Mini vagn

Beställ för 0 SEK mer för att få gratis frakt

Du får fri frakt!

  • Inga produkter i varukorgen.

Vitaminer för håravfall | Vitaminer som har betydelse för håret

I blog

Vitaminer och mineraler som har betydelse för håret

Det heter ju att "ditt hår är din bästa accessoar" och därför har håret alltid spelat stor roll för människors identitet, självförtroende och självkänsla. Hos kvinnor är håret ofta förknippat med kvinnlighet och hos män representerar det maskulinitet och ofta ungdomlighet. För båda könen kan håravfall därför leda till stor osäkerhet och låg självkänsla. Om du har upplevt eller drabbats av tunt hår eller rent av håravfall kan du läsa vidare för att ta reda på vilka vitaminer och mineraler som kan ha en positiv inverkan på din hårtillväxt.

Om du har börjat tappa mer än vanligt eller om du har upptäckt en kal fläck i hårbotten (flämt!) är det helt normalt att känna sig lätt panikslagen! Som för de flesta människor har ditt hår en stor betydelse för du känner dig och hur du "ser" dig själv - din identitet. Därför kan vissa människor känna skam eller skämmas över sitt hår om det förändras och blir tunnare än förr. Lyckligtvis finns det, beroende på orsak, flera saker du kan göra för att förebygga eller minska håravfall. Och här är det viktigt att du börjar tidigt! Ju tidigare du börjar, desto större är chansen att resultatet blir bra!

dorte -  frisør

Genomläst av Dorthe Kristensen

- Frisör och tidigare delägare av den prisbelönta frisörkedjan Zoom By Zoom

Dorthe har många års erfarenhet inom frisörbranschen och rådgivning omkring hår och hårvård. Dorthe har med sin yrkeserfarenhet läst igenom detta blogginlägg för att försäkra om hög kvalitet. Detta blogginlägg är yrkesmässigt uppdaterat den 3/1-2023

Vilka är de första tecknen på håravfall?

Håravfall visar sig på olika sätt från person till person och särskilt mellan män och kvinnor är det ofta stor skillnad. Detta beror på att det finns olika typer av håravfall beroende på orsak. Oavsett orsak är det dock viktigt att börja tidigt eftersom det alltid är lättare att förebygga håravfall än att få tillbaka håret när det väl är borta. Läs vidare här och lär dig mer om de första tecknen på håravfall.

Har ditt hårfäste flyttat sig?

Ett av de mest synliga (och vanligaste tecknen på håravfall hos män) är när hårfästet börjar flytta sig. Särskilt vanligt hos män är det att hårfästet börjar ändra form till ett M medan tinningarna blir högre och drar sig tillbaka.

Du kan hålla koll på om ditt hårfäste ändras sig genom att ta en bild av ditt ansikte framifrån och jämföra med gamla bilder. Du kan också börja med att ta en bild ungefär en gång i månaden och sedan se hur det ser ut med tiden. Om du ser förändringar i hårfästet, kanske i form av tidigare nämnda "M", kan det vara ett tecken på begynnande håravfall. Se dock till att ställa in ljuset på samma sätt på alla bilder eftersom starkt ljus kan få håret att se tunnare ut än vad det egentligen är... Och det vore synd att gå och känna sig deprimerad om det bara är dåligt ljus som orsakat en förvrängd bild av din hårfäste!

Är ditt hår tunnare?

Det är inte alla som börjar tappa håret vid hårfästet. För vissa kommer det gradvis och är spritt över hela hårbottnen så att håret blir långsamt tunnare utan att du nödvändigtvis märker det i början. Även här kan du med fördel jämföra bilder från nu och tidigare, eller börja ta vanliga bilder och jämföra dem senare. Om du har långt hår och sätter upp håret i hästsvans kan du också hålla ett öga på om det börjar bli tunnare med tiden.

Håravfall ser olika ut från person till person och det kan vara speciell skillnad mellan män och kvinnor. Det finns också flera olika typer av håravfall, vilket också är relaterat till orsaken bakom.
Oavsett orsak är det dock en bra idé att börja förebygga tidigt. Det är mycket svårare att få tillbaka håret än att förhindra håravfall.

Finns det mycket hår i hårborsten eller på duschgolvet?

I allmänhet är det helt normalt att man tappar hår under dagen. Vi tänker ofta på hur snabbt vår hårborste fylls med hår eller hur lång tid det tar att rengöra avloppet i badkaret. I genomsnitt tappar vi mellan 50-100 hårstrån per dag, så om du befinner dig inom det intervallet finns det ingen anledning till panik!

Men om du tappar mer under en längre period kan det vara bra att vara lite mer uppmärksam. Ofta är detta ett tillfälligt stadium som kroppen tar sig igenom av sig själv, men eftersom håravfall kan ha många olika orsaker är det ofta klokt att se om det finns något du kan göra för att förebygga eller minska håravfallet redan innan det blir ett verkligt problem.

Längre ner i artikeln kan du läsa om vitaminer och mineraler som kan ha betydelse för ditt hår.

Varför tappar du håret?

Som vi tidigare nämnt kan det finnas många olika orsaker till att du drabbas av håravfall. En av de vanligaste orsakerna är det genetiska. De flesta män och kvinnor som drabbas av håravfall kan jämföra sin egen hårutveckling med sina föräldrars. Om du har föräldrar eller mor- eller farföräldrar kan du vanligtvis se fram emot att ärva den hårväxt och det håravfall som de har. Så om du har familjemedlemmar som har drabbats av håravfall kan det vara klokt att börja förebygga det nu! Läs längre ner i artikeln vad du kan göra för att förebygga eller minska håravfall.

Orsaker till håravfall kan vara:

  • Ålder: Ju äldre du blir, desto vanligare är det att håret blir tunnare.
  • Dålig kost: Om du har brist på viktiga näringsämnen kan det påverka ditt hår.
  • Medicin eller sjukdom: Vissa typer av mediciner kan ge håravfall som en biverkan. Det händer också ofta om du går igenom en svår eller långvarig sjukdom.
  • Hormonell obalans: När det uppstår obalans i hormonerna påverkar det hela kroppen, även hårsäckarna. Detta gäller till exempel under graviditet och klimakteriet samt vid användning av hormonella preventivmedel, till exempel p-piller.
  • Stress: Om du upplever stress eller andra psykologiska problem kan det ha en negativ effekt på ditt hår.

Läs mer om orsaker till håravfall här

Vitaminer som kan ha betydelse för ditt hår:

Som vi nu konstaterat kan håravfall ha många olika orsaker, bland annat om du äter en hälsosam och varierad kost. Det lönar sig alltså för både kvinnor och män att se till att kroppen får i sig rätt näringsämnen. Därför kan du komplettera ditt dagliga matintag med ett kosttillskott som innehåller vitaminer och mineraler som kan hjälpa till att bibehålla ett normalt hår. Vi rekommenderar Hårvitaminer som innehåller biotin och zink, som båda bidrar till att upprätthålla ett normalt hår.

Produkter mot håravfall

Om du drabbats av håravfall eller vill förebygga det finns det ett antal produkter som kan hjälpa dig. Vi har utvecklat ett helt sortiment för dig som vill öka din hårtillväxt. Grow & Glow-serien består av: schampo, balsam, serum och en hårbehandling och innehåller alla den banbrytande tillväxtfrämjande ingrediensen Capilia Longa. Studier har visat att man efter 90-150 dagars användning kan förvänta sig upp till 89% minskning av håravfall och upp till 52% ökning av hårtätheten.

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Relaterede blogindlæg