Kvinna borstar sitt hår
blog

Silica hår: Effekterna av denna mineral på ditt hår

vid Lotte Lindgren Jun 28, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 3 maj 2024.

Innehållsförteckning

Silica är ett mineral som finns i flera olika former och som kan ha en effekt på ditt hår. I den här bloggen kommer vi att diskutera vad silica är, hur det kan påverka ditt hår och varför det kan vara en nödvändig ingrediens i dina hårvårdsprodukter. Läs vidare för att lära dig mer om denna mineral!

Vad är silica?

Silica är en mineral som finns naturligt i jorden. Det kan ha många fördelar för hår och naglar eftersom det bidrar till att bibehålla dessa kroppsdelars normala funktion. Silica kan också tas som ett kosttillskott eller intas genom livsmedel som är rika på mineralet.

När det gäller hudens hälsa spelar silica också en viktig roll. Det hjälper till att bibehålla elasticiteten och har en närande effekt på huden. Mineralets kvalitet kan variera beroende på källa och produktionsteknik, så det är viktigt att välja en produkt av god kvalitet för optimala hälsofördelar.

Definition av silica

Silica är en mineral som spelar en roll för vår kropp och vårt välbefinnande. Det hjälper till att bibehålla styrkan och kvaliteten på hud, hår och naglar genom att stödja produktionen av kollagen.

Här är några viktiga punkter om silica som du bör känna till:

  • Silica är det näst vanligaste mineralet på jorden
  • Det finns två former av silica: organisk (från växter) och oorganisk (från jord)
  • Brist på eller överskott av silica kan påverka hårets hälsa


Källor till silica

Livsmedel som är rika på silica kan erbjuda en naturlig källa till denna mineral, som bidrar till att bibehålla normal hud, hår och naglar. Några av de bästa källorna är bananer, havregryn och spenat. Dessutom kan kosttillskott också vara ett bra sätt att säkerställa intaget av silica. Det är dock viktigt att komma ihåg att kosttillskott inte bör ersätta en hälsosam och varierad kost.

Bananer, havregryn och spenat är bra källor till silica och kan bidra till frisk hud, hår och naglar.

Naturliga källor till silica


Silica och hår

Silica är en naturlig beståndsdel i kroppen och kan även tillföras via kosten eller kosttillskott. Denna mineral spelar en viktig roll för normalt hår eftersom den bibehåller hårets normala styrka och elasticitet.

Det finns flera sätt att säkerställa ett tillräckligt intag av silica för att uppnå normala hårresultat. Ett sätt är att äta livsmedel som är rika på silica, t.ex. grönsaker, frukt, nötter och baljväxter. Dessutom kan du ta ett dagligt silica-tillskott för optimal effektivitet. Med dessa metoder kan du uppnå normalt hår och minimera skador som orsakas av miljöpåfrestningar eller frekventa stylingvanor.

Vi rekommenderar våra hårvitaminer som innehåller Silica genom bambuextrakt. Här får du både silica och ett högt innehåll av biotin, som bidrar till att bibehålla normalt hår. Allt i ett utsökt vingummi.

Hur silica påverkar håret

Att stärka hårstråna är en av de viktigaste fördelarna med silica för håret. Silica hjälper till att bygga upp keratinet i håret, vilket stärker strukturen och gör det mer motståndskraftigt mot skador och brott. Detta leder också till en förbättring av hårets elasticitet och ökad glans.

En annan positiv effekt av silica på håret är att det frigör överflödig olja från hårbotten. När för mycket olja ansamlas i hårbotten kan det leda till torrt eller fett hår och mjällproblem. Silica hjälper till att reglera mängden olja i hårbotten och ger en hälsosam och normal miljö för håret. Genom att inkludera silica i din kost kan du uppnå normalt och friskt hår med mindre risk för problem relaterade till överdriven oljeproduktion i hårbotten.

Vill du veta mer om vitaminer och mineraler för håret? Läs vårt blogginlägg om de viktigaste vitaminerna och mineralerna för håret här.

Fördelar med silica för håret

Silica är en mineral som kan ha många fördelar för ditt hår. Här är några av de främsta anledningarna till att överväga att ta silica-tillskott för håret:

  • Förebygger håravfall: Silica hjälper till att bibehålla normala hårstrån, vilket minskar risken för håravfall, hårbrott eller hårförtunning.
  • Minskad skörhet och kluvna toppar: Genom att upprätthålla produktionen av keratin i kroppen kan silica minska skörhet och kluvna toppar i håret.
  • Ökad volym och fyllighet i håret: Silicas effekt på keratinproduktionen bidrar också till att ge volym till enskilda hårstrån.

Det är värt att notera att dessa fördelar inte uppstår omedelbart efter att man börjat ta silica tillskott. Det kan ta tid att se resultaten. För vitaminer och mineraler brukar man räkna med att det tar mellan 3-6 månader innan man ser en effekt.

Hur man ökar intaget av silica

Att tillsätta silica i kosttillskott eller multivitaminer kan vara ett effektivt sätt att öka intaget. Det är också en bra idé att inkludera livsmedel som är rika på silica, som gröna bladgrönsaker, bär och lök i din kost.

Det rekommenderas också att välja naturliga källor till silica som bambuextrakt som ett alternativ till syntetiskt tillverkade produkter. Dessa naturliga källor ger dig samma fördelar utan några av de oönskade kemikalierna.

Kom dock alltid ihåg att rådfråga din läkare innan du tar kosttillskott eftersom överdosering kan få negativa konsekvenser för din hälsa.

Revitalisera dina lås: Hur kiseldioxid kan rädda skadat hår

Silica är ett naturligt mineral som kan göra underverk för skadat hår. Oavsett om ditt hår lider av brott, torrhet eller tråkighet, kan kiseldioxid hjälpa till att föryngra det och få tillbaka sin naturliga glans och styrka. Kiseldioxid är en viktig komponent i många hårvårdsprodukter och är känd för sin förmåga att ge näring och stärka håret från rötterna till spetsarna.

1. Stärker håret

Silica för hår gör underverk genom att stödja produktionen av keratin, proteinet som ger håret dess styrka. Kiseldioxid är små byggstenar som förstärker hårstrået, vilket gör det tjockare och mer motståndskraftigt mot brott. Dessutom hjälper kiseldioxid håret att behålla fukt, vilket håller det flexibelt och mindre benäget att knäckas. Denna trifecta av fördelar - ökat keratin, fyllda luckor och bättre fuktretention - översätts till starkare, blankare och friskare hår som är mindre benägna att bryta eller dela.

2. Främjar hårväxt

Silika för hår är en lovande aktör inom hårhälsa, men det finns mindre bevis på dess direkta inverkan på hårväxt. Det kan dock indirekt skapa en miljö som bidrar till en sund tillväxt. Kiseldioxid kan förbättra blodcirkulationen i hårbotten. Det säkerställer att viktiga näringsämnen når hårsäckarna för optimal funktion. Dessutom gör kiseldioxid att befintligt hår kan växa längre och se fylligare ut genom att stärka hårstrån och minska brott. Även om hårväxt med kiseldioxid kanske inte sker magiskt, kan kiseldioxid bidra till friskare hår som bryts mindre och har potential att nå sin fulla tillväxtpotential.

3. Ger glans

Silicas glansförstärkande magi för hår kommer ner till dess fuktlåsande förmågor. Friskt, återfuktat hår reflekterar ljus bättre, vilket resulterar i det eftertraktade glansiga utseendet. Kiseldioxid fungerar som en mikroskopisk damm och hjälper håret att behålla fukten genom att bilda en skyddande barriär runt hårstrået. Detta hindrar håret från att bli torrt och tråkigt. Istället kan det reflektera ljuset mer effektivt, vilket ger ett friskt och glansigt utseende. Ju slätare håret är och ju mer återfuktat ytan är, desto mer ljus reflekterar det och desto blankare blir det.

4. Förbättrar texturen

Om du undrar - hur hjälper kiseldioxid håret? Kiseldioxid förbättrar hårstrukturen, särskilt för dem som kämpar med friss eller slappa strängar. Kiseldioxid hjälper håret att bli starkare och mer motståndskraftigt genom att öka keratinproduktionen, vilket kan översättas till en mjukare textur. Dessutom hjälper kiseldioxidens fuktbevarande egenskaper håret att hålla sig återfuktat och mindre benäget att frissas. Frissigt hår tenderar att vara torrare och mer benäget att puffa upp, medan återfuktat hår ligger plattare och mjukare. Så genom att stärka håret och hålla det mer hydratiserat kan kiseldioxid bidra till att förbättra den övergripande hårstrukturen.

5. Skyddar mot miljöskador

Vårt hår står inför en konstant spärr från elementen - sol, vind och föroreningar kan alla ta en vägtull. Silica kliver in som en liten sköld. Det hjälper håret att slå tillbaka mot miljöskador. Kiseldioxid gör håret mer motståndskraftigt mot brott som orsakas av hårt väder eller stylingverktyg genom att stärka hårstrået med ökad keratinproduktion. Dessutom hjälper kiseldioxidens fuktbevarande egenskaper håret att hålla sig återfuktat, vilket är avgörande för att upprätthålla en hälsosam barriär mot miljöangrepp. Detta extra skydd från kiseldioxid kan hjälpa håret att motstå miljöskador och bibehålla sin hälsa och vitalitet.

6. Återställer pH-balansen

Medan kiseldioxidens roll i att direkt återställa hårets pH-balans inte är helt klar, kan den indirekt bidra till en hälsosammare hårbottenmiljö. Kiseldioxid fungerar som ett milt alkaliserande medel. Det kan i viss mån motverka effekterna av hårda schampon eller stylingprodukter som kan göra att håret känns alltför surt. Det är dock viktigt att notera att håret naturligt har ett något surt pH, och drastiska förändringar i endera riktningen kan vara skadliga. Kiseldioxid främjar hårbottens hälsa genom att potentiellt förbättra blodcirkulationen, vilket kan leverera viktiga näringsämnen för en balanserad hårbottenmiljö.

7. Ökar volymen

Silica, ett mineral som finns i vissa livsmedel och hårprodukter, kan vara ett hemligt vapen för fylligare hår. Kiseldioxid för hår tros fungera genom att stärka håret inifrån och ut. Kiseldioxid kan förbättra leveransen av näringsämnen till hårsäckarna. Det främjar produktionen av keratin, det protein som utgör hårstrån. Detta kan leda till tjockare och mer motståndskraftigt hår. Dessutom kan kiseldioxid stödja kollagensyntesen, vilket kan förbättra hårbottenhälsan. Det ökar potentiellt blodcirkulationen, vilket ytterligare främjar hårväxt och volym.

8. Avgiftar hårbotten

Detoxifiering är en komplex process som hanteras av kroppens naturliga organ som lever och njurar. Kiseldioxid kan dock indirekt bidra till en hälsosammare miljö i hårbotten. Det kan hjälpa till att reglera talgproduktionen, en olja i hårbotten som ibland kan täppa till porerna. Dessutom kan kiseldioxidens roll i kollagensyntesen potentiellt hjälpa till med cellomsättningen, vilket främjar en fräsch hårbotten. Kiseldioxidens potentiella fördelar för hårbotten kan bidra till en känsla av renhet och föryngring.

9. Förbättrar färgen

Silicas påverkan på själva hårfärgen är indirekt. Det deponerar inte direkt pigment eller ändrar befintlig färg. Kiseldioxid spelar dock en roll för att förbättra färgat hårs livskraft och livslängd. Det finns forskning som tyder på att nanopartiklar av kiseldioxid kan införlivas i hårfärgningsmedel, särskilt i blekt hår. Dessa partiklar kan förbättra färgabsorption och retention, vilket gör att hårfärgen ser rikare ut och håller längre. Dessutom kan kiseldioxidens förmåga att stärka håret hjälpa till att förhindra att färgbehandlat hår blir sprött eller går sönder.

 

10. Minskar hårfall

Även om kiseldioxid inte är ett garanterat botemedel mot håravfall kan det hjälpa till att minska avbrott. Kiseldioxidens potentiella fördelar för hårhälsan arbetar tillsammans för att skapa en mer motståndskraftig miljö för hårväxt. Kiseldioxid kan stärka själva hårsäcken genom att stödja kollagenproduktionen. Dessutom kan det förbättra näringstillförseln till folliklarna. Det främjar produktionen av keratin, det protein som ger håret dess struktur. Starkare folliklar och hårstrån är mindre benägna att gå sönder, vilket kan leda till märkbara minskningar av hårfall.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰