Rengöring av hårborste
blog

Rengöring av hårborste: Effektiva metoder och tips

vid Lotte Lindgren Oct 10, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 10 april 2024.

Innehållsförteckning

Effektiv rengöring av din hårborste är avgörande för att bibehålla ett friskt och rent hår. I den här omfattande guiden går vi igenom hur du tar bort hår, rengör borstytan och borsten samt hur du torkar och underhåller din hårborste. Följ våra steg-för-steg-instruktioner för att se till att din hårborste alltid är i toppform!

Ta bort hår från borsten

När du tar bort hår från din hårborste är det viktigt att se till att borsten är ren och fri från gamla hårstrån. På så sätt kan du upprätthålla en god hygien och undvika att smuts byggs upp i borsten. Ett effektivt sätt att ta bort hår är att använda en kam eller annat verktyg för att lyfta ut de hårstrån som sitter fast i borsten. Kom alltid ihåg att rengöra din hårborste regelbundet för optimal prestanda och friskt hår.

Vi rekommenderar starkt vår rengöringsborste, som är det perfekta verktyget för att rengöra din hårborste!

Om du har fastnat mycket hår i hårborsten kan du också använda fingertopparna för att försiktigt dra ut dem. Se till att vara försiktig med borsten så att du inte skadar den eller ditt eget hår under processen. När allt överflödigt hår har avlägsnats kan du fortsätta med resten av rengöringsprocessen genom att antingen torka av borsten försiktigt under rinnande vatten med milt schampo och sedan låta den lufttorka helt före nästa användning

Använda en kam eller annan borste

Att välja rätt verktyg är avgörande för effektiv hårborstning. Välj en kam eller borste som passar din hårtyp och dina behov. När du borstar håret ska du ta bort håret i små sektioner för att undvika trassel och skador på håret. Efter användning är det viktigt att rengöra kammen eller borsten noggrant för att avlägsna överflödigt hår och hålla den ren för optimal prestanda. Använd varmt tvålvatten för att rengöra verktyget och torka det sedan helt före nästa användning. Genom att rengöra regelbundet kan du se till att din hårborste alltid är hygienisk och redo att användas.

Rengöring av borstens yta

Kan vara en enkel uppgift som bara kräver några få steg. Börja med att ta bort hår och fibrer från borsten med hjälp av en gammal tandborste eller nagelborste. Blanda sedan varmt vatten och mild tvål i en skål och rengör borsten försiktigt med denna lösning. Skölj noggrant med rent vatten och låt borsten torka helt innan du använder den igen. Kom ihåg att upprepa denna process regelbundet för att hålla din hårborste ren och hygienisk.

Effektiv rengöring av hårborsten är avgörande för att upprätthålla god hygien och säkerställa optimal prestanda. Genom att ta bort hår och produktavlagringar får hårborsten bättre prestanda samtidigt som den behåller sin hållbarhet. Se därför till att regelbundet rengöra ytan på din hårborste med hjälp av dessa enkla steg för en ren och hälsosam hårvårdsrutin

Enkel rengöring av hårborste

Nedan kan du se alla de vanliga metoderna, som ofta är lite besvärliga och tro mig, vi har provat allt... Men vi har utvecklat en riktigt smart borste som rengör din hårborste enkelt och effektivt! Kolla in den här:

Använd en gammal tandborste eller nagelborste

Ta bort hår och damm från borsten:

 • Dra försiktigt ut hårstråna med fingrarna
 • Använd en gammal tandborste för att avlägsna kvarvarande hår och damm

Använd mild tvål för att rengöra borstens yta:

 • Applicera en liten mängd mild tvål på tandborsten
 • Skrubba försiktigt hela borstens yta för att avlägsna smuts och oljor

Skölj och torka för att avlägsna eventuell smuts:

 • Skölj borsten noggrant under varmt vatten för att avlägsna tvålrester
 • Låt borsten lufttorka helt innan du använder den igen

Rengöring av borstens strån

1. Använd varmt vatten och mild tvål för att rengöra hårborstens borst.

2. Undvik att mjuka upp eller skada borsten genom att försiktigt gnugga med fingertopparna för att avlägsna hårrester och smuts.

3. Låt hårborsten torka naturligt på en väl ventilerad plats innan du använder den igen.

Använda en borsthållare:

1. Förvara hårborsten i en ren och torr hållare när den inte används.

2. En borsthållare av god kvalitet hjälper till att hålla böjda eller skadade hårstrån på plats och bibehåller borstens form och hållbarhet.

3. Se till att regelbundet rengöra båda hårhållarna för bästa hygieniska resultat.

Kom alltid ihåg dessa rengöringssteg för att bibehålla optimal prestanda hos din hårborste samtidigt som du bevarar dess hygienpotential!

Använd varmt vatten och tvål

Ta bort håret från borsten: Börja med att försiktigt dra i håret för att lossa det från borsten. Använd sedan en kam eller en ren tandborste för att ta bort de kvarvarande hårstråna.

Blöt borstens strån i varmt vatten och mild tvål: Fyll en skål med varmt vatten och tillsätt några droppar mild tvål. Doppa sedan borsten i blandningen och låt den ligga i 10-15 minuter, varefter du kan skölja den noggrant.

Skrubba försiktigt med en tandborste för att ta bort rester: Använd en ren tandborste för att försiktigt skrubba mellanrummen mellan borstens strån. Detta hjälper till att ta bort eventuella produktrester eller smuts som fortfarande finns kvar på din hårborste.

Använda en borsthållare

Förvara hårborsten i en ren och torr behållare för att undvika direktkontakt mellan borsten och ytor. Detta hjälper till att hålla borsthållaren hygienisk och fri från bakterier. Se också till att regelbundet rengöra och desinficera din borsthållare så att du alltid har en ren och frisk hårborste redo att användas.

Torka din borste

När du har rengjort din hårborste är det viktigt att du torkar den ordentligt för att undvika att mögel eller bakterier bildas. Lufttorkning är en effektiv metod för detta ändamål. Placera borsten med borsten nedåt på en ren, torr yta och låt den torka naturligt i ett ventilerat rum i minst 24 timmar.

Lufttorkning

För att ta bort hår från borsten:

 • Dra försiktigt ut håret från hårborsten med fingrarna eller en kam.
 • Skölj borsten under varmt vatten för att avlägsna eventuellt kvarvarande hår.
Så här rengör du hårborstens kuddar
 • Ta bort kuddarna från borsten med ett spetsigt föremål som en tandpetare.
 • Rengör kuddarna genom att blötlägga dem i varmt tvålvatten och gnugga försiktigt för att avlägsna smuts och produktrester.
 • Skölj noggrant och låt dem lufttorka innan du sätter tillbaka dem på borsten.
Tips för att låta borsten lufttorka effektivt:
 • Placera den rengjorda hårborsten på en ren och torr handduk eller ställning.
 • Se till att ingen fukt kommer i kontakt med borstens trä eller handtag, eftersom det kan skada materialet.

Använda en hårtork

Rätt temperatur- och luftflödesinställningar är viktiga när du använder en hårtork. Välj den lägsta temperaturinställningen som passar ditt hår och justera luftflödet efter behov. Använd inte för varm eller för kraftig luft, eftersom det kan skada håret.

Steg-för-steg-guide för rengöring med hårtork: Ta bort borsten från hårtorken, ta försiktigt bort eventuella hårrester och rengör borsten med mild tvål och vatten. Låt den torka helt innan du använder den igen. Så håller du din hårborste ren och bakteriefri.

Undvik skador på borsten genom att använda en diffusor. Placera diffusorn rätt på hårtorken så att den sitter på plats under användning. Detta skyddar både dina lockar och borstens struktur från att överbelastas eller gå sönder under stylingprocessen.

Ta hand om din hårborste

Rengöring av hårborsten:

För att bibehålla hygienen och förlänga livslängden på din hårborste är det viktigt att rengöra den regelbundet. Börja med att ta bort hårstrån och lös smuts med en ren kam eller borste. Tvätta sedan borsten i varmt tvålvatten och använd en gammal tandborste för att noggrant rengöra mellan stråna. Skölj noga med rent vatten innan du låter borsten lufttorka.

Förvara din borste:

Korrekt förvaring hjälper dig att hålla hårborsten ren och smutsfri. Efter rengöring torkar du bort överflödig fukt från hängarna med en torr handduk eller pappershanddukar. Förvara sedan hårborsten på en plats där den kan torka helt - på avstånd från fuktiga utrymmen som dusch eller diskbänk.

Regelbunden rengöring:

Ta bort hår och lösa partiklar: Innan du börjar rengöra hårborsten bör du ta bort hår och lösa partiklar med en kam eller med fingrarna. Det gör det lättare att rengöra borsten effektivt.

Använd en kombination av mild tvål och varmt vatten för att rengöra borsten: När du är redo att rengöra din hårborste kan du använda en blandning av mild tvål och varmt vatten. Använd antingen händerna eller en gammal tandborste för att försiktigt och noggrant rengöra borstens strån.

Blötlägg och skölj borsten noggrant: När du har använt tvål för att rengöra hårborsten ska du skölja den noggrant under rinnande vatten. Se till att all tvål har avlägsnats från både hylsan och krokarna. Låt sedan hårborsten torka naturligt innan du använder den igen.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰