Silica hår: Effekterna av denna mineral på ditt hår

blog

Silica är ett mineral som finns i flera olika former och som kan ha en effekt på ditt hår. I den här bloggen kommer vi att diskutera vad silica är, hur det kan påverka ditt hår och varför det kan vara en nödvändig ingrediens i dina hårvårdsprodukter. Läs vidare för att lära dig mer om denna mineral!

dorte -  frisør

Genomläst av Dorthe Kristensen

- Frisör och tidigare delägare av den prisbelönta frisörkedjan Zoom By Zoom

Dorthe har många års erfarenhet inom frisörbranschen och rådgivning omkring hår och hårvård. Dorthe har med sin yrkeserfarenhet läst igenom detta blogginlägg för att försäkra om hög kvalitet. Detta blogginlägg är yrkesmässigt uppdaterat den 28/6-2023

Vad är silica?

Silica är en mineral som finns naturligt i jorden. Det kan ha många fördelar för hår och naglar eftersom det bidrar till att bibehålla dessa kroppsdelars normala funktion. Silica kan också tas som ett kosttillskott eller intas genom livsmedel som är rika på mineralet.

När det gäller hudens hälsa spelar silica också en viktig roll. Det hjälper till att bibehålla elasticiteten och har en närande effekt på huden. Mineralets kvalitet kan variera beroende på källa och produktionsteknik, så det är viktigt att välja en produkt av god kvalitet för optimala hälsofördelar.

Definition av silica

Silica är en mineral som spelar en roll för vår kropp och vårt välbefinnande. Det hjälper till att bibehålla styrkan och kvaliteten på hud, hår och naglar genom att stödja produktionen av kollagen.

Här är några viktiga punkter om silica som du bör känna till:

  • Silica är det näst vanligaste mineralet på jorden
  • Det finns två former av silica: organisk (från växter) och oorganisk (från jord)
  • Brist på eller överskott av silica kan påverka hårets hälsa


Källor till silica

Livsmedel som är rika på silica kan erbjuda en naturlig källa till denna mineral, som bidrar till att bibehålla normal hud, hår och naglar. Några av de bästa källorna är bananer, havregryn och spenat. Dessutom kan kosttillskott också vara ett bra sätt att säkerställa intaget av silica. Det är dock viktigt att komma ihåg att kosttillskott inte bör ersätta en hälsosam och varierad kost.

Bananer, havregryn och spenat är bra källor till silica och kan bidra till frisk hud, hår och naglar.

Naturliga källor till silica


Silica och hår

Silica är en naturlig beståndsdel i kroppen och kan även tillföras via kosten eller kosttillskott. Denna mineral spelar en viktig roll för normalt hår eftersom den bibehåller hårets normala styrka och elasticitet.

Det finns flera sätt att säkerställa ett tillräckligt intag av silica för att uppnå normala hårresultat. Ett sätt är att äta livsmedel som är rika på silica, t.ex. grönsaker, frukt, nötter och baljväxter. Dessutom kan du ta ett dagligt silica-tillskott för optimal effektivitet. Med dessa metoder kan du uppnå normalt hår och minimera skador som orsakas av miljöpåfrestningar eller frekventa stylingvanor.

Vi rekommenderar våra hårvitaminer som innehåller Silica genom bambuextrakt. Här får du både silica och ett högt innehåll av biotin, som bidrar till att bibehålla normalt hår. Allt i ett utsökt vingummi.

Hur silica påverkar håret

Att stärka hårstråna är en av de viktigaste fördelarna med silica för håret. Silica hjälper till att bygga upp keratinet i håret, vilket stärker strukturen och gör det mer motståndskraftigt mot skador och brott. Detta leder också till en förbättring av hårets elasticitet och ökad glans.

En annan positiv effekt av silica på håret är att det frigör överflödig olja från hårbotten. När för mycket olja ansamlas i hårbotten kan det leda till torrt eller fett hår och mjällproblem. Silica hjälper till att reglera mängden olja i hårbotten och ger en hälsosam och normal miljö för håret. Genom att inkludera silica i din kost kan du uppnå normalt och friskt hår med mindre risk för problem relaterade till överdriven oljeproduktion i hårbotten.

Vill du veta mer om vitaminer och mineraler för håret? Läs vårt blogginlägg om de viktigaste vitaminerna och mineralerna för håret här.

Fördelar med silica för håret

Silica är en mineral som kan ha många fördelar för ditt hår. Här är några av de främsta anledningarna till att överväga att ta silica-tillskott för håret:

  • Förebygger håravfall: Silica hjälper till att bibehålla normala hårstrån, vilket minskar risken för håravfall, hårbrott eller hårförtunning.
  • Minskad skörhet och kluvna toppar: Genom att upprätthålla produktionen av keratin i kroppen kan silica minska skörhet och kluvna toppar i håret.
  • Ökad volym och fyllighet i håret: Silicas effekt på keratinproduktionen bidrar också till att ge volym till enskilda hårstrån.

Det är värt att notera att dessa fördelar inte uppstår omedelbart efter att man börjat ta silica tillskott. Det kan ta tid att se resultaten. För vitaminer och mineraler brukar man räkna med att det tar mellan 3-6 månader innan man ser en effekt.

Hur man ökar intaget av silica

Att tillsätta silica i kosttillskott eller multivitaminer kan vara ett effektivt sätt att öka intaget. Det är också en bra idé att inkludera livsmedel som är rika på silica, som gröna bladgrönsaker, bär och lök i din kost.

Det rekommenderas också att välja naturliga källor till silica som bambuextrakt som ett alternativ till syntetiskt tillverkade produkter. Dessa naturliga källor ger dig samma fördelar utan några av de oönskade kemikalierna.

Kom dock alltid ihåg att rådfråga din läkare innan du tar kosttillskott eftersom överdosering kan få negativa konsekvenser för din hälsa.

RELATERADE INLÄGG