in-balsam. Det är också viktigt att regelbundet använda en djupgående inpackning för att återuppbygga hårets struktur och minska porositeten.

   Effekter av hårets porositet

   Hårets porositet kan ha en betydande inverkan på hårets förmåga att absorbera fukt. Ju mer poröst håret är, desto snabbare absorberar det fukt från omgivningen och produkter, vilket kan leda till torrhet och frissighet. Det är viktigt att välja hårprodukter som är speciellt formulerade för att förbättra och bibehålla fuktnivåerna i poröst hår.

   Poröst hår har också svårt att behålla fukten. Eftersom fjällen på poröst hår inte ligger helt platt kan de inte hindra vattenmolekyler från att komma ut ur håret igen. Detta leder till torrhet och brist på glans. Att använda produkter med intensivt återfuktande egenskaper och försegla fjällskiktet efteråt bidrar till ett mer återfuktat resultat i poröst hår

   Hur påverkar porositet hårets förmåga att absorbera fukt?

   Hårets porositet spelar en avgörande roll för dess förmåga att absorbera fukt. Ju mer poröst håret är, desto lättare kan det absorbera och behålla fukt. Porösa hårstrån har fler små hål och sprickor längs nagelbandet, vilket gör att vattenmolekyler kan komma in i håret och bibehålla dess hydrering.

   Å andra sidan kan låg porositet begränsa hårets förmåga att absorbera fukt. Om fjällskiktet är tätt packat blir det svårare för vattenmolekyler att tränga in i hårstråna. Detta kan resultera i ett torrt utseende och brist på återfuktning av håret. Det är därför viktigt att välja rätt produkter och vårdrutiner baserat på ditt hårs porositet för optimal fuktabsorption.

   Hur påverkar porositeten hårets förmåga att behålla fukt?

   Porositet spelar en avgörande roll för hårets förmåga att behålla fukt. Hår med hög porositet tenderar att absorbera fukt snabbt, men också förlora den lika snabbt. Å andra sidan kan hår med låg porositet ha svårt att absorbera fukt på ett effektivt sätt. För att bibehålla en optimal fuktbalans är det viktigt att använda vårdtekniker som passar hårets porositetsnivå.

   • Fuktabsorption och -retention
   • Skötseltekniker för låg, medelhög och hög porositet

   Hur påverkar porositet hårets förmåga att ta emot och behålla färg?

   Färgteknik och porositet spelar en avgörande roll för hårets förmåga att ta emot och behålla färg. Poröst hår absorberar färg snabbare, vilket kan resultera i en djupare och mer intensiv färg. Men det kan också leda till ojämn färgning och kortare färgbeständighet på grund av ökad urlakning av pigment. För bättre resultat rekommenderas att du använder produkter som är särskilt utformade för poröst hår och som innehåller återfuktande ingredienser som hjälper till att hålla färgen längre. Läs mer om hårfärg här.

   Tips för att färga olika typer av poröst hår:

   • För hår med låg porositet: Använd värme under behandlingen för att förbättra färgabsorptionen
   • För medelporöst hår: Att applicera en förbehandling kan hjälpa till att balansera hårstrukturen före färgning.
   • För mycket poröst hår: Stegvis applicering är nyckeln till att börja med de mest skadade områdena och gradvis arbeta sig fram till en jämn fördelning

   Recommended hair products for different porosities

   Hårets porositet spelar en viktig roll när du ska välja hårprodukter. För hår med låg porositet rekommenderas lättviktiga produkter som oljor och leave-in-balsam. För hår med medelhög porositet är det bäst att använda återfuktande schampo och balsam samt proteinbehandlingar en gång i veckan. Hår med hög porositet kräver produkter med intensiv fukt och näring, t.ex. djupa inpackningar och oljebehandlingar för att reparera skadat hår. Det är viktigt att välja rätt produkter för din hårtyp för att uppnå önskad effekt på ditt hår.

   Låg porositet

   Tecken på låg porositet:

   • Håret tar lång tid på sig att torka efter tvätt
   • Produkter lägger sig som en hinna på håret istället för att absorberas
   • Färgbehandlingar har svårt att tränga in i håret

   Hur hår med låg porositet reagerar på produkter:

   • Kräver lätta och återfuktande produkter eftersom tunga produkter kan få håret att se fett ut
   • Behövs värme eller ånga under bearbetning för bättre produktabsorption
    • Olier och andra oljebaserade produkter kan sitta på håret utan effekt

   Rekommenderade hårprodukter för låg porositet:

   • Lättviktigt balsam med återfuktande egenskaper
   • Inläggningsbalsam som hjälper till att balansera fuktnivåerna i håret
   • Kokosnötsolja eller balsam för pre-poo-behandling

   Medium porositet

   Karaktäristika för medelporöst hår: Medelporöst hår har en måttlig förmåga att absorbera och behålla fukt. Det har en slät yta, men kan fortfarande vara benäget att skadas av kemiska behandlingar eller värmestyling.

   Behandla medelporöst hår med rätt produkter: För att bibehålla rätt balans i medelporöst hår är det viktigt att använda produkter som återfuktar håret utan att tynga ner det. Undvik tunga oljor och krämer och välj istället lätta balsam och serum.

   Recommended hair products for medium porosity: Några rekommenderade produkter för hår med medelhög porositet inkluderar proteinbaserade schampon och balsam för att stärka håret och leave-in balsam för extra fukt. Använd också värmeskydd före värmestyling för att minimera skador på håret.

   Hög porositet

   Tecken på hög porositet i hårinpackningen kan vara snabb produktabsorption, svårigheter att behålla fukt och att hårfibrerna lätt går sönder. För att förhindra skador och torrhet i hår med hög porositet är det viktigt att välja lämpliga produkter som ger tillräcklig näring och skydd. Rekommenderade hårvårdsprodukter för mer känsliga hårtoppar för bättre absorption av produkter inkluderar leave-in-balsam, oljor med låg molekylvikt och proteinbehandlingar.

   Hur du bestämmer ditt hårs porositet

   Hårets porositet är en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer hårprodukter. För att bestämma hårets porositet kan du utföra tre enkla tester: Float-testet, Slide-testet och Spray-testet. Dessa tester hjälper dig att avgöra om ditt hår har låg, medelhög eller hög porositet, vilket påverkar vilka produkter som passar bäst för ditt hår.

   Float-test

   Float-testet är ett enkelt men effektivt sätt att bestämma porositeten i ditt hår. För att utföra float-testet lägger du ett rent hårstrå i en skål med vatten och observerar vad som händer. Här är några indikationer som du kan få från flottörtestet:

   • Om håret flyter på ytan har det låg porositet.
   • Om håret sjunker långsamt till botten av skålen har det normal porositet.
   • Om håret sjunker snabbt till botten av skålen eller omedelbart når botten utan att först flyta, har det hög porositet.

   Beroende på resultatet av ditt flytprov kan du justera dina hårprodukter för optimal vård. Här är några riktlinjer baserade på porositetsnivån:

   Låg porositet:
   • Använd lätta och återfuktande produkter för att undvika uppbyggnad och tyngd.
   • Undvik tung olja och produkter med proteiner.
   Normal porositet:
   • Välj produkter efter dina specifika behov, till exempel med fokus på volym eller fukt.
   • Använd regelbundet balsam och djupgående hårkurer.
   Hög porositet:
   • Fokusera på reparation och förstärkning med hjälp av proteinrika produkter.
   • Undvik värmestyling och andra faktorer som kan öka slitaget.

   Alltid kom ihåg att anpassa din rutin utifrån ditt eget hår och experimentera med olika produkter för att hitta den perfekta balansen. Float-testet kan vara ett användbart verktyg för att förstå ditt hårs porositet och fatta mer välgrundade beslut om vård.

   Glid testet

   Hårets porositet kan bestämmas med hjälp av glidtestet. Syftet med detta test är att bedöma hårets förmåga att absorbera och behålla fukt. Genom att utföra glidtestet korrekt kan du få en steg-för-steg-guide som säkerställer korrekta resultat. Resultaten av glidtestet indikerar graden av porositet i håret och kräver justeringar av hårrutinen för optimal vård och styling.

   (Syftet med glidtestet är att vi ska ta reda på hur poröst ditt hår är. En guide om hur du utför detta korrekt kommer att säkerställa korrekta resultat från detta)

   Resultaten från glidtesterna visar hur mycket olje- eller balsamprodukter absorberas av hårbotten, vilket innebär att ju mer absorption som sker desto mer öppna är dina nagelband (och naturligtvis vice versa). Med dessa resultat bör din nuvarande hårvårdsrutin justeras för optimal rengöring, näring och stylingprodukter.

   Splash test

   • Ta en liten del av ditt hår och ge det en lätt vattenstråle.
   • Observera hur håret reagerar på vattnet.

   Hårets porositet kan bestämmas med hjälp av spraytestet. När du sprayar lite vatten på en del av ditt hår kommer du att kunna observera hur håret reagerar. Ett poröst hår absorberar vatten snabbt och blir tungt och svårt att torka. Icke-poröst hår, å andra sidan, kommer att pärla bort vattnet och förbli lätt och snabbtorkande. Genom att känna till hårets porositet kan du välja rätt produkter för att vårda det på ett effektivt sätt.

   Få en 10% rabattkod skickad till dig

   Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰