Tjej som fäller mycket hår tittar på sin hårborste
blog

Klipper mycket hår - Ta reda på varför och lösningen här!

vid Kasper Lindgren Mar 30, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 12 februari 2024.

Klipper mycket hår – Det är därför du tappar mycket hår

Många kvinnor upplever att fångas mer eller mindre under hela livet. Det är som att hårstråna förföljer dig alla ställen du är. Det är överallt från kudden till kläder, det täpper till avloppet och din hårborste är fylld med hår. Man undrar verkligen hur mycket hår man tappar egentligen.

Så mycket hår fångar den genomsnittliga personen

Den genomsnittliga personen har cirka 100 000 och 150 000 hårstrån på huvudet. Nyligen genomförda studier visar att man vanligtvis tappar mellan 50-100 hårstrån om dagen. Det kan låta som mycket, men det utgör inte ens 1% av ditt hår. Kvinnor med lockigt hår fäller oftare mer hår än kvinnor med rakt, tjockt, fint eller tunt hår. Detta beror på att kvinnor med lockigt hår av naturen har fler hårstrån än andra och därför är mer utsatta. Kvinnor med långt hår kommer också ha en större benägenhet att uppleva större håravfall än kort hår eftersom den dagliga belastningen på håret är större.

Hårväxtcykel – hur ditt hår växer

Håret är underkastat vissa naturliga förutsättningar som följer.

Håret har 4 faser:

Anagen fas - Tillväxtfasen

Den första cykeln är anagenfasen, som är tillväxtfasen. Tillväxtfasen eller anagenfasen, där håret växer i 3-6 år. 90% av ditt hår befinner sig i denna fas. I denna fas bildas det nya celler vid hårsäckens rots, som trycker upp sig genom hudens överhud- och dermislager för att bilda nya hårstrån.

Katagen fas - Übergangsfas

Därefter kommer en übergangsfas, också kallad katagenfas, som varar 2-3 veckor. Katagenfasen uppstår när hårväxten minskar kraftigt eller helt upphör. I denna übergangsfas mellan anagen och telogen börjar den nedersta delen av hårsäcken att krympa och lossna från blodtillförseln, vilket leder till en förkortning av hårstråets längd. Detta varar vanligtvis i cirka 10 dagar, men kan variera från två till fyra veckor.

Telogenfasen - vilanfasen

Den tredje delen av cykeln kallas Telogen, som också är känd som vilanfasen, där ingen ytterligare tillväxt sker. Under denna period sitter ditt hår stilla tills det är redo att falla ut naturligt från din hårbotten. Det tar normalt mellan tre och fyra månader innan detta händer.

Exogen fas - avlossningsfasen

Sist har vi exogen fasen, som också är känd som avlossningsfasen, eftersom det är den fasen där gamla hårstrån faller ut på grund av normal avlossning eller aggressiva borsts-, borstnings- eller stylingsvanor som drar ut mer än normala mängder hår. Detta varar normalt några dagar men kan vara upp till 8 veckor beroende på individuella faktorer som genetik, kostvanor eller allmänt hälsotillstånd etc. Efter hårförlusten kommer nya hår att börja växa tillbaka istället, så du behöver inte oroa dig om du märker någon viss tunnhet under denna period! Det är helt naturligt och ingenting att vara orolig över - se till att ta hand om din hårbotten och regelbundet schampoera och balsamera.

När håret går in i vilofasen tidigare innebär det att tillväxtfasen minskar. Håret lever därför kortare tid och kan inte växa lika länge som det annars skulle gjort. Man vill därför optimera hårväxtfasen då den är avgörande för hårets hälsa på lång sikt.

Varför klipper du mycket hår? Orsaker till håravfall

Det kan finnas många olika anledningar till att du klipper / tappar mer hår än vanligt under vissa perioder av ditt liv. Det beror främst på antingen en fysisk eller mental påverkan på kroppen. Håravfall kan också visa sig vara ärftligt. En av de största orsakerna är sjukdom och stress. Det tar riktigt hårt på kroppens resurser. Vårt hår är otroligt känsligt för fysiska och mentala påverkan. Håravfall uppstår dock vanligtvis inte förrän cirka 3 månader efter avslutad sjukdom eller stressperiod. Håret tenderar att hitta tillbaka till en normal rytm igen och därför inte något som håller längre.

En annan viktig orsak till håravfall kan vara under och efter graviditeten. Här är ditt hormonsystem verkligen igång och du producerar en större mängd manliga hormoner under graviditeten. Det kommer dock att stabiliseras igen efter födseln. Det betyder att när din hormonnivå sjunker kommer ditt hår inte att få samma näring som gör att många av ditt hår faller av. Du kan läsa mer om håravfall under graviditeten här.

En annan orsak kan vara din kost. Detta är oftast en orsak till att man tappar hår. Kost är viktigt för att håret ska få sin normala struktur och förbli friskt. Det gäller att veta vilka vitaminer och mineraler samt proteiner som ditt hår behöver. Om du inte får det behovet tillgodosett kommer dina hårsäckar inte att kunna fungera normalt och ditt hår kan bli matt, frissigt och tunt. Du kan läsa mer om vitaminer och mineraler för håret här.

Friskt hår - så här ser det ut

Ett bra sätt att kontrollera ditt hår är att använda 2 eller fler speglar. Här kan du undersöka din hårstruktur och hur de olika delarna av ditt hår känns. Du bör leta efter hur ditt hår är i nacken och runt hårbotten, jämför dem med hårlocken. Här kan du se om ditt hår har ett enhetligt utseende. Det tyder på att håret mår bra. Omvänt, om det är stor skillnad på de olika strukturerna, vad gäller tjocklek eller att det är glänsande, kan det tyda på att ditt hår någon gång inte har haft det så bra.

Ett annat sätt att kontrollera ditt hår kan också vara genom att kolla hur man klipper. De kan göra detta genom att titta på det förlorade håret och leta efter en knölig massa vid roten av det förlorade håret. Denna massa in indikerar att håret har genomgått hela hårcykeln. Därför behöver du inte oroa dig för att fånga för mycket. Om den däremot är utan knölig massa vid roten bör du fundera på vad du kan göra för att fälla mindre hår. Vi ger dig några bud här.


Hur man klipper mindre hår

Vitaminer och mineraler

Vitaminbrist kan vara en orsak eftersom håret inte får de näringsämnen det behöver för att fungera normalt. Om din kost inte är optimal kan det inverka på hårväxten då kroppen inte får de näringsämnen den behöver för att bibehålla ett normalt hår. I vissa fall kan detta medföra torrt, tråkigt, tunt och frissigt hår.
Om du väldigt gärna vill ha ett normalt hår måste du tänka på både yttre och inre vård av håret. Inre vård kan vara minst lika viktig för hårets hälsa. Biotin spelar till exempel en avgörande roll för att bibehålla ett normalt hår, något som finns i våra hårvitaminer.

Styling – Undvik tajta frisyrer och överdriven användning av hårprodukter.

Styling är en av de stora anledningarna till att ditt hår faller av mycket. Det sätter en enorm påfrestning på ditt hår. Du kan hjälpa ditt hår mycket genom att skona det med de mest ansträngande stylingmetoderna och frisyren. Vi har gjort en guide till de skonsammaste frisyrerna för ditt hår här. Genom att minska din exponering för produkter för t.ex hårspray eller ett värmejärn bevarar du hårets struktur och förstör inte dess kretslopp. En av de uppenbara skadorna med stylingprodukter är att håret går sönder för att strukturen blir så skör. Du kan också överväga att byta till mer neutrala produkter, för att säkerställa att ditt hår utsätts för minsta möjliga skadliga ämnen.

Ett bonustips kan vara att undvika att använda hårspännen eller hårresår som innehåller metall. Den bryter lika tyst dina hårstrån och gör din hårstruktur mer skör.

Undvik hormonella obalanser

Det kan låta väldigt enkelt, men ändå också svårt. Men hormonella obalanser är en av de största synderna när det gäller din hårväxt. Anledningen är att stress eller hormonella obalanser stör din hårväxtcykel och gör att mer hår går in i vilofasen. Försök därför så mycket som möjligt att undvika att stressa under en längre tid till exempel. Perioder av stress kan vara svårare att hantera. Därför kan det vara en bra idé att slita en hel dag från kalendern för att få tankar och huvud rensade. Dessutom kan du också överväga att implementera yoga eller meditation i din dagliga rutin. Det behöver inte vara långt, lite gör faktiskt stor skillnad för din stressnivå.

Tvätta håret - rätt

Använder du fel produkter för ditt hår? Många kvinnor är inte 100% medvetna om vilken typ av hår de har. Därför kan de använda ett schampo för normalt hår, där man kan ha använt ett för torrt hår. Dessutom kommer det också att vara mycket viktigt att få ett balsam som passar din hårtyp. De 2 extra minuterna i badet med balsam i kan göra underverk för dig och din hårbotten. Det gör bland annat håret lättare att kamma ut, vilket skyddar dina hårstrån och hårsäckar. Det förseglar dina hårstrån vilket gör det mer motståndskraftigt mot vardagliga influenser.

Det kan vara avgörande för att ge optimal extern näring till hårrötterna. Genom att ta kontroll över detta och dina kostvanor kan du se till att få både en yttre och inre effekt som efter några månader bör uppvisa bra resultat på ditt hår.

Ett annat bra tips är när du ska torka håret. Vrid inte håret för hårt eftersom det kan skada de fjäll i håret som är till för att skydda det. Istället bör du kramat håret försiktigt då detta skyddar håret bättre.

Vi kan absolut rekommendera Grow and Glow-serien till dig som vill kontrollera ditt håravfall. Serien innehåller ingredienser som genom studier visat upp till 89% minskning av håravfall efter 150 dagar efter användning. För att läsa mer om Capilia Longa-ingrediensen och dess resultat, klicka här.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰