Den ultimata guiden till kollagen för vackrare hud
blog

Den ultimata guiden till kollagen för vackrare hud

vid Lotte Lindgren Jun 07, 2024

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 18 juni 2024.

Innehållsförteckning

Allt om kollagen: Den ultimata guiden till hudens hälsa

I vår strävan efter en ungdomlig hud och en kropp som ser frisk ut har många av oss riktat uppmärksamheten mot kollagen, ett protein som är centralt för vår kropps elasticitet och skönhet. Med tiden förlorar vår hud sin styrka och lyster, vilket ofta leder till rynkor och fina linjer.

Det här är ett problem som drabbar många, men vad kan man göra åt det?

Intressant nog utgör kollagen upp till 35% av hela kroppens proteininnehåll, vilket gör det till det mest förekommande proteinet i vårt system. Den här guiden tar dig igenom allt du behöver veta om kollagen: från hur det påverkar din hudhälsa till olika sätt att öka kollagenproduktionen och minska ålderstecken.

Vi går också igenom olika sätt att inkludera detta viktiga protein i din kost för att uppnå maximala resultat för din hud.

Läs vidare för att lära dig mer om kollagen.

Sammanfattning av artikeln

 • Kollagen är ett viktigt protein för hudens hälsa och danskarna kan öka sin kollagenproduktion genom att äta kött, fisk samt frukt och grönsaker som är rika på C-vitamin.
 • Skydd mot UV-strålar och användning av solskyddsmedel kan förhindra nedbrytning av kollagen i huden, vilket leder till rynkor och förlust av elasticitet.
 • Kollagenpulver och kosttillskott ger ett enkelt sätt att tillföra extra kollagen till kroppen, både för att stärka huden och stödja lederna.
 • Vitamin A och vitamin C är viktiga för att öka kollagenproduktionen i huden, vilket kan uppnås genom att inkludera vissa livsmedel i din kost eller använda kosttillskott.
 • Behandlingar med dermaroller och microneedling kan vara effektiva när det gäller att stimulera kroppens kollagenproduktion, minska ålderstecken och förbättra hudens struktur och elasticitet.

Vad är kollagen?

Kollagen är ett viktigt protein i vår kropp som ger struktur åt huden och håller den fast och elastisk. Det är uppbyggt av aminosyror och utgör en betydande del av vår bindväv.

Vad är kollagen uppbyggt av?

Kollagen består främst av aminosyror, som är proteinets byggstenar. Det innehåller framför allt glycin, prolin och hydroxyprolin, som bidrar till att ge huden fasthet och elasticitet.

Denna unika cocktail av aminosyror gör kollagen grundläggande för hudens hälsa, stöder hårväxt och naturlig produktion i kroppen.

I människokroppen sker kollagenproduktionen i fibroblaster, celler som spelar en central roll i utvecklingen av bindväv. Med åldern avtar denna produktion, vilket leder till ålderstecken som rynkor och minskad hudelasticitet.

Anti-ageing-egenskaperna hos kosttillskott som kollagenpulver kan stödja denna långsammare naturliga produktion, vilket hjälper till att bibehålla hudens ungdomliga utstrålning.

Var får vi kollagen ifrån?

Kollagen finns naturligt i våra kroppar och produceras av olika typer av mat. Kött och fisk är bra källor till kollagen eftersom de innehåller en hög koncentration av de proteiner som behövs för att producera kollagen.

Frukt och grönsaker som bär, citrusfrukter och röd paprika innehåller C-vitamin, som är viktigt för att upprätthålla en hälsosam kollagenproduktion. Dessa livsmedel, tillsammans med kosttillskott som kollagenpeptider och kollagentabletter, kan bidra till att stärka hudens elasticitet och fasthet.

Genom att införliva dessa kollagenkällor i din kost kan du hjälpa till att upprätthålla hudens hälsa och stödja kroppens naturliga produktion av detta viktiga protein.

Skillnaden mellan marint kollagen och bovint kollagen

Marint kollagen:

 • Källa: Extraheras från fisk, särskilt fiskens skinn och fjäll.
 • Fördelar:
  • Absorption: Har en lägre molekylvikt, vilket gör det lättare för kroppen att absorbera.
  • För huden: Förbättrar hudens elasticitet, minskar rynkor och främjar en friskare hud.
  • Miljövänligt: Hållbart eftersom det ofta används från avfall från fiskeindustrin.

Normalt kollagen (vanligen bovint kollagen):

 • Källa: Utvinns från nötkreatur, ofta från hud, ben och brosk.
 • Fördelar:
  • Leder och ben: Stödjer ledernas och benens hälsa och bidrar till att förbättra flexibiliteten och styrkan.
  • Hud: Förbättrar hudens struktur och återfuktning.
  • Biotillgänglighet: Absorberas väl av kroppen, men har en högre molekylvikt jämfört med marint kollagen.

Detaljer:

Marint kollagen är känt för sin förmåga att absorberas snabbare och mer effektivt i kroppen tack vare sina mindre molekyler. Detta gör det särskilt fördelaktigt för hudens hälsa eftersom det kan nå de djupare lagren i huden och främja produktionen av nya kollagenfibrer. Resultatet är ofta en förbättrad hudstruktur, ökad elasticitet och minskning av fina linjer och rynkor. Dessutom är marint kollagen hållbart eftersom det ofta är en biprodukt från fiskeindustrin, vilket innebär att det har en mindre miljöpåverkan.

Normalt kollagen, som ofta kommer från nötkreatur, är också effektivt men har större molekyler, vilket innebär att det kan ta längre tid för kroppen att absorbera det helt. Den här typen av kollagen är utmärkt för att stödja leder och ben eftersom det hjälper till att återuppbygga brosk och förbättra ledrörligheten. Det är också fördelaktigt för hudens hälsa, men effekterna kan vara långsammare att se jämfört med marint kollagen.

Slutsats om kollagen

Valet mellan marint och normalt kollagen beror på dina personliga behov och preferenser. Om du letar efter snabbare absorption och främst vill ha förbättringar i hudens hälsa kan marint kollagen vara det bästa valet. Om du fokuserar på led- och benhälsa kan normalt (bovint) kollagen vara mer lämpligt. Båda typerna av kollagen erbjuder betydande hälsofördelar och det kan vara värt att prova båda för att se vad som fungerar bäst för dig.

Olika typer av kollagen

Kollagen finns i olika typer i kroppen, bland annat typ I, II och III. Kollagen av typ I utgör majoriteten av kollagenet i hud, senor och ben. Typ II-kollagen finns främst i brosk, medan typ III-kollagen finns i blodkärl och andra vävnader.

Dessa olika typer av kollagen spelar en avgörande roll för att bibehålla hudens fasthet, elasticitet och struktur samt för att stödja broskets och benens hälsa.

De olika funktionerna hos kollagentyperna beror på var i kroppen de finns, vilket innebär att de har unika fördelar och egenskaper. Exempelvis bidrar kollagen typ I till hudens fasthet och spänst, medan kollagen typ II stöder ledernas flexibilitet.

För maximala hälsofördelar är det viktigt att välja ett kosttillskott eller en hudvårdsprodukt som riktar in sig på de typer av kollagen som din kropp har mest nytta av.

Att känna till de olika typerna av kollagen kan hjälpa dig att fatta mer välgrundade beslut om vilka produkter och kosttillskott du väljer för att stödja din hud och allmänna hälsa.

Låt oss nu titta på varför vi förlorar kollagen i huden med tiden och hur det påverkar vår kropp.

Varför förlorar vi kollagen i huden?

Huden förlorar kollagen på grund av skadligt UV-ljus, som bryter ner kollagenfibrerna. Åldringsprocessen minskar också produktionen av kollagen, vilket leder till att huden förlorar sin elasticitet och fasthet.

Effekten av UV-ljus

UV-ljus bryter ned kollagenet i huden, vilket kan leda till minskad elasticitet och ökade rynkor. Solens skadliga strålar kan orsaka en nedbrytning av kollagenfibrerna, vilket leder till att huden förlorar sin fasthet och elasticitet.

Skydd mot UV-skador är viktigt för att bevara hudens kollagenstruktur och undvika tidiga ålderstecken.

Det är viktigt att använda solskyddsmedel med bredspektrumskydd och att undvika överdrivet solande för att minska UV-ljusets skadliga effekter på kollagenet i huden. Skydd mot solen är viktigt för att bibehålla en frisk och ungdomlig hud.

Åldrandeprocessen

Åldrandet leder till att kollagenet i huden försvinner, vilket i sin tur leder till rynkor, minskad elasticitet och torrhet. Solens UV-ljus bryter ner kollagenfibrerna i huden, vilket påskyndar åldrandeprocessen.

Detta beror på en ökad nedbrytning av kollagen och en minskad produktion av nytt kollagen.

Kollagentillskott kan bidra till att bromsa åldringsprocessen och bibehålla hudens elasticitet och fasthet. Genom att förse kroppen med de nödvändiga byggstenarna stimuleras kollagenproduktionen, vilket kan minska synliga ålderstecken.

Hur kan kollagenpulver och kollagentillskott hjälpa?

Kollagenpulver och -tillskott kan bidra till att stärka hudens styrka och elasticitet. Dessa produkter kan också bidra till att minska synliga tecken på åldrande och celluliter.

Att välja mellan kollagenpulver och kosttillskott

När det gäller att välja mellan kollagenpulver och kosttillskott är det viktigt att ta hänsyn till dina personliga preferenser och din livsstil. Kollagenpulver kan vara lätt att blanda i smoothies eller drycker, vilket gör det bekvämt för dem som är på språng.

Kosttillskott i form av tabletter eller kapslar är ett bekvämt alternativ för dem som har ett hektiskt schema och vill ha en snabb dos kollagen.

Det är viktigt att notera att båda formerna av kollagentillskott kan bidra positivt till hudens hälsa och elasticitet samt stödja andra viktiga cellulära funktioner. Genom att välja den form som bäst passar din dagliga rutin kan du se till att du upprätthåller ett regelbundet intag av kollagen för att uppnå de önskade fördelarna.

Kollagen i hudvård

Kollagen är ett viktigt protein i hudvård som hjälper till att bibehålla hudens struktur och elasticitet. Här är några sätt som kollagen används på i hudvårdsprodukter:

Kollagenserum och -krämer:

 • Dessa produkter innehåller kollagenpeptider, som kan bidra till att förbättra hudens fasthet och minska fina linjer och rynkor. Serum och krämer är utformade för att tränga djupt in i huden och leverera kollagen till de nedre lagren där det kan stimulera hudens naturliga kollagenproduktion.

Kollagenmasker:

 • Ansiktsmasker som innehåller kollagen kan ge en omedelbar uppstramande effekt och djup återfuktning. De hjälper till att fylla upp huden och ger ett mer ungdomligt och slätt utseende.

Kollagenförstärkare:

 • Detta är ofta produkter som innehåller ingredienser som främjar kroppens egen kollagenproduktion, t.ex. C-vitamin, retinol och peptider. De verkar genom att stimulera fibroblasterna i huden, som är ansvariga för att producera kollagen.

Vitaminer som ökar kollagenproduktionen: vitamin A och vitamin C

Vitamin A och vitamin C spelar en avgörande roll för normal produktion av kollagen i huden. A-vitamin är viktigt för kollagenbildningen och för att bibehålla hudens elasticitet, medan C-vitamin bidrar till kollagensyntesen och skyddar huden mot skador orsakade av fria radikaler.

Dessa vitaminer finns i livsmedel som morötter, spenat, apelsiner och jordgubbar, samt i kosttillskott för att säkerställa tillräckliga nivåer för normal hud.

Genom att integrera A- och C-vitamin i din dagliga rutin kan du stödja din huds hälsa och främja kollagenproduktionen på ett naturligt sätt. Genom att kombinera dessa vitaminer med en hälsosam kost och lämplig hudvård kan du uppnå en strålande och ungdomlig hud.

Andra metoder: Dermaroller och relaterade produkter

Dermaroller är en liten apparat med rullande nålar som används för att stimulera kollagenproduktionen i huden. Detta kan bidra till att minska synliga ålderstecken och förbättra hudens struktur och elasticitet.

Relaterade produkter som microneedling och kollageninducerande behandlingar kan också bidra till att öka kollagenproduktionen i huden och förbättra hudens hälsa genom att främja cellförnyelsen och öka absorptionen av hudvårdsprodukter.

Dessa metoder kan vara effektiva komplement till kosttillskott och hudvårdsrutiner för att bibehålla hudens ungdomliga utseende.

Behandlingar med dermaroller, microneedling och kollageninducerande behandlingar

 • kan förbättra hudens struktur och elasticitet
 • kan minska synliga tecken på åldrande

Vad gör kollagen för håret?

Kollagen spelar en avgörande roll för att bibehålla ett friskt och starkt hår. En av kollagenets viktigaste funktioner är att stödja produktionen av keratin, som är den primära byggstenen i hårstråna. Genom att främja keratinproduktionen hjälper kollagen till att stärka hårstrån, vilket gör dem mindre benägna att gå sönder och splittras. Kollagen förbättrar också hårets elasticitet och fukt, vilket resulterar i mjukare, mjukare och glänsande hår. Dessutom skyddar kollagen håret från miljöskador som UV-strålar och föroreningar. Genom att integrera kollagen i din hårvårdsrutin kan du uppnå starkare, friskare och glänsande hår.

Hur du integrerar kollagen i din kost

Du kan integrera kollagen i din kost genom att äta livsmedel som kött, fisk och skaldjur Dessa källor är rika på näringsämnen som kan bidra till att öka kollagenproduktionen i kroppen.

Kollagenkällor i kosten: Kött, fisk och skaldjur

Kött, fisk och skaldjur är bra källor till kollagen i kosten. Kött som nötkött, kyckling och fläsk innehåller kollagen, liksom fisk som lax, tonfisk och sill.

Dessa livsmedel kan bidra till att öka kollagennivåerna i kroppen och bibehålla hudens hälsa.

Om dessa kollagenkällor ingår i kosten som en del av en balanserad kosthållning kan det ha positiva effekter på hudens elasticitet och utseende. Genom att inkludera dessa livsmedel i dina dagliga måltider kan du bidra till att stärka hudens struktur och främja en hälsosam lyster.

Genom att välja en variation av kött, fisk, frukt och grönsaker i din kost kan du säkerställa att du får i dig ett brett spektrum av näringsämnen, inklusive kollagen, som är viktigt för hudens hälsa.

Hudvård med kollagen handlar inte bara om att applicera externa produkter, utan också om att stärka hudens struktur genom rätt kost. Genom att integrera dessa livsmedel i kosten kan du upprätthålla en god nivå av kollagen och stödja hudens hälsa.

I nästa avsnitt fokuserar vi på dosering och rekommendationer för att optimera kollagenintaget.

Dosering och rekommendationer

En lämplig dos av kollagenpulver eller tillskott kan variera beroende på individuella behov och näringsmål. Vi rekommenderar att du rådgör med hälso- och sjukvårdspersonal för att säkerställa en optimal dosering.

När det gäller kollagen i kosten kan fördelarna uppnås genom att inkludera källor som kött, fisk, frukt och grönsaker i kosten. Det är viktigt att vara uppmärksam på kroppens respons och justera doseringen därefter för att få optimala resultat.

Om du följer rekommendationerna och införlivar kollagen i din kost på rätt sätt kan du potentiellt uppleva hudfördelar och stödja kroppens naturliga kollagenproduktion.

Slutsats

Upptäck kollagenets hemligheter och hur det påverkar hudens hälsa. Ta reda på hur kollagenpulver och kosttillskott kan bidra till att bibehålla en ungdomlig lyster. Utforska de bästa kostkällorna för kollagen och lär dig hur du kan implementera dem i din dagliga rutin.

Öka din kunskap om kollagen och återuppliva din hudvårdsrutin redan idag.

Bästa kollagentillskott

Kollagentillskott kan ofta vara en djungel att räkna ut och många tycker att pulverkollagen smakar illa eller är opraktiskt, varför vi har utvecklat våra Collagen Gummies. Yuaia Haircare's Collagen Gummies är bland de bästa kollagentillskotten av många skäl.

Först och främst innehåller varje gummy 1500 mg marint kollagen, vilket är känt för att stödja hudens elasticitet och allmänna hälsa. Förutom kollagen är de berikade med viktiga näringsämnen som vitamin C, biotin och zink, som alla spelar en viktig roll för att bibehålla normal hud, hår och naglar.

En annan fördel med dessa gummier är att de är gjorda med naturliga ingredienser och är fria från gluten, laktos och gelatin. Den naturliga jordgubbssmaken gör dem inte bara effektiva, utan också välsmakande och lätta att konsumera dagligen. Just detta är ofta en stor fördel jämfört med många andra kosttillskott, där det antingen finns bismaker eller användningsvillkor som gör det till en dålig upplevelse att få i sig sitt dagliga intag av kollagen. Här har vi skapat en välsmakande gummy med en smak som du kommer att njuta av att äta varje dag.

De här gummierna är utvecklade av proffs och säkerställer optimala hälsofördelar för huden. Deras kombination av högkvalitativa, effektiva ingredienser och användarvänlighet gör dem till ett oöverträffat val för dem som vill förbättra sin hudvårdsrutin.

Dessutom kommer Collagen Gummies med en 30-dagars nöjdhetsgaranti, så att du kan prova dem riskfritt hemma.

Vanliga frågor och svar

1. Vad är kollagen och varför är det viktigt för huden?

Kollagen är ett protein som finns i vår kropp och som spelar en viktig roll för hudens hälsa. Det hjälper till att hålla huden fast och elastisk, tillsammans med elastin.

2. Hur kan jag öka mitt kollagenintag?

Du kan öka ditt kollagenintag genom kosttillskott som kollagentabletter eller peptider. Det finns också naturliga källor till kollagen i vissa livsmedel.

3. Vilka är fördelarna med att ta kollagen?

Fördelarna med att ta kollagen är bland annat förbättrad hudelasticitet och återfuktning samt stöd för friskare hår och naglar. Kollagen har också egenskaper som kan stärka lederna.

4. Är alla typer av kollagen likadana?

Nej, det finns olika typer av kollagen, var och en med olika funktioner och fördelar för kroppen. Det är viktigt att välja ett tillskott som passar dina specifika behov.

5. Vid vilken ålder ska jag börja ta kollagen?

Det är aldrig för tidigt att börja tänka på hudens hälsa, men många experter rekommenderar att du börjar överväga kollagentillskott från cirka 25-30 års ålder. Detta beror på att kroppens naturliga produktion av kollagen börjar minska från mitten av 20-årsåldern, vilket kan leda till förlust av hudens elasticitet, uppkomsten av rynkor och mindre fasthet i huden. Intag av kollagen kan bidra till att bibehålla hudens struktur, förbättra återfuktningen och stödja ledernas hälsa.

6. Hur mycket kollagen bör man ta per dag?

Den rekommenderade dagliga dosen av kollagen varierar beroende på syfte och individuella behov, men ligger i allmänhet mellan 2,5 och 15 gram per dag.

 • Hud och hår: För att förbättra hudens elasticitet och hårväxt rekommenderas vanligtvis 2,5 till 10 gram per dag.
 • Leder och ben: För att stödja led- och benhälsan kan 10 till 15 gram vara mer lämpligt.

Det är alltid en bra idé att börja med en lägre dos och öka den gradvis, och rådfråga en sjukvårdsexpert innan du börjar med några nya kosttillskott.

7. Hur lång tid tar det för kollagen att fungera?

Effekten av kollagen varierar beroende på individ och användningsändamål. Här är en mer detaljerad tidslinje för vad du kan förvänta dig:

Första veckorna (1-4 veckor):

 • Under de första veckorna kommer din kropp att börja absorbera kollagenet och du kan märka små förbättringar i hudens fuktnivåer och struktur. Håret kan också kännas starkare, men de märkbara förändringarna är ofta minimala under den här perioden.

En till två månader (4-8 veckor):

 • Efter ungefär en månad kan du börja se mer märkbara resultat. Hudens elasticitet och fasthet kan förbättras, fina linjer kan börja bli mindre synliga och håret kan kännas tjockare och glansigare. Led- och benproblem kan börja visa tecken på lindring.

Två till tre månader (8-12 veckor):

 • Vid denna tidpunkt är resultaten ofta mer uttalade. Hudens allmänna utseende förbättras avsevärt med färre rynkor och bättre återfuktning. Hårväxten kan vara mer synlig och håret kan kännas friskare och mer robust. För dem som tar kollagen för led- och benhälsa kan smärta och obehag minskas ytterligare.

Tre månader och framåt (12+ veckor):

 • Fortsatt användning av kollagen kommer sannolikt att bibehålla och förbättra de uppnådda resultaten. Hudens fasthet och lyster fortsätter att förbättras och hårets struktur förblir stark och frisk. För led- och benhälsa kan långsiktig lättnad och förbättring uppnås med fortsatt konsumtion.

8. När ska jag ta kollagen?

Den bästa tiden att ta kollagen kan variera beroende på dina personliga preferenser och livsstil, men här är några allmänna riktlinjer och ett specifikt råd:

 • På morgonen: Många föredrar att ta kollagen på morgonen som en del av morgonrutinen, blandat i kaffe, smoothie eller yoghurt. Detta kan hjälpa till att börja dagen med en hälsosam vana.
 • På fastande mage: Kollagen kan absorberas mer effektivt när det tas på fastande mage. Överväg att ta det direkt på morgonen före frukost.
 • På kvällen: Att ta kollagen på kvällen kan hjälpa till med kroppens naturliga regenereringsprocess under sömnen.
 • Efter träning: Att ta kollagen efter träning kan vara fördelaktigt för muskelåterhämtning och ledstöd. Blanda det i en proteinshake eller vatten efter träningen.

Specifika råd

För maximal effekt och enkel integrering i din dagliga rutin, försök att ta kollagen på morgonen på fastande mage. Detta hjälper till med optimal absorption och sätter en hälsosam ton för resten av dagen.

Collagen Gummies

Collagen Gummies

349 kr

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰